Solasta: Crown of the Magister

De tabletop Dungeons and Dragons bevindt zich in een Renaissance, en ook de isometrische RPG als digitale parallel doet het goed. Ook onafhankelijk ontwikkelaar Tactical Adventures waagt zich aan een virtuele tabletop met Solasta: Crown of the Magister. Met een naar maatstaven gemeten bescheiden budget (de kickstarter haalde bijna 250.000 euro op), maar wel met een hoop ambitieuze plannen en een belofte om trouw de ervaring van de “echte” tabletop zo goed mogelijk na te bootsen.

Solasta11

In Solasta: Crown of the Magister speel je met een groepje avonturiers dat probeert rijkdom en roem te vergaren in een gevaarlijk landschap, de Badlands. De Badlands waren eerst het domein van het machtige elfenrijk Manacalon voor de komst van de Cataclysm, een desastreus evenement waarbij een portaal de komst van de mensen inluidde. De ruïnes van Manacalon liggen er nog steeds, vol verborgen schatten en kennis, en dat is waar het avontuur begint. Een beetje cliché – je avontuur begint zelfs in de welbekende herberg – maar het is goed genoeg om het plot op gang te brengen.

Solasta kiest ervoor om heel trouw te blijven aan de regels van Dungeons & Dragons, en dat begint al met het maken van het character. In plaats van dat je een character maakt en de game een aantal vaste maten voor je heeft waarmee je op avontuur gaat kun je hier de hele vierkoppige party maken, met zes classes en vijf races om uit te kiezen: humans, dwarves, elves, half-elves en halflings. En dan volgt het klassieke Dungeons and Dragons proces: je kiest een background, je krijgt een aantal gerolde abilities scores en wat items waar je uit kan kiezen om mee te beginnen. Voor iedereen die bekend is met de tabletop zal dit als een exacte kopie voelen.

Solasta is min-maxen en number-crunchen ten top, en omdat een party algemener is dan één enkel personage zoals bij Baldur’s Gate speelt de roleplay ook niet zo’n belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat het vasthouden aan de regels bij Solasta: Crown of the Magister een strakke leidraad is in plaats van een blok aan het been.

Solasta2

Ook de combat is waar de filosofie van Solasta: Crown of the Magister het best tot zijn recht komt. Net zoals D&D is er een grid waarin je characters een aantal vaste stappen in kunnen bewegen, en dan een aanval kunnen doen of een spell kunnen gebruiken. Dat de dice ook nog over je scherm rollen voegt nog eens extra toe aan de sfeer dat het lijkt alsof je aan een tafel D&D loopt te spelen. Er is zelfs een optie om de dice aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren: een leuk detail dat voor mij een eerste is in isometrische RPGs. Ook is de UI zo duidelijk als het maar kan, en zeker voor degene die moeite hebben met de uitgebreide action bars van andere isometrische RPGs kan Solasta een goede instapper zijn.

De combat en de character creation zijn zonder twijfel de sterkste punten van Solasta, maar dat kan niet verhullen dat alles eromheen incompleet is. Toegegeven, dit is een klein team met ambitieuze plannen maar de graphics zijn behoorlijk ondermaats, de animaties houterig en de voice acting laat ook wat te wensen over. Ook voelt de hoofdstad Caer Cyflen nog behoorlijk leeg aan door het gebrek aan NPCs om tegen aan te leuteren. Standaarddisclaimer dat Solasta: Crown of the Magister nog in early access is, maar er is nog een hoop werk aan de winkel als Tactical Adventures dit acceptabel wil laten overkomen.

Solasta3

Als je overweegt om nu al Solasta: Crown of the Magister een kans te geven, dan is dit een game die je echt moet kopen voor het spelsysteem dat er onder zit. Weinig games zullen zo dicht in de buurt komen als bij een echt avondje Dungeons & Dragons, en wanneer je groep de sessies tijdelijk heeft afgeblazen vanwege de coronapandemie is dit een goede manier om je fix te krijgen.

Het mooie van Dungeons and Dragons is dat er geen “juiste” manier is om het te spelen, en dat geldt ook voor Solasta: het bekijkt alles uit een andere invalshoek, maar is net zo trouw aan de tabletop als andere isometrische RPGs met een groter budget. Als je meer leeft voor de epische gevechten dan de roleplay van Dungeons & Dragons, dan is Solasta: Crown of the Magister er een om in de gaten te houden.

Solasta: Crown of the Magister is nu beschikbaar in early access. Een releasedatum is er nog niet, maar Tactical Adventures mikt op een release binnen zes maanden en een jaar in early access.