Blood Bowl: Death Zone

Dat ik een fan van Blood Bowl ben mag geen verrassing meer heten, en ik heb zowel de eerste als tweede game met veel plezier gespeeld. En nu komt Cyanide Studio met een spinoff, Blood Bowl: Death Zone. Puddington ging bij de stand van uitgever BigBen Interactive langs om een kijkje te nemen.

Bloodbowl

Blood Bowl is van oorsprong een tabletop die gebaseerd is op American Football, maar waar naast mensen ook allerlei andere rassen van het Warhammer-universum meedoen zoals orks, dwarves, dark elves en nurgle. Death Zone zelf vormt een klein onderdeel van deze gigantische matpartijen: voor de wedstrijd begint wordt er een mini-potje gehouden van vijf spelers (geleid door een bekende sterspeler) die met een soortement varken een touchdown proberen te scoren.

In tegenstelling tot zijn grote broer die turn-based strategy is, is Death Zone een real-time strategy game. Het doet mij denken aan de real-time strategy modus die in het eerste deel van Blood Bowl zat, maar omdat je maximaal vijf spelers tegelijk hoeft te besturen en het veld een stuk kleiner is is het wel een stuk overzichterlijker.  Dat wil niet zeggen dat Blood Bowl wennen is: toen ik als eerste team de dwarves koos werd ik afgeslacht met 5-1. Net zoals hun tegenpolen in Blood Bowl kunnen de dwergen behoorlijk wat klappen verwerken, maar zijn ze ontzettend log en traag. Dat die fantasy uit het origineel ook in Death Zone terug te vinden is leuk, maar ik raad wel aan om als beginner met een ander team te spelen.

Bloodbowl2

De tweede keer koos ik de orks en toen ging het een stuk beter. Weliswaar is de game nog steeds chaotisch en moet je gefocust zijn op meerdere punten tegelijk, maar voor degenen die wat ervaring hebben met RTS-games zoals Age of Empires of Starcraft moet het te doen zijn. Tussendoor maak je ook gebruik van abilities waarmee je tegenstanders lam kan leggen of je team kan healen. En ja, net zoals zijn grotere broers moet je met blessures en sterfgevallen om kunnen gaan in de loop van het  seizoen.

Er zitten momenteel vier teams in de game, maar er staan er vijftien op de planning, evenals vijf arenas, tien sterspelers en twintig unieke abilities. Voor degenen die hun skills ook online willen uitproberen komt er ook een volledige ranked modus. Death Zone lijkt een game die meer is gericht voor mensen die af en toe lekker willen matten dan een game die je eeuwig wilt blijven spelen, maar voor het prijskaartje wat aan de game hangt - slechts een tientje - is de investering niet heel erg groot.

Blood Bowl: Death Zone is nu in early access en verkrijgbaar op steam.