Loot, dungeons en gore in Diablo IV

Het was al een tijdje een publiek geheim, maar nu is het eindelijk zo ver: Diablo IV is bevestigd, met onder andere de belofte van veel monsters, bloed en de terugkeer van Lilith, de dochter van Mephisto en de moeder van alle Nephalem. In het panel dat direct volgde op de openingsceremonie werd aangekondigd wat we kunnen verwachten van Diablo IV, en Puddington keek mee.

DiabloIV2

Speelbare classes: Druid, Sorcereress en Barbarian, maar er komt nog meer

Voor Diablo IV werden al drie classes bevestigd die speelbaar zijn in Diablo IV: de sorceress, de barbarian en de druid, waarvan die laatste een comeback maakt uit Diablo II. Blizzard heeft gezegd dat er uiteindelijk vijf classes speelbaar zullen zijn wanneer de game lanceert. De druid maakt gebruik van animal companions en kan in zijn caster vorm de elementen sturen, waaronder donder en bliksem. De grootste blikvanger zijn echter de shapeshift forms: de druid kan veranderen in zowel een weerbeer als een weerwolf waarmee combos aan elkaar geregen kunnen worden. Blizzard heeft gezegd dat dit pas de eerste vormen zijn voor de druid en dat er meer op planning staat.

De sorceress vertoond grote gelijkenissen met de wizard uit Diablo III. Je kan een blizzard oproepen om de minions van hell te vertragen om dan vervolgens een fireball in hun gezicht te kegelen. Ook de sorceress kan uit de voeten met bliksem: ze kan zichzelf in een levende donderwolk veranderen en daarmee rechtstreeks op vijanden inbeuken. De barbarian lijkt in veel opzichten veel op zijn tegenhanger uit Diablo III - een grote gespierde man/vrouw die met grote zwaarden koppen afhakt - maar Blizzard wil met de barbarian meer naar een weaponmaster-archetype. Barbarians kunnen daarom maar liefst vier wapens bij zich dragen en kunnen moeiteloos switchen, zodat je bijvoorbeeld met een tweehandige bijl de minions van hell tegen de grond kan werken om dan vervolgens over te schakelen op een eenhandig zwaard om het af te maken.

Ook nieuw in Diablo IV is dat je niet meer vast zit aan een standaard look voor je character. Diablo IV heeft straks character customisation, en onder andere gezicht en huidskleur zijn naar hartelust aan te passen.

DiabloIV3

Progression: Runewords, Legendaries

Diablo IV wordt geprezen als een terugkeer naar de roots van Diablo II, en dat betekent ook een terugkeer van de talent trees. Skills maken ook een terugkeer, en samen met de talent trees moeten deze de basis vormen voor je character. Maar je character wordt pas echt uniek met de terugkeer van nóg een oude bekende: Runewords. Runewords zagen we al eerder in Diablo II en gaven je character een gigantische power boost, en dat moet ook zo gaan werken in Diablo IV.

De legendaries keren ook terug uit Diablo III, en Blizzard heeft beloofd dat er meer dan honderden legendaries zullen zijn die je kan looten. Armor sets maken ook een terugkeer, maar zullen niet zo nadrukkelijk aanwezig zijn zoals in Diablo III.

Gameplay: het is geen MMO, maar...

Er zitten flink wat verschillen tussen de wereld van Diablo IV ten opzichte van zijn voorgangers. Net zoals bij Diablo III is de game niet offline te spelen, maar Diablo IV moet een stuk socialer worden. Er zijn vijf zones, en towns moeten plekken worden waar vrienden en vreemden met elkaar kunnen chatten en groepen kunnen vormem voor dungeons, en spawnen er regelmatig monsters in de wereld die je met meerdere mensen moet vellen. En mochten de demonen wat gaan vervelen, dan kan je ook op andere spelers in gaan hakken in speciale PvP-zones. Al deze features, gecombineerd met een dag/nacht cyclus die gelijk staat aan het echte leven laat Diablo IV verdacht veel op een MMO lijken. Voor de einzelgangers die nu in paniek raken, wees gerust: alle content van Diablo IV is ook alleen te spelen.

De wereld van Diablo IV zal een stuk groter zijn dan zijn voorganger en daarom zijn er nu mounts toegevoegd zodat je sneller van A naar B kunt komen (en die je ook aan kan passen om er leuker uit te laten zien). Wanneer je tijdens je reis een minion van hell tegenkomt hoef je daar niet omheen te rennen: je kan gelijk dismounten en jezelf in de strijd gooien voor wat extra gold en loot. Ook is het mogelijk om over ravijnen en van kliffen te springen om zo sneller bij je doel te komen.

DiabloIV1

Blizzard heeft daarnaast gezien dat adventure mode samen met de bounties een populaire modus was in Diablo III, en ook adventure mode maakt een terugkeer in Diablo IV. Nieuw is dat je de campaign helemaal van begin tot einde kan spelen, maar dat je deze ook compleet links kan laten liggen als je liever voor de bounties gaat.

Dungeons zijn de voornaamste vorm van eindcontent en zullen duisterder en creepier zijn dan ooit tevoren. De dungeons zullen randomised zijn en zullen vol zitten met duistere hoeken en gaten die je alleen kan zien als je er lang sloopt. Het ontwikkelteam heeft ook beloofd dat we terug zullen keren naar de hel, maar welke vorm dat aan gaat nemen weten we nog niet.

Diablo IV heeft nog geen releasedatum, maar de game komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.