D&D Beadle & Grimm's: The Wild Beyond the Witchlight Silver Edition

Nu kan je D&D natuurlijk spelen zonder geld uit te geven. Althans, niet heel veel geld. D&D Beyond is gratis en daar kan je een karakter maken, avonturen hoef je niet te kopen, maar kan je natuurlijk ook zelf verzinnen, de basisregels kan je gewoon downloaden. De dobbelstenen kan je digitaal rollen. Duur hoeft het dus niet te zijn. Echter, als je zo gek bent als ik, kan het ook behoorlijk in de papieren lopen. Mini's, avonturen, regelboeken, dobbelstenen, etc. In de top van het premium D&D segment zitten de Beadle & Grimm's versies van de avonturen.

Al sinds ik van hun bestaan weet, heb ik hun producten gevolgd en telkens was mijn oordeel 'het geld waard, heb ik er niet voor over'. Tot Curse of Strahd - Legendary Edition (welke onderweg is, review volgt). Echter zijn die collecties duur, beperkt verkijgbaar en de verzend- en inklaringskosten zijn ook niet misselijk. De combinatie van de komende campagne in de Feywild, een gewillige vrouw en een financiële meevaller (of 3), is er uiteindelijk besloten om Witchlight & Strahd te bestellen. Witchliight is zojuist binnengekomen.

witchlight verzenddoos (Foto: Rein van Laak)

Blijkbaar ingepakt door Goblins

witchlight doos (Foto: Rein van Laak)

 

Standaard verzenddoos, niets bijzonders, maar je koopt dit soort dingen natuurlijk niet voor de mooie verpakking. De binnenkant ziet er in ieder geval goed gevuld uit:

witchlight Binnenkant (Foto: Rein van Laak)

Beadle & Grimm's zorgen altijd voor een goed gevuld pakket en dat is ook hier het geval. Een lijstje met de inhoud van het pakket:

 • Het avontuur, verdeeld over meerdere (soft-cover) boeken
 • DM Screen met unieke tekening
 • Overzichtskaarten van de diverse gebieden
 • 7 Battle maps op canvas, van 7 belangrijke locaties in het avontuur
 • In-world handouts zoals kaartjes voor het carnaval, getekende kaart, brieven, etc.
 • 2 artifacts; Weathervane token en Sun/Moon tasje
 • 45 encountercards
 • 3 Bonus Encounters
 • Kaarten met plaatjes uit het boek
 • Voorgemaakte karakters
 • Verzamelmunt

Eén van de belangrijkste zaken in een D&D avontuur, is het avontuur zelf uiteraard. Uiteraard levert Beadle & Grimm's deze mee. Niet zoals Wizards of the Coast ze uitgeeft als hard-cover, maar verdeeld over de verschillende hoofdstukken.

witchlight boek (Foto: Rein van Laak)

De theorie hierachter is dat je makkelijk de nodige informatie uit de verschillende hoofdstukken kunt vinden, in plaats van continu door het boek te moeten bladeren. Eén van de voordelen hiervan is dat alle appendices in een apart boek verzameld zijn. Hierdoor kan je én het juiste hoofdstuk achter je DM scherm hebben, én de nodige statblocks, zonder dat je hoeft te bladeren.

Het volgende wat een DM meestal gebruikt, is het DM-screen. Hierachter weeft de DM het verhaal, worden de rekwisieten uit het zicht bewaard en eventueel de dobbelstenen gerold. De "voorkant" heeft een mooie illustratie van het avontuur, de achterkant is helaas een stuk minder indrukwekkend.

Wat wel handig is, is het overzicht van welke NPC waar verschijnt, met wat algemene info over de NPC. Ook de informatie over de Feywild en campagne op het meest rechtste paneel kan erg handig zijn. De 2 linker panelen worden echter nagenoeg helemaal in beslag genomen door de verschillende condities zoals Frightened, grappeled, etc. Niet de meest noodzakelijke informatie, waar je 2 panelen voor nodig hebt. Helaas een gemiste kans.

Handouts & DM screen voorkant
Handouts & DM screen voorkant

DM Screen achterkant
DM Screen achterkant

Om het spelen makkelijker te maken, worden er ook Encounter Cards en Artwork kaarten mee geleverd.

Encounter kaarten
Encounter kaarten

Artwork kaarten
Artwork kaarten

Deze kaarten kan je, zoals in de foto's te zien is, over het DM-scherm plaatsen, om te illustreren wat de spelers zien/tegen komen. Achter op de encounter kaarten staan de statblocks van het creature in kwestie. De Artwork kaarten zijn aan beide kanten bedrukt met een relevant plaatje. Aan de binnenkant van de Artwork kaarten staat waar in de boeken de informatie te vinden is en dus ook weaar het plaatje het meest relevant is. Er worden 45 Encounter kaarten en 25 Artwork kaarten meegeleverd, met 50 plaatjes in totaal.

De Artwork kaarten zijn eigen alleen geschikt voor The Wild Beyond the Witchlight, maar kunnen met enige moeite ook voor andere campagnes gebruikt worden. De Encounter kaarten zijn wat makkelijker buiten deze campagne te gebruiken. Helemaal wanneer het vrij algemene (en bekende) D&D monsters betreft zoals Redcaps, Unicorns, Quicklings, of zelfs een Glasswork Golem. Deze laatste is nieuw geïntroduceerd in dit avontuur, maar uiteraard gewoon bruikbaar hierbuiten.

Niet nodig, maar wel erg handig, zijn kaarten. Beadle & Grimm's leveren, zoals in bijna al hun pakketten, diverse kaarten mee. In dit geval op canvas, 7 stuks, op schaal.


De kaarten hebben een grid, waar de eventueel aanwezige mini's op geplaatst kunnen worden, ze zijn dubbelzijdig en voelen van hoge kwaliteit. Uiteraard zijn de kaarten specifiek voor dit avontuur, maar met een beetje fantasie kan je deze ook gewoon hergebruiken in andere campagnes.

Naast de grote battle-maps, worden ook A4 kartonnen 'overzichtskaarten' meegeleverd, die je eventueel aan de spelers kunt geven of zelf kan gebruiken achter je DM screen.

Verder bestaat de set uit een behoorlijke hoeveelheid hand-outs voor je spelers. We hebben het dan over bijvoorbeeld briefjes, geschreven in de D&D versie van het Elfs, aan de achterkant is de tekst in het Engels aanwezig. Ook zijn er 4 voorgegenereerde karakters meegeleverd en nog het één en ander aan klein prullaria.

Conclusie:
Al met al is het een geweldige doos met spullen, voor de dungeon master die The Wild Beyond the Witchlight wil gaan spelen en het geld er voor over heeft. De aanschaf is, op het moment van schrijven, €160,95. De verzendkosten van de VS naar Nederland zijn ook niet misselijk. Tel daarnaast ook de invoerkosten hier bij op, en het wordt een behoorlijk bedrag. De verzend- en invoerkosten bedragen op het moment van schrijven €100,95. Voordeel hierven is dat je geen geëikel krijgt met de douane, die tegenwoordig (bijna) alles controleert op invoerrechten.

Het hele pakket weegt zo'n 3,5KG en zal voor heel veel speelplezier gaan zorgen hier. Als je het geld er voor over hebt, kan ik iedere DM een Beadle & Grimm's pakket aanraden.