F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in Montreal in een fraaie race die door deels natte omstandigheden en safetycars knotsgek verliep. Lando Norris pakte de tweede positie, voor polesitter George Russell.

Russell startte na de knotsgekke kwalificatie vanaf poleposition met Verstappen naast zich. Omdat de baan nat was en er regen verwacht werd had Sauber de bolides van Valtteri Bottas en Guanyu Zhou aangepast, waardoor zij uit de pits moesten vertrekken. Russell ging als eerste de eerste bocht in, voor Verstappen en Norris. Spekkoper in de eerste ronden waren de coureurs van Haas die op de regenbanden door het veld sneden. Kevin Magnussen lag na iets meer dan een ronde al op plek zes, terwijl teamgenoot Nico Hülkenberg opschoof naar positie tien. Magnussen schoof zelfs door naar plek vier, terwijl Hülkenberg op positie acht belandde.

Het duurde vijf ronden voordat de coureurs vooraan op de intermediates sneller gingen dan de rijders van Haas. Verstappen voerde de druk op Russell langzaam maar zeker op, terwijl helemaal achteraan Logan Sargeant even rechtdoor schoof maar door kon. Magnussen kwam op de opdrogende baan snel binnen en viel zo terug naar positie veertien. Hülkenberg kreeg de opdracht om iedereen op te houden, maar slaagde hier niet in doordat de baan te droog was.

Vooraan hield Russell Verstappen op zodat Norris het gat met het duo kon dichten. Verstappen schoof op zijn beurt even buiten de baan waardoor hij Norris in zijn nek kreeg. De Brit passeerde de Nederlander uiteindelijk met behulp van DRS voor plek twee. Een ronde later werd het zelfs de eerste positie omdat hij Russell voorbij schoof. Verstappen schoof door naar positie twee omdat Russell bij het verdedigen op Norris een foutje maakte.

Sargeant spinde ondertussen een tweede maal en veroorzaakte zo een safety car, waardoor het hele veld naar binnen kwam, uitgezonderd Norris die op het stuk van start/finish reed. De Brit kwam een ronde later binnen, waardoor Verstappen de leiding greep voor Russell, Norris en Oscar Piastri. Lewis Hamilton lag vijfde, voor Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Esteban Ocon en Daniel Ricciardo die een straf van vijf seconden inloste vanwege een valse start.

De eerste die op slicks ging was Charles Leclerc die overigens wel met motorische problemen kampte. De Monegask moest na een langzame stop wel helemaal achteraan aansluiten. Vooraan sloeg Verstappen een gaatje met Russell terwijl het in de 31e ronde weer begon te regenen. Alexander Albon had een fraaie inhaalactie door op het rechte stuk voor de laatste chicane bij het aanremmen zowel Ricciardo als Ocon te passeren.

De baan droogde snel op, waardoor Pierre Gasly de eerste was die besloot om naar slicks te gaan. Meer coureurs volgden en van de top vijf was Hamilton de eerste die nieuwe mediums liet monteren. Ook Verstappen en Russell kwamen snel, terwijl Norris nog enkele rondes door ging. Het leverde de Brit wel positie twee van Russell op. De Mercedes-coureur sloeg echter terug en snoepte Norris die positie weer af, ruim vier seconden achter Verstappen die klaagde over problemen.

Het duurde niet lang voordat Norris weer tweede lag omdat Russell een foutje maakte. Datzelfde gold voor Sergio Perez die de achtervleugel van zijn Red Bull stuk maakte en na Leclerc de tweede uitvaller werd. Diens teamgenoot Carlos Sainz spinde, waarna hij Albon de muur in tikte. Een safety car volgde waarbij de Mercedes-coureurs een stop maakten.

Verstappen bracht het veld weer op gang voor een sprint van twaalf ronden naar de streep. Norris kon niet aanhaken, terwijl er achter Piastri alle moeite had om Russell van zich af te houden. De twee raakten elkaar in de laatste chicane waardoor Russell een omweg moest maken en plek vier aan Hamilton kwijt raakte. Laatstgenoemde passeerde snel Piastri voor plek drie, waarna ook Russell de Australiër voorbij vloog. Ondertussen spinde Tsunoda van de baan en gaf zo punten weg.

In de slotfase had Verstappen niets te duchten van Norris, terwijl daarachter de Mercedessen van Hamilton en Russell met elkaar vochten, een strijd die gewonnen werd door Russell. Verder naar achteren had Esteban Ocon het zwaar voor de tiende positie.

Na 70 enerverende ronden pakte Verstappen zijn 60e zege in de Formule 1, voor Norris en Russell. Hamilton eindigde op plek vier, voor Piastri, Alonso, Lance Stroll, Ricciardo, Pierre Gasly en Esteban Ocon.