Nederlandse roeiploeg pakt vijf World Cup-zeges in Luzern

In het Zwitserse Luzern is het tweede World Cup-weekeinde van het jaar voor de roeiers afgewerkt. Dat verliep weer meer dan degelijk voor de Nederlandse ploeg, die naar huis ging met vijf overwinningen, twee tweede plaatsen en een derde plaats.

Lichte skiff vrouwen
Tosca Kettler moest het doen met een plek in de B-finale, waarin ze als vierde eindigde. In de A-finale ging de winst met overmacht naar de Ierse Siobhan McCrohan, voor de Amerikaanse Sophia Luwis en de Britse Olivia Bates.

Dubbel-twee vrouwen
Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis moesten de B-finale roeien, maar wonnen die wel overtuigend. Het Amerikaanse duo Sophia Vitas/Kristina Wagner won de spannende A-finale, voor Amanda Bateman en Harriet Hudson uit Australië en het Noorse tweetal Thea Helseth/Inger Seim Kavlie.

Dubbel-twee mannen
Melvin Twellaar en Stefan Broenink domineerden de grote finale en wonnen met een mooie voorsprong op Luca Rambaldi en Matteo Sartori uit Italië, die op hun beurt dan weer ruim voor het Spaanse duo Aleix Garcia I Pujolar/Rodrigo Conde Romero finishten.

Twee-zonder vrouwen
Ymkje Clevering en Veronique Meester waren ijzersterk en domineerden de finale, resulterend in een ruime zege. Jessica Morrison en Annabelle McIntyre uit Australië en het Ierse duo Aifric Keogh/Fiona Murtagh completeerden het podium, Ilse Kolkman en Willemijn Mulder werden keurig vijfde.

Vier-zonder vrouwen
Marloes Oldenburg, Hermine Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra waren de 'best of the rest' in een finale waarin de Britse boot van Helen Glover, Esme Booth, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten simpelweg te sterk was. Plek drie was voor het Amerikaanse kwartet Emily Kallfelz, Kelsey Reelick, Mary Mazzio-Manson en Kaitlin Knifton.

Vier-zonder mannen
Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks kwamen er in de finale niet echt aan te pas en werden zesde. De winst was voor de Amerikaanse boot van Nicholas Mead, Justin Best, Michael Grady en Liam Corrigan, voor Ollie MacLean, Logan Ullrich, Tom Murray en Matt MacDonald namens Nieuw-Zeeland en de Britten Oliver Wilkes, David Ambler, Matthew Aldridge en Freddie Davidson.

Dubbel-vier vrouwen
Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis konden even goed mee met de Britse boot, maar moesten zich wel gewonnen geven in de slotfase: tweede, achter Lauren Henry, Hannah Scott, Lola Anderson en Georgina Brayshaw. De Chinese boot van Chen Yunxia, Zhang Ling, Lyu Yang en Cui Xiaotong finishte als derde.

Dubbel-vier mannen
Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren een maat te groot voor de rest en verwezen de Poolse boot van Dominik Czaja, Mateusz Biskup, Miroslaw Zietarski en Fabian Baranski naar plek twee, voor de Italianen Nicolo' Carucci, Andrea Panizza, Luca Chiumento en Giacomo Gentili.

Skiff mannen
Oliver Zeidler begon ijzersterk, maar de Duitser werd op de hielen gezeten door Simon van Dorp. In de laatste 500 meter wist de Nederlander Zeidler kapot te roeien en zo pakte Van Dorp een fraaie zege op de drievoudig en regerend wereldkampioen, met de Wit-Rus Yauheni Zalaty op gepaste afstand op plek drie.

Skiff vrouwen
Karolien Florijn was iets minder dominant dan normaal gesproken, maar met een extra keer aanzetten in de slotmeters pakte ze wel 'gewoon' de winst. De Australische Tara Rigney werd tweede, voor Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland.

Acht mannen
De Nederlandse acht roeide een mooie wedstrijd, waarbij een vierde plek in de tweede kilometer werd ingeruild voor plek drie aan de finish. De strijd om de winst was uiterst spannend en werd gewonnen door het Britse team, voor de Verenigde Staten.