FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 juli 2012

[Poll] Kate Winslet vindt lichaam niet perfect

Kate Winslet heeft er geen moeite mee in films uit de kleren te gaan, ook al vindt ze haar eigen lichaam verre van volmaakt. "Ik heb geen perfecte borsten. Ik heb cellulitis en ik heb rondingen", zegt de actrice in de Britse boulevardkrant The Sun.

De 36-jarige actrice heeft er geen moeite mee om uit de kleren te gaan nu ze wat ouder is. "Ik geef er niets om. Ik denk dat het te maken heeft met ouder worden, jezelf accepteren en je sterker en zelfverzekerder voelen."

Winslet had niet verwacht dat zelfverzekerdheid met de jaren komt. "Ik kan me nog herinneren dat ik 21 was en dacht dat op 36-jarige leeftijd mijn borsten op mijn knieën zouden hangen en mijn haar en tanden er verschrikkelijk uit zouden gaan zien."

Winslet hoopt dat andere vrouwen kracht putten uit het feit dat haar lichaam niet perfect is. "Als dat vrouwen meer kracht geeft, dan is dat geweldig." Op een 'dieper, onbewust niveau' is het een van de redenen waarom ze zo vaak uit de kleren is gegaan, zegt Winslet.

De Britse actrice, bekend van films als Titanic, The Reader en Revolutionary Road, voelt zich 'sterker, fitter en meer op haar gemak in haar lichaam' dan ooit tevoren.

Titanic

Titanic

The Reader

The Reader

Revolutionary Road

Revolutionary Road

Poll: Welke Kate heeft jouw voorkeur?

(Tussenstand)

'Kabinet moet verkoop Duitse tanks stoppen'

Het kabinet moet Duitsland met klem verzoeken geen tanks te verkopen aan Indonesië. Dat vindt Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks. Hij diende eerder een motie in waarin de Kamer zich uitsprak tegen de verkoop van Nederlandse Leopardtanks aan Indonesië, omdat het land zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.

Volgens El Fassed is het de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) aan te rekenen dat Duitsland wel in zee gaat met Indonesië. "Doordat het demissionaire kabinet het besluit 'in beraad' houdt en heeft verzaakt om andere EU-landen op de hoogte te brengen van een afwijzing, laat het ruimte bestaan voor Duitsland om de tanks wel te verkopen", stelt El Fassed.

'Kabinet moet verkoop Duitse tanks stoppen'
'Kabinet moet verkoop Duitse tanks stoppen' (Foto: ANP)

Spaanse kampioenen groots onthaald in Madrid

De Spaanse selectie is een dag na het winnen van het EK bij thuiskomst in Madrid groots onthaald. Duizenden fans stonden langs de kant van de weg om de voetballers toe te juichen. Spanje versloeg zondag in de finale Italië met 4-0 en pakte daarmee de derde grote titel op rij.

De spelers kwamen maandag vanuit Kiev aan in een vliegtuig met het opschrift 'trots op onze nationale ploeg'. Vervolgens ging de reis naar koning Juan Carlos, die zijn bewondering ook niet onder stoelen of banken stak. "Gefeliciteerd namens heel Spanje. Jullie hebben het hele land blij gemaakt."

Veel toeschouwers stonden uren in de brandende zon te wachten op de spelers. Organisatoren besproeiden de menigte met water om te voorkomen dat mensen onwel raakten.


Spaanse kampioenen groots onthaald in Madrid (Foto: Novum)

Spider-Man troeft Sneeuwwitje af

The Amazing Spider-Man was afgelopen weekeinde de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. De rolprent over de beginjaren van de slingerende superheld stoot daarmee in zijn eerste week Snow White and the Huntsman van de troon. De moderne vertelling van het sprookje Sneeuwwitje trok de afgelopen drie weken de meeste bezoekers.

In The Amazing Spider-Man kruipt de Amerikaans-Britse acteur Andrew Garfield in de huid van Peter Parker, die na een beet van een spin superkrachten ontwikkelt. Emma Stone speelt zijn liefje Gwen Stacy. De film verdringt Snow White and the Huntsman naar plaats twee in de bioscooplijst. De actiekomedie 21 Jump Street, met Channing Tatum en Jonah Hill, zakt van plek twee naar drie.

De top vijf van bestbezochte films van dit weekend wordt gecompleteerd door Men in Black 3 en The Lucky One. De sciencefictionfilm met Will Smith en Tommy Lee Jones gaat van de derde naar de vierde plaats. Het romantische drama met Zac Efron behoudt zijn vijfde positie.

NAVO wil dat Syrië-plan wordt uitgevoerd

Het vredesplan voor Syrië, dat zaterdag op een conferentie in Genève werd goedgekeurd, moet worden uitgevoerd. Daar heeft de NAVO de Verenigde Naties maandag toe opgeroepen. VN-mensenrechtenchef Navi Pillay verzocht ondertussen om een versterkte waarnemersmissie in Syrië.

De stabiliteit in de hele regio lijdt onder de Syrische crisis, zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Pillay waarschuwde dat de stroom wapens naar de Syrische regering en de rebellen kan resulteren in een escalatie van het geweld. Ze zei dat het conflict moet worden doorverwezen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag, zodat het tribunaal zich over de kwestie kan buigen.

Het vredesplan voorziet in een regering van nationale eenheid die tijdens een overgangsperiode het landsbestuur op zich neemt. De Syrische oppositie verwierp het plan, omdat zij niet van plan is met de Syrische leider Bashar Assad om de tafel te gaan zitten.

Fogh Rasmussen benadrukte dat de NAVO niet militair zal ingrijpen. Een politieke oplossing geniet de voorkeur, zei hij.

'PostNL te laks met beschermen briefgeheim'

PostNL beschermt het briefgeheim onvoldoende. Dat concludeert de Opta. Volgens de telecomwaakhond moet de veiligheid van de post op steunpunten en mobiele depots worden verbeterd. Als dit niet gebeurt kan een boete van maximaal 450.000 euro volgen.

Het briefgeheim is een wettelijk vastgestelde bescherming van poststukken tijdens het transport naar de geadresseerde. Op sommige locaties waar post ligt opgeslagen voor het door postbodes wordt opgehaald wordt nauwelijks toezicht gehouden. Afgesloten locaties kunnen eenvoudig worden opengemaakt en soms staan er posttassen onbeheerd op de weg.

De Opta heeft aangekondigd verder onderzoek te gaan doen naar de postbezorging door PostNL.


'PostNL te laks met beschermen briefgeheim' (Foto: Novum)

Spa wil tot zeker 2016 op F1-kalender

De organisatie van de Grand Prix van België wil nog zeker vier seizoenen een Formule 1-race organiseren. Hiertoe is een voorstel ingediend bij F1-baas Bernie Ecclestone, zo meldt de krant L'Echo.

Het huidige contract van Spa-Francorchamps met de Formule 1 loopt na dit seizoen af en het was de bedoeling dat de race de komende jaren met Frankrijk af zou wisselen. Die plannen komen echter niet van de grond nu Nicolas Sarkozy niet langer president van Frankrijk is en zijn opvolger andere prioriteiten stelt. Volgens L'Echo wil de organisatie van de race in België daarom alleen verder, mits het jaarlijkse tekort gehalveerd kan worden. Daarom zou de racefee omlaag moeten naar vijftien miljoen euro. Gehoopt wordt dat er eind augustus/begin september een akkoord ligt.

Andre Maes CEO van Spa Grand Prix, de organisator van de race: "De verkiezing van Francois Hollande tot president van Frankrijk heeft de situatie veranderd. We hebben een voorstel gedaan aan Ecclestone, maar vanwege de vertrouwelijkheidsclausule kan ik je er niets over vertellen."

Stiefmoeder wil contactverbod voor Mel Gibson

De stiefmoeder van Mel Gibson heeft de rechter gevraagd hem een contactverbod op te leggen. De 78-jarige Teddy Joye Hicks Gibson beweert dat de acteur meerdere keren tegen haar is uitgevallen en ze zich niet meer veilig voelt, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ op basis van juridische documenten.

Joye trouwde in 2001 met Mels vader Hutton Gibson en is tegen de controversiële behandelmethodes waaraan de acteur zijn zieke vader wil onderwerpen. "Mel stond op als een dolle en begon tegen me te schreeuwen met een hele luide en griezelige stem", omschrijft Joye een van zijn woede-uitbarstingen in het ziekenhuis. "Mel was zo woest en brulde zo heftig dat ik zijn gezicht rood zag worden."

In een ander geval ging hij zo tekeer dat zijn ogen 'eruit zagen of ze uit zijn hoofd zouden springen'. "Hij was zo dichtbij dat ik zijn spuug mijn gezicht voelde raken." Joye stelt bovendien dat Gibson haar dwingt te vertrekken uit haar woning, die toebehoort aan een fonds in zijn beheer. Ze wil dat de rechter daar een stokje voor steekt, hem verbiedt dwars te liggen in de communicatie met haar man en hem verplicht uit haar buurt te blijven.

De 56-jarige Lethal Weapon-acteur, die de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws kwam wegens verschillende tirades, treft zijn stiefmoeder volgende maand in de rechtszaal voor een hoorzitting.

Brits parlementair onderzoek naar rentemanipulatie

Groot-Brittannië stelt een parlementair onderzoek in naar de fraude met rentetarieven van banken die de afgelopen dagen aan het licht is gekomen. De Britse minister van Financiën George Osborne liet maandag weten dat de resultaten van het onderzoek nog dit jaar bekend moeten worden.

De bank Barclays kwam dit weekeinde in opspraak nadat bekend werd dat handelaren van de bank gesjoemeld hadden met rentetarieven die worden gerekend in het handelsverkeer met andere banken (de zogenoemde libor-rente). De voorzitter van de raad van commissarissen van de bank stapte maandagochtend naar aanleiding van de zaak op.

De Britse instantie die zich bezig houdt met fraude studeert nog op de mogelijkheid om een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak in te stellen. De fraude kan grote gevolgen hebben voor andere banken en de financiële wereld. Zondag werd bekend dat Royal Bank of Scotland eind vorig jaar al vier medewerkers had ontslagen om gelijksoortige fraude.

'Sahin wil geen ruilgeld voor Modric zijn'

Real Madrid heeft zijn zinnen gezet op Luka Modric. Maar Nuri Sahin wil niet als ruilmiddel betrokken worden bij een deal.

Tottenham Hotspur vraagt niet minder dan 50 miljoen euro voor de Kroatische spelverdeler. Real Madrid wil hem wel graag, maar wil niet graag zo'n transfersom ophoesten.

Daarom zou de mislukte Nuri Sahin als ruilmiddel worden ingezet om Modric binnen te halen. De 23-jarige speler kwam voor 10 miljoen euro van Borussia Dortmund naar Madrid, maar speelde slechts een handvol wedstrijden. Maar dat wil de Turkse speler niet graag, meldt de Madrileense krant AS.

Tottenham zou de 26-jarige Modric wel willen laten vertrekken, maar niet aan een club in de Premier League. Manchester United en Chelsea zouden hem namelijk ook graag willen binnenhalen.

Kamer wil beperking wachtgeld snel regelen

De Eerste Kamer moet de versoberde wachtgeldregeling voor politici nog voor de verkiezingen behandelen, zodat de huidige Kamerleden en bewindslieden er ook onder vallen. Dat vindt de Tweede Kamer, bleek maandag tijdens een debat.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) zegde toe de ingangsdatum van de wet van 1 naar 18 september te verschuiven. Zo heeft de Eerste Kamer iets meer tijd het voorstel te bespreken voordat de Tweede Kamer op 19 september wordt ontbonden. Als de Eerste Kamer een besluit neemt na 18 september, zullen de huidige politici in Den Haag niet onder de nieuwe regeling vallen. Het voorstel kan niet met terugwerkende kracht worden aangenomen.

De Tweede Kamer is in meerderheid voor de regeling. Of de Eerste Kamer ook akkoord gaat, is nog niet duidelijk. D66-Kamerlid Gerard Schouw, zelf oud-senator, merkte daarbij op dat de Eerste Kamer 'zorgvuldige beslissingen' neemt en dat de procedure van de Eerste Kamer niet 'gedicteerd' kan worden. Schouw betwijfelde tijdens het debat de juridische houdbaarheid van de regeling als zittende politici het niet eens zijn met de korting van de regeling waaronder zij vallen.

De Tweede Kamer neemt het voorstel naar verwachting dinsdag aan met meer dan de benodigde tweederde meerderheid. Met de wet wordt de duur van de wachtgeldregeling gelijkgetrokken met de duur van de huidige WW. Dat betekent dat politici niet langer maximaal vier jaar krijgen doorbetaald, maar drie jaar en twee maanden. De maatregel is afgesproken in het zogeheten Kunduz-akkoord.

Ook Guus Meeuwis en Selah Sue op Appelpop

Guus Meeuwis en Selah Sue staan dit jaar op Appelpop. De Nederlandse zanger en Belgische zangeres zijn maandag toegevoegd aan de line-up van het festival in Tiel, evenals onder anderen Ilse DeLange, Miss Montreal, Gers Pardoel en Chef'Special.

Het was al bekend dat onder meer Within Temptation, Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig en De Heideroosjes dit jaar een optreden geven op Appelpop. Over een aantal weken wordt nog één naam toegevoegd, waarmee het programma compleet is.

Appelpop vindt plaats op 7 en 8 september. Het is de 21e editie van het gratis festival.

Raiola kan 'Ibra bij Milan' niet garanderen

De toekomst van Zlatan Ibrahimovic ligt niet per se bij AC Milan. Dat zei zijn zaakwaarnemer Mino Raiola.

De zaakwaarnemer van de Zweedse spits hint hiermee naar een mogelijke zomertransfer van Ibrahimovic weg bij AC Milan. Hij staat nog onder contract tot 2015 bij de Italiaanse club, die hem graag wil behouden.

Milan moet echter rekening houden met een vertrek van de Zweed om uit de moeilijke financiële situatie te komen. En dat zou een flinke terugslag zijn voor Milan, gezien Ibrahimovic afgelopen seizoen topscorer van de Serie A was met 28 goals.

"Ik kan niet garanderen dat Ibrahimovic bij AC Milan zal blijven", bevestigde Raiola tegen Corrierre dello Sport. "Er is een mogelijkheid dat hij vertrekt. Het hangt allemaal af van de club."

[Upd] Sporting Portugal presenteert Labyad

Sporting Porutgal heeft Zakaria Labyad vandaag gepresenteerd als nieuwe aanwinst. De aanvaller, die officieel nog bij PSV onder contract staat, staat op de officiële website van de club met zijn nieuwe tenue afgebeeld.

De presentatie van Labyad is merkwaardig te noemen, aangezien PSV en Sporting Portugal nog altijd onderhandelen over een afkoopsom. De Marokkaanse aanvaller is namelijk nog altijd in Eindhovense dienst, maar lapt inmiddels alle regels aan zijn laars.

Zo werd Labyad gisterochtend bij de eerste training van PSV verwacht, maar de speler liet verstek gaan. Hij meldde op Twitter dat hij rond die tijd nog op bed lag. De soap tussen de aanvaller en PSV lijkt dus nog wel even door te gaan.

Update:

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft in het Eindhovens Dagblad inmiddels een korte reactie op de handelingen van Zakaria Labyad en Sporting Portugal gegeven. "Dit is respectloos van Labyad én Sporting."

Het is nog onduidelijk welke stappen PSV tegen de speler en de club gaat nemen.

[Tour] Bozic aangereden door volgauto

Borut Bozic is vandaag tijdens de tweede etappe van de Tour de France aangereden door een volgauto van de organisatie. De sloveense sprinter kwam daarbij ten val en liep een blessure aan zijn rechterelleboog op.

Het incident gebeurde 65 kilometer in de wedstrijd. Bozic reed de etappe wel gewoon uit finishte zelfs nog als zeventiende. De renner van Astana is naar het plaatselijke ziekenhuis van Doornik gegaan voor onderzoek.

Het ongeluk komt de organisatie van de Tour de France slecht uit. Die kregen vorig jaar veel kritiek toen een volgauto Juan-Antonio Flecha aanreed en Johnny Hoogerland daardoor in het prikkeldraad gekatapulteerd werd.

Arie Boomsma breekt rib feestganger bij stoeipartij

Arie Boomsma heeft iemand een gebroken rib geslagen toen het er op een feestje hardhandig aan toe ging. Het gebeurde echter per ongeluk tijdens een vriendschappelijke stoeipartij met een makker, meldde RTL Boulevard maandagavond.

Het incident vond enige tijd geleden plaats op een feestje ter afsluiting van het seizoen De Wereld Draait Door. 'Beetje dollen' omschrijft Boomsma de situatie. "Geen ruzie ofzo. Er is eigenlijk niets over te zeggen. Vrienden onder elkaar." De twee zijn nog steeds vrienden.

Limbo krijgt een limited edition voor pc en Mac

Gameontwikkelaar PlayDead heeft aangekondigd dat de pc- en Mac-versie van hun spel Limbo een limited edition gaat krijgen. De speciale editie krijgt een hard coverdoos met daarin een aantal speciale goodies.

De limited edition bevat:
- Een special editiondoos
- Een disc met een DRM-vrije pc- en Mac-versie van het spel
- Een losse soundtrack van Martin Stig Andersen
- Zeven originele art cards, een boy-sticker en een 3D-bril
- Een gratis Steam gift key

De Limbo Limited Edition is te koop bij onder andere Amazon en Zavvi Engeland. Of en waar de editie in Nederland te koop zal zijn is niet bekend.

Pirelli: zachte en mediumbanden in Duitsland en Hongarije

Pirelli heeft bekend gemaakt welke bandencompounds er in zullen worden gezet voor de Formule 1-races in Duitsland en Hongarije. De Italiaanse rubbermaker heeft besloten om zowel op de Nürburgring als op de Hongaroring de zachte en de mediumbanden uit de kast te halen.

Al eerder was bekend dat voor de Grand Prix van Groot-Brittannië komend weekend de zachte en de harde banden zullen worden gebruikt.

Geen bonus voor top van ProRail

De top van ProRail krijgt geen riante salarisverhoging. Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) heeft de Kamer maandag laten weten dat de forse voorgestelde salarisverhoging aanzienlijk wordt verlaagd.

De directie van de spoorbeheerder krijgt geen bonussen meer, wel stijgt het vaste salaris. In 2011 werd dit met vijf procent verhoogd, volgend jaar komt daar nog drie procent bij. Oorspronkelijk bedroeg de variabele beloning zestien procent.

De raad van commissarissen van ProRail ziet af van de bonus van zes procent over 2011. Schultz laat weten waardering te hebben voor dit besluit. "Met dit besluit geeft ProRail er ook blijk van rekening te houden met de gevoelens in de samenleving." Ze verwijst hiermee naar de vele storingen op het spoor de afgelopen winter.

[Tour] Knaven: "Cavendish kan het ook alleen"

Mark Cavendish won vandaag de tweede etappe in de Tour de France. Servais Knaven, ploegleider bij Team Sky, was na afloop een tevreden man.

"Met Bradley Wiggins als klassementsman in onze ploeg weet Mark dat we de ploeg niet om hem konden bouwen. Hij moet het nu in de laatste kilometers vaak alleen doen. Maar Mark is natuurlijk wel gewoon de snelste van de wereld. Hij kan het ook alleen”, aldus de oud-wielrenner die zei dat hij de beelden van de sprint nog moest bekijken. "Maar ik begreep dat het hectisch was en dat Mark niet veel hulp had. Des te mooier dat het nu al lukt."

Klavan verruilt AZ voor FC Augsburg

Ragnar Klavan speelt in het nieuwe seizoen voor FC Augsburg. Dit meldt de voormalig werkgever van de verdediger vandaag bekend gemaakt. De 26-jarige speler had bij de Alkmaarder formatie nog een contract tot medio 2013.

Klavan verruilde Heracles Almelo halverwege het seizoen 2008/2009 voor AZ en pakte in datzelfde seizoen de landstitel. Vervolgens werd daar voor de start van de voetbaljaargang 2009/2010 ook nog de Johan Cruijff Schaal aan toegevoegd.

De Est kwam in de afgelopen drieënhalf jaar tot 78 competitiewedstrijden, maar slaagde er niet in om het net te doen bollen. Voor zijn komst naar ons land speelde de verdediger ook nog voor Valerengen IF (Noorwegen), FC Flore Tallinn en Tulevik Viljandi (beiden Estland).

Nintendo's 3DS XL uitgepakt

Gamewebsite computerandvideogames heeft een unboxingvideo online gezet voor Nintendo's 3DS XL. In de video is onder andere te zien dat er meer papier dan handheld in de doos zit. De nieuwe handheld wordt ook op een tafel naast een gewone 3DS gelegd om het verschil duidelijk te laten zien.

De Nintendo 3DS XL komt op 28 juli uit in Japan en Europa en op 19 augustus in Amerika. In Amerika gaat de handheld 199,99 dollar kosten. De Europese prijs is nog niet bekendgemaakt.

Steam Heroes komt ook naar pc

Steam Heroes, de succesvolle indiegame op Xbox 360, komt ook naar de pc. Dat heeft de ontwikkelaar van de game, DJArcas, bekendgemaakt.

Steam Heroes is een puzzle-/arcadegame, vergelijkbaar met Bejeweled. Door combinaties te maken, moet je vijanden verslaan en Steam Land redden van de ondergang. De game heeft 12 bossfights, 720p HD graphics en je kunt het in de game tegen elkaar opnemen.

DJArcas zelf is erg blij met de port naar pc: "I'm excited! It's waaaay better on a mouse, and hopefully people will enjoy it more!" Ondanks de naam zal Steam Heroes niet uitkomt via Steam, maar via IndieCity.com, een site specifiek gericht op indiegames.

Lavezzi van Napoli naar PSG

Ezequiel Lavezzi verruilt Napoli voor Paris Saint-Germain. De 27-jarige Argentijn tekent in de Franse hoofdstad een contract voor vier seizoenen. Napoli en PSG bereikten na lang onderhandelen een akkoord over een transfersom van dertig miljoen euro.

Lavezzi nam het besluit bij Napoli te vertrekken nadat hij zich met de Italiaanse club niet had weten te plaatsen voor de Champions League. Wel veroverde hij in zijn laatste wedstrijd voor de club de Coppa Italia.

Napoli nam Lavezzi in 2007 over van het Argentijnse San Lorenzo. Hij vormde in Napels een succesvol aanvalstrio met Marek Hamsik en Edinson Cavani.


Lavezzi van Napoli naar PSG (Foto: Novum)

Meer dan zombies doden in DayZ

Spelmods zijn er in vele soorten en maten. Eén die snel populariteit aan het winnen lijkt te zijn is DayZ. Het is een ArmA II-mod die, hoe kan het ook bijna anders, gaat over zombies. Toch lijkt DayZ anders dan andere zombiegames.

In DayZ gaat het namelijk niet alleen om het doden van zombies. Het gaat namelijk om daadwerkelijk overleven. Je zult bijvoorbeeld mensen moeten beroven of vermoorden om aan eten te komen. Een speciaal feature aan DayZ is dat wanneer je personage doodgaat in het spel, hij ook echt dood is. Je zult dan het spel helemaal overnieuw moeten spelen.

DayZ is uitgebracht op pc en is te downloaden via hun eigen website. Je hebt hier wel de game ArmA II voor nodig. Met dank aan B-FliP voor de submit.

Aissati traint mee bij Vitesse

Vanaf morgen traint Ismaïl Aissati mee met Vitesse. De middenvelder houdt op eigen verzoek zijn conditie bij de ploeg uit Arnhem op peil. Bij zijn vorige club Ajax kwam Aissati niet tot overeenstemming over contractverlenging.

"De selectie is nog vrij smal op dit moment en ook daarom is zijn komst zeer welkom”, meldt de club op zijn website. Aissati speelde in het verleden voor Vitesse.

Britse politie verwacht opnieuw rellen

De Britse politie verwacht dat er deze zomer net als vorig jaar rellen uitbreken, en dat de politie door bezuinigingen dergelijke rellen niet adequaat zal kunnen aanpakken. Dat blijkt uit onderzoek onder Britse agenten.

In het noorden van Londen braken vorig jaar op 8 augustus rellen uit. De vier daaropvolgende nachten bleef het zeer onrustig in Londen en andere Engelse steden. De relschoppers roofden winkels leeg en vernielden auto's.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de London School of Economics en de krant The Guardian, vulden agenten een vragenlijst in. Daarin gaven ze aan dat een herhaling van vorig jaar waarschijnlijk is vanwege verslechterde economische en sociale omstandigheden.

In totaal werden 130 agenten van acht verschillende politiekorpsen geïnterviewd. Bijna alle agenten zeiden dat de rellen van vorig jaar de grootste fysieke en mentale uitdaging van hun carrière was.


Britse politie verwacht opnieuw rellen (Foto: Novum)

Voormalig Capcom-medewerker stapt binnen bij Sony

Seth Killian, voormalig community manager bij Capcom en mede-oprichter van het EVO fighting game tournament, heeft zich aangesloten bij een externe groep die aan het werk is bij Sony Santa Monica. Killian gaat als lead game designer aan de slag met de brawler PlayStation All-Stars Battle Royale.

Killian, die eerder bij Capcom speciaal adviseur was voor de Street Fighter-serie, is erg enthousiast over het vechtspel van Sony.

Fighting games are very close to my heart, and as someone that’s spent much of my life with traditional fighters, All-Stars has been a great opportunity to take a step back and rethink fighting fundamentals from the ground up. The entire team was put together from scratch to create this game, and they are loaded with fighting game superstars (including some impressive tournament credentials–I’m not even the first EVO finalist to join the team!) who love great combat just as much as I do.

Kinderen spelen Alien chest-burster scène na

Sweding is op dit moment erg in. Het staat voor het naspelen van van bekende scènes uit films óf zelfs hele films. Ook kinderen zijn actief in het "sweding". De kinderen in het filmpje hieronder spelen de beroemde "chest burster scène" na uit de film Alien van Ridley Scott.

Het geeft wel te denken: hoe oud zijn deze kinderen? En de vraagt dringt zich tevens op hoe het kan dat ouders deze film aan hun kroost hebben laten zien. Desondanks een leuke imitatie die hieronder is te zien.

Chest-burster scène uit Alien. Imitatie door "sweding"

Nog niet genoeg van Alien? Lees dan hier onze Alien special!

Clement twee jaar langer bij Rabobank

Rabobank heeft Stef Clement langer aan zich gebonden. De viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden heeft zijn contract met de wielerploeg met twee jaar verlengd.

Clement keerde in 2009 na een uitstapje naar het Franse Bouygues Telecom terug bij Rabobank, waar hij eerder in het opleidingsteam reed. Erik Breukink ziet Clement als een belangrijke steun voor de klassementsrenners in het rondewerk. "En waar mogelijk kan hij ook voor eigen kans gaan op zijn specialiteit, de tijdrit", zegt de technisch directeur.

"Na een paar jaar onzekerheid, waarin blessures hem parten speelden, heeft Stef opnieuw aangetoond op een goed niveau mee te kunnen."

Clement beleefde zijn grootste succes in 2007 met een bronzen plak op het WK tijdrijden. Hij werd dit jaar niet geselecteerd voor de Tour de France.

Onderzoek trillend gebouw voortgezet

De Rijksgebouwendienst blijft nog de hele week zoeken naar de oorzaak van de trillingen in het kantoor van Rijkswaterstaat langs de A12. Het gebouw blijft gedurende die tijd nog dicht. Aan het einde van de week beslissen Rijkswaterstaat, de Rijksgebouwendienst en de gemeente Utrecht of het pand volgende week open kan of niet.

Een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst, die de onderzoeken uitvoert, laat maandagavond weten dat uit veiligheidsoverwegingen is besloten tot nog meer onderzoek. "We hebben nog geen oorzaak kunnen vinden", vertelt de zegsvrouw.

Het grote kantoorpand Westraven in Utrecht werd vorige week donderdagmiddag ontruimd vanwege de trillingen. Medewerkers van Rijkswaterstaat zeiden maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag dat de trillingen flink waren. Kopjes vielen van tafel en computerschermen gingen heen en weer.

Rijkswaterstaat besloot vorige week vrijdag al dat de vijftienhonderd medewerkers deze week op een andere locatie of vanuit huis kunnen werken. "Aangezien voor de medewerkers al een vervangende plek is gevonden, maken we graag gebruik van de extra tijd die daardoor tot onze beschikking is gekomen", aldus de woordvoerder van de Rijksgebouwendienst.

'Sony werkt al sinds 2010 aan PlayStation 4'

Volgens een cv op LinkedIn van een voormalig research & development director van Sony zou het bedrijf al sinds augustus 2010 werken aan een opvolger van de PlayStation 3. Op het profiel van Attila Vass staat bij werkervaring dat hij tussen augustus 2010 en april 2012 zou hebben gewerkt aan de graphics en beveiliging van de 'next generation PlayStation'.

In hoeverre dit klopt en hoe ver Sony al zou zijn met de ontwikkeling van de volgende generatie specomputer is niet bekend. Er gaan verschillende geruchten over de opvolger van de PlayStation 3, waaronder het gerucht dat Sony het komende kerst vóór de nieuwe Xbox wil uitbrengen.

Indonesië koopt geen Nederlandse tanks

Indonesië koopt gevechtstanks van het type Leopard 2A6 niet van Nederland maar van Duitsland. Dat heeft de Indonesische onderminister van Defensie, Sjafrie Sjamsoeddin, maandag gezegd. Hij zei volgens de Jakarta Post dat de keuze voor Duitsland is gemaakt omdat de verkopers in Duitsland meer zekerheid bieden inzake onder meer de levering zelf, de tijdsduur en de aantallen.

De eerste tanks van de mogelijk 100 opgeknapte tanks worden in oktober in Indonesië verwacht. Ze blijven uit Duitsland komen tot halverwege 2014 aldus de onderminister.

[WBD] Federer ondanks rugblessure door

Roger Federer heeft op Wimbledon de kwartfinales bereikt. De Zwitser versloeg de Belg Xavier Malisse met 7-6, 6-1, 4-6 en 6-3.

In de eerste set verliet Federer de baan voor een blessurebehandeling aan zijn rug en daarna oogde de zesvoudig winnaar verre van fit. Met een break op 5-5 leek Malisse te profiteren, maar Federer wist zich te herpakken en won de tiebreak met 7-1.

Na een regenpauze won Federer eenvoudig de tweede set. De derde set werd echter gewonnen door Malisse, die in de vierde set een 2-0 voorsprong nam. In het vervolg was de Belg echter kansloos.

Federer ondanks rugproblemen naar kwartfinale

DNB maakt declaraties directie openbaar

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft maandag de declaraties van haar directieleden openbaar gemaakt. Daartoe werd besloten nadat RTL Nieuws vorig jaar een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur had gedaan om de gegevens in handen te krijgen. Daardoor werd onder meer bekend dat de vroegere DNB-president Nout Wellink 13.000 euro had gedeclareerd voor een vlucht naar Tokio.

Uit de maandag gepubliceerde cijfers blijkt dat de DNB-directie in de tweede helft van vorig jaar 46.000 euro declareerde, vooral aan reiskosten. Ongeveer de helft van het bedrag kwam voor rekening van president Klaas Knot, die geregeld naar bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank in Frankfurt of bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds in Washington moet.

Wijziging ESM-verdrag niet nodig voor bankensteun

Het ESM-verdrag hoeft niet gewijzigd te worden nu de eurolanden hebben besloten dat de Spaanse banken rechtstreeks met Europees geld geherkapitaliseerd kunnen worden. Wel moeten sommige landen wellicht opnieuw stemmen over het verdrag. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie maandag tegen Novum Nieuws.

In het verdrag staat dat financiële steun voor banken alleen aan landen kan worden verleend, en niet rechtstreeks aan banken. Artikel 19 van het verdrag houdt echter expliciet de mogelijkheid open dat nieuwe financiële hulpinstrumenten worden toegevoegd.

Volgens de woordvoerder is een verdragswijziging daarom niet nodig om de rechtstreekse steun aan de banken mogelijk te maken. Dat alle eurolanden met deze mogelijkheid hebben ingestemd, is daarvoor voldoende.

Enkele Leidse staatsrechtspecialisten beweerden maandag in Het Financieele Dagblad het tegendeel. Zij vinden een verdragswijziging wel nodig omdat in het huidige verdrag staat dat alleen landen aanspraak kunnen maken op steun. "Rechtstreekse uitkering aan banken kan niet onder het huidige verdrag en daarom is een wijziging noodzakelijk", was de motivatie van hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans.

Volgens de woordvoerder van de commissie moeten sommige landen het ESM-verdrag nu misschien wel opnieuw behandelen, omdat de voorwaarden waaronder hulp kan worden verleend zijn aangepast. "Maar dat zal per land verschillen."

De PVV eiste maandag dat het ESM-debat in de Eerste Kamer opnieuw gevoerd moet worden. De senaat zou na het debat van vorige week dinsdag over het verdrag stemmen.

Bendeleden Saban B. moeten 3 miljoen betalen

Vier voormalige leden van de bende van vrouwenhandelaar Saban B. moeten de Nederlandse Staat in totaal 3 miljoen euro terugbetalen. Dit heeft de rechtbank in Almelo maandag bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 6 miljoen euro terug willen vorderen, zo bleek 6 weken geleden bij de behandeling van de zaken. De bedragen zijn gebaseerd op geschatte inkomsten die de bendeleden hebben verworven met vrouwenhandel en uitbuiting van vrouwen. De ontnemingsvorderingen in het kader van de 'pluk-ze’ wet vormen een vervolg op eerdere strafzaken, waarin alle vier al tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld.

[WBD] Clijsters uitgeschakeld

Kim Clijsters is in de vierde ronde op Wimbledon uitgeschakeld. De Belgische ging met tweemaal 1-6 kansloos onderuit tegen de Duitse Angelique Kerber.

Clijsters, bezig aan haar laatste Wimbledon, werd compleet weggeslagen door de als achtste geplaatste Kerber. Op alle fronten heerste de Duitse en zo boekte ze haar 44e overwinning van dit seizoen.

Viktoria Azaranka bereikte eenvoudig de kwartfinales. De nummer twee van de wereld was met 1-6 en 0-6 een maatje te groot voor Ana Ivanovic.

Clijsters kansloos tegen Kerber (Foto: Pro Shots)

James Bond volgens Christopher Nolan

Enige tijd geleden heeft Nolan gezegd dat hij na The Dark Knight-trilogie graag filmheld James Bond op het witte doek wil zetten. Hoewel dit enkel bij dromen blijft heeft een fan een trailer gemaakt hoe die film er mogelijk uit zou zien.

YouTube-gebruiker Mr88668866 heeft de trailer geknipt en geplakt met beelden en uitspraken uit Inception, X-Men: First Class, Inglourious BasterdsTinker Taylor Soldier Spy en de meest recente Skyfall-trailer. Agent 007 wordt hier gespeeld door Michael Fassbender, met Leonardo DiCaprio als vijand en Marion Cotillard als Bond-girl. Verder zijn nog Joseph Gordon-Levitt en Gary Oldman in de trailer te bewonderen, waarvan hun rol in de film lastig te raden valt. Waarschijnlijk is bij Oldman aan de zoals vanouds mannelijke rol van M gedacht.

Kirby's Dream Collection komt 16 september naar Amerika

Nintendo heeft een Amerikaanse releasedatum bekendgemaakt voor Kirby's Dream Collection. De collectie komt op 16 september uit op Nintendo Wii. Japan kan als eerste losgaan op het spel, want daar komt de collectie al op 16 juli uit.

Kirby's Dream Collection is speciaal samengesteld voor de twintigste verjaardag van het gamepersonage en bevat zes klassieke Kirby-spellen: Kirby’s Dream Land 1, 2, en 3, Kirby’s Adventure, Kirby Super Star en Kirby 64.

Er is nog geen releasedatum voor Europa bekendgemaakt, maar een release in september is al genoemd.

Dubbelslag Di Luca in Oostenrijk

De tweede etappe in de Ronde van Oostenrijk is gewonnen door Danilo di Luca.  De Italiaan was de beste in de bergetappe met finish op Kitzbüheler Horn en pakte bovendien ook de leiderstrui.

In het laatste deel van de slotklim liet de Italiaan zijn medevluchters achter zich en ging alleen verder. Op korte afstand leek de Oostenrijker Thomas Rohregger tweede te worden, maar in de laatste meters ging Steve Morabito uit Zwitserland hem nog voorbij.

In het algemeen klassement heeft Di Luca elf seconden voorsprong op Morabito. Rohregger bezet de derde plaats op zestien tellen van Di Luca.

Netanyahu ontbindt dienstplichtcommissie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag een commissie ontbonden die als taak had de dienstplichtwet te herschrijven. Momenteel maakt de wet tot ergernis van een groot deel van de bevolking een uitzondering voor zestigduizend ultraorthodoxe joden die zich aan religieuze studies wijden.

Het Israëlische hooggerechtshof oordeelde onlangs dat de vrijstelling voor orthodoxe joden onwettig is en sommeerde de regering een alternatief uit te werken.

Netanyahu verklaarde zich een voorstander van 'gelijke verdeling van de lasten', maar ontbond de commissie omdat de leden het niet eens konden worden over een wet die op goedkeuring van het parlement kan rekenen.

De gelijke verdeling betekent ook dat de Arabische minderheid van de Israëlische bevolking in dienst moet. Velen van hen voelen zich als etnische Palestijnen gediscrimineerd en weggezet als tweederangsburgers. Zij voelen er dan ook niets voor om de dienstplicht te vervullen.

Wat niet te doen tijdens een zombieapocalyps

Capcom heeft een launchtrailer uitgebracht voor Resident Evil: Chronicles HD Collection. In de video zien we dat je beter geen dansspel op je PlayStation 3 kunt spelen als er een zombieapocalyps gaande is.

In de PlayStation 3-exclusieve collectie zitten twee oorspronkelijke Wii-titels, namelijk Resident Evil: The Umbrella Chronicles en The Darkside Chronicles. Beide zijn geüpgraded naar HD-graphics en hebben trophies gekregen.

De collectie is te dowloaden via het PlayStation Network. Beide Chronicles-spellen vanaf 18 juli ook los van elkaar te koop.

[Tour] Veelers: "Dringen met Sagan"

Tom Veelers eindigde vandaag in de tweede etappe van de Tour de France als vierde. "De connectie was goed onderling. Roy Curvers leidde de trein tot de laatste kilometer, daarna had ik Koen de Kort nog even bij me", aldus Veelers na afloop.

"Ik koos eerst het wiel van Farrar, maar dat ging niet goed", zo zei de Nederlander die voor eigen kansen mocht gaan nadat ploegmaat Marcel Kittel moest lossen vanwege maagproblemen. "Daarna zat ik achter Goss, een beetje te dringen met Sagan. Ik weet dat ik Cavendish normaal gesproken niet klop, of hij moet de sprint te vroeg aangaan.”

Ambtenaar opgepakt voor corruptie en oplichting

Een ambtenaar van de gemeente Leerdam is woensdag aangehouden op verdenking van corruptie en oplichting. De 51-jarige man zou bedrijven privéklussen hebben laten uitvoeren waarvoor de rekening naar de gemeente ging. Ook wordt hij ervan verdacht op kosten van de gemeente goederen te hebben besteld, meldt de politie maandag.

De man zou jarenlang zijn gang hebben kunnen gaan. De gemeente ging voor tienduizenden euro's het schip in. De man was op een afdeling verantwoordelijk voor het inschakelen van externe bedrijven en het toezicht op die bedrijven. Ook was hij verantwoordelijk voor bestellingen.

De ambtenaar is al een aantal maanden geleden op non-actief gezet. De zaak kwam aan het rollen nadat bij de gemeente een anonieme brief was binnengekomen. Na een intern onderzoek deed de gemeente aangifte van de zaak. Dat leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de man.

Gemeenteraadsleden en medewerkers van de gemeente zijn maandag ingelicht over de kwestie. De rechter-commissaris besloot maandag dat de man in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Phelps gaat toch niet voor acht olympische titels

Michael Phelps zal bij de Olympische Spelen toch niet proberen om achtmaal goud te pakken, net zoals hij vier jaar geleden deed in Beijing. Dit meldt De Telegraaf.

De 14-voudig olympisch kampioen wist zich voor acht disciplines te plaatsen voor Londen. Bob Bowman, de coach van de Amerikaanse zwemmer, liet vandaag via Twitter weten dat Phelps afziet van olympische deelname aan de 200 meter vrije slag. Hierdoor zal hij in Londen op 'maar' zeven disciplines uitkomen.

Sammer nieuwe technisch directeur Bayern

Bayern München heeft technisch directeur Christian Nerlinger aan de kant gezet voor Matthias Sammer. Aan de breuk met Nerlinger ligt een verschil van inzicht over het te voeren beleid ten grondslag, zo laat de Duitse topclub maandag weten. Nerlinger was sinds januari 2010 de technische eindverantwoordelijke bij Bayern.

De 44-jarige Sammer begint onmiddellijk aan zijn nieuwe klus. Hij was de afgelopen zes jaar technisch directeur bij de Duitse voetbalbond. Eerder was de 51-voudig Duits international trainer van Borussia Dortmund en VfB Stuttgart.

ICC-medewerkers vrijgelaten in Libië

Twee medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) die sinds vorige maand vastzaten in Libië zijn maandag vrijgelaten en vliegen later op de dag naar Italië. Dat hebben de Libische autoriteiten bekendgemaakt. Twee andere medewerkers van hetzelfde team, die uit solidariteit met hun collega's in Libië bleven, verlaten het land eveneens.

De twee werden vorige maand opgepakt toen ze een bezoek brachten aan Seif al-Islam Gadhafi, de zoon van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi. Volgens Libië hebben de vier Seif al-Islam stukken laten lezen die de staatsveiligheid van Libië kunnen schaden, waaronder informatie en tekeningen die Libiërs in het buitenland in gevaar kunnen brengen.

Het hoofd van het ICC, de Zuid-Koreaanse rechter Sang-Hyun Song, beloofde maandag een onderzoek in te stellen naar de aantijgingen van Libië over de ICC-medewerkers.

Schultz schrapt herkeuring ADHD'ers voorlopig

Mensen die worden behandeld tegen de hyperactiviteitsstoornis ADHD, hoeven bij wijze van experiment de komende maanden niet herkeurd te worden wanneer ze een nieuw rijbewijs aanvragen. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen maandag aan de Tweede Kamer.

De Kamer had haar eerder bij motie opgedragen om de regels rond ADHD'ers die onder behandeling zijn te versoepelen. De minister zag dit echter niet zitten, omdat ze een advies van de Gezondheidsraad wilde afwachten.

Het experiment is een soort compromis, waarbij de herkeuring makkelijker wordt, maar de regels niet aangepast hoeven te worden. Schultz wil dat pas doen als het advies van de Gezondheidsraad positief is.

Britt Dekker gaat helemaal voor motorcross

Britt Dekker heeft er een hobby bij. De realityster gaat zich op motorcross storten. "Ik heb een nieuwe hobby ontdekt, motorcross", twitterde de blondine maandag. "Wil mee gaan doen aan crosswedstrijden, lekker vliegen over de heuvels."

Bij het bericht stuurde Dekker een foto van zichzelf, waarop ze te zien was in een motorpak op een motor. "Wil volgende keer een roze pakje hé, haha", grapte de tv-persoonlijkheid. Dekker denkt dat het motorcrossevenement Zwarte Cross over drie weken 'misschien' te hoog is gegrepen.

Britt kijkt bij het motorcrossen hopelijk wel beter uit dan tijdens het autorijden. Eerder was de 20-jarige blondine idolaat van haar roze Ford Ka, die ze onlangs in de prak reed. De realityster, die nog maar twee maanden in de wagen mocht scheuren, raakte een flinke steen.

Babylijkjes gevonden op Duitse zolder

Een 47-jarige Duitser heeft bij het opruimen van de zolder van zijn woning in Nedersaksen twee vergane lijkjes van pasgeboren baby's gevonden. Zijn al jaren op een ander adres wonende ex-partner heeft toegegeven dat zij ze daar heeft neergelegd, aldus de politie. De 43-jarige vrouw zegt nog een derde kind kort na de geboorte ergens te hebben achtergelaten, maar dat is nog niet gevonden.

De man bespeurde op de zolder een rottingsgeur en vond vervolgens de twee dode baby's. Een was een voldragen meisje, het geslacht van het andere kind kon nog niet worden vastgesteld. Beide kinderen hadden vermoedelijk al jaren op de zolder gelegen, waardoor de omstandigheden van hun dood moeilijk te achterhalen is. Volgens officier van justitie Burkhard Vonnahme zijn de zuigelingen waarschijnlijk 'niet meer verzorgd'.

De 43-jarige verdachte verblijft volgens het openbaar ministerie in een kliniek in Hessen. Onderzocht moet worden of haar voormalige partner de vader is van de kinderen. De man toonde zich door de vondst volkomen verrast.

Het derde kind dat de vrouw na de geboorte ergens zegt te hebben neergelegd is nog niet gevonden. Zij kon zich de precieze plek ook niet meer herinneren. De vrouw heeft nog meer kinderen met een andere partner.

Gewonde bij brand in psychiatrische inrichting

Een bewoonster van een psychiatrische kliniek in Wolfheze is maandag gewond geraakt bij een brand in haar kamer. De afdeling waar de vrouw woont, is direct daarna ontruimd. Volgens de brandweer was de brand snel onder controle. Er zijn behalve de vrouw geen gewonden gevallen.

De vrouw in de zorginstelling Gelderse Roos zou zich hebben gebrand aan een matras die vlam had gevat. Het slachtoffer is met tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem overgebracht. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Britten beraden zich over EU-lidmaatschap

De Britse bevolking moet de mogelijkheid krijgen zich over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uit te spreken, nu het landenblok zijn structuur wil veranderen om de schuldencrisis te boven te komen. Dat hebben diverse Britse parlementariërs maandag gezegd.

Nu de zeventien landen binnen de eurozone verdere Europese integratie nastreven, moeten de overige tien lidstaten van de EU zich buigen over hun eigen toekomst, zei oud-minister van defensie Liam Fox. Fox, lid van de Conservatieven van premier David Cameron, verwoordde daarmee een standpunt dat onder de Britse bevolking steeds meer draagvlak vindt.

Cameron staat niet onwelwillend tegenover een referendum over het Britse EU-lidmaatschap, maar zegt dat de tijd daar niet rijp voor is zolang de schuldencrisis voortduurt.

Man steekt geslachtsdeel door schutting

Een naaktloper uit het Noord-Limburgse Velden is op heterdaad betrapt door een wijkagent. De agent zag hoe de man zijn geslachstdeel door de schutting van zijn tuin stak, meldt Omroep Venlo.

De agent ging poolshoogte nemen bij de woning van de schennispleger, nadat er een melding was binnengekomen. "Toen ik bij de woning kwam zag ik via de tuinpoort dat die man inderdaad zijn geslachtsdeel door de houten schutting aan het friemelen was. Een heterdaad! De man schrok zich dood en trok zijn geslachtsdeel tussen de houten planken van de schutting uit. Hij riep: auw", aldus de politieman.

De wijkagent sprak de man vermanend toe, maar schreef geen boete uit.

[Tour] 21e ritzege voor Cavendish

 Mark Cavendish heeft de tweede etappe gewonnen van de Tour de France. De Brit van Sky bleef in de massasprint in de etappe van Wezet naar Doornik de Duitser André Greipel en de Australiër Matthew Goss voor. Tom Veelers (Argos-Shimano) werd knap vierde.

De etappe kende een vrij normaal verloop voor een sprintrit. Drie renners, Anthony Roux, Christophe Kern en Michael Morkov, kregen een voorsprong van maximaal acht minuten. De Deen Morkov verstevigde onderweg zijn leidende positie in de strijd om de bolletjestrui, terwijl Roux er op 32 kilometer van de streep alleen vandoor ging om het rode rugnummer binnen te halen.

De sprintersploegen vonden dit allemaal wel best en lieten de Fransman tot veertien kilometer voor de streep zijn gang gaan. In de voorbereiding op de sprint was er een grote tegenvaller voor Argos-Shimano. Marcel Kittel, de sprinter van de ploeg en één van de grootste concurrenten van Cavendish in de sprint, bleek niet fit te zijn en moest het peloton laten gaan.

De sprint werd door Lotto-Belisol voorbereid voor hun sprinter André Greipel. De Duitser ging als eerste aan, maar hij werd verslagen door wereldkampioen Cavendish, die het dit keer grootendeels alleen moest opknappen. Het is voor de Brit alweer zijn 21e ritzege in de Tour de France. Fabian Cancellara bleef in het bezit van de gele leiderstrui.

Uitslag tweede etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr Sly 4:56.59
2 André Greipel Dui Lotto-Belisol z.t.
3 Matthew Goss Aus GreenEdge z.t.
4 Tom Veelers NED Argos-Shimano z.t.
5 Alessandro Petacchi Ita Lampre z.t.
6 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
7 Yevgheni Hutarovic WRu FdJ z.t.
8 Juan José Haedo Arg Saxo Bank z.t.
9 Mark Renshaw Aus Rabobank z.t.
10 Tyler Farrar VS Garmin z.t.

Het is weer dorpsfeest seizoen!

De zweefmolen is nagenoeg leeg maar draait in de schemer alsnog zijn rondjes. Ik ontwaar piepjes en kraakjes en besluit dat het nogal sinister aandoet. “Horror ex machina.” mompel ik zoals mensen die zichzelf te serieus nemen plegen te doen, terwijl ik naar het eenzame apparaat staar. Hierna kijk ik naar beneden, waar in mijn hand een biertje rust. Halfvol, denk ik bij mezelf. Dat is zo opgelost en ik knipper met mijn ogen. Ja hoor, het glas is nu leeg. Dat komt omdat ik tijdens het knipperen ook een slok nam. Ongemerkt, zoals dat al een paar uur gaat. Ongemerkt ben ik ook dronken geworden. Zoals het hoort, want het is dorpsfeest.

NMa trekt miljoenenboetes thuiszorg in

De Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) trekt een aantal miljoenenboetes in die ze eerder aan zeven thuiszorginstellingen oplegde. In vijf gevallen zou zo'n groot onderzoek moeten worden opgestart, dat de NMa dat niet meer ziet zitten. Bij twee andere instellingen is de NMa er niet meer zo zeker van dat sprake was van kartelafspraken.

De kartelwaakhond laat maandag verder weten dat de thuiszorg niet langer prioriteit heeft voor de NMa. Steeds meer thuiszorgondernemingen zouden zich bewust zijn van de regels op het gebied van concurrentie.

De kartelwaakbond legde in 2008 vijf thuiszorginstellingen in de regio's Kennemerland en 't Gooi boetes van tussen de 611 duizend en vier miljoen euro op wegens kartelvorming. Het ging hierbij om de stichtingen Viva! Zorggroep, Zorgbalans, Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Vivium Zorggroep en Hilverzorg. Het waren de eerste boetes die de NMa thuiszorginstellingen oplegde.

De instellingen zouden met elkaar hebben afgesproken elkaars gebieden te respecteren, wat de concurrentie niet zou bevorderen. De thuiszorgorganisaties waren het niet met de boetes eens en stapten naar de rechtbank in Rotterdam. Die oordeelde dat de NMa onvoldoende bewijzen had voor de beschuldigingen.

De rechter gaf de NMa nog wel ruimte voor nader onderzoek. Dat zou moeten plaatsvinden over de periode 2006 en 2007. "Daarvoor moet zo'n groot onderzoek worden opgestart, dat we, met de uitspraak van de rechter in het achterhoofd hebben geoordeeld dat we dat niet meer gaan doen", aldus een woordvoerder.

In 2011 legde de NMa daarnaast aan de stichtingen Careyn Zuwe Aveant en Vierstroom boetes van respectievelijk 1,34 miljoen en drie miljoen euro op wegens marktverdeling. De thuiszorginstellingen hadden volgens de NMa in het kader van de ontvlechting van het samenwerkingsverband Caraat afgesproken elkaar niet te beconcurreren.

Vierstroom en Careyn dienden bezwaren in tegen de boetes. Die zorgen voor twijfel over de uitleg die de kartelwaarkond in eerste instantie had gegeven aan de overeenkomst tussen de twee instellingen. "Daardoor kan de NMa niet meer met zekerheid vaststellen dat de thuiszorginstellingen daadwerkelijk een afspraak hebben gemaakt met als doel de onderlinge concurrentie uit te schakelen", aldus de waakhond.

Werkstraffen voor instorten balustrade in Baarn

De eigenaar van een paviljoen in Baarn waar in 2010 drie mensen gewond raakten toen een balkonhek het begaf is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De aannemer kreeg van de rechter in Utrecht een werkstraf van honderd uur.

Bij het ongeluk op 25 april raakten een man uit Einighausen en een vrouw uit Zaandam zwaargewond. Een man uit Nieuwegein kwam er met onschuldig letsel vanaf. Het drietal viel een meter of drie naar beneden toen de houten dwarsligger van de balustrade bezweek. Diverse mensen klampten zich vast aan het balkon en konden een val voorkomen.

De rechter bepaalde maandag dat het balkon van het paviljoen aan de Zandheuvelweg niet goed was gebouwd. De paviljoenhouder noch de makelaar had genoeg aandacht besteed aan de veiligheid van de balustrade. Van opzet was echter geen sprake.

CERN ziet 'voetspoor en schaduw' van Higgs-deeltje

Wetenschappers bij het Europese Centrum voor elementair deeltjesonderzoek CERN in Genève willen woensdag bekendmaken dat er genoeg aanwijzingen zijn dat het zogenoemde 'Goddeeltje', dat antwoord geeft op fundamentele vragen over het universum, inderdaad bestaat.

Na tientallen jaren werk dat miljarden heeft gekost, willen de onderzoekers nog niet zo ver gaan dat ze het deeltje ook hebben ontdekt. Maar ze hebben zoveel gegevens verzameld dat ze de 'voetafdruk en schaduw' van het Higgs-boson of het Higgs-deeltje kunnen ontwaren. Het Higgs-boson is een vooralsnog theoretisch elementair deeltje dat alle andere deeltjes massa zou geven.

"Wij hebben iets ontdekt wat consistent is met een Higgs", zei CERN-theoreticus John Ellis maandag.

Wetenschappers hopen dat het Higgs-boson, als het bestaat, kan helpen bij het verklaren van diverse mysteries over het universum. De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.

FOK!filmtips van de dag: Gran Torino

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Voor vanavond staat Gran Torino op het programma. De briljante film van acteur/regisseur Clint Eastwood begint om half 9 op de campingzender. In Gran Torino ziet Koreaanse oorlogsveteraan: Walt Kowalski (Eastwood) hoe de buurt waarin hij woont, langzaam maar zeker aftakelt en er om hem heen steeds meer Aziatische gezinnen komen wonen. Als Walts buurjongen zijn pronkstuk, een 1972 Gran Torino, probeert te stelen is de maat vol; Walt besluit om, met hulp van zijn buurjongen, een grote schoonmaak te houden om zodoende de verschillende bendes, die zich in de buurt huisvesten, weg te werken. Mocht je Gran Torino nog niet gezien hebben dan ben je verplicht om vanavond je televisie af te stemmen op SBS6.

Clint Eastwood op z'n best in Gran Torino 

Voor diegene die Gran Torino al wel hebben gezien is er weinig anders op televisie. Net5 zendt om half 9 de vrouwenfilm Sex and the City – The Movie uit. Op datzelfde tijdstip is op RTL8 de tienerfilm Angus, Thongs and Perfect Snoggings te zien. Later op de avond, om 22:40, zendt RTL7 de spierballenfilm 2 Fast 2 Furious uit.

Welke film je ook gaat kijken, FOK!film wenst je veel kijkplezier toe!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Giggs, Richards en Bellamy bij 'Team GB'

De Engelse voetbalbond (FA) heeft de selectie voor de Olympische spelen bekend gemaakt. Het team is een mix van Schotten, Britten, Noord-Ieren en Welshmen. De meest in het oog springende namen bij Team GB zijn die van Ryan Giggs (38, Manchester United), Craig Bellamy (32, Liverpool) en Micah Richards (24, Manchester City).

De opvallendste afwezige is David Beckham, die door keuzeheer Stuart Pearce niet werd geselecteerd, al was dit al eerder bekend. De Olympische Spelen gaan in augustus van start in Londen. Omdat het evenement zich in Groot-Brittanië afspeelt, staat er voor de voetbalploeg veel prestige op het spel.

Cee Lo Green speelt hiphopper naast Keira Knightley

Cee Lo Green gaat de rol van zeer succesvolle hiphopper Troublegum spelen in Can a Song Save Your Life? Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. In het romantische muziekdrama speelt Mark Ruffalo een aan lager wal geraakte muziekproducent die nog een laatste poging waagt met een nieuw talent, een rol van Keira Knightley.

De opnames zijn deze week van start gegaan in New York onder leiding van de Ierse filmmaker John Carney, vooral bekend van de musical Once. Hij laat zich bijstaan door Gregg Alexander, voormalig frontman van de New Radicals, die de filmmuziek componeert.

Ook Hailee Steinfeld en Catherine Keener zijn in de film te zien, evenals Adam Levine. Green en Levine zijn overigens geen vreemden: ze zitten bij elkaar in de jury van de Amerikaanse versie van The Voice.

Green brak internationaal door als leadzanger van het soulduo Gnarls Barkley, dat hij samen met dj Danger Mouse oprichtte. Hij was als acteur tot nu toe vooral te zien in tv-series en hij sprak de stem in van Murray the Mummy in de animatiefilm Hotel Transylvania.

De zanger maakt zijn speelfilmdebuut met Sparkle, dat volgende maand in de Verenigde Staten uitkomt. Can a Song Save Your Life? verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


Cee Lo Green speelt hiphopper naast Keira Knightley (Foto: Novum)

[WBD] Sharapova uitgeschakeld, Williams door

Maria Sharapova heeft in de vierde ronde van Wimbledon het onderspit gedolven tegen Sabine Lisicki. De Duitse had slechtst twee sets nodig voor haar overwinning op de nummer één van de ranglijst; 6-4 en 6-3.

Titelverdediger Petra Kvitová is er wel in geslaagd de laatste acht te bereiken. Tegen Francesca Schiavone verloor ze de eerste set met 4-6, maar wist ze zowel de tweede als de derde set te winnen. Daarin werd het respectievelijk 7-5 en 6-1.

Voor de Italiaanse tennisters was het vandaag sowieso een zeer slechte dag op Wimbledon. De Oostenrijkse Tamira Paszek was te sterk voor Roberta Vinci en won tweemaal met 6-2. Camila Giorgi was een maatje te klein voor Agnieszka Radwanska. De Poolse nummer drie van de wereld won met 6-2 en 6-3.

Serena Williams verloor haar tweede set tegen de Kazachse Yaroslava Shvedova, maar stelde in de derde orde op zaken. Zij won haar wedstrijd met 6-1, 2-6 en 7-5.

Dylan McDermott mag op terroristen jagen

Dylan McDermott heeft getekend voor een rol als geheim agent in de actiethriller Olympus Has Fallen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. In de film van Antoine Fuqua, ook wel omschreven als 'Die Hard in het Witte Huis', wordt de presidentiële ambtswoning ingenomen door terroristen.

Gerard Butler speelt de hoofdrol van een voormalig geheim agent die zijn ex-collega's moet helpen de terroristen het Witte Huis uit te schoppen. Aaron Eckhart is te zien als opperbevelhebber van het Amerikaanse leger. Angela Bassett heeft een nog niet nader bekende rol.

De inmiddels 51-jarige McDermott brak in 1987 door met de bloederige Vietnamfilm Hamburger Hill. Hij was daarna te zien in onder meer Twister en Steel Magnolias en in talloze tv-series.

Tijdens het maken van zijn vorige film, The Campaign, kon McDermott al even de sfeer van het Witte Huis proeven. In deze komedie, die in augustus in Nederland verschijnt, spelen Will Ferrell en Zach Galifianakis twee politici uit North Carolina met presidentiële aspiraties.


Dylan McDermott mag op terroristen jagen (Foto: Novum)

Vijftien jaar cel geëist voor doodschieten 'vriend'

Tegen een 39-jarige man uit Haarlem is maandag vijftien jaar cel geëist voor het doodschieten van een 27-jarige Spanjaard. Het lichaam van het slachtoffer werd in april 2007 gevonden bij het Hilversumsch Kanaal in Nederhorst den Bergh. Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam beschouwde de Spanjaard zijn latere moordenaar als vriend.

Motief voor de moord is volgens het OM geldelijk gewin. Het slachtoffer had nog geld tegoed van de verdachte. "In plaats van de schuld in te lossen door anabolen te leveren, schoot de verdachte het slachtoffer dood", aldus de officier van justitie.

De zaak kwam enkele jaren geleden uitgebreid in de media. De Amsterdamse politie en justitie luisterden in het onderzoek naar de moord een telefoon af in de Bijlmerbajes. Gesuggereerd werd dat het OM in de fout was gegaan door telefoongesprekken tussen strafadvocaten en hun cliënten af te luisteren.

De verdediging vindt dat het OM vanwege de onregelmatigheden bij het tappen het recht op vervolging heeft verspeeld. Ook zou de redelijke termijn voor vervolging zijn overschreden.

De Amsterdamse rechtbank bepaalde dinsdag echter dat het OM het recht op vervolging niet heeft verspeeld. Met het tappen zou geen ernstige inbreuk zijn gemaakt op de 'beginselen van een behoorlijke procesorde'. Daarbij vindt de rechter dat het OM de zaak nog op tijd heeft voorgebracht. De zaak liep vooral door het onderzoek naar de gang van zaken rond het tappen vertraging op.

Tegen de medeverdachten van de Haarlemmer zijn vijf maanden cel en twee werkstraffen van 240 uur geëist. De medeverdachten zouden de auto waarin het slachtoffer werd doodgeschoten hebben weggewerkt.

De zaak gaat dinsdag verder.

Vos pakt leiderstrui terug in Giro Donne

Marianne Vos heeft de leiderstrui in de Giro Donne alweer in handen. De renster van Rabobank won maandag de vierde etappe van Montecatini Terme naar Montecatini Alto over 98 kilometer. Ze kwam solo over de streep in de bergrit, nadat ze op ruim tien kilometer van de streep bij haar concurrenten was weggereden.

Vos wist vervolgens op het slotklimmetje de Zweedse Emma Johansson en de Italiaanse Tatiana Guderzo voor te blijven. In het algemeen klassement heeft ze een voorsprong van anderhalve minuut op de Amerikaanse Evelyn Stevens, die de leiderstrui af moest staan.

De 25-jarige Vos sprintte vrijdag al naar de zege in de openingsrit van de Giro Donne en sloeg zaterdag opnieuw toe in de tijdrit. Ze schreef de Ronde van Italië vorig jaar op haar naam.

Luc Besson verfilmt stripreeks Valérian

Luc Besson heeft de rechten gekocht voor een Engelse verfilming van de Franse stripreeks Valérian. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De strips gaan over de futuristische agent Valérian en zijn metgezellin Laureline. De twee reizen door ruimte en tijd.

De 53-jarige Besson is vooral bekend als regisseur van misdaadthriller Léon uit 1994, met Jean Reno en een piepjonge Natalie Portman in de hoofdrollen, en de sciencefictionfilm The Fifth Element, met Bruce Willis. Van deze laatste film schreef hij ook het scenario, evenals van Taken, Taken 2 en de Transporter-films.

De Franse filmmaker is al jaren een groot bewonderaar van de makers van Valérian, schrijver Pierre Christian en tekenaar Jean-Claude Mézières. Besson huurde Mézières zelfs in als conceptueel ontwerper voor The Fifth Element.

De strip, officieel Valérian et Laureline getiteld, verscheen voor het eerst in 1967 in Frankrijk, het laatste album kwam uit in 2010. Het eerste Engelstalige album verscheen in 1981. In Nederland heet de hoofdpersoon Ravian en wordt de strip onder die naam uitgebracht.

Wanneer de opnames voor de film van start moeten gaan, is nog onduidelijk. Vooralsnog neemt Besson zelf plaats in de regisseursstoel, maar hij overweegt al jaren openlijk met pensioen te gaan. Om te speculeren naar de cast is het nog veel te vroeg.

Vooralsnog is Besson bezig met Malavita, een misdaadthriller met Robert De Niro, Michelle Pfeiffer en Tommy Lee Jones. De opnames hiervan gaan volgende maand van start. Ook heeft hij plannen om volgend jaar een actiethriller met Angelina Jolie te maken.


Luc Besson verfilmt stripreeks Valérian (Foto: Novum)

Vijf arrestaties na schietpartij in Tilburg

Vijf mensen zijn opgepakt na een schietpartij zondagavond in Tilburg, waarbij een 22-jarige man uit die stad gewond is geraakt. De gewonde is een van de aangehouden verdachten, meldt de politie maandag.

De politie werd zondag rond 18.30 uur gewaarschuwd dat op de Hendrik van Tulderstraat een man op de inzittenden van een auto had geschoten. Deze auto werd even later bij het Tweesteden ziekenhuis aangetroffen. De 19-jarige man was daar samen met zijn 19-jarige vriendin naartoe gereden.

De man bleek een schotwond te hebben. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn 19-jarige vriendin werd ook aangehouden toen bleek dat de twee een vuurwapen bij zich hadden. De man wordt naar verwachting maandagmiddag naar een cellencomplex overgebracht.

In verband met de zaak zijn zondagnacht twee 22-jarige Tilburgers opgepakt. Een 25-jarige Tilburger meldde zich maandagochtend op een politiebureau. Ook hij is aangehouden.

Programma PVV heet Hún Brussel, Óns Nederland

Het verkiezingsprogramma van de PVV heet Hún Brussel, Óns Nederland. Dat heeft Geert Wilders maandag bekendgemaakt. Het programma van de PVV wordt dinsdagochtend in Den Haag gepresenteerd.

Wilders zegt al maanden dat de verkiezingen op 12 september wat hem betreft 'een groot referendum over Europa' worden. De titel van zijn programma sluit aan bij deze wens. Wilders is fel tegenstander van de Europese Unie. Hij wil dat Nederland uit de EU stapt en de gulden opnieuw invoert.

In 2010 was de titel van het PVV-verkiezingsprogramma De Agenda van Hoop en Optimisme. In 2006 had de PVV een 'verkiezingspamflet' in plaats van een programma.

PVV wil debat over noodfonds heropenen

De PVV wil het debat in de Eerste Kamer over het permanente noodfonds voor de euro ESM heropenen. Reden is het besluit van de Europese regeringsleiders afgelopen week dat het fonds ook rechtstreeks noodlijdende banken moet kunnen steunen. Tot nu toe verliep de steun via de nationale regeringen.

Het besluit is niet in het huidige verdrag opgenomen en het duurt nog tot oktober voordat de details ervan duidelijk worden, zegt de fractieleider van de PVV in de senaat, Machiel de Graaf. Volgens hem is sprake van een nieuwe situatie. "We moeten over iets stemmen waarvan we niet weten hoe het eruit ziet. Er liggen nu nieuwe feiten, er is grote onduidelijkheid ontstaan, maar een ding is zeker: een nieuw debat móet."

De PVV verzette zich de afgelopen tijd met hand en tand tegen de ratificatie van het verdrag. Tot nu toe tevergeefs: de Tweede Kamer stemde al in en in de Eerste Kamer bestaat ook een meerderheid die wil ratificeren.

De stemming in de senaat staat voor dinsdagmiddag gepland. Daarvoor zal De Graaf vragen om heropening van het debat. In het permanente fonds wordt in totaal zevenhonderd miljard euro gestort. Nederland draagt daar veertig miljard aan bij. Volgens PVV-leider Geert Wilders gaat het daarbij om een 'blanco cheque'.

Premier Mark Rutte (VVD) verzette zich tot vorige week tegen directe bankensteun, omdat er nog geen Europees toezicht op de banken was. Omdat tijdens de top van vorige week is besloten dat dit toezicht er ook komt, stemde Rutte alsnog in.

Fenerbahçe-preses schuldig in omkoopschandaal

Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim is wegens het opzetten van een criminele organisatie en matchfixing veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en drie maanden. Omdat Yildirim al bijna een jaar vastzat, besloot de rechtbank in Turkije hem maandag op vrije voeten te stellen, in overeenstemming met de Turkse wet.

De straf van Yildirim komt twee maanden na de vrijspraak van zestien Turkse voetbalteams voor betrokkenheid in het omkoopschandaal. Er kon niet worden aangetoond dat de 22 duels die werden onderzocht 'oneerlijk' zijn verlopen.

Het schandaal leidde tot de arrestatie van 93 personen. Daar waren ook spelers, coaches en officials bij van Trabzonspor, Bursaspor, Eskisehirspor, Sivasspor en Gençlerbirligi.

Frijns mag Formule 1-bolide testen

Robin Frijns mag komend weekend op de gloednieuwe Moscow Raceway zijn debuut in een Formule 1-auto maken. De jonge Nederlander mag een Formule 1-demonstratie geven met een Red Bull RB6 uit 2010 en krijgt verder een aantal testronden aangeboden.

Frijns is dit jaar debutant in de World Series by Renault en leidt samen met Sam Bird het kampioenschap. Voor het seizoen beloofde Renault dat er voor de leider in de titelstrijd na de race op de Nürburgring een beloning klaar zou liggen in de vorm van een F1-demonstratie. Dit cadeautje is nu voor Frijns, mede doordat Bird in dienst is van Mercedes en al wat ervaring in een Formule 1-bolide heeft.

Frijns is dan ook blij met de test. "Ik krijg vrijdag veertig minuten in de auto om er aan te wennen. Leren hoe het allemaal werkt en gewoon wat ervaring opdoen in een Formule 1-auto. Zaterdag mag ik dan een show geven. Ik heb nog geen idee hoe ik een donut moet draaien, maar dat moet vast niet al te moeilijk zijn. We rijden dit weekend als eerste raceklasse op het circuit van Moskou en ik ga gewoon genieten van de Formule 1-ervaring. Hopelijk wen ik niet te veel aan de auto, want ik moet de rest van het weekend natuurlijk gewoon in de World Series-wagen rijden!"

In de World Series by Renault komt Frijns naast Bird ook een gevestigde naam als Jules Bianchi tegen die bij Ferrari in het opleidingsprogramma zit. Vooralsnog blijft de Nederlander in zijn debuutjaar de Fransman ruim voor. Hierdoor lijkt er in de toekomst voor de Limburger, die al kampioen werd in de Formule BMW en in de Formule Renault 2.0, meer in het vat te zitten. "Eerst maar gewoon concentreren op dit jaar. Ik moet er volledig voor gaan en hopelijk pluk ik daar voor volgend jaar de vruchten van."

Roman Asta's Ogen wordt verfilmd

De roman Asta's Ogen van Eveline Stoel wordt verfilmd. Fu Works heeft de filmrechten gekocht, maakte de Nederlandse producent maandag bekend. De debuutroman van Stoel is inmiddels al vijfenveertigduizend keer verkocht.

Het familie-epos Asta's Ogen gaat over een gewone Indische familie. Het verhaal vertelt niet alleen over het leven in Nederlands-Indië, maar ook over wat de familie meemaakt als die later naar Nederland komt.

Producent San Fu Maltha heeft nog een aantal filmprojecten in ontwikkeling met Indische thema's. Zo werkt hij aan de verfilming van De Stille Kracht van Louis Couperus en aan de film Westerling, over kapitein Raymond Westerling en zijn controversiële rol tijdens en vlak na de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.


Roman Asta's Ogen wordt verfilmd (Foto: Novum)

Veni, vidi, vici in Total War: Rome II

SEGA heeft vandaag aangekondigd dat The Creative Assembly, de maker van de Total War-serie van pc-strategiegames, bezig is met Total War: Rome II voor de pc.

In Total War: Rome II zullen de spelers zich verdiepen in de gevaarlijke politieke intriges in de senaat van Rome, terwijl ze ook bezig zijn met dilemma's van families en de loyaliteit van 'vrienden' en bondgenoten. Het leiden van het grootste leger ooit gezien in de strijd zal slechts een van de uitdagingen zijn aan het hoofd van 's werelds eerste supermacht. Je mag zelf kiezen hoe je speelt. Wil je helpen een keizerrijk maken of de republiek herstellen? Wil je bekend staan als een tiran, welk land ga je veroveren en wie ga je vermoorden? 

"Onze games hebben altijd een grootse visie omvat", aldus Mike Simpson, Creative Director. "Maar nu breiden we die visie uit aan beide uiteinden van het spectrum. Aan de ene kant het immense bereik van de sandbox-campagne tot aan het menselijk drama van een krijger op het slagveld aan de andere kant, zo streven we naar een ongekend niveau van detail en schaal".

Rob Bartholomew, Brand Director voegt daaraan toe: "In ons vijfentwintigste jaar in de gamesontwikkeling, voelt het passend om terug te keren naar het meest veelgeprezen tijdperk. Er zijn al meerdere sprongen gemaakt in technologie sinds het originele spel en we zijn klaar om een nieuwe mijlpaal in gaming te gaan bereiken."

Total War: Rome II komt in 2013 uit voor pc.

Total War: Rome II

Total War: Rome II

Dief betrapt bij stelen kogelwerende vesten politie

Een 25-jarige man uit Den Haag heeft zondagochtend geprobeerd kogelwerende vesten te stelen uit een politiebus in Delft. De man had echter niet gerekend op de beveiliger van een horecagelegenheid, meldt de politie maandag.

De man probeerde zijn slag te slaan toen agenten op het Vesteplein een onwel geworden vrouw aan het helpen waren. Tot de ambulance er was, verleenden de agenten eerste hulp. Een van de agenten haalde hiervoor een automatische externe defibrillator uit de politiebus.

Toen de vrouw naar een ziekenhuis werd gebracht, gingen de agenten terug naar hun voertuig. Daar sprak de beveiliger ze aan. De beveiliger had een man in de kraag gegrepen die uit de politiebus kogelwerende vesten had gehaald terwijl de agenten bezig waren met de vrouw. De man moet zich later voor een rechter verantwoorden.

Vijftien jaar cel geëist voor wurgmoord op vriendin

Justitie heeft maandag vijftien jaar cel geëist tegen een 47-jarige man uit Deventer die wordt verdacht van de moord op zijn 45-jarige vriendin in maart vorig jaar. De man bekende recent zijn vrouw te hebben gewurgd, meldt het Openbaar Ministerie in Zwolle maandag.

De man had tegenover de politie steeds ontkend zijn vriendin iets te hebben aangedaan. Tijdens de rechtszitting op 12 juni bekende hij ineens de controle over zichzelf te hebben verloren tijdens een ruzie en de vrouw te hebben gewurgd. Daarop werd de zaak aangehouden.

Naast de bekentenis is er volgens justitie voldoende bewijs dat de man zijn vriendin vermoordde. Zo werd het dna van de man op het slachtoffer aangetroffen en had de man destijds zichtbare verwondingen overgehouden aan de worsteling die ontstond tijdens de ruzie.

Hoewel de man aangaf dat hij in een opwelling zijn vriendin had gewurgd, is er volgens het OM toch sprake van voorbedachte rade. De man zou de escalatie van de ruzie niet uit de weg zijn gegaan en tijdens zijn daad zouden er voldoende momenten zijn geweest waarop hij zich had kunnen bedenken, oordeelt justitie.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Masela mag niet naar Olympische Spelen

Wyomi Masela zal niet deel gaan nemen aan de Olympische Spelen. De Nederlandse turnster probeerde via de rechter alsnog plaating voor Londen af te dwingen, maar haalde vandaag bakzeil.

Masela was door gymnastiekbond KNGU aangewezen voor de Spelen, maar kreeg te horen dat de rechter besloten had dat concurrente Celine van Gerner ook nog een kans moest krijgen. Deze greep de kans met beide handen aan en dwong plaatsing voor Londen af. Masela spande hierop een kort geding aan.

Rechter Dirk Vergunst meldde vandaag in de rechtbank van Zutphen dat het 'zuur' was voor Masela dat ze zich ondanks de eerdere voordracht niet voor de Spelen wist te plaatsen, maar dat de regels ditmaal correct zijn toegepast.

Verdachte in filefuikzaak had geblowd

De 48-jarige Maikel R. uit Tilburg had geblowd, toen hij in oktober op de A2 bij Abcoude een file inreed en een dodelijk ongeluk veroorzaakte. Dat vertelde officier van justitie Alexandra van Bijleveld maandag in de rechtbank in Utrecht. De officier vindt dat R., die in een auto met valse kentekenplaten ook nog op een agent inreed, in de cel moet blijven.

De file was gecreëerd door de politie om R. tegen te houden. Hij was bij een benzinestation weggereden zonder te betalen. De rijksrecherche onderzoekt of de politie juist heeft gehandeld door de file te creëren. Op de vorige zitting bleek dat agenten protocollen niet hadden nageleefd. Deze agenten zijn nu ook verdachten.

Vodafone voldeed aan brandveiligheidseisen

De telefooncentrale van Vodafone, die door een brand op 4 april volledig werd verwoest waardoor abonnees van het bedrijf dagenlang niet konden bellen, voldeed aan alle brandveiligheidseisen.

De voorzieningen die het telecombedrijf had getroffen, waren zelfs zwaarder dan wettelijk voorgeschreven. Dat zegt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in een maandag verschenen rapport.

De brand ontstond die ochtend om 5 uur bij het buurbedrijf met een laag risicoprofiel. Daardoor was dit deel van het pand niet uitgerust met een brandmeldinstallatie. Dat er brand was, werd pas ontdekt toen het vuur zich via het dak had verspreid naar Vodafone.

Vodafone voldeed aan brandveiligheidseisen
Vodafone voldeed aan brandveiligheidseisen (Foto: ANP)

Leidse bijbeldief drieënhalf jaar in de cel

Een 32-jarige man uit Leiden is tot drieënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor twee gewapende overvallen in zijn woonplaats. Dat heeft de rechtbank van Den Haag maandag bepaald. Tegen de man, die onder meer een zeldzame kinderbijbel buit maakte, was vier jaar cel geëist.

De straf viel lager uit dan de eis van justitie, omdat bij de tweede overval slechts sprake was van een poging, oordeelde de rechtbank. Wel woog de rechtbank het uitgebreide strafblad van de man zwaar mee.

De man sloeg in maart toe in een christelijke boekhandel, waar hij de kinderbijbel meenam. De volgende dag probeerde hij een filiaal van Xenos te beroven, maar daar maakte hij niets buit. Bij beide overvallen bedreigde hij het personeel met een mes.

De zeldzame kinderbijbel werd bij een huiszoeking op het logeeradres van de verdachte teruggevonden. Ook werd op een bivakmuts, die op de vluchtroute van de man werd gevonden, het dna van de verdachte ontdekt. Toch ontkende de Leidenaar de overvallen te hebben gepleegd. Hij weigerde mee te werken aan het onderzoek.

'Verdachte Afghanen vervolgen, niet wegsturen'

Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet Afghaanse verdachten van oorlogsmisdaden vervolgen in plaats van hen weg te sturen. Door het uitzetten van deze verdachten ontlopen schuldigen hun straf en worden onschuldigen onterecht teruggestuurd, schrijven dertig burgemeesters maandag in een brief aan Leers.

De burgemeesters en Leers steggelen al jaren over ongeveer 190 Afghaanse asielzoekers die als oorlogsmisdadigers worden gezien. In een ambtsbericht uit 2000 staat dat deze zogenoemde 1F'ers mensenrechten hebben geschonden. Leers gebruikt dit als argument om hen terug te sturen.

De burgemeesters vinden de onderbouwing voor het ambtsbericht te mager en willen dat het wordt ingetrokken. In februari gaven ze aan niet mee te willen werken aan het uitzetten van asielzoekers als dat tot ophef in hun gemeenten leidt. Ze vroegen Leers om een overleg. Leers heeft daarna aangegeven een overleg alleen zinvol te vinden als dat niet tot een herhaling van zetten leidt.

De burgemeesters zien, net als meerdere Afghaanse organisaties, nog steeds geen grond voor het ambtsbericht. Leers verdedigt zich met de Raad van State, die zich al twee keer positief heeft uitgesproken over de 'juistheid en nauwkeurigheid van het ambtsbericht'.

"Hoe dan ook, we moeten een oplossing vinden", zegt een woordvoerder van de gemeente Giessenlanden in een toelichting. "Daarom zetten we nu in op strafrechtelijke vervolging. Dan wordt duidelijk wie schuldig is en wie niet."

Zolang dat niet is gedaan, 'blijft het moeilijk uit te leggen waarom 1F'ers niet langer in Nederland mogen verblijven, hun gezinnen verscheurd dreigen te worden en moeten terugkeren naar een land waar hun veiligheid in het geding kan zijn', schrijven de burgemeesters, onder wie Eberhard van der Laan (Amsterdam).

Het moet volgens de burgemeesters duidelijk worden gemaakt dat schuldigen ook in Nederland hun straf niet kunnen ontlopen. Ze wijzen erop dat het mogelijk is iemand internationaal strafrechtelijk te vervolgen en dat nauwelijks gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid.

De gemeenten vragen Leers tot na de verkiezingen geen Afghaanse 1F'ers uit te zetten, daarna gaan ze in gesprek met de nieuwe verantwoordelijke minister.

Leers kwam eerder in aanvaring met ongeveer dezelfde groep gemeenten omdat ze weigerden mee te werken aan het uitzetten van asielzoekers als de openbare orde daarmee in het geding komt. Burgemeester Els Boot (PvdA) van Giessenlanden weigerde mee te werken aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Zij vreest voor onrust als zijn vrouw na zijn uitzetting zelfmoord pleegt.

'Strengere controle op export mogelijke wapens'

Nederland moet meer controle uitoefenen op de export van materiaal dat zowel militair als civiel kan worden gebruikt, zogeheten 'dual-use' goederen. Dat zegt de Campagne tegen Wapenhandel maandag. Nu worden vaak vergunningen verstrekt, terwijl onduidelijk is wie de eindgebruiker van het dual-use materiaal is.

Het gaat om bijvoorbeeld chemicaliën waar zowel gifgas als zeep van gemaakt kan worden, of nachtzichtapparatuur die gebruikt kan worden in het vizier van wapens. Nederland verkoopt zulke goederen volgens de actiegroep jaarlijks voor tientallen miljoenen euro's aan landen als Colombia, India en Turkije.

Volgens de Campagne tegen Wapenhandel geeft Nederland vaak exportvergunningen zonder dat duidelijk is wie de werkelijke eindgebruiker is en wat die met de goederen gaat doen. Dat moet veranderen, is de boodschap van de organisatie aan de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over het wapenexportbeleid.

De campagne pleit ervoor een apart hoofdstuk in de jaarlijkse wapenexportrapportage op te nemen waarin zichtbaar wordt of materiaal wordt geleverd aan de politie of het leger in een ander land. Zo zou duidelijker moeten worden welk deel van de dual-use producten niet voor civiel gebruik is.

Tweede Kamer komt nertsenfokkers tegemoet

Nertsenfokkers kunnen een aantal maatregelen tegemoetzien die de gevolgen van het verbod op de nertsenfokkerij moeten verzachten. Dat bleek maandag tijdens een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om een tegemoetkoming in de sloopkosten. Door het verbod worden de gebouwen waarin de dieren worden gehouden namelijk overbodig. Ook gaat het om fiscale voorzieningen en maatregelen voor de pensioenen van de pelsdierhouders.

De Tweede Kamer stemde 2009 al in met het verbod op het houden van pelsdieren. In de Eerste Kamer stuitte de wet echter op verzet. Op de senatoren tegemoet te komen, kwamen de indieners van de wet - de PvdA en SP - tot tweemaal toe met aanpassingen, die eerst in de Tweede Kamer moeten worden besproken.

De Tweede Kamer stemde al in met een verlening van de invoeringstermijn. Aanvankelijk zou het verbod in 2018 van kracht worden. Dat wordt nu 2024. Een meerderheid steunt ook de aanvullende maatregelen, bleek maandag. Behalve PvdA en SP gaat het om PVV, GroenLinks, D66 en de Partij voor de dieren.

De regeringspartijen CDA en VVD en de SGP zijn nog steeds tegen. Zij snappen niet dat een gezonde bedrijfstak de 'nek wordt omgedraaid', verwoordde Janneke Snijder (VVD) het. De fracties wezen erop dat de dieren in buitenlandse fokkerijen een stuk slechter af zijn dan in Nederland. Ook de ChristenUnie was kritisch.

Het verbod kan in de Eerste Kamer nu waarschijnlijk wel op een meerderheid rekenen, omdat de samenstelling van de senaat inmiddels is gewijzigd. Sinds de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar hebben de partijen die voor een verbod zijn een meerderheid in de Eerste Kamer.

El Ahmadi verruilt Feyenoord voor Aston Villa

Karim el Ahmadi verruilt Feyenoord voor Aston Villa. De 27-jarige middenvelder heeft maandag een contract voor drie seizoenen getekend bij de Premier Leagueclub. De Rotterdammers ontvangen naar verluidt zo'n 2,8 miljoen euro voor El Ahmadi, die nog een verbintenis tot volgend jaar zomer had.

De Marokkaans international is de eerste aankoop van Aston Villa voor komend seizoen. Eerder werd al wel de Australiër Brett Holman transfervrij overgenomen van AZ. "Ik stond op het punt om bij te tekenen bij Feyenoord, maar toen deze kans voorbijkwam wilde ik die niet laten lopen", zegt El Ahmadi op de website van Feyenoord.

El Ahmadi speelde sinds 2008 voor de Rotterdammers, die hem overnamen van FC Twente. Hij had afgelopen seizoen een belangrijk aandeel in de tweede plaats van Feyenoord in de Eredivisie. "Natuurlijk had ik graag voorronde Champions League gespeeld, maar er staat nog steeds een groep met veel kwaliteit", zei de middenvelder.

Voor Feyenoord is El Ahmadi de derde basisspeler die uit de Kuip vertrekt, na John Guidetti en Otman Bakkal. De club legde onder anderen Ruud Vormer, John Goossens en Lex Immers vast als vervangers.

Stripperfilm grootste Soderbergh-opening ooit

De stripperfilm Magic Mike heeft het beste openingsweekend beleefd dat regisseur Steven Soderbergh ooit heeft gehad. De film waarin Channing Tatum een stripper speelt, leverde in de Verenigde Staten 39,2 miljoen dollar op en verbreekt daarmee de cijfers van Ocean's Eleven, Ocean's Twelve en Ocean's Thirteen.

Tatum speelt in Magic Mike een stripper die het vak leert aan een jonge, onervaren nieuwkomer. De film trok, niet geheel verrassend, vooral een vrouwelijk publiek. 73 procent van het publiek was vrouw, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. Soderbergh en Tatum kondigden vorig week aan de film naar Broadway te brengen als musical.

Het succes is opmerkelijk, want de 49-jarige Soderbergh kondigt al jaren zijn pensioen aan als filmregisseur en schreeuwt van de daken helemaal klaar te zijn met Hollywood. Toch blijft hij de ene film na de andere afleveren. Soderbergh heeft nog twee films in de pijplijn.

Dit weekeinde verklaarde de Amerikaanse regisseur zich wellicht te willen richten op televisie. "Het Amerikaanse filmpubliek is niet zo geïnteresseerd in ambiguïteit of complexe verhaallijnen", vindt de regisseur. "Die zijn nu vooral te zien op televisie."

De komedie Ted van Family Guy-bedenker Seth MacFarlane haalde overigens nog net wat meer bezoekers dan Magic Mike. De film over een grofgebekte, blowende teddybeer leverde 54,1 miljoen dollar op. Het is voor het eerst dat twee films die zijn gekeurd voor achttien jaar en ouder allebei meer dan 21 miljoen dollar in het laatje brengen.


Stripperfilm grootste Soderbergh-opening ooit (Foto: Novum)

50Plus wil meer vakantiegeld voor AOW'er

Het vakantiegeld voor AOW'ers moet omhoog naar acht procent, evenveel als werknemers krijgen. Dat staat in het maandag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de ouderenpartij 50Plus.

AOW'ers krijgen nu minder dan zes procent. Een hoger vakantiegeld is een absoluut breekpunt bij eventuele onderhandelingen met andere partijen, kondigt de ouderenpartij aan. "Van de 65-jarigen gaat veertig procent nooit op vakantie vanwege geldgebrek of een slechte gezondheid. Aan die schande moet een eind worden gemaakt."

De ouderenpartij denkt best een vinger in de Haagse pap te kunnen krijgen. "De afgelopen drie kabinetten waren er kleine partijen nodig om de regeringscoalitie aan een meerderheid te helpen. Als 50Plus een aantal zetels haalt, kan de steun van deze partij nodig zijn", stelt de partij.

De partij wil verder dat de AOW wordt gekoppeld aan de lonen. De partij is tegen versnelde verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd en voor betere kansen voor 50-plussers op de arbeidsmarkt. 50Plus wil verder voldoende toiletten in alle treinen en afschaffing van de medische keuring voor bejaarde automobilisten.

50Plus presenteerde maandag ook de kandidatenlijst. Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol is de lijsttrekker, zoals begin vorige maand al bekend werd. Partijoprichter Jan Nagel de laatste op de lijst. De jongste kandidaat is de 44-jarige Monique van de Griendt, die de zevende plaats inneemt.

Oorzaak brand Vodafone niet te achterhalen

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de brand die ontstond in het pand naast een netwerkcentrale van Vodafone in Rotterdam. Dat blijkt maandag uit een rapport van de Rotterdamse brandweer. De brand in april legde het Vodafone-netwerk dagenlang plat, waardoor honderdduizenden klanten werden gedupeerd.

Al eerder werd bekend dat de brand was ontstaan in een naastgelegen bedrijf. Omdat het pand volledig verwoest is, bleek technisch niet meer te achterhalen waardoor de brand exact is ontstaan. Sporen van inbraak of brandstichting werden niet gevonden.

Hoewel beide panden voldeden aan de gestelde veiligheidseisen, kwam rook en bluswater het pand van Vodafone binnen. De serverapparatuur bleek daar niet tegen bestand.

Vodafone zegt maandag in een reactie op het rapport maatregelen te nemen ten aanzien van de netwerkinfrastructuur en de back-up van het netwerk. Ook wordt gewerkt aan een scheiding van de verschillende systemen, zodat de impact op klanten bij een storing zo veel mogelijk beperkt blijft. Daarnaast kijkt Vodafone naar de mogelijkheden om terug te vallen op andere telecomaanbieders, mocht een storing optreden.

Het herstel na de brand in de centrale van Vodafone verliep traag, waardoor een week na de storing het netwerk pas weer volledige functioneerde. Vodafone-klanten, vooral in de regio Rotterdam, hadden in de tussentijd problemen met bellen, sms'en en het 3G-netwerk voor mobiel internet. Ter compensatie mochten ze begin mei vier dagen gratis bellen en sms'en.

Assistent Faber weg bij Nederlands elftal

Ernest Faber vertrekt als assistent-trainer van het Nederlands elftal. Het contract van de 40-jarige oud-speler van PSV was gekoppeld aan dat van Bert van Marwijk en is daarom ontbonden, meldt de KNVB maandag. Van Marwijk stapte vorige week op als bondscoach na de vroegtijdige uitschakeling op het EK.

Faber heeft zelf ook aangegeven niet verder te willen als assistent richting het WK van 2014 in Brazilië. Hij wil zich richten op zijn carrière bij PSV, waar hij assistent is van de nieuwe trainer Dick Advocaat. Faber, eenmalig international, was eerder twee seizoenen coach van FC Eindhoven.

"Ik kijk terug op een bijzonder intensieve en leerzame periode bij de KNVB, maar ik ben bij Oranje terecht gekomen door Bert van Marwijk. Het voelt voor mij niet goed om aan te blijven nu hij heeft besloten te stoppen", liet Faber weten.

Vettel hoopt op contractverlenging Webber bij Red Bull

Sebastian Vettel hoopt dat Mark Webber besluit zijn contract bij Red Bull Racing met een seizoen te verlengen. Het duo is al enkele jaren teamgenoten bij de Oostenrijkse renstal en in die tijd pakte Vettel al twee coureurstitels en Red Bull twee constructeurskampioenschappen.

Vettel was tegenover Autosport te spreken over zijn 35-jarige teamgenoot. "We zijn misschien niet de beste vrienden, maar ik heb geen probleem met hem. We werken goed samen. Ik heb er niets over te zeggen, maar wat mij betreft blijft Mark. We proberen allebei het team beter te maken, we hebben ook dezelfde kijk op de bolide."

Battlefield 3 groot succes voor EA

Van de shooter Battlefield 3 zijn wereldwijd meer dan vijftien miljoen exemplaren verkocht. Dat laat een woordvoerder van uitgever Electronic Arts weten in een interview met de website GamesIndustry.biz. Het vorig jaar uitgebrachte schietspel is hiermee met een ruime voorsprong goed voor de tweede plek in de markt, na Call of Duty: Modern Warfare 3.

Met Battlefield 3 opende EA vorig jaar de aanval op de extreem succesvolle shooter van uitgever Activision. "We hebben ons marktaandeel ten kosten van hun marktaandeel laten groeien. We wisten dat het meerdere jaren gaat kosten om een gigantische gorilla als Call of Duty te verslaan", aldus de woordvoerder.

Het verhaal van Battlefield 3 neemt de speler mee naar de oorlog in Irak. In een realistische setting krijgen gamers de kans om als onderdeel van het Amerikaanse leger tegen terroristen te vechten. Net als Call of Duty: Modern Warfare 3 is de online multiplayer modus, waarin spelers het tegen elkaar kunnen opnemen, een populair aspect van de game.


[Spoiler] BioWare verduidelijkt rood einde Mass Effect 3

BioWare heeft een belangrijk iets uit het rode einde van Mass Effect 3 bevestigd. Wat het exact is kan je in de alinea hieronder lezen. Let wel op, onderstaande alinea bevatten spoilers betreffende het einde van Mass Effect 3.

Spoilers hieronder:

BioWare heeft bekendgemaakt dat Shepard het rode einde van de Mass Effect 3 Extended Cut zal overleven. Aan het einde zien we Shepards grote liefde die twijfelend naar de lucht kijkt. Hierna zien we Shepard naar lucht happen waardoor onduidelijkheid ontstaat of Shepard blijft leven of niet. Hieronder een quote van een ontwikkelaar:

“You may notice that in the ‘Shepard lives’ ending, the love interest hesitates to place Shepard’s name on the wall, and instead looks up as though deep in thought. This is meant to suggest that the love interest is not ready to believe Shepard is dead, and the final scene reveals they are correct. As the Normandy lifts off, there is hope that the love interest and Shepard will again be together.”

Wil je het einde, of een ander einde van Mass Effect 3 bespreken in de reacties. Gebruik dan alstublieft spoiler-tags: [spoiler] en [/spoiler]

Astmapatiënten ontstemd over politieke uitsluiting

Het Astma Fonds, binnenkort het Longfonds, beklaagt zich dat de belangen van longpatiënten stelselmatig worden genegeerd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. “Partijprogramma's worden geschreven in stoffige zaaltjes en politieke debatten worden doorgaans gehouden in slecht geventileerde achterkamertjes. Het lijkt wel alsof het hele systeem erop is gericht om ons buiten de deur te houden“, aldus Astma Fonds-woordvoerder Jelmer de Regt. Hij noemt het “onbestaanbaar” dat Nederlandse politici terughoudend zijn in het verstrekken van luchtsteun terwijl Srebrenica nog vers in het geheugen ligt

Geld Giro 555-actie Hoorn van Afrika besteed

De opbrengst van de Giro 555-actie voor de Hoorn van Afrika is volledig besteed. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties maandag. Met de actie, die 11 juli vorig jaar van start ging, werd 25 miljoen euro opgehaald. Het geld is gebruikt om slachtoffers van de droogte in het gebied te voorzien van onder meer voedsel, water, medische hulp en onderdak.

Aanhoudende droogte, mislukte oogsten en conflicten veroorzaakten vorige zomer grote voedseltekorten in het gebied. Negen deelnemende hulporganisaties hebben met de opbrengst van de actie het afgelopen jaar hulp geboden in Somalië, Ethiopië en Kenia, vooral in en rond vluchtelingenkampen en in de zwaarst getroffen regio's.

Behalve het bieden van noodhulp hebben de organisaties ook geprobeerd te werken aan structurele oplossingen. Zo is gewerkt aan irrigatieprojecten, werden mensen geholpen hun werkzaamheden weer op te pakken en zijn veehouders ondersteund bij het vormen van nieuwe kuddes.


Geld Giro 555-actie Hoorn van Afrika besteed (Foto: Novum)

Iniesta beste speler van het EK

Andres Iniesta is maandag uitgeroepen tot beste speler van het EK in Polen en Oekraïne. De 28-jarige middenvelder legde met Spanje beslag op de titel. In de finale werd Italië zondag met 4-0 verslagen. Iniesta leidde de 2-0 in met een knappe steekpass en was het hele duel een plaag voor de verdedigers van de Italianen.

De creatieve speler van Barcelona was ook in eerdere wedstrijden een belangrijke schakel in het Spaanse aanvalsspel, maar kwam zelf tijdens het toernooi niet tot scoren. Hij werd maandag gekozen door een technische commissie van de Europese voetbalbond UEFA.

In het 23-koppige 'team van het toernooi' zijn, niet geheel onverwacht na de vroege uitschakeling, geen Nederlanders opgenomen. Spanje is het best vertegenwoordigd. Naast Iniesta maken nog negen spelers van La Furia Roja deel uit van de selectie.


Iniesta beste speler van het EK (Foto: Novum)

Dubbel XP voor Battlefield 3

Battlefield 3 houdt sinds vanochtend 09:00 uur een dubbel XP-evenement. Alle verdiende XP zal voor niet premiumleden verdubbeld worden tot 4 juli 22:00 uur. Voor premiumleden duurt het tot maandag 9 juli 09:00 uur.

De XP die je verdient wordt verdubbeld aan het einde van een ronde en alleen als je op ranked servers speelt. Het evenement is voor alle Battlefield 3-spelers ongeacht welke uitbreiding je wel of niet hebt geïnstalleerd.

Rijksmuseum helpt Lowlands bij tonen kunstwerken

Het Rijksmuseum draagt dit jaar bij aan de vertoning van een kunstwerk dat te zien is op Lowlands. Het is de eerste keer dat het museum in Amsterdam een bijdrage levert aan het popfestival, meldt een woordvoerder van organisator Mojo Concerts maandag.

Het museum helpt de vertoning van twee videowerken van Bill Viola financieren. De installaties Fire Woman en Tristan's Ascension, die oorspronkelijk werden gemaakt voor Esa-Pekka Salonens versie van de opera Tristan und Isolde, worden getoond op een speciaal gemaakt scherm op het festivalterrein. Hoe veel het Rijksmuseum bijdraagt, wilde de zegsman niet kwijt.

Lowlands werkt vaker samen met musea, zoals Museum de Fundatie in Zwolle. Zo is het bolvormige kunstwerk Rawsome van Ronald Westhuis dit jaar, net als in 2011, in samenwerking met het museum te zien op het festival. Na de editie van volgend jaar krijgt het werk een vaste plaats in de beeldentuin van het museum, bij Kasteel het Nijenhuis in Wijhe.

Eerste TV-spot voor Django Unchained

De marketingmachine van Django Unchained komt langzaam maar zeker op gang; Vandaag is de eerste tv-promo verschenen, zo meldt /Film. 

De spot laat niet veel nieuws zien, wel is duidelijker te zien hoe Samuel L. Jackson z’n personage, Stephen, eruit komt te zien. Django Unchained gaat over de slaaf Django (Jamie Foxx) die, samen met premiejager Dr. King Schultz (Christoph Waltz), op zoek gaat naar zijn vrouw (Kerry Washington) die gevangen wordt gehouden door plantage-eigenaar Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

Django’s zoektocht is begin volgend jaar in de bioscoop te zien.

“I like the way you die boy.”


Limburger komt om bij frontale botsing op mesttruck

Een 67-jarige automobilist uit Heerlen is maandagochtend omgekomen toen hij op de N274 bij het Limburgse Koningsbosch frontaal op een mesttruck botste. Bij de botsing kwam een grote hoeveelheid vloeibare mest op de rijbaan terecht. De politie verwacht nog enkele uren nodig te hebben om de weg vrij te geven.

Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur. De politie onderzoekt waardoor het kon gebeuren.

Dodental overstromingen India opgelopen

Het dodental als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen in de deelstaat Assam, in het noordoosten van India, is opgelopen tot boven de tachtig. Bijna een half miljoen mensen hebben huis en haard achtergelaten en hun heil elders gezocht.

Volgens premier Manmohan Singh zijn er opvangkampen ingericht en droppen helikopters van de luchtmacht voedselpakketten en drinkwater in de getroffen gebieden. Het leger heeft mensen van de daken van huizen gered.

In totaal zijn de afgelopen vier dagen 81 mensen omgekomen door het wassende water. De meeste mensen werd meegesleurd door het water toen de rivier de Brahmaputra buiten zijn oevers trad. Zestien werden bedolven door een modderstroom.

Het moessonseizoen in India begint in juni en duurt tot september. Assam wordt bijna jaarlijks door overstromingen getroffen, maar het is in tien jaar tijd niet zo ernstig geweest als dit jaar.

Jeremy Jackson wil Justin Bieber in Baywatch

Jeremy Jackson wil dat Justin Bieber in de filmversie van Baywatch gaat spelen. De 31-jarige acteur wil dat Bieber zijn oude rol van Hobie Buchannon gaat vertolken.

De voormalige Hobie denkt dat het tieneridool de beste persoon is om de rol op zich te nemen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Jackson is bereid om de 18-jarige zanger kosteloos de kneepjes van het vak van strandwacht bij te brengen. Het enige wat de acteur daarvoor terug wil is een ritje in Biebers Batmobile Cadillac.

Jackson vertolkte van 1991 tot 1999 de rol van Hobie Buchannon in de tv-serie Baywatch. Hij speelde de zoon van Mitch Buchannon, die gespeeld werd door David Hasselhoff. In 2003 kroop Jackson nog een keer in de huid van Hobie voor de televisiefilm Baywatch: Hawaiian Wedding.

Justin Bieber

Cartoon: Argibald

Normaal bestaat een cartoonblogpost op het FOK!weblog uit een plaatje. Deze keer lukt dat even niet omdat Argibald het leuk leek om eens een apart formaat te gebruiken. En dan kan ik wel gaan resizen maar daarmee daalde de leesbaarheid dramatisch. Dus in dit geval vragen we nog een extra klikje van jullie. Wees gerust, het gaat geen gewoonte worden.

Dus wil je de cartoon van Argibald zien dan moet je even hier klikken.

Gegevens 84.000 Bol.com-klanten op straat

De gegevens van 84.000 Bol.com-klanten zijn korte tijd toegankelijk geweest door een fout bij een marketingbureau waarmee de webwinkel werkt. Dat meldt ict-website Webwereld maandag, na een melding van een lid van het Genootschap van Hackende Huisvrouwen.

Door de fout konden de gegevens zoals naam, geslacht, geboortedatum en e-mailadres van de klanten worden ingezien. De wachtwoorden waren versleuteld en niet toegankelijk. Buiten de tipgeefster om heeft uiteindelijk niemand de gegevens ingezien, zegt Bol.com aan Webwereld.

De webwinkel heeft na de melding binnen tien minuten de betreffende server offline gehaald, zegt de ict-website. Ook is een onderzoek gestart naar wat er mis is gegaan. Alle klanten van wie de gegevens op straat lagen zijn door Bol.com geïnformeerd. In de toekomst gaat de winkel de beveiliging bij partners beter controleren.


Gegevens 84.000 Bol.com-klanten op straat (Foto: Novum)

Woonboot Amsterdam explodeerde door gaslek

Een gaslek is de oorzaak van de explosie donderdag in een woonboot in Amsterdam. Dat concludeert de politie maandag uit onderzoek. Niemand wordt in de zaak vervolgd, omdat er geen schuldige is aan te wijzen.

Bij de explosie op de kruising van de Korte Koningsstraat en de Oudeschans raakte een 15-jarige voorbijganger zwaargewond. Hij is inmiddels bij kennis, maar ligt nog altijd in een ziekenhuis. Bij de explosie vielen ook enkele lichtgewonden.

De explosie was zo fel dat ramen van omliggende woningen en auto's sprongen. Ook werden takken van bomen geblazen.

Bolt lijdt ook op 200 meter nederlaag

Sprinter Usain Bolt heeft bij de olympische kwalificatiewedstrijden in Jamaica een nederlaag geleden op de 200 meter. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder klokte bij de trials een tijd van 19,83 seconden en gaf hiermee 0,03 seconden toe op zijn jongere landgenoot Yohan Blake.

Enkele dagen eerder moest Bolt in Kingston al een nederlaag op de 100 meter slikken. Ook toen was Blake sneller.

Kristen Stewart wordt pornoster in nieuwe film Cali

Twilight-actrice Kristen Stewart heeft de smaak te pakken. Na haar eerste naaktscène in On The Road gaat ze nu op voor een rol als pornoster in de nieuwe film Cali.

Cali is een actiefilm geregisseerd door Nico Cassavetes en hij heeft al laten weten dat Stewart behoorlijk wat moet veranderen aan haar uiterlijk. Zo moet ze haar haar laten blonderen en onder de zonnebank moet haar huid een kleurtje krijgen. "Ik moet echt gaan lijken op een stripper en straks zie ik er beter uit dan ooit tevoren" aldus de actrice.

De film vertelt het verhaal van een verliefd stel dat terugkeert naar Los Angeles om de zus van de vrouw te redden uit handen van enkele duistere figuren. Of Stewart ook in evakostuum op het witte doek te bewonderen zal zijn is helaas nog afwachten.

Naar verwachting komt Cali medio 2013 uit in de bioscopen.

Kirsten Stewart in On The Road.

Van Hummel acht zich niet kansloos in sprints

Kenny van Hummel hoopt zich tijdens de Tour de France serieus te mengen in de massasprints. De renner van Vacansoleil acht zich ondanks de aanwezigheid van topsprinters als Mark Cavendish, Matthew Goss en Peter Sagan absoluut niet kansloos. "Ik ben geen topfavoriet, maar wel een outsider."

Tijdens zijn vorige deelname aan de Tour, in 2009, viel Van Hummel vooral op door zijn verwoedde pogingen om in de bergetappes binnen de tijdslimiet binnen te komen. Door de Franse sportkrant L'Équipe werd hij zelfs bestempeld als de slechtste klimmer ooit.

"Ik had toen mijn piek al achter de rug", herinnert de oud-renner van Skil-Shimano zich. "Ik zat niet eens bij de voorselectie, maar werd op het laatste moment toch meegenomen." Bang voor een herhaling van toen is hij dan ook niet. "Ik ben nu zeven kilo lichter. Dit jaar kwam ik in de Tirreno moeiteloos in de bus over de streep."

De afgelopen jaren eindigden de meeste massasprints in een overwinning voor Cavendish. De wereldkampioen werd in aanloop naar de Tour echter regelmatig verslagen en daaruit putten de andere sprinters moed, weet Van Hummel. "Ik denk dat we verrassende sprints gaan krijgen. En dan hoeft het echt niet altijd de sterkste renner te zijn die wint."

Maandag wordt de eerste massasprint in deze Tour verwacht. De renners starten in Visé om 207 kilometer later in Doornik te finishen.

Marvels superheldenteam Big Hero 6 verfilmd

Het superheldenteam Big Hero 6 van Marvel wordt verfilmd. Marveleigenaar Walt Disney werkt aan de animatiefilm, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Big Hero 6 bestaat uit superhelden als Sunfire, Silver Samurai, GoGo Tomago, Honey Lemon, Hiro Takachiho en Baymax. De helden zijn gemaakt door de Japanse overheid om het land te beschermen tegen al het kwaad.

Het gaat goed met de superhelden van Marvel. De verfilming van het beroemde team The Avengers, met onder anderen Robert Downey Jr als Iron Man en Scarlett Johansson als Black Widow, werd dit jaar een groot financieel succes. Vorig week lekte ook uit dat het Marvel-heldenteam Guardians of the Galaxy verfilmd wordt met acteurs.

Wanneer Big Hero 6 uit moet komen is nog onbekend. Het filmproject bevindt zich nog in een pril stadium. Mogelijk komt Disney tijdens strip- en filmbeurs Comic Con, dat volgende week wordt gehouden, met meer informatie.

Spaanse media in jubelstemming na winst EK

De Spaanse media verkeren na de zege van de nationale ploeg in de finale van het EK in een jubelstemming. "Met fantastisch spel is Italië meedogenloos verslagen. Een memorabele wedstrijd", bericht El Pais na de 4-0 overwinning zondagavond in Kiev. Spanje is er als eerste land in geslaagd om de Europese titel te prolongeren.

"Koningen van het voetbal, koningen van Europa", kopt de Catalaanse krant Sport. "Europees kampioen in 2008, wereldkampioen in 2010 en nu opnieuw de beste van Europa. Op 1 juli om 22.37 uur, toen de scheidsrechter affloot, werd de suprematie van de Spaanse ploeg in het voetbal bevestigd."

Het Madrileense dagblad Marca wijst erop dat Spanje met zijn nieuwste titel geschiedenis heeft geschreven. "Nog nooit won een team drie grote toernooien achter elkaar. Of je nu de voorkeur geeft aan het Brazilië van de jaren zeventig of het effectieve Duitsland van Franz Beckenbauer, feit is dat dit Spanje het beste land in de historie is."

Ook in de Italiaanse pers zijn er lovende woorden voor Spanje. "Spanje is groots", stelt Gazzetta dello Sport. "Het land is technisch en atletisch superieur." Voor de Italiaanse ploeg is het verlies echter 'bitter', aldus Gazzetta.

"Het einde van een droom", laat Corriere dello Sport weten na de nederlaag van Italië. "De definitieve beslissing viel na een uur. Door een blessure bij Thiago Motta moesten we met tien man verder, dat kon niet tegen Spanje."

Het Duitse Bild vindt Spanje een waardig kampioen. "Precies op tijd leverde Spanje een galavoorstelling af. Het wervelende spel met de korte passes zorgde voor verwarring in de Italiaanse defensie, die normaal zo sterk is. Het was een voetbalfeest." De Britse krant The Guardian sluit zich daar bij aan. "Italië werd aan de kant gezet door een ontketend Spanje."


Spaanse media in jubelstemming na winst EK (Foto: Novum)

Harry Potter-stelletje verbreekt verloving

De magie voor Bonnie Wright en Jamie Campbell Bower is over. Wright en Campbell Bower, die in de Harry Potter-films de rollen van Ginny Weasley en Gellert Grindelwald vertolken, hebben hun verloving verbroken.

De 23-jarige acteur heeft bevestigd dat hij en Bonnie uit elkaar zijn en liet weten dat zijn 'hart gebroken is'. Zijn voormalige verloofde verliet zaterdagavond de gezamenlijke woning in Londen. "Ze zijn als vrienden uit elkaar gegaan", vertelde een bron aan de Britse krant Daily Mail.

De 21-jarige actrice is momenteel in de Verenigde Staten bezig met de opnames van haar nieuwe film Shakespeare's Daughter. Campbell Bower, ook bekend van films als Oorlogswinter, Sweeney Todd en New Moon, verhuist naar Toronto en gaat vervolgens voor vijf maanden naar Los Angeles om de film The Mortal Instruments op te nemen.

De twee werden eind 2009 verliefd op elkaar tijdens de opnames van Harry Potter and the Deathly Hallows part 2. Campbell Bower ging in april 2011 op zijn knieën voor Wright.

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de tweede etappe plaats in de Tour de France. De renners bevinden zich nog steeds in België, waar ze over 207,5 kilometer van Visé naar Tournai rijden.

Visé
Visé, of in het Nederlands Wezet genoemd, is een relatief kleine plaats aan de boorden van de Maas. Visé, waar ruim 17.000 mensen wonen, ligt iets ten noorden van Luik vlakbij de Nederlandse grens. Visé heeft geen geschiedenis met de Tour.

Tournai
Tournai ligt ten westen van Visé. Doornik, zoals de Vlamingen de stad noemen, is qua oppervlakte de grootste gemeente van België met zijn 29 deelgemeenten en is daarnaast ook nog eens de één na oudste stad van het land.  De geschiedenis van Tournai gaat terug tot in de tijd van Romeinen. De stad was zelfs een tijdje hoofdstad van het Frankische rijk. De belangrijkste bezienswaardigheid van Doornik is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Qua architectuur is de kerk één van de belangrijkste gebouwen van België

In het wielrennen is Tournai het meeste bekend vanwege de Memorial Frank Vandenbroucke. De wedstrijd ging vroeger door het leven als Binche-Tournai-Binche,  maar werd daarna genoemd naar de in 2009 overleden renners.

Etappebeschrijving 
De tweede etappe is de eerste echte sprintersrit van deze Tour. De renners krijgen een quasi vlak parcours voorgeschoteld, dat de renners in westelijke richting voert door het Belgische land. Onderweg moet het peloton één beklimming over, de bekende Citadel van Namen. Op 54 kilometer van de streep volgt de supersprint, waarin weer de nodige punten voor het puntenklassement te verdienen zijn.   In de laatste kilometer gaat het nog lichtjes bergop, maar dat is absoluut niet moeilijk genoeg om het de topsprinters lastig te maken.

Profiel

Profiel etappe 2 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na eerste etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) RadioShack-Nissan-Trek 5.05.32
2 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky + 0.07
3 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen (VS) BMC + 0.10
5 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0.11
6 Denis Menchov (Rus) Katusha + 0.13
7 Philippe Gilbert (Bel) BMC z.t.
8 Cadel Evans (Aus) BMC + 0.17
9 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 0.18
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Sharp z.t.


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** André Greipel
*** Marcel Kittel
** Matthew Goss
* Peter Sagan

Scientology-kerk ontkent schaduwen Katie Holmes

De Scientology-beweging ontkent dat actrice Katie Holmes door de kerk in de gaten wordt gehouden. Onlangs doken geruchten op dat de sekte Holmes zou schaduwen, nu ze in scheiding ligt met fanatiek Scientology-aanhanger Tom Cruise.

Gary Soter, advocaat van de Scientology-kerk, laat aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ weten dat Holmes niet in de gaten wordt gehouden of gecontroleerd. Eerder meldde de website dat de actrice continu door een aantal auto's wordt gevolgd. Ook zouden er 'mysterieuze mannen' achter haar aanlopen.

Holmes zou haar relatie met Cruise hebben verbroken omdat ze hun 6-jarige dochter Suri wil beschermen tegen het Scientology-geloof. Cruise zou hun kind hersenspoelen. De 33-jarige actrice diende donderdag de scheidingspapieren in. Holmes heeft volledige voogdij aangevraagd.

Ramos meest waardevolle speler op EK

Sergio Ramos is verkozen tot meest waardevolle speler van het EK. De Spanjaard eindigde als eerste in de Castrol Edge Index.

Het klassement van de UEFA is gebaseerd op analyses van alle handelingen van voetballers in EK-wedstrijden. Daarin scoorde Ramos de meeste punten. De Real Madrid-verdediger volgt Xavi op, die in 2008 de ranglijst aanvoerde.

Liefst zeven Spanjaarden staan er in de top tien. Daarvan zijn er vier verdedigers. Portugal levert twee spelers: Cristiano Ronaldo (2) en Pepe (8). Claudio Marchisio van Italië staat op de tiende plek. De beste Nederlander is Robin van Persie. De spits staat op de 69e plek.

Prandelli gaat door als bondscoach van Italië

Cesare Prandelli blijft ook na de verloren EK-finale aan als bondscoach van Italië. De 54-jarige trainer sloot een vertrek zondagavond in Kiev uit na de 4-0 nederlaag tegen Spanje. "We zijn bezig met een project en dat moet doorgaan", zei Prandelli, die eerder nog overwoog om op te stappen.

Prandelli, die na het WK van 2010 Marcello Lippi opvolgde, leidde Italië met fris en aanvallend voetbal naar de finale van het EK in Polen en Oekraïne. "In mijn besluit heb ik ook de nederlaag meegenomen. Het is onmogelijk om nu te vertrekken", liet hij weten.

Het contract van de oud-trainer van Fiorentina loopt nog door tot en met het WK van 2014 in Brazilië. Hij liet vrijdag nog doorschemeren te twijfelen over zijn toekomst, mede vanwege het omkoopschandaal dat het Italiaans voetbal in de ban houdt.


Prandelli gaat door als bondscoach van Italië (Foto: Novum)

Martin met breukje verder in Tour de France

Tony Martin gaat maandag gewoon van start in de tweede etappe van de Tour de France. De 27-jarige Duitser van Omega-Pharma-Quick-Step kwam zondag ten val en heeft daarbij een breukje in een van zijn handwortelbeentjes opgelopen. Hij rijdt de rit van Visé naar Doornik met een plastic spalk.

Martin had zaterdag in de proloog ook al met tegenslag te kampen. Toen reed de wereldkampioen tijdrijden lek. "We gaan het stap voor stap bekijken. Het eerste doel is om de volgende tijdrit van volgende week maandag te halen. Ik weet dat het niet makkelijk gaat worden", laat Martin weten.

"Het wordt erg pijnlijk, maar ik wil het graag proberen. De Tour is erg belangrijk voor me en ik wil niet opgeven zonder het te proberen." Ook Martins ploeggenoot Jerome Pineau maakt maandag weer deel uit van het peloton. De Fransman heeft last van zijn rechterschouder en arm, maar röntgenfoto's sloten breuken uit.

Stroomstoringen VS duren voort

Miljoenen Amerikanen hebben het het afgelopen weekeinde zonder elektriciteit moeten stellen na zwaar noodweer. De problemen met de stroomvoorziening houden aan en leiden maandag vermoedelijk tot veel problemen tijdens de ochtendspits nu verkeerslichten niet werken en wegen geblokkeerd zijn door ontwortelde bomen.

Het oosten van de Verenigde Staten werd vrijdagavond getroffen door zware stormen. Daarbij kwamen zeker zeventien mensen om het leven, voornamelijk als gevolg van bomen die op auto's en huizen terechtkwamen. De stormen veroorzaakten ook in veel gebieden stroomstoringen. Mobiel telefoonverkeer en internet was maar mondjesmaat beschikbaar, tankstations sloten de deuren en mensen kregen het advies spaarzaam om te gaan met drinkwater.

In de staten Maryland, West Virginia, Ohio, District of Columbia en Virginia werd de noodtoestand uitgeroepen.

Wild zwijn vloert bromfietser

Een wild zwijn heeft zondagavond in Garderen op de Veluwe een bromfietser op het asfalt laten smakken. De 21-jarige man uit Voorthuizen reed even na 22.30 uur over de Hogesteeg toen het zwijn uit het niets opdook, meldt de politie.

De man kon het dier niet meer ontwijken en reed er tegenaan. Hij klapte tegen de grond en is gewond naar een ziekenhuis afgevoerd. Van het zwijn ontbreekt volgens de politie elk spoor.

Doden door brand in Chinees winkelcentrum

Als gevolg van een brand in een winkelcentrum in het noorden van China zijn afgelopen weekeinde tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag bekendgemaakt. Zestien mensen raakten lichtgewond.

De brand brak afgelopen weekeinde uit in een winkelcentrum even buiten de zakenstad Tianjin. De brand woedde zo'n zeven uur, voordat deze kon worden geblust. Wat de oorzaak van de brand is, is vooralsnog niet bekend.

Mogelijk hoofd slachtoffer pornokiller gevonden

In een park in het Canadese Montréal heeft de politie mogelijk een menselijk hoofd gevonden. Het zou kunnen gaan het om het hoofd van een Chinese student die zou zijn vermoord en verminkt door de Canadese pornoacteur Luka Magnotta. Dat heeft de Canadese politie zondag gezegd.

Volgens de politie in Montréal wordt onderzocht of er een verband is tussen de vondst en de moord op de Chinees. Eerst wordt echter gekeken of het daadwerkelijk om een menselijk hoofd gaat.

De 29-jarige pornoacteur wordt verdacht van de moord op de Chinees, die zijn minnaar zou zijn geweest. Het lichaam zou Magnotta in stukken hebben gehakt, waarna hij delen per post naar politieke partijen zou hebben gestuurd.

Volgens onderzoekers heeft Magnotta een filmpje op internet gezet waarin te zien is dat hij zijn Chinese vriend om het leven brengt, diens ledematen afhakt en seks heeft met het zwaar verminkte lijk. Op een tweede video zou te zien zijn hoe hij delen van het lichaam opeet.

Voordat het lichaam werd ontdekt vluchtte Magnotta naar Europa. Na een paar dagen in Parijs te hebben doorgebracht vertrok Magnotta naar Berlijn waar hij werd gearresteerd. Vervolgens werd hij uitgeleverd aan Canada.

Bijna een op vijf Nederlanders is met pensioen

Het aantal gepensioneerden is vorig jaar voor het eerst de grens van drie miljoen gepasseerd. Dat betekent dat bijna een op de vijf Nederlanders met pensioen is, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de toegenomen vergrijzing zijn er in de periode vanaf 2000 tot vorig jaar bijna 600.000 gepensioneerden bijgekomen, waarmee het aandeel 55-plussers die leven van een pensioen ten opzichte van de totale bevolking steeg van vijftien naar achttien procent. Een kleine maar groeiende groep woont in het buitenland, vorig jaar ruim vijftigduizend mensen.

Het aantal gepensioneerden in de groep van 55 tot 65 jaar neemt sinds 2006 af. In dat jaar was nog negentien procent van alle 55 tot 65-jarigen met pensioen, vorig jaar daalde dit aandeel naar vijftien procent. Door de versobering van de vervroegde pensioenregelingen zijn werknemers de afgelopen jaren langer blijven doorwerken, meldt het CBS. Zo was in 2006 de gemiddelde pensioenleeftijd nog 61 jaar, vorig jaar liep die op tot ruim 63 jaar.

Hertzberger en Taekema niet mee naar de Spelen

Taeke Taekema, Jeroen Hertzberger, Quirijn Caspers en Seve van Ass gaan niet mee met Oranje naar de Olympische Spelen in Londen. Het kwartet overleefde de laatste schifting van bondscoach Paul van Ass niet. Tim Jenniskens en Pirmin Blaak gaan als reserves mee naar de Engelse hoofdstad.

Teun de Nooijer maakt wel deel uit van de Nederlandse ploeg. De record-international kampte de afgelopen weken met blessureleed en kwam pas donderdag weer in wedstrijdverband in actie. Taekema en Hertzberger zijn de opvallendste afwezigen in de zestienkoppige groep.

Routinier en cornerspecialist Taekema keerde in maart terug bij Oranje. Twee maanden daarvoor was hij samen met De Nooijer uit de Nederlandse ploeg gezet. In mei speelde Taekema een hoofdrol bij de titelprolongatie van zijn club Amsterdam. Dankzij drie treffers van de 239-voudig international won Amsterdam de eerste finaleontmoeting van Rotterdam.

Hertzberger liet afgelopen week in NUsport nog weten dat hij ervan uit ging dat hij gewoon bij de olympische selectie zou zitten. Net als Taekema maakte de aanvaller de Spelen van Beijing wel mee. De Rotterdammer hoort sinds 2007 bij de Nederlandse ploeg. Hertzberger, goed voor honderd interlands, was op alle grote toernooien aanwezig.

Selectie Oranjemannen:
Sander Baart (OZ), Billy Bakker (Amsterdam), Marcel Balkestein (OZ), Floris Evers (Amsterdam), Rogier Hofman (Bloemendaal), Robert van der Horst (Rotterdam), Wouter Jolie (Bloemendaal), Robbert Kemperman (Rot-Weis Köln), Teun de Nooijer (Bloemendaal), Jaap Stockmann (Bloemendaal), Valentin Verga (Amsterdam), Klaas Vermeulen (Amsterdam), Bob de Voogd (OZ), Mink van der Weerden (OZ), Roderick Weusthof (Rotterdam), Sander de Wijn (Kampong).

Reserves: Tim Jenniskens (Bloemendaal), Pirmin Blaak (Rotterdam).

Ongeloof in Pekela om gestolen gedenkstenen WO2

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn aan Hendrik Westerstraat in Oude Pekela twee 'Stolpersteine' gestolen. Ze waren twee weken eerder geplaatst. Ondanks een dringende oproep van de politie blijven de stenen nog altijd spoorloos.

Stolpersteine, letterlijk struikelstenen, zijn kleine messing gedenkstenen die worden geplaatst voor de huizen waar mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi's zijn gedeporteerd en/of vermoord. Erop vermeld staan de naam van de bewoners, geboortedatum, datum van deportatie en datum van overlijden.

Gerard Brunink van de Werkgroep Stolpersteine Pekela reageerde tegenover RTV Noord: "Woede, verontwaardiging en teleurstelling vechten om voorrang." De stenen hebben nagenoeg geen geldelijke waarde, maar vaak wel een grote emotionele waarde.

GroenLinks: bij 80 al voorbij milieunorm

Al bij een snelheid van 80 kilometer per uur wordt de milieunorm voor luchtvervuiling overschreden langs de A13 bij Rotterdam. Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek dat GroenLinks liet uitvoeren langs een stuk van de snelweg bij de wijk Overschie. Dit is een van de drie trajecten waar de maximumsnelheid per maandag is verhoogd van 80 naar 100.

In het onderzoek werd op vier plaatsen het gehalte van stikstofdioxide in de lucht gemeten. Daarbij bleek dat 50 picogram van de stof aanwezig was per kubieke meter, terwijl de norm 40 picogram is.

Ook op de A12 bij het Haagse Voorburg en op de A10-West bij Amsterdam is de snelheid per 1 juli verhoogd naar 100 kilometer per uur. Volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD), die onlangs besliste de toegestane snelheid op de drie wegen weer te verhogen, zou de luchtvervuiling bij 80 kilometer per uur voldoen aan de Europese norm. Die cijfers baseerde zij echter op computertabellen, stelt GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam Arno Bonte.

Bonte hoopt met het onderzoek aan te tonen dat de cijfers van minister Schultz niet kloppen."We moeten nu afwachten of Schultz haar standpunt herziet, of haar eigen idee doordramt", zegt het GroenLinks-raadslid. De partij gaat ook de komende maanden de luchtkwaliteit langs de A13 meten nu er harder gereden mag worden.

In 2002 was de snelheid op het traject langs de A13 juist verlaagd naar 80 kilometer per uur omdat dit de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van omwonenden ten goede kwam. Volgens Schultz kan de snelheid nu weer omhoog, omdat aan de normen voor de luchtkwaliteit wordt voldaan.

De gemeente Rotterdam tekende eerder protest aan tegen de snelheidsverhoging. Ook Milieudefensie liet weten niet blij te zijn met de beslissing van Schultz.


Groenlinks: bij 80 al voorbij milieunorm (Foto: Novum)

Regionaal verbod op landbouwgif bepleit

Het slootwater in het westen van Nederland is zo vervuild dat daar een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig is. Een alternatief is boeren verplichten verder van de slootkant te spuiten, zeggen onderzoekers van de Universiteit Leiden in Trouw. Zij publiceren maandag een overzicht van de waterkwaliteit in Nederland.

Tot nu toe is bij het inschatten van de waterkwaliteit vooral gewerkt met voorspellingen en rekenmodellen. De onderzoekers van Leiden zijn uitgegaan van harde meetgegevens van onder meer waterschappen en ontdekten dat de kwaliteit in grote delen van Nederland 'helemaal niet tegenvalt'.

In de regio's Delfland, Rijnland en Bommelerwaard is het echter slecht gesteld. Bij tien procent van de metingen werd de Europese norm overschreden.

De bloemen- en bollenteelt is daar sterk vertegenwoordigd en in die sector worden veel chemicaliën gebruikt. Gemiddeld verspreiden boeren zeven kilo chemicaliën over een hectare, in de bloembollenteelt is dat 42 kilo en in de bloementeelt 32 kilo. Een deel van het gif komt uiteindelijk in de sloot terecht.

Tot 2001 is de waterkwaliteit in sloten en vaarten nog flink vooruit gegaan. Dat zou komen doordat boeren was opgelegd bij het bespuiten van bepaalde gewassen minstens anderhalve meter van de waterkant te blijven. Hierdoor werd het water gemiddeld zeventig procent schoner. De laatste tien jaar is de waterkwaliteit echter niet verbeterd.

Daarom willen de onderzoekers dat er geen gewassen meer worden verbouwd binnen anderhalve meter van de waterkant. Dan wordt bij geen enkel gewas nog in de buurt van de sloot gespoten. Ook kunnen boeren dan subsidies krijgen voor de zogenoemde natuurstroken langs de sloten.

Verder zouden spuitkoppen die het verwaaien van gif met negentig procent tegengaan moeten worden verplicht. Nu geldt volgens de onderzoekers alleen nog een slecht nageleefde plicht voor spuitkoppen die de verwaaiing met vijftig procent tegengaan.

Ze waarschuwen verder dat het gebruik van gif in de land- en tuinbouw toeneemt, terwijl de regering er juist minder afhankelijk van wil worden. De toename zou komen door een steeds intensievere teelt en mogelijk ook doordat het steeds warmer wordt. Daardoor ontstaan sneller schimmels die dan met chemicaliën moeten worden bestreden.

Sony koopt Gaikai

Vandaag is bekendgemaakt dat Sony de streaming- en cloud-service Gaikai heeft gekocht voor $380 miljoen. De baas van Sony gaf aan dat door de deal alle Sony-gebruikers nu toegang krijgen tot coregames en casual-content die de Cloud-service biedt.

Gaikai geeft aan blij te zijn om Sony nu te kunnen helpen met het laten groeien van de Cloud-service. Daarnaast biedt dit ook mogelijkheden voor ontwikkelaars. Wat er concreet gaat veranderen voor beide diensten is nog niet bekendgemaakt.

Deschamps vertrekt bij Olympique Marseille

Didier Deschamps is opgestapt als trainer van Olympique Marseille. De 43-jarige Fransman stond drie jaar aan het roer bij de Franse topclub, met wie hij in zijn eerste seizoen meteen het kampioenschap veroverde. Hij had nog een doorlopend contract, maar beide partijen gaan in onderling overleg uit elkaar, meldt Marseille maandag.

Deschamps, 103-voudig international, wordt in Frankrijk gezien als een van de belangrijkste kandidaten om Laurent Blanc op te volgen als bondscoach van de nationale ploeg. Blanc hield het voor gezien na het EK in Polen en Oekraïne, waar de Fransen in de kwartfinale werden uitgeschakeld.


Deschamps vertrekt bij Olympique Marseille (Foto: Novum)

Torres beste spits EK

Fernando Torres van Spanje is zondag gekroond tot beste spits van het EK. De aanvaller van Chelsea was een van zes spelers die drie keer doel trof. Torres deed dat echter in slechts 189 minuten en gaf in die tijd ook nog een voorzet. Alleen tegen Ierland en Kroatië kon Torres rekenen op een basisplaats.

Mario Gomez scoorde namens Duitsland ook drie keer en gaf een voorzet, maar had daarvoor 282 minuten nodig. De Rus Alan Dzagoev scoorde drie keer in 253 minuten. Ook Mario Mandzukic van Kroatië, het Italiaanse enfant terrible Mario Balotelli en de Portugese superster Cristiano Ronaldo scoorden drie keer.

Drie is het laagste aantal goals voor een EK-topscorer sinds 1992. Toen deden er nog maar acht landen mee aan de Europese titelstrijd en speelden de ploegen na de poulefase direct de halve finale.


Fernando Torres beste spits EK (Foto: Novum)

Woods passeert Nicklaus met toernooizege

Tiger Woods heeft het golftoernooi AT&T National zondag op zijn naam geschreven. Het is zijn derde toernooizege van het seizoen. De Amerikaan wist zijn landgenoot Bo Van Pelt net achter zich te houden. 

Tot diep in de ronde kon het nog alle kanten op maar met nog een paar holes te spelen maakte Woods dan toch het verschil. Met een slotronde in 69 slagen kwam Woods op -8 voor de wedstrijd.  Van Pelt sloeg op zijn laatste drie holes een bogey waardoor zijn dagscore op par uitkwam en totaal twee slagen meer nodig had dan Woods.

Woods boekte zijn 74e zege op de PGA Tour uit zijn loopbaan. Daarmee gaat hij Jack Nicklaus voorbij op de eeuwige ranglijst. Één speler heeft nog meer zeges geboekt. De teller van Sam Snead staat op 82.

Postbus 51 heet voortaan Rijksoverheid

Postbus 51 heet voortaan Rijksoverheid. De informatiedienst voor mensen die vragen hebben aan de rijksoverheid is vanaf nu bereikbaar op telefoonnummer 1400. Het besluit daartoe werd in december genomen en is maandag ingegaan.

De naam- en nummerwijziging moet duidelijker maken dat het om een overheidsorganisatie gaat. Aan de informatievoorziening van Postbus 51 verandert volgens het ministerie van Algemene Zaken verder niets. Via het nieuwe nummer kunnen nog steeds vragen worden gesteld en ook worden voorlichtingscampagnes via onder meer radio en televisie gevoerd.

De naam Postbus 51 aan het eind van de spotjes wordt vervangen door Rijksoverheid. De bekende jingle die met de spotjes gepaard gaat blijft echter.

Het nieuwe telefoonnummer sluit aan bij de zogenoemde 14-reeks voor overheden en andere diensten van bijzonder maatschappelijk belang. Meer dan honderd gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maken al gebruik van een telefoonnummer dat begint met een 14, gevolgd door het netnummer.

Wielerkoers Tirreno - Adriatico in gevaar

De Tirreno-Adriatico dreigt volgend jaar van de kalender te verdwijnen. Ook de wielerkoersen Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije zijn verliesgevend. Dat verklaarde Giro d’Italia-directeur Michele Aquarone in de Telegraaf. "Al enkele jaren kost de Tirreno-Adriatico ons veel geld. Een keer houdt het op", benadrukte Aquarone.

"Ik kan niet bij mijn bazen van RCS Sport aan blijven komen dat ze zoveel verlies op een wedstrijd maken. Zeker in deze tijden niet. Het grote probleem zit in de tv-rechten. Omdat in dezelfde periode Parijs-Nice plaatsvindt, hebben de internationale tv-stations nauwelijks interesse voor de uitzendingen. We hebben grote kampioenen aan de start, fantastische wedstrijden, maar niemand kan het zien."

De rechten van Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije worden wel goed afgenomen. "Maar financieel zijn deze klassiekers zeker niet gezond. Een klassieker als de Strade Bianchi heeft daarentegen wel groot potentieel. Misschien moeten we in de toekomst Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije naar de zondag verplaatsen."

'PRI wint verkiezingen Mexico'

Na meer dan twaalf jaar oppositie te hebben gevoerd lijkt de Partij van de Institutionele Revolutie (PRI) opnieuw aan de macht te komen in Mexico. In peilingen van diverse Mexicaanse media blijft de partij van de charismatische Enrique Peña Nieto haar rivalen ruim voor. De campagneleider van Nieto sprak maandag alvast van een overtuigende overwinning voor zijn partij.

Bijna 80 miljoen Mexicanen konden zondag hun stem uitbrengen op onder meer de nieuwe president en volksvertegenwoordiging. De PRI is al geruime tijd de gedoodverfde favoriet om de verkiezingen te winnen. Veel kiezers zijn ontevreden over de teleurstellende economische groei van de afgelopen jaren.

'PRI wint verkiezingen Mexico'
'PRI wint verkiezingen Mexico' (Foto: ANP)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we een exemplaar van Le Tour de France 2012 voor Xbox 360 of PlayStation 3 weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welke stad is de Tour de France 2012 dit weekend begonnen?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Apple schikt rechtszaak over iPad

Technologiebedrijf Apple heeft in China 60 miljoen dollar (circa 47 miljoen euro) betaald om een juridisch conflict over de iPad af te kopen. Dat meldden Chinese staatsmedia maandag.

Een bijna failliet Chinees bedrijf claimde de rechten op het merk 'iPad' in China en eiste dat de tablet in diverse steden uit de schappen zou worden gehaald. Dat dreigde de verkoop van de nieuwe iPad in het land te vertragen. Apple, dat in China een miljardenomzet draait, besloot de zaak uiteindelijk te schikken.

Controle over de lucratieve tabletmarkt is wereldwijd de inzet van diverse rechtszaken, die vaak draaien om vermeende schendingen van patenten. Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag in juni dat Apple in zijn iPhones en iPads onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van een technologie waar aartsrivaal Samsung een patent op heeft.

Kuipers moet opnieuw leren lopen

Astronaut André Kuipers voelt zich 'niet al te goed' als het om lopen en zijn evenwicht gaat. "Het lopen is bijna onmogelijk", zei hij voor de camera van de NOS.

Hij zei zich verlamd te voelen. "Ik moet echt leren lopen. Mensen moeten mij dus ondersteunen." Als de zondag teruggekeerde astronaut veel beweegt wordt hij 'ernstig duizelig en heel erg misselijk'.

De astronaut, die 193 dagen in de ruimte verbleef, zei heel blij te zijn dat de missie goed is verlopen en dat die is beëindigd met een goede landing. Die landing noemde hij niet comfortabel. "Het is een pijnlijke ervaring en als je terug bent voel je je echt belabberd, maar mentaal gaat het uitstekend."

Kuipers ziet maandag in Houston zijn vrouw en kinderen. Daar ondergaat hij deze week medische controles. Vrijdag staat in Houston een persconferentie gepland. Europese media kunnen via een videoverbinding bij een wetenschappelijk centrum van ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk vragen stellen.


Kuipers moet opnieuw leren lopen (Foto: Novum)

Op delen A12, A10 en A13 mag 100 kilometer

Op de A12 (bij Voorburg), de A10 West (bij Amsterdam) en de A13 (bij Rotterdam Overschie) mogen automobilisten vanaf maandag 100 kilometer rijden in plaats van 80 kilometer. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen vindt dat de effecten van de snelheidsverhoging voor luchtvervuiling en geluidsoverlast te verwaarlozen zijn.

De steden hadden bij de minister nog protest aangetekend omdat ze niet overtuigd waren van de argumenten van de minister, maar Schultz zet haar plan voor de snelheidsverhoging door, schreef ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

Drie nieuwe bands voor Rock Band 3

Harmonix heeft bekendgemaakt dat er nummers van All-American Rejects, Mudvayne en Rise Against beschikbaar zullen komen voor Rock Band 3. De nummers gaan de gebruikelijke prijs krijgen met een hogere prijs voor de pro guitar- en pro bass-upgrades.

De nummers die worden uitgebracht zijn Gonzo van All-American Rejects, Happy? van Mudvayne en Satellite van Rise Against. Ze zijn vanaf 3 juli te downloaden voor Xbox 360 en Nintendo Wii. PlayStation 3-spelers kunnen ze een dag later binnenhalen.

Vaccinproductie in Indiase handen

De Indiase farmaceut Serum Institute of India (SII) gaat vaccins produceren voor de Nederlandse markt. Het bedrijf heeft de productiefaciliteit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) overgenomen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt.

De Indiërs hebben 32 miljoen euro betaald. Het ministerie garandeert dat met de verkoop 'vrijwel alle medewerkers van het NVI meegaan naar de nieuwe eigenaar'. Het NVI blijft in Bilthoven. SII is volgens het ministerie een van de grootste vaccinproducenten ter wereld.

Het NVI produceert onder meer de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In 2009 al besloot het instituut te stoppen met het maken van vaccins, omdat het als kleine producent lastig is om tegen een lage prijs een goede kwaliteit te leveren. De afgelopen jaren leed het instituut verlies. SII produceert volgens het ministerie grote volumes tegen een lage prijs.

De overheid verdwijnt niet volledig van het toneel: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal zich blijven bezighouden met onderzoek en ontwikkeling en de inkoop en distributie van vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Deze werkzaamheden neemt het over van het NVI.

De grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de vaccins, blijven overigens in handen van de Nederlandse staat. Als de Indiërs ooit zouden besluiten te stoppen met de vaccinproductie in Nederland, kunnen de vaccins dus wel nog gemaakt worden door een andere partij.

Vaccinproductie in Indiase handen
Vaccinproductie in Indiase handen (Foto: ANP)

United Front heeft ruim 35.000 foto's genomen voor Sleeping Dogs

Stephen van der Mescht, executive producer bij United Front, heeft in een interview met het Aziatische PlayStation Blog aangegeven hoe de studio het referentiemateriaal heeft gemaakt voor Sleeping Dogs. Hij zegt dat de studio ruim 35.000 foto's en uren aan filmbeelden hebben gemaakt om Hong Kong in beeld te brengen.

We took 35,000 to 40,000 reference photos and hour upon hour of video footage, but it’s not a street for street depiction”, zegt Van der Mescht. “It was important for us to capture the essence of city. Lots of the landmarks are there, many of the names are similar yet, first and foremost, we wanted to make that space fun to navigate around.

In een eerder interview met website Siliconera heeft senior producer Jeff O’Connell al gezegd dat de ontwikkelaar ook gesprekken heeft gevoerd met de politie van Hong Kong en leden van de triades van Hong Kong. “There is a lot of stuff we learned from talking to those guys that made its way into the game in some interesting ways”, aldus O’Connell.

It was not like we showed up to Hong Kong and said, is there Triad here? Is there anyone we can talk to? And a bunch of guys raised their hands. It was a long process to talk to a couple of these guys and they would only speak directly with our writer. That was all done through a contact we had in the entertainment industry there who had friends who were in the Triad or had previously been in the Triad. It took many weeks and months for them just to meet our writer.

Sleeping Dogs komt 17 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Mensen die meer willen weten over het spel kunnen hier de preview lezen.

Nederlandse muziek: plagiaat

Van Rembrandt en Vermeer tot Appel en Mondriaan zijn wij Neêrlanders wereldwijd beroemd om uitmunten in schilderkunst. Als ergens iets gedregd of aangelegd moet worden, worden we tevens stipt als eerste gebeld, door oliebedrijven, New Orleans, Dubai enzovoorts. Tevens redt onze medische apparatuur mensenlevens over de hele aardkloot. Helaas zijn we als volkje heel wat minder innovatief als het gaat om muziek.

Indrukwekkende trailer voor The Tall Man

Er is een indrukwekkende trailer verschenen voor de thriller The Tall Man. De film is geregisseerd door Pascal Laugier, die we ook kennen van Martyrs. Laugier schreef ook het scenario voor deze nieuwe film.

The Tall Man speelt zich af in een afgelegen mijnwerkersdorpje. Als er kinderen spoorloos verdwijnen fluisteren de dorpsbewoners dat dit de daden zijn van een mysterieus figuur genaamd 'the Tall Man'. De lokale verpleegkundige Julia Denning (Jessica Biel) gelooft niet zoveel van de verhalen totdat haar zoontje David in het midden van de nacht in het niets verdwijnt. Radeloos van angst om haar zoontje te redden beleeft Julia de verschrikkelijkste nachtmerries die een jonge ouder maar mee kan maken.

Afgaande op het feit dat Laugier eerder het ultrageweldadige Martyrs heeft gemaakt, mogen we er van uit gaan dat het ook in deze film wel snor zit wat betreft geweldadige actie. Naast Biel zien we Jodelle Ferland, Stephen McHattie, William B. Davis en Samantha Ferris in de belangrijkste rollen. Het is nog niet bekend wanneer The Tall Man in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.


Indrukwekkende eerste kennismaking met The Tall Man.

Run-off voor Amerikaanse sprintsters

Alyson Felix en Jeneba Tarmoh lopen maandag een run-off voor een plaats op de Olympische Spelen. Dat maakte de Amerikaanse atletiekbond zondag bekend. De twee Amerikaanse sprintsters finishten vorige week zaterdag tijdens de trials tot op de duizendste seconde gelijk op de derde plaats op de 100 meter. De Verenigde Staten mogen echter maar drie sprinters naar Londen sturen.

De run-off tussen Felix en Tarmoh laat zo lang op zich wachten omdat beide vrouwen ook aan de 200 meter meededen. Daarvoor stond de finale op zaterdag op het programma en de sprintsters mochten zich daar op richten. Pas na die race werd overlegd hoe er een beslissing kon worden geforceerd voor het probleem op de kortste sprint.

Man in Afghaans uniform doodt ISAF-militairen

Een man in een Afghaans politie-uniform heeft zondag in het zuiden van Afghanistan drie militairen van de internationale troepenmacht ISAF gedood. Dat heeft ISAF bekendgemaakt. Zoals gebruikelijk gaf de troepenmacht geen details over het incident. Ook werd niet gemeld uit welk land de drie militairen afkomstig zijn.

Dit jaar hebben zich al 17 soortgelijke incidenten voorgedaan. Die kostten zeker 23 buitenlandse militairen het leven.

Man in Afghaans uniform doodt ISAF-militairen
Man in Afghaans uniform doodt ISAF-militairen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.