Call of Duty: Black Ops 2

Het eerste wat ik dacht bij de niet verrassende aankondiging: weer een Call of Duty? Ze blijven die titels uitpoepen alsof het niets is. Elk jaar is het weer raak en kunnen we weer naar onze wapens grijpen om een nieuw bedacht conflict eens en voor altijd af te handelen en ons te storten op de multiplayer.

Header

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, het is weer overduidelijk een Call of Duty. Je rent door levels heen om vooral veel dingen te laten of te zien ontploffen en het is vooral erg scripted en filmisch vastgelegd. Het is alsof je een actiefilm kijkt, en toegegeven, na het spelen staat het zweet je in de bilnaad, want het is allemaal weer erg intens. Het is waar de fans dol op zijn, maar dit keer zijn er toch wijzigingen ten opzichte van eerdere delen uit de franchise.

Call of Duty: Black Ops 2 speelt zich af over een periode van vijftig jaar. Er zijn twee verhaallijnen die een terrorist volgen. We gaan ondervinden hoe hij in 1970 al een nieuwe Koude Oorlog plande die start in 2025.  China heeft als enige land de beschikking tot de zeldzame stoffen die gebruikt worden voor displays, lasers, magneten en meer spullen. Hierdoor is er een nieuwe Koude Oorlog gestart, dit keer tussen China en de Verenigde Staten. Maar in plaats van alleen Chinezen te bevechten is er een twist: Amerika wordt door haar eigen robotleger aangevallen, want de terrorist heeft deze gehackt en tegen hun baasje gekeerd.

Call of Duty: Black Ops 2Call of Duty: Black Ops 2

Grafisch is er niet veel veranderd. Black Ops 2 speelt zich af in een futuristische setting en de engine kan het niveau van detail nog aan, dus waarom veranderen, zullen ze bij Activision denken. De console-eigenaren zullen er weinig problemen mee hebben, maar de pc-gamers moeten hun nieuwste videokaart laten zweten op een andere game, want dat gaat met deze Call of Duty niet gebeuren. Nu zullen de ontwikkelaars niet in een jaar een gloednieuwe engine in elkaar kunnen zetten, maar het wordt toch eens tijd dat ze na al die delen en dus al die jaren eens laten zien dat ze de sprong voorwaarts ook in graphics kunnen waarmaken.

Dat de setting futuristisch is, is zeker te zien aan de hoeveelheid robots in het spel. Zo zijn er vliegende drones met machinegeweren die je neer moet maaien, maar zelf ook in je backpack hebt om tegen de vijand te gebruiken. Dan is er nog een vierpotige CLAW, Cognitive Land Assault Weapon, dat nog het meest weg heeft van een grote hond met geweren aan zijn lijf. Als je zijn poten kapotschiet dan blijft het stug doorvechten als een stationaire sentry-gun. Naast drones heb je soms ook een klein karretje onder je controle om door nauwe doorgangen te rijden. Hierop is een wapen gemonteerd, zodat je om de vijand heen kunt gaan en ze van achteren kunt verrassen.

Call of Duty: Black Ops 2Call of Duty: Black Ops 2

Het meest verrassende is dat je resultaten uit zogenaamde StrikeForce-levels meetellen in het verhaal. Deze missies staan los van de verhaalmissies, je kunt ze opnieuw proberen en je kunt een missie falen. Je hebt een landkaart voor je en je krijgt een aantal doelen en een tijdslimiet om deze doelen te halen. Je wint door units strategisch op de kaart te plaatsen en zo de opdrachten succesvol te behalen. Je mag zelfs in de huid van zo'n unit kruipen om de actie van dichtbij te volgen, maar dit hoeft niet. Naargelang je prestatie in deze missies gaan er handlangers dood van de terrorist en wordt je verhaal dus anders.

Over de multiplayer werd niet veel gesproken. Het enige dat we weten is dat de zombie-modus terug is. Dit keer met ondersteuning voor acht spelers in co-op. Of Sarah Michelle Gellar daar weer in op komt draven weten we helaas niet.

Call of Duty: Black Ops 2Call of Duty: Black Ops 2

Met Black Ops en Modern Warfare 3 werd de singleplayer van Call of Duty meer een film dan een game. De ontwikkelstudio Treyarch leest mee met de fans en luistert naar de klachten. Er blijven scripted events, maar het is niet meer zo drastisch als in de vorige delen. Hoe Strike Force-missies gaan uitpakken zullen we pas later zien en natuurlijk zijn we allemaal benieuwd naar de multiplayeropties. Call of Duty: Black Ops 2 komt 13 november uit voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.