FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 februari 2003

Ongevraagde sms'jes hard aangepakt

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondernemingen die ongevraagde sms'jes sturen worden voortaan zonder pardon door Belbedrijven afgesloten. Iedereen krijgt wel eens een ongevraagd sms'je, waar je soms nog voor moet betalen ook.

KPN Mobile volgt Vodafone op, die sluit ondernemingen die ongevraagde sms'jes sturen al af. De KPN volgt dit voorbeeld omdat er steeds meer klachten van klanten kwamen over de berichtjes. Vanaf februari krijgen de ongewenste sms-ers eerst een waarschuwing, daarna volgt afsluiting als de onderneming weer in overtreding is.

Een gedragslijn voor aanbieders wordt gehanteerd om misbruik te voorkomen van de ondernemingen die bijvoorbeeld voetbaluitslagen, dating services of horoscopen proberen te slijten aan mobiele bellers. Dit wordt dan gedaan door een, ongevraagd, sms'je te sturen met reclame. Bij die sms'jes moet verplicht het tarief vermeld worden en de optie zijn om de service weer te beëindigen.

Volgens de KPN houden de meeste bedrijven zich hieraan, uitzonderingen bezorgen mobiele bellers wel veel overlast. Ook komt het voor dat mensen reclame berichten ontvangen die geld kosten om te ontvangen, dit is verboden aldus de woordvoerder van de KPN. Als een onderneming een waarschuwing krijgt dan volgt een periode om de zaken op orde te krijgen voor de onderneming, wanneer dit niet gebeurt dan volgt afsluiting van het netwerk tot het wel de zaken op orde heeft.

De relativiteit des doods

Afgelopen weekend waren er twee tragische zevens. Zeven doden bij het ongeval met de spaceshuttle Comlumbia en ook zeven doden bij een lawine in het Canadese Revelstoke (BC). Twee weken geleden waren er ookal zeven doden in Revelstoke bij eveneens een lawine. Grote ophef is dus ontstaan over het al dan niet open stellen van de zogenaamde ‘backcountry’ skipistes. Het lawine gevaar is reeel en er zouden wel eens doden kunnen vallen.
Ook NASA gooit meteen alles plat na dit tragische ongeval. De gehele ruimtevaart in Amerika staat stil totdat het onderzoek is afgerond en dat alles om het lot van zeven astronauten.
In beide gevallen een overduidelijk geval van 'risico van het vak'. Astronauten weten best dat er risico's zijn verbonden aan ruimtereizen en de scholieren die onder de lawine terecht kwamen hebben het nieuws twee weken terug ook gezien en waren zich bewust van het gevaar.
Ondertussen gaat het gemekker over Irak natuurlijk ook nog door. Er moet nu toch wel eens actie komen Aldus de heren Bush en Powell. Dit kan zo niet langer dat Saddam daar zit met zijn kernwapens. Dat we er zelf tientallen schuren van vol hebben staan maakt niet uit verder, Saddam mag het niet.
De rouw om de zeven levens is druk gaande en ondertussen worden de plannen gesmeed om er velen te beeindigen. De oorlog tegen het terrorisme De dreiging van Noord-Korea is reeël te noemen in mijn ogen terwijl er vanuit Irak voor zover ik gehoord heb geen dreigementen zijn gekomen en zij lopen niet te pronken met hun wapentjes.
Als er zeven Amerikanen dood gaan is het tijd dat alles veranderd, maar als er ondertussen zeven duizend, zeventig duizend misschien zeven honderd duizend doden vallen in Bush z'n leuke wedstrijdje tegen terrorisme, ach dat is toch niks.

Gijzelnemer Arnhem geïdentificeerd

kibber had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

De Albanese gijzelnemer die op woensdag 29 januari een officier van justitie in het Paleis van Justitie te Arnhem gegijzeld hield is geïdentificeerd. Het gaat om een 22-jarige illegale man die al eerder in aanraking was gekomen met de politie maar telkens een valse identiteit op gaf.

De man, die terecht stond voor twee overvallen, had bij binnenkomst het pistool van een parketwachter afgepakt en met dat wapen hield hij de officier van justitie in gijzeling. Nadat er tijdens de onderhandeling in de rechtszaal een schot viel bestormde een speciaal arrestatieteam het gebouw, bij een schotenwisseling tussen het arrestatieteam en de gijzelnemer is de gijzelnemer dood geschoten. De officier van justitie verblijft momenteel nog steeds in het ziekenhuis, over zijn toestand is niks bekend gemaakt.

Helft fraude gepleegd door managers

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Managers zijn degenen die percentueel gezien voor de meeste fraude gevallen zorgen binnen het bedrijfsleven. Meer dan de helft van alle fraudegevallen wordt door hen gepleegd. Voornamelijk (85%) gaat het om managers die kort (minder dan een jaar) in dienst zijn. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Ernst & Young.

Uit de studie blijkt verder dat ruim de helft van alle bedrijven in de wereld het afgelopen jaar te maken had met fraude. Volgens Ernst & Young neemt de kans op fraude toe nu steeds meer managers een tijdelijk contract hebben.

Ook sjoemelen werknemers meer als het economisch tij tegenzit. Ondernemingen kregen vorig jaar iets meer dan 50% van de schade vergoed door verzekeraars

Schröder wil meer samenwerken met CDU

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gerhardt Schröder, de bondskanselier van Duitsland heeft laten weten dat zijn partij, de sociaal-democratische SPD, meer gaat samenwerken met de CDU. Dit als reactie op de grote nederlaag van gisteren bij de verkiezingen in de deelstaten Hessen en Nedersaksen. Ook voegde hij eraan toe dat hij bijzonder teleurgesteld is over het verlies van zijn partij, maar dat hij niet van plan is op te stappen.

De CDU die nu een grote meerderheid bezit in de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, heeft verklaard geen "blokkadepolitiek" te zullen voeren.

De bondskanselier kreeg vier maanden geleden tijdens de landelijke verkiezingen nog het voordeel van de twijfel. Maar de kiezers hebben hem nu gestraft voor de belastingverhogingen, de slechte economische situatie van Duitsland en de hoge werkloosheid (bijna 4,5 miljoen).

Schröders stellige 'nee' tegen een oorlog in Irak brengt zijn positie als bondskanselier op dit moment overigens nog meer in gevaar dan de grote winst voor de CDU, menen politieke analisten in Duitsland.

Schröder heeft aangekondigd dat hij een eventuele tweede VN-resolutie die een aanval op Irak mogelijk maakt, niet zal steunen. Het zal moeilijk voor Schröder worden dat standpunt vol te houden als de VS deze week met bewijs komt dat aantoont dat Irak over massavernietigingswapens beschikt. De Bondskanselier zou internationaal geïsoleerd kunnen raken, zeker als Frankrijk, dat tot nu toe ook tegen een oorlog is, een VN-mandaat wel steunt.

Schröder kan het echter niet meer maken tegenover zijn achterban om op zijn belofte terug te komen. Hierdoor zou Schröder zelfs in de situatie terecht kunnen komen dat hij geen andere keuze meer heeft dan af te treden.

CDA wil desnoods wet tegen gezichtssluier

CDA-minister Van der Hoeven (Onderwijs) gaat met de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) overleggen hoe scholen met het dragen van een gezichtsbedekkende sluier moeten omgaan. In de verkiezingsstrijd verklaarde Van der Hoeven nog dat scholen in overleg met de medezeggenschapsraad een verbod op hoofddoekjes in het regelement op moeten kunnen nemen. De CGB was het daar niet mee eens en stelt dat een verbod op hoofddoekjes in strijd is met de godsdienstvrijheid en dus in strijd met de gelijke behandeling.

Het CDA wil het liefst dat alle scholen in Nederland een verbod op een dergelijke sluier in hun gedragsregels op nemen. Mocht het overigens juridisch niet mogelijk zijn om een gezichtssluier (niquaab, chador) landelijk te verbieden dan moet er maar een wet gemaakt worden die zulks mogelijk maakt menen de christendemocraten.

Namens de Stichting Islamitisch Voortgezet Onderwijs laat bestuurslid Naas weten dat er weinig verschil zit tussen een gewone hoofddoek en een gezichtssluier. Een verbod op de gezichtssluier ziet hij, net als bij een verbod op het hoofddoekje, in strijd met de vrijheid van godsdienst.

Volgens het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) is een verbod op sluiers juridisch alleen mogelijk als er functionele gronden voor zijn en het goed gemotiveerd wordt vastgelegd.

Vakbond vindt risico's Afganistan-missie te groot

ronhui had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De AFMP en ACOM, de twee militaire vakbonden die ons land kent, vinden dat het ministerie van Defensie een nieuwe veiligheidsanalyse voor de internationale vredesmissie ISAF in Afghanistan moet moet opstellen. Afgelopen vrijdag sloegen er 's avonds nabij het Duits-Nederlandse kwartier bij Kabul vier raketten in.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek of de raketaanval, waarbij niemand gewondraakte, specifiek op het kamp was gericht. Als dat inderdaad zo is, zo vinden de bonden, dan moet de aard van de missie opnieuw worden bekeken. Voorzitter Ton Heerts van de AFMP vond dat er in dat geval "geen sprake meer was van een 'klassieke' vredesmissie".

Heerts vindt dat er ook moet worden onderzocht of de aanwezigheid van de internationale troepenmacht in Afganistan nog wel wenselijk is. Hij wees daarbij op het toenemend aantal gewelddadige incidenten in Afghanistan tegen de VN-vredesmacht

Zijn collega, Van der Linden van de ACOM, meende echter dat er nog geen reden is voor paniek. Bij een gerichte aanval op VN-troepen kunnen de Amerikanen daar volgens hem prima tegen optreden.

Eerder al kwamen in er april, september en oktober 2002 ook raketten neer in de omgeving van het Nederlands-Duitse kamp. Ook hierbij miste de raketten hun mogelijke doelen en raakte niemand gewond.

Het ministerie van Defensie is van mening dat er geen aanwijzingen zijn dat de dreiging tegen de ISAF-troepen toeneemt. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen in het kamp nog verder opgeschroefd.

Raadslid Smit voor de rechter om stuk raam

Gemeenteraadslid Michiel Smit van Leefbaar Rotterdam moet op 11 februari voor de rechter verschijnen wegens het vernielen van een raam van de Pauluskerk van dominee Visser. Smit vernielde vorig jaar op koninginnedag daar een ruit. Zelf zegt hij: ,,Het gebeurde toen er veel spanningen waren. In de aanloop naar de verkiezingen is van alles over Fortuyn geroepen. Zelf ben ik ook bedreigd. Wat ik heb gedaan, is niet goed. Maar er wordt altijd over mij geroepen terwijl niemand dominee Visser vraagt wat hij toen heeft gezegd.''

De fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, R. Sörensen, vindt dat de zaak bijna stinkt naar 'klassejustitie': ''Dominee Visser heeft Fortuyn regelmatig voor fascist uitgemaakt. Als je in deze stad moet voorkomen omdat je een ruit hebt ingegooid, zegt dat wel heel veel over justitie.''

Volgens Smit is de zaak inmiddels geschikt en afgehandeld omdat hij de schade heeft vergoed. Een woordvoerster van justitie ontkent dat laatste.

Dominee Visser zette zich indertijd fel af tegen Pim Fortuyn, hij organiseerde ondermeer met de Internationale Socialisten acties tegen de opkomst van de politicus.

Gevangenis krijgt bejaardenvleugel

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door het stijgend aantal oudere gevangenen bleek het in een Britse gevangenis in Portsmouth noodzakelijk een speciale afdeling in te richten voor bejaarde gedetineerden. In de gevangenis zijn stoeltjesliften geinstalleerd en de cipiers hebben verpleegkundige bijscholing gekregen. Bovendien zijn er speciale ouderenactiviteiten en onder meer aangepaste gymnastiektoestellen.

Volgens de Britse krant The Sunday Times zitten er op dit moment ongeveer vijftig mensen in de bejaardenvleugel hun straf uit. Het totaal aantal oudere gedetineerden in Groot-Brittannië is de laatste tien jaar verdrievoudigd. Een grote Britse pensioenverzekeraar heeft een onderzoek uit laten voeren waaruit blijkt dat meer dan 100.000 pensioengerechtigden misdaad als een manier zien om hun pensioen aan te vullen.

De meeste ouderen zitten straffen uit vanwege fraude. Het gaat dan vooral om gevallen waarbij de ouderen banken proberen op te lichten, of zich wenden tot de verkoop van goedkope gesmokkelde sigaretten en alcoholische dranken. Anderen verkopen drugs, stelen uit winkels of worden gepakt voor beroving. De meeste daders op leeftijd hebben geen strafblad en gebruiken hun kwetsbare uiterlijk juist om hun misdrijf te kunnen begaan.

Karaca naar De Graafschap

Yasin Karaca komt bij De Graafschap meespelen tot het einde van het seizoen.

De Graafschap zal Karaca tot het einde van het seizoen huren van het Brusselse Anderlecht. Daar kwam de Turk slechts twee maal in actie dit seizoen. De Doetinchemmers hebben verder de optie tot koop bedongen.

Kevin Nicolay, een andere huurling van Anderlecht bij De Graafschap, zal per direct terug gaan naar België. Nicolay kampt met een blessure en kwam daarom slecht één maal in actie voor De Graafschap.

Tony Blair krijgt gastrol in 'The Simpsons'

Tony Blair, de Britse premier, zal waarschijnlijk een gastrol gaan spelen in de tekenfilmserie 'The Simpsons'. Niet alleen zal hij als geelkleurig figuurtje te zien zijn, maar ook zal hij zelf zijn tekst inspreken.

De premier verschijnt in de aflevering waar de Simpsons een reis winnen naar Engeland. Een woordvoerder van Blair laat weten dat nog niets zeker is. "We hebben nog geen officiële uitnodiging ontvangen. Dus kunnen we hier nog niet op reageren." Volgens een insider gaat Blair echter deze maand al de teksten inspreken.

Eerder waren sterren als Michael Jackson, Mick Jagger, Elton John, Bill Clinton en Mel Gibson al te zien en te horen in de bekende serie.

Amerikaanse begroting 2004 ingediend

George Bush heeft de begroting voor het jaar 2004 naar het Congres gestuurd. In deze begroting wordt meer geld uitgetrokken voor defensie, lastenverlichting voor bedrijven en een hervorming van Medicare, het gezondheidsprogrmama voor ouderen. Er wordt hierin echter geen rekening gehouden met een eventuele oorlog tegen Irak.

Het begrotingstekort komt door de extra uitgaven voor defensie en de belastingverlagingen op 304 miljard dollar dit jaar. Dit is het grootste tekort in tien jaar. In een verklaring verdedigt Bush het tekort. "Een recessie en een oorlog waarvoor wij niet hebben gekozen, hebben geleid tot de terugkeer van tekorten", aldus Bush.

In 2000 had Amerika nog een overschot op de begroting. In 2001 hield men nog rekening met overschotten in de jaren daarop. Maar de regering verwacht nu dat de tekorten de komende jaren zullen oplopen tot duizend miljard dollar.

UPDATE

Van een tweetal oplettende users, Peter_Jones en RoelerMF ontvingen wij deze toevoeging

President Bush is niet bang dat de tekorten onbeheersbaar worden. "Historisch gezien is het tekort klein", aldus Bush. Het tekort van 304 miljard dollar komt overeen met drie procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 1983 onder president Reagan was het tekort zes procent van het bbp. Dat was een record.

De verhoging van het defensiebudget voor het komende jaar is met 15,3 miljard dollar minder dan verwacht. Bij zijn aantreden twee jaar geleden kondigde Bush aan het budget voor het Pentagon jaarlijks met 20 miljard dollar te verhogen. In 2004 wil hij dat beperken tot 15 miljard dollar. Er is geen extra geld vrijgemaakt voor een eventuele aanval op Irak. In de jaren na 2004 gaat het budget wel snel omhoog van 379,9 miljard in dat jaar naar 483,6 miljard dollar in 2009.

De begrotingsplannen voor 2004 komen twee dagen na de ramp met de Space Shuttle Columbia. Het ongeluk is niet in de begroting verdisconteerd. Al voor de ramp was besloten het budget te verhogen met vijfhonderd miljoen naar ruim vijftien miljard. De afgelopen jaren is echter stevig bezuinigd op het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.


Onze dank gaat uit naar Farzin voor het herschrijven van dit bericht!

Jongeren steken levende kip in brand

leviathanfd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier jongeren hebben vandaag een levende kip in brand gestoken, in het Limburgse plaatsje Thorn. De jongeren, in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, namen de kip mee uit haar ren om het vervolgens op een picknickplaats te overgieten met brandstof uit hun brommers. Daarna staken ze het dier in brand.

De politie kon de jongeren arresteren, nadat een getuige haar gewaarschuwd had. De jongens hebben een proces-verbaal gekregen.

Tieners stelen lijk voor verkleedpartij

Redah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee New Yorkse tieners zijn beschuldigd van het stelen van een lijk uit een begraafplaats, om het vervolgens voor een feestje te verkleden als de Star Wars slechterik, Darth Vader.

Beide jongens, in de leeftijd van dertien en zeventien jaar, namen in november vorig jaar het lichaam, van een acteur die overleed in 1938, mee uit een begraafplaats op Long Island. De jongens werden bij de politie aangegeven door een leraar, die de gesprekken over de grap toevallig hoorde. "Herz kleedde het lichaam geheel aan en deed het Darth Vader masker op zijn gezicht." vertelde de politie.

De twee jongens en een derde verdachte zijn veroordeeld maar inmiddels (op borg) vrijgelaten. De politie laat weten dat de botten momenteel weer terug in de begraafplaats zijn.

Politieteam onderzoekt moord op 13-jarige

Een team van 25 rechercheurs onderzoekt de schietpartij in Rotterdam waarbij dit weekeinde de 13-jarige Serdar Soares dodelijk in het hoofd werd getroffen. De aanleiding van de schietpartij en de dader zijn de politie nog steeds onbekend. Er gaan geruchten dat het slachtoffer deel uitmaakte van een groep jongens die sneeuwballen aan het gooien waren, en dat dat voor de dader mogelijk de aanleiding is geweest om te schieten, maar de politie kan dat niet bevestigen.

Leerlingen van de Maarten Lutherschool in Rotterdam hebben vanochtend de plek bij metrostation Slinge bezocht, waar Soares werd neergeschoten. Zondagavond werd al een stille tocht gelopen naar het parkeerdek van metrostation Slinge, ter nagedachtenis aan het slachtoffer.

Serdar Soares was C1 speler bij de voetbalclub Transavia in Rotterdam. Die club heeft inmiddels een condoleance register geopend op hun website.

Dannii Minogue bezingt haar vibrator

Michel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dannii Minogue, de zus van, heeft na haar laatste relatie blijkbaar veel steun gehad aan haar grote vriend op batterijen, de vibrator.

Deze relatie was schijnbaar zo intens, dat Dannii op haar nog te verschijnen album Neon Nights een ode aan haar speeltje heeft opgenomen. Het lied is getiteld 'Vibe On'.

Hierop zingt zij onder meer:

"Instead of just lying there,
Why don't you show me that you're powerful,
Put in triple X batteries just so you give me something wonderful,
Change it up fast and slow
Till I find the frequency I like.
Love it when you do my vibe on
Good vibrations, that's what gets my ride on, gotta have vibrations,
Jump on to it, sit right on it, plug it in, give me my vibe on, gotta have vibrations.
I don't want to put you down, looks like I'm a vibraholic now."



Het album zal ergens in maart verschijnen.

Nederlandse AEL in maart opgericht

De Nederlandse tak van de uit België afkomstige Arabische Europese Liga (AEL) wordt in maart opgericht. Dat zegt het Rotterdamse gemeenteraadslid Brahim Bourzik (GroenLinks). Eerder was gezegd dat de oprichting ergens voor eind april zou gaan plaatsvinden.

Net als in België zal de Nederlandse AEL sterk de nadruk leggen op het behoud van de Arabische culturele identiteit. Zo moeten kinderen van migranten onderwijs kunnen krijgen in het Arabisch.

Gemeenteraadslid Bourzik spreekt regelmatig met een groep uit Marokko afkomstige Nederlanders die zich bezighouden met de oprichting van de Nederlandse tak van de AEL. Volgens hem is er sprake van samenwerking tussen deze groep en de oorspronkelijke AEL, die in Antwerpen erg populair is. Bourzik zegt dat de Nederlandse tak van de AEL zich moet toesnijden op de Nederlandse situatie. Volgens hem is die namelijk wezenlijk anders dan in Antwerpen.

Ook M'hemed Zaghboubi, van de organisatie De Tweede Generatie, zegt enkele malen gesproken te hebben met kopstukken van de Belgische AEL. Volgens hem zijn deze 'zeer actief zijn' in Nederland. ,,De problemen die migranten in Antwerpen hebben met racistische politieagenten, zijn ook in Nederland aan de orde van de dag. Als de AEL onze hulp nodig heeft, zullen wij niet aarzelen ze te helpen.''

In Rotterdam is er overigens enige commotie omtrent de rol die GroenLinks raadslid Brahim Bourzik speelt. Zo vragen nogal wat leden van Leefbaar Rotterdam zich af waarom Bourzik wel met een radicale groepering uit België mag spreken, terwijl LR raadslid Michel Smit werd teruggefloten toen hij het Vlaams Blok wilde bezoeken. Bourzik verweert zich echter met dat wat hij in zijn vrije tijd doet, zijn eigen zaak is, én ,,Het is van groot belang dat de AEL Nederland de grondwet en de democratische beginselen respecteert. Daarom spreek ik regelmatig met deze mensen. Als zij zich niet transparant zouden opstellen, zouden zij de verhoudingen nog verder onder druk zetten en zijn we nog verder van huis met de multiculturele samenleving.''

-
De AEL heeft inmiddels al wel een website in Nederland.

Groep 'bevrijdt' Australische asielzoekers

Snuggs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een asielzoekerscentrum in Australië zijn gisteren zes asielzoekers ontsnapt met hulp van buitenaf. De zes gingen er vandoor nadat een groep gemaskerden twee bewakers had aangevallen met ijzeren staven.

De groep gemaskerden bestond uit vier of vijf mensen die ski-maskers droegen. De onstnapping vond plaats in het detentiekamp Woomera in de Australische woestijn. Dat detentiekamp is vaker in het nieuws geweest met opstanden en hongerstakingen van asielzoekers die tegen de slechte omstandigheden protesteerden. Het kamp zal later dit jaar gesloten worden.

Colamerk voor Engelse moslims

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor moslims in Groot-Brittannië komt er morgen een cola op de markt die speciaal voor hen wordt gefabriceerd. De moslimcola moet een alternatief bieden aan moslims die de drankjes van Pepsi en Coca Cola boycotten. Veel moslims drinken die cola's niet meer, omdat de bedrijven volgens hen "hun macht aanwenden om gelovigen te onderdrukken".

De Cola wordt gemaakt door het Britse merk Qibla Cola. Qibla zegt de moslimcola te produceren voor de bewuste klant die "onrechtvaardigheid en uitbuiting verwerpt". Het bedrijf belooft 10% van de winst aan goede doelen in moslimlanden te doneren. Daartoe werkt het samen met de liefdadigheidsorganisatie Islamic Aid.

De speciale moslimcola is een nieuwe initiatief tegen de macht van westerse bedrijven. Eerder was Iran al begonnen met de productie van de cola Zam Zam, vernoemd naar het Zamzam-water in Mekka. In Frankrijk werd eind vorig jaar Mecca Cola gelanceerd.

Bomaanslag op hoofdbureau in Jakarta

AjaxAmsterdam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Indonesië is op het hoofdbureau van de politie in Jakarta een bomaanslag gepleegd. Voorzover bekend heeft de explosie alleen materiële schade aangericht.

De aanslag is nog niet opgeëist. In het hoofdbureau zit Abu Bakar Bashir gevangen, de geestelijk leider van de radicale Jemaah Islamiyah. Bashir is pas sinds kort beschuldig van directe betrokkenheid bij de verwoestende aanslag op Bali waarbij bijna 200 doden vielen.

Overigens werd vanochtend op het Indonesische eiland Bintan de leider van de Jemaah Islamiyah in Singapore gearresteerd. Het gaat om de uit Singapore afkomstige Mas Selamat Kastari die er óók van wordt verdacht direct betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag op Bali. Kastari werd al langer gezocht vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij het plan om een vliegtuig neer te laten storten op het Singaporese vliegveld Changi Airport.


De radicale Jemaah Islamiyah streeft ernaar om van Indonesië, Maleisië en Singapore één islamitische staat te maken.

Post gestolen in Uddel en Otterlo

Brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man heeft met een valse sleutel brievenbussen in Uddel (gemeente Apeldoorn) en Otterlo (gemeente Ede) opengemaakt en geleegd. TPG Post heeft hiervan aangifte gedaan. Dit verklaarde de politie Noord- en Oost-Gelderland vandaag.

De man is op twintig januari gezien terwijl hij brievenbussen leegde. De man viel op doordat hij met een witte bestelbus reed, en niet met een auto van de TPG Post zoals gebruikelijk is. De dief is vooralsnog spoorloos, TPG post heeft vorige week aangifte gedaan van diefstal van poststukken.

PvdA en CDA wijzen FNV voorstel af

Het voorstel dat FNV-voorzitter Lodewijk de Waal namens zijn vakbond heeft gedaan om de komende vier jaar de lonen met gemiddeld 2.5% te laten stijgen is niet goed gevallen bij PvdA en CDA. Beide beoogde regeringspartijen vinden dat de economische situatie zo'n salarisverhoging niet toelaat, zij denken aan een stijging van hooguit 1.5%.

PvdA-leider Bos kan begrijpen dat de FNV hoog inzet, maar hij vindt de gevraagde 2.5% te veel: "Dat is niet wat ik onder loonmatiging versta." Ook het CDA liet zich in dergelijke bewoordingen uit.

Eerder reageerde de vakbond CNV al "stomverbaasd" op de plannen van het FNV om nu al af te spreken de lonen tot 2007 elk jaar met gemiddeld 2.5% te laten stijgen.

Jeugdige autodief opgepakt

_-Q-_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Amsterdam heeft afgelopen zaterdag een autodief aangehouden van veertien jaar oud. De jonge dief liep tegen de lamp toen hij wilde gaan tanken aan de Ruysdaelkade en de politie hem zag.

De jongen viel op door zijn jeugdige uiterlijk, toen de politie verhaal kwamen halen bij de jongen sloeg deze op de vlucht. Hij werd na een korte achtervolging gearresteerd, toen bleek dat hij de auto een dag eerder had gestolen.

SP wil uitleg over penthouse Balkenende

Het SP-kamerlid Harry van Bommel wil een verklaring van demissionair premier Balkenende over het dure penthouse dat hij tijdens de verbouwing van het Catshuis als kantoor zal gaan gebruiken. Afgelopen week werd bekend dat het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag een appartement heeft gehuurd dat 7000 euro per maand kost.

Van Bommel vindt het tegenstrijdig dat Balkenende het land oproept tot matiging en dan zelf op kosten van de burger een optrekje huurt dat volgens de makelaar het duurste en mooiste appartement in de stad is. De SP-er zegt te begrijpen dat sommige bewindslieden een woning in Den Haag hebben om er na een lange werkdag te overnachten, maar dit penthouse valt volgens hem niet in de categorie 'optrekje'. Bovendien woont Balkenende op slechts een half uur rijden van zijn ministerie.

Het Kamerlid noemt het 'te gek voor woorden'. "We weten dat de premier zich verwant voelt met de Italiaanse premier Berlusconi, maar hij moet in zijn gedrag rekening houden met de Nederlandse verhoudingen", aldus Van Bommel.

Volgens de RVD verblijft Balkenende er "ten minste één keer per week", en heeft het optrekje vooral een representatieve functie. Zo kan er worden gedineerd en overlegd met belangrijke gasten. Balkenende woont zelf in Capelle aan den IJssel.

Bierbuik komt niet alleen door bier

WebForce, Proxy en Flying_Vee hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat sommige mannen aanleg hebben voor een dikke buik. Dit komt door een specifiek gen. Daarmee hebben mannen met een bierbuik nu mogelijk een ander excuus dan het veelvuldig bezoeken van een café.

959 Proefpersonen 25 tot 75 jaar werden in het onderzoek, dat in Napels werd uitgevoerd, onderzocht. Het team van de universiteit van Napels bestudeerde drie genvarianten bij de proefpersonen. De mannen met de variant 'DD' kampten meer met overgewicht dan proefpersonen met een ander type van het gen. Het gen maakt een enzym aan dat zorgt voor een goede balans in de bloeddruk.

De 314 mannen met de DD-variant hadden twee keer zoveel kans op een dikke buik dan andere mannen. In het onderzoek waren overigens alleen Italiaanse mannen betrokken, dus de uitkomsten hoeven niet voor iedereen te gelden.

Politie doet inval bij woonwagenkamp

Maandagmorgen is de politie een woonwagenkamp aan de Brestlaan in Eindhoven binnengevallen. Bij de actie waren zo'n 50 agenten en 20 leden van de ME aanwezig. De inval van de agenten was gericht op het vinden van hennep. Dat werd in alle doorzochte gebouwen gevonden. Dat heeft een politiewoordvoerder gemeld.

Rond negen uur 's ochtends begon de politie met de inval. Er werden in eerste instantie vier mensen aangehouden. Dat zijn er inmiddels meer, maar hoeveel het er exact zijn kon de woordvoerder nog niet zeggen. Er is behalve de hennep niets in beslag genomen.

De gemeente, de brandweer en de nutsbedrijven zijn ook bij de actie betrokken. Gekeken wordt of de gebouwen op het terrein wel een vergunning hebben om daar te staan, en of de stroom niet wordt afgetapt. Bij onregelmatigheden zullen de gebouwen mogelijk worden afgebroken.

Europa vraagt vrijlating Nederlander

ronhui had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De EU roept de ontvoerders van de Nederlandse hulpverlener Arjan Erkel op hem zo snel mogelijk vrij te laten. Erkel was leidinggevende van een Zwitserse groep van Artsen zonder Grenzen, en werd in augustus door rebellen ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan.

Sinds zijn ontvoering is er niets meer van Erkel vernomen. Al eerder werd de EU door Nederland gevraagd om druk uit te oefenen op de Russische autoriteiten, zodat deze de zaak blijven aankaarten in hun contacten met de plaatselijke rebellengroeperingen. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vroeg zijn Europese collega's daar vorige week tijdens overleg in Brussel opnieuw om.

De EU heeft daar nu op geantwoord via een officiële verklaring, die ook wordt ondersteund door de kandidaat-lidstaten van de unie. Al eerder werd door de Europese Unie een verklaring uitgegeven, waarin werd opgeroepen Erkel vrij te laten. Inmiddels is door de rebellen wel een andere hulpverleenster vrijgelaten. De maandag uitgegeven verklaring komt aan de vooravond van een officieel bezoek van De Hoop Scheffer aan Moskou. Dat vindt plaats in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Graven vernield op kerkhof

In het afgelopen weekeinde hebben onbekenden veertien graven vernield op het katholieke kerkhof in het Brabantse plaatsje Nieuwkuijk. Een woordvoerster van het kerkbestuur heeft dit maandag meegedeeld.

Op een aantal van de graven zijn onder meer de kruizen kapotgeslagen. Er is niet bekend hoe groot de materiële schade is. De ontdekking van de grafschennis werd gedaan door bezoekers van het kerkhof. Het kerkbestuur heeft bij de politie aangifte gedaan.

NASA vindt lichaamsdelen astronauten

WebForce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een gebied van zo'n 11.000 vierkante kilometer wordt door de Amerikaanse autoriteiten gezocht naar brokstukken van het zaterdag verongelukte ruimteveer Columbia. Inmiddels zijn er enkele stoffelijke resten van de overleden astronauten gevonden.

De brokstukken moeten helpen de oorzaken te achterhalen van de ondergang van het ruimteveer Columbia. Een van de belangrijkste aanknopingspunten voor het onderzoek is de plotseling snel stijgende temperatuur enkele minuten voor de geplande landing op zaterdag. Aangenomen wordt dat het veer hittewerende onderdelen verloor en dat er aan de linkerkant een defect was opgetreden.

Overigens onderzoekt niet alleen de NASA de toedracht van het ongeval. De regering en de volksvertegenwoordiging zullen elk een eigen onderzoek instellen. Forse bezuinigingen bij de NASA en dus ook het ruimteveerprogramma hebben mogelijk mede bijgedragen aan het ongeluk.

Zo werd in april vorig jaar al door veiligheidsexperts van de NASA geklaagd over de risico's van bezuinigingen op de toch al oude toestellen. In de afgelopen tien jaar werd het budget gehalveerd. Een in 1999 gepensioneerde NASA-medewerker, Don Nelson, schreef in de zomer zelf een brief aan president Bush met het verzoek in te grijpen ,,om een nieuw katastrofaal ongeluk te voorkomen''. De vluchten moesten worden gestaakt zo lang de zorgen over de veiligheid niet waren weggenomen.

Winnaars Guano Apes CD!

In de afgelopen week maakte je op Fok! kans op de limited edition van de geweldige nieuwe CD van Guano Apes; Walking on a thin line. Jullie hebben massaal meegedaan om deze CD te winnen. We kregen bijna 700 goede antwoorden binnen! Het antwoord op de vraag uit welk land de band Guano Apes komt is: Duitsland
De gelukkig winnaars die deze week nog de CD in hun brievenbus zullen vinden zijn geworden:

BachW
scarefreak
Muhneer
marlies0
I-con


Gefeliciteerd!

Maak deze week op Fok! kans op Idols - The Game.

Game/Bordspel Review: Kolonisten van Catan

Terwijl ik aan deze review begin realiseer ik me dat er kritiek zal komen op het feit dat ik een oud spel review. Het bordspel bestaat al enkele jaren en het PC spel is iets nieuwer dan dat, maar ook al volop verkrijgbaar in de winkel. Toch typ ik door. Ik heb het bordspel zelf namelijk ook enkele weken pas voor het eerst gespeeld en het PC-spel heb ik enkele dagen geleden pas aangeschaft. Ik behoorde tot voor kort tot een van de mensen die iedereen op het werk maar hoorde praten over De Kolonisten van Catan (of kortweg "Catan"), en deze duo-review is voor hen die nog tot deze uitstervende groep behoren.





N.B.: Deze review beschrijft alleen het Kolonisten van Catan basisspel. Er zijn bovenop het basisspel tal van uitbreidingssets verkrijgbaar, maar deze worden niet in deze review besproken.

Tennis: Verkerk wint ATP-toernooi Milaan

Le Cock had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De successen voor de Nederlandse tenniselite waren de laatste tijd wat mager, maar het afgelopen weekend was 't weer hoopgevend; tennisser Martin Verkerk heeft in Milaan zijn eerste ATP-zege geboekt. Dit deed hij door in de finale de Rus Jevgeni Kafelnikov met 6-4 5-7 en 7-5 te verslaan. Andere deelnemers van dit toernooi waren o.a. Krajicek, Schalken, Escudé en nog vele andere toppers.

Grappig feit: op de ATP-ranking was Verkerk de laagst genoteerde deelnemer van het toernooi.

De 24-jarige Verkerk veroverde met het toernooi een hoofdprijs van 380.000 euro. "Een droom is werkelijkheid geworden", zo zei de winnaar. Verkerk is de eerste Nederlandse winnaar in Milaan. Hoeveel plaatsen hij zal stijgen op de ATP-ranking wordt in de loop van de dag bekend.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.