Knights of Honor II: Sovereign

Dat Paradox Interactive bekend staat als dé ontwikkelaar van Grand Stategy-games mag voor velen geen verrassing meer zijn, maar naast de bekende titels had je ook Knights of Honor in 2005 dat uit de stal van de Zweedse publisher kwam. Vijftien jaar na dato vindt ontwikkelaar Black Sea Games dat het eindelijk tijd is voor een vervolg, met publisher THQ Nordic aan hun zijde die er wel een handje van heeft oude franchises op te kopen. Puddington kreeg op Gamescom een presentatie over Knights of Honor II: Sovereign met wat we allemaal kunnen verwachten.

KoH1

Knights of Honor II probeert een grand strategy te zijn voor de mensen die niet veel trek hebben in de hoge leercurve, en het goochelen met cijfers. Als iemand die veel van grand strategy houdt ben ik hier wel voor te porren – Crusader Kings II is ontzettend tof en kan knettergek zijn, maar zie het maar eens uit te leggen aan iemand die totaal geen verstand heeft van wat er op je scherm gebeurt. Dan kan Knights of Honor II: Sovereign een goede instapper zijn.

Dat merk je bijvoorbeeld aan de legerlimiet: je kunt maximaal 10 regimenten hebben op één moment, waardoor het wat overzichterlijker wordt. Verder zijn de icoontjes voor resources en units duidelijk in beeld op de map, waardoor je niet constant door menus hoeft te klikken om te zijn wat nou bijvoorbeeld je rijkste provincie is. Ondanks de versimpelde formule is de game wel uitgebreid – je kan met 300 verschillende provincies spelen en heel Europa, Azië, Noord-Afrika en het Midden-oosten staan op de planning als speelveld.

Door af te stappen van de traditionele grand strategy-formule kan Knights of Honor II wel spelen met concepten die er niet vaak in voorkomen: met de combat bijvoorbeeld. In plaats van een aantal nummers op je scherm verschijnen is de combat real time strategy, a la Total War. Het ziet er grafisch allemaal gelikt uit, en doordat de legers niet zo groot zijn matcht het ook goed met idee dat Knights of Honor II vooral toegankelijk wil zijn voor iedereen doordat je minder units hoeft te micromanagen.

Koh2

Black Sea Games wil, zoals ze het zelf omschrijven, op een “diorama-gevoel” mikken wanneer je naar de wereldkaart kijkt. Het is grafisch niet bijzonder spectaculair, maar in ieder geval grafisch indrukwekkender dan bijvoorbeeld Europa Universalis of Crusader Kings II – en aangezien een van de grootste commentaren voor Knights of Honor de matige graphics was, heeft Black Sea Games in ieder geval die kritiek van harte genomen.

Voor de mensen die het eerste deel gespeeld hebben, ook het court-systeem uit het eerste deel komt terug. Net zoals deel 1 word je bijgestaan door verschillende raadgevers die invloed kunnen hebben op de game. Voor de courts heb je vijf verschillende classes: de cleric, de diplomat, de merchants, de spies en de marshals. De cleric schrijft boeken waarmee je je court kan upgraden, de diplomat onderhoudt relaties met andere koninkrijken, de merchants zorgen voor wat extra geld in je schatkist en de marshals kunnen de legers leiden. De spies klinken het interessantste: je kunt ze naar andere koninkrijken sturen waar ze de legers van een andere speler kunnen saboteren of (als je meer van een politiek steekspel houdt) een court infiltreren en daar vanuit herrie schoppen. Ook heeft Knights of Honor II: Sovereign niet meer de regel dat alleen marshals de legers kunnen leiden: met genoeg training kun je iedere class een leger laten aanvoeren.

Het klinkt veelbelovend, zeker omdat er de nodige dosis nostalgie mee verbonden is, de RTS-gevechten vrijwel een uniqum zijn in grand-strategy, het er allemaal een stuk beter uitziet dan de gemiddelde grand strategy-titel en er ook mod support is beloofd. Het is de vraag hoever Black Sea gaat in de compromis van diepgang voor toegankelijkheid – mijn eerste indruk is dat ik graag iets meer complexe mechanics wil in mijn grand strategy. Maar voor degenen die games zoals Hearts of Iron, Stellaris, Europa Universalis of Crusader Kings iets te ingewikkeld vinden maar zich toch graag vastbijten in complexe strategie kan Knights of Honor II: Sovereign een game zijn om in de gaten te houden.

Knights of Honor II: Sovereign komt in 2020 uit voor pc.