Borderlands 3

Borderlands 3 heeft niet de beste PR gehad met Gearbox-CEO Randy Pitchford die losgaat op twitter en het bericht dat de game eerst exclusief zou zijn voor de epic games store. Desondanks is nu vrijwel alles bekend over wat de speelbare classes zijn en wat het hoofdverhaal is, en is het tijd om de game voor zichzelf te laten spreken. Tijdens Gamescom kon Puddington aan de slag met een demo van de game waarin we te zien krijgen welke eindcontent we kunnen verwachten in Borderlands 3.

Borderlands31

 

In Borderlands 3 heb je straks meerdere manieren om end content te grinden. Ten eerste keert de Circle of Slaughter uit Borderlands 2 terug, de horde mode waar je tegen vijanden blijft vechten en hoe verder je komt, des te beter je loot is. Leuk detail is dat de Circle of Slaughter deze keer in handen is van en gepresenteerd wordt door Mr. Torgue, de met anabolen volgepompte schreeuwer slash eigenaar van de Torgue Cooperation die een favoriet is geworden onder fans door zijn rol in Mr. Torgue’s Campaign of Carnage en Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep.

Naast de Circle of Slaughter zijn er nu ook de proving grounds, die gericht zijn op mid- tot late game content en die speelbaar waren op gamescom. Tijdens je reis door Borderlands 3 kom je teksten tegen op de muren die je kan vertalen met een apparaat dat je tijdens het verhaal krijgt, dat de locatie van de proving grounds onthult. De proving grounds zelf bestaan uit meerdere kamers waar je alle vijanden moet afmaken voordat je door kan gaan naar de andere kamer, met aan het einde van de hele rit een eindbaas.

De proving grounds komen ook met bonus objectives en ook hier geldt: hoe meer je er voltooit, hoe beter de loot. Voor de mensen die wat extra uitdaging willen hebben kun je ook proberen de proving grounds binnen een bepaalde tijd af te ronden, zonder dood te gaan of door extra bazen te doden (in het geval van de Gamescom demo was het een boss die de fallen guardian heette).

Borderlands32

Qua personages heb ik zowel met de gunner Moze als de beastmaster FL4K gespeeld. Moze die ik speelde in mijn eerste playthrough van de proving grounds, doet denken aan een combinatie van Gaige the mecromancer en Salvador de gunzerker uit Borderlands 2. Moze heeft als action skill dat ze in een gigantische mech alles overhoop kan schieten. De mech kan je uitrusten met meerdere soorten wapens zoals rocket launchers, vlammenwerpers en miniguns, en zelfs een extra turret aan de achterzijde die door een andere speler bestuurd kan worden.

Moze voelt als hoe Borderlands hoort te zijn; lekker alles overhoop knallen terwijl je beledigingen en grappige opmerkingen naar je vijanden roept, en dan helemaal losgaan wanneer je in je mech zit en vooral niet stoppen met je muisknop ingedrukt te houden. Klein minpuntje is dat de mech ietsje té krachtig voelt door de gigantische burst in damage die je ermee kan doen, maar dit is Borderlands en dan mag je wel voor korte momenten helemaal losgaan.

FL4K daarintegen voelt wat minder geslaagd. Je hebt de keuze uit meerdere pets bij de beastmaster met onder andere een spiderant en een skag, waarbij je dus de fauna van Pandora ook tegen ze kan gebruiken. Het probleem is alleen dat je pet vaak uit beeld verdwijnt om ergens anders met een vijand te knokken, waardoor ze jou niet ondersteunen en het altijd maar zoeken is waar je pet is wanneer je hem moet reviven. FL4K heeft daarnaast een tweede action skill waarbij Rakks uit zijn arm worden geschoten, maar die ability voelt minder impactvol dan de mech van Moze door de korte cooldowns en de weinig damage die de beesten doen. Desondanks kun je de pets van FL4K aaien, dus dat is al reden genoeg om de game nu al een dikke voldoende te geven.

Borderlands33

Voor de mensen die zowel deel 1 als deel 2 helemaal platgespeeld hebben: dit is meer Borderlands, met meer wapens, meer loot, meer enemies en meer planeten om herrie te schoppen. Er zijn wat verbeteringen aangebracht aan de co-op met onder andere level sync en meerdere vormen van end content, maar voor de rest is het nog steeds de oude formule die de serie al zoveel succes heeft gebracht. Dat voelt heel erg safe maar als er genoeg dingen zijn om te schieten en op te blazen, hoef je het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden.

Borderlands 3 komt op 13 september uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. In het geval van pc is de game eerst exclusief verkrijgbaar op de epic games store.