F1: uitslag kwalificatie GP Spanje

Lando Norris heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Spanje. De Brit snelde op het circuit van Barcelona met de McLaren naar een tijd van 1.11,383 waarmee hij een fractie sneller was dan de Red Bull van Max Verstappen. Lewis Hamilton kwam op drie tienden achterstand tot de derde tijd.

Het beloofde vooraf spannend te worden en dat bleek wel in de eerste sessie. Veel rijders moesten een tweede run doen om zich te plaatsen voor het tweede deel, waardoor ze een extra set banden op moesten offeren. In de laatste minuten was het weer stuivertje wisselen voor plek vijftien waarbij Kevin Magnussen zich veilig waande maar er net buiten viel. Ook de Vcarbs van Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo vielen tegen, net als de Williamsen van Alexander Albon en Logan Sargeant die na Q1 al klaar waren.

In het tweede bedrijf liet Verstappen even zien dat het veel sneller kon en ook nu was het spannend voor plek tien. Weer moesten veel coureurs twee runs doen om door te kunnen naar het volgende deel. Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Lance Stroll en Guanyu Zhou konden uitstappen.

Verstappen zette in Q3 met een tijd van 1.11,673 de toon voor Norris en Hamilton. In de tweede run verbeterde Verstappen zich flink, maar Norris ging er met een 1.11,383 een fractie onder door. Hamilton bleef derde, op twee duizendste gevolgd door Mercedes-teamgenoot George Russell. De Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz zaten hier vlak achter, gevolgd door de verrassende Alpine van Pierre Gasly. Sergio Perez kwam tot de achtste positie, maar start als elfde na zijn straf van Canada. Esteban Ocon eindigde op plek negen, voor Oscar Piastri die in het laatste deel geen tijd noteerde omdat hij eerst een tijd afgenomen zag worden en daarna buiten de baan kwam.