F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Daniel Ricciardo heeft zeer verrassend de Formule 1 Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Australiër zegevierde op Monza voor McLaren-teamgenoot Lando Norris en Valtteri Bottas met de Mercedes. Titelrivalen Max Verstappen en Lewis Hamilton kwamen met elkaar in botsing en vielen hierdoor beide uit.

Verstappen startte vanaf poleposition, maar het was Ricciardo die beter weg was en de leiding greep, voor Verstappen en Hamilton die Norris in de eerste chicane aftroefde. Daarna zette Hamilton de actie in bij Verstappen die in de tweede chicane de deur dichthield. Hamilton moest hierdoor over de hobbels en Norris greep zodoende weer plek drie. Verder naar achteren ging Antonio Giovinazzi in de rondte na contact met de Ferrari van Carlos Sainz. De Italiaan had een beschadigde Alfa Romeo en eindigde uiteindelijk in het achterveld. Dit was nog altijd beter dan AlphaTauri waar Yuki Tsunoda door problemen niet aan de start kwam en de vanuit de pits gestarte Pierre Gasly al snel op moest geven.

Ricciardo kon vooraan geen gat slaan met Verstappen die op zijn beurt enkele tellen voorsprong nam op Norris en Hamilton. Daarachter waren interessante gevechten zoals tussen Esteban Ocon en Sebastian Vettel. Het kwam Ocon op vijf seconden straf te staan omdat hij Vettel voor de tweede chicane afsneed en beide coureurs botsten.

Van de toppers was het in ronde 23 Ricciardo die als eerste de pits opzocht, een rondje later gevolgd door Verstappen. Bij de Nederlander ging het rechtsvoor niet goed, omdat een sensor niet aangaf dat het wiel goed vast zat. Hij verloor hiermee meer dan tien seconden. Hamilton ging op dat moment Norris voorbij en greep de leiding. Beide Britten zochten snel daarna de pits op, waarbij Norris de plek terugclaimde.

Verstappen zette daarachter de snelste ronde in de race neer in een poging tijd goed te maken. Hamilton kwam op dat moment net de pits uit en het duo kwam elkaar bij de eerste chicane tegen. Hamilton stuurde naar buiten en dwong hiermee Verstappen deels op een uitloopgedeelte. De Nederlander zette echter door, maar kreeg van Hamilton niet de verwachte ruimte. De auto's botsten met elkaar, waarna de Red Bull bovenop de Mercedes belandde en beiden in het grind eindigden. Onder de safety car die volgde gingen alle nog niet gestopte coureurs naar binnen voor nieuw rubber.

Het gaf de leiding aan Ricciardo, voor Charles Leclerc, Norris en Sergio Perez.  Norris ging snel voorbij aan Leclerc, terwijl Perez ditzelfde deed, al ging de Mexicaan wel buiten de baan en kreeg vijf seconden straf. Daarachter sloot de achteraan gestarte Bottas aan die optimaal profiteerde van zijn Mercedes en de safety car.

Na 53 ronden werd Ricciardo als eerste afgevlagd en gaf zo McLaren de eerste overwinning sinds Canada 2010. Norris eindigde als tweede, voor Bottas die dankzij de straf van Perez een podium cadeau kreeg. Leclerc werd als vierde geklasseerd, voor Perez, Sainz, Lance Stroll, Fernando Alonso, George Russell en Ocon.