Bottas zegeviert in sprintkwalificatie

Valtteri Bottas heeft in Italië de tweede sprintkwalificatie van het Formule 1-seizoen gewonnen. De Fin bleef tijdens het Grand Prix-weekend op Monza Max Verstappen en Daniel Ricciardo voor. Lewis Hamilton kende een slechte start en kwam niet verder dan plek vijf.

Bottas begon de sprintkwalificatie vanaf de eerste plek, met naast hem Hamilton die slecht weg kwam. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid om de tweede plek te pakken, voor Ricciardo en Lando Norris. Pierre Gasly sloot hierachter aan, maar reed tegen de McLaren van Ricciardo aan, beschadigde de voorvleugel en verdween in de derde bocht het grind en de muur in. Verder naar achteren tikte AlphaTauri-teamgenoot Yuki Tsunoda Robert Kubica aan die spinde. Laatstgenoemde kon verder, terwijl Tsunoda even naar de pits moest. De Japanner had wel het geluk dat er een safety car was.

Na drie rondjes bracht Bottas het veld weer op gang en trok meteen een gat met Verstappen die op zijn beurt Ricciardo van zich af schudde. Daarachter had Norris de hele race Hamilton in de spiegels, maar de Mercedes kwam de McLaren niet meer voorbij. Na achttien rondjes werd Bottas dan ook als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Ricciardo die hiermee respectievelijk drie, twee en één punt verdienden in het kampioenschap.

Omdat Bottas een gridstraf heeft voor de hoofdrace start Verstappen daar vanaf poleposition met naast zich Ricciardo. Op de tweede rij starten Norris en Hamilton.