Game/Bordspel Review: Kolonisten van Catan

Opbouw

Het eiland Catan bestaat uit 18 vruchtbare gebieden (bossen, weilanden, bergen, akkers en ertsmijnen) en 1 onvruchtbaar woestijngebied. Het eiland wordt voor het begin van het spel willekeurig opgebouwd uit deze 19 zeshoekige gebieden, en elk gebied wordt voorzien van een getal tussen de 2 en de 12.Alle spelers mogen vervolgens twee dorpjes op de kruispunten van de gebieden leggen en aan de dorpjes worden handelswegen gelegd. Het is aantrekkelijk om je op kruispunten te vestigen waar gunstige getallen aan grenzen (de 6 en de 8 worden vaker met de dobbelstenen gegooid dan de 12 en de 2 bijvoorbeeld). Tevens is het van belang er voor te zorgen dat je vanaf het begin toegang hebt tot elk van de vijf eerder genoemde grondstoffen.

Regels (beknopt)

Door het gooien van de dobbelstenen verzamelen de spelers de grondstof(kaarten) van Catan en met behulp van deze grondstoffen kunnen de dorpjes, steden en handelswegen worden gebouwd of ontwikkelingskaarten worden gekocht. Voor de ontwikkeling en groei van het territorium worden punten uitgedeeld en de eerste speler met tien punten is de winnaar.

Van iedere grondstof zijn grondstofkaarten beschikbaar:En behalve deze grondstofkaarten zijn er nog ontwikkelingskaarten (een soort kans-kaarten):