Battlefield 1

Battlefield 1: het blijft toch een van de twee giganten onder de shooter-fans, waarbij de andere Call of Duty is. Maar waarbij Call of Duty stug blijft hameren op schietparijten in een modern tijdperk met Infinite Warfare, gaat EA voor retro met Battlefield 1 en gaan we terug naar de eerste wereldoorlog: dat bleek een gouden zet: de trailer van Infinite Warfare kreeg bijvoorbeeld een overweldigend aantal dislikes, terwijl bij Battlefield 1 het tegenovergestelde effect was te zien. Tijdens gamescom mocht het publiek voor het eerst aan de slag met een nieuwe map, de Sinaïwoestijn waar de Ottomanen het tegen de Engelsen uitvechten.

Battlefield11

Tijdens de demo speelden we conquest, wat zo'n beetje de meest bekende modus is in Battlefield-games. Over het hele speelveld zijn punten verspreid die dienen als basis, en het is aan jou de taak om zoveel mogelijk punten in bezit te nemen. Elk team beschikt over een beperkt aantal respawn tickets, waarvan er eentje verbruikt wordt wanneer een speler (zoals de naam al eigenlijk zegt) respawned, maar ze nemen ook gestaag af wanneer het andere team meer punten in bezit heeft.

De Sinaïwoestijn zelf ziet er overigens fantastisch uit, met oranjekleurige duinen en kleine arabische gebouwtjes waar je in kan schuilen. Het is fijn om te zien dat Battlefield 1 qua omgevingen meer in zijn mars heeft dan alleen de modderige grasheuvels die we zagen bij St. Quentin Scar. Ook heeft deze map zijn eigen gimmick in de vorm van een zandstorm, die de spelers onverwachte voordelen kan geven (waarover later meer).

Qua gameplay kan er eigenlijk niks anders gezegd worden dat dit de Battlefield is zoals we hem  al jaren kennen: lekker schieten op andere spelers met 4 verschillende classes, alhoewel je de vrijheid hebt om die natuurlijk uit te rusten zoals je wilt. Net zoals in de voorganger Battlefield 1 is de assault-class bedoelt voor de frontlinies, de support class is voor het ondersteuningswerk zoals het uitschakelen van voertuigen en het leveren van munitie, de medic class is er om je teamgenoten op te lappen (waarbij het overigens een leuk detail is dat de medic nu een ouderwetse spuit heeft) en de scout-class is bedoeld om vanaf een afstandje een scherpschutterskogel door de harses van je tegenstander te jagen.

Battlefield13

Dat wil niet zeggen dat Battlefield 1 een identieke kopie is van Battlefield 4, maar dan met een retrojasje: de eerste wereldoorlog was een tijd van innovaties en dat is ook te merken op het slagveld. Elke speler krijgt standaard een gasmaker mee, want gifgasgranaten waren ook al populair voor de Geneefse Conventies en dus moet je als speler oppassen dat je niet per vergissing in een gele wolk des doods stapt. Maar de grootste toevoeging in Battlefield 1 zijn toch wel de behemoth-wapens: technische innovaties die je kunnen helpen het slagveld te domineren. In St. Quentin Scar is het een zeppelin (overigens zorgt dat voor een fantastische vuurbal als-ie neerstort) en in de Sinaïwoestijn is het een trein uitgerust met geschutskoepels, die je kunt gebruiken om alles wat maar beweegt onder vuur te nemen.

Goed, genoeg reden om je dus zorgen te maken als je tegenstander een wapen uit de behemoth class bezit, maar wat kun je er tegen doen? In de Sinaïwoestijn kan dan het weer een uitkomst bieden: ik had al eerder gezegd dat op deze map af en toe een flinke zandstorm op de kop kan steken en als je slim bent als team doe je daar je voordeel mee. In een zandstorm is de trein namelijk compleet waardeloos, want je t tegenstanders kunnen geen barst zien. En dan is het tijd om jouw geheime wapen zowel letterlijk als figuurlijk van stal te halen: je paard.

Je paard? Ja, in de eerste wereldoorlog waren gevechten van dichtbij nog steeds een serieuze strategie en dat wordt ook aangemoedigd in Battlefield 1. Wanneer een zandstorm de kop opsteekt, ben je als cavalerie redelijk gedekt tegen scherpschutters en zoals eerder gezegd speelt de trein geen rol meer, waardoor jij alle tijd hebt om onder het enerverende geluid van oorlogskreten je tegenstanders (soms letterlijk) een kopje kleiner te maken.  De paarden zijn een leuke toevoeging vanwege twee dingen: DICE voegt realisme toe door het gebruik van paarden doordat ze zeker nog ingezet werden tijdens de eerste wereldoorlog, en het tweede is dat dat realisme ook nog eens versterkt wordt doordat paarden lang niet in elke situatie even effectief waren.


Battlefield14

Ik heb ongeveer een halfuur gespeeld met Battlefield 1, en ik ben waarschijnlijk nog enthousiaster over deze game dan Battlefield 4. In een moderne tijd oorlogje spelen was voor even leuk, maar het was duidelijk te merken dat het shooterpubliek snakte naar een andere setting. Het getuigt van lef van EA om uit de pas te lopen en niet hetzelfde truukje probeert te doen als Call of Duty, alhoewel  Patrick Soderlund had toegegeven dat de pitch voor de game bijna afgewezen was (om de meest idiote redenen, overigens). EA doet geen gekke dingen met de beproefde Battlefield-formule, maar voegt wel dingen toe om het spel lekker fris te houden zoals nieuwe gadgets en de behemoth-class. Ook is de Sinaïwoestijn een indicatie dat EA duidelijk voor wat afwisseling gaat zorgen tussen de maps, waardoor het geen eentonig geheel wordt.

Het enige waar ik een beetje over in zit is de prijs. Ik berichtte al eerder dat ik mijn wenkbrauwen had opgetrokken bij het prijsmodel van EA voor Battlefield 1, en ik ben nog steeds niet van mijn mening afgeweken. Ik zet mijn vraagtekens bij het feit dat de season pass voor Battlefield 1 bijna net zo duur is als het basisspel, en microtransacties in een spel van 60 euro vind ik al helemaal een bezopen idee. Het lijkt erop dat EA nog steeds geen respect heeft voor de portemonnee van spelers en dat is voor mij zeker voer voor kritiek, ook al ben ik speltechnisch zeer over Battlefield 1 te spreken.

Maar hoewel de prijs van Battlefield 1 ter discussie kan staan weten we een ding zeker: EA heeft alles uit de kast getrokken om Battlefield 1 tot een succes te maken en de game gaat zeker een van de grote klappers van het najaar worden qua commercieel succes.   

Battlefield 1 komt 21 oktober uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.