FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 september 2021

Foggia wint Moto3-race Aragon, Acosta ontsnapt na val

De Grand Prix van Aragon in de Moto3 heeft weer flink wat spektakel opgeleverd. Het was een typische Moto3-race, die pas in de laatste bochten beslist werd op het Spaanse asfalt.

De race begon met Darryn Binder, Gabriel Rodrigo en Tatsuki Suzuki op de voorste rij en het was Binder die de koppositie pakte bij de start, voor Sergio Garcia, Rodrigo, Suzuki en Jeremy Alcoba. Ook Andrea Migno kwam zich snel voorin melden, net als Deniz Öncü en kampioenschapsleider Pedro Acosta.

Filip Salac kwam ook lekker naar voren, maar dat ging wat té hard: de Tsjech schoof onderuit. Het was een typische Moto3-race, waarbij ook Xavi Artigas en Dennis Foggia voorin mee konden draaien en waarin het na een paar ronden klaar was voor Rodrigo: hij ging onderuit en nam ook Romano Fenati mee.

Ronde na ronde wisselden de posities voorin, hoewel Öncü stabiel op kop reed, tot het vier ronden voor het einde fout ging: Artigas én Acosta gingen onderuit. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde leverde Öncü zijn leidende positie in bij Foggia, terwijl ook Garcia er voorbij ging.

In de laatste ronde lag Garcia op plek drie, waardoor hij zijn achterstand op Acosta in het WK kon verkleinen...tot hij onderuit ging. Foggia reed zich voorin langs Öncü naar de leiding en wist de Turk nét uit de slipstream te houden. Winst voor Foggia, Öncü greep nét naast zijn eerste zege en Ayumu Sasaki reed nog naar de derde plek.

Random Pics van de Dag #413

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Coronapas wordt de nieuwe norm vanaf 25 september, heb jij je QR-code al op zak?

Zoals het er nu uit ziet zal de coronapas ( QR-code) in de horeca en de culturele sector als toegangsbewijs voor personen ouder dan twaalf jaar gaan gelden. Je kunt 3 verschillende bewijzen maken 1.Na een negatieve testuitslag (24 uur geldig), 2.Herstelbewijs na COVID-19 (tot 180 dagen na positieve test geldig) 3.Vaccinatiebewijs (nu onbeperkt geldig). Heb jij je QR-code al op zak?

Mijn QR-code (Pixabay)
Mijn QR-code (Pixabay)

Kabinet: 1,5 m verdwijnt, evenementen toegestaan, QR code als toegangsbewijs

Het kabinet zet vanaf 25 september een volgende stap in het versoepelingsplan. De 1,5 meter afstandsregel stopt en in de horeca, bij evenementen en in de culturele sector wordt een toegangsbewijs verplicht. Zo meldt het AD.

Evenementen mogen weer, het is nog onduidelijk of er een maximum bezoekersaantal per evenement gaat gelden. Net als in de culturele sector moeten evenementen werken met QR codes.

Het coronabewijs wordt gezien als enige "beveiliging". Het mondkapje in het OV blijft nog van kracht, al vervalt die plicht op alle andere plekken wel. Nachtclubs en disco’s blijven nog dicht. De openingstijden van de horeca worden ook nog niet verruimd: tussen 24.00 uur en 06.00 uur ‘s morgens blijft die dicht.

Werken op kantoor wordt weer normaal, tenzij werkgever en werknemer afspreken dat thuiswerken mogelijk is.

De aangepaste coronamaatregelen worden dinsdag in een persconferentie bekend gemaakt.

Coronatoegangsbewijs wordt gemeengoed ( Pixabay)
Coronatoegangsbewijs wordt gemeengoed ( Pixabay)

Demonstranten proberen pand te kraken in Amsterdam, tientallen arrestaties

Het is aan het begin van de avond onrustig rondom De Dam. De Nieuwezijds Voorburgwal, ter hoogte van Magna Plaza, is door de politie afgesloten. Enkele tientallen mensen zijn aangehouden, omdat ze volgens de politie een pand wilden kraken in De Gravenstraat. Zo meldt AT5.

Volgens de politie gaat het om een groep die zich heeft afgesplitst van de grote menigte die meeliep met het Woonprotest. "Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken werd de groep ingesloten."

De groep zou schroeven uit de kozijnplanken hebben gehaald. Toen de politie, die daar vlakbij was, wilde ingrijpen, werden ze tegengehouden en werden er barricades opgeworpen, aldus een woordvoerder. De groep demonstranten is vervolgens ingesloten in de Eggertstraat, achter de Nieuwe Kerk. De politie benadrukt dat het gaat om aanhangers van de kraakbeweging "en niet om de gemiddelde demonstrant die er vandaag was."

Het is rond 19:15 uur nog steeds enigszins onrustig in het centrum. Volgens een getuige ter plaatse provoceert een klein groepje demonstranten, vermoedelijk krakers, de politie. Enkele van hen dragen bivakmutsen en stokken en ze roepen leuzen als: "Weg met orde, kraken gaat door."

Volgens de ooggetuige staan er op de Nieuwezijds negen ME-voertuigen en drie GVB-bussen. Vermoedelijk worden die gebruikt om demonstranten later vanavond af te voeren naar een andere locatie.


Volleyballers na nipte zege op Portugal naar kwartfinales EK

De Nederlandse volleyballers hebben zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. In het Poolse Gdansk werd Portugal zondag in spannende vijfsetter met 3-2 verslagen. De setstanden waren (22-25, 25-22, 26-24, 20-25 en 15-13.

Nederland maakte een prima indruk in de groepsfase, waarin vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen. Toch bleek Portugal, dat zich met de hakken over de sloot had geplaatst voor de achtste finales, een lastigere tegenstander dan verwacht.

Nederland stond in de eerste drie sets steeds op voorsprong (in de derde zelfs met 14-8), maar liet Portugal, dat in een sterk bezette groep als vierde was geëindigd, telkens terugkomen, waardoor het weer onnodig spannend werd. Na een matige vierde set had Oranje ook na een 10-7 marge in de vijfde set moeite om door te drukken. Maar zoals veel vaker hielp de klasse van Nimir Abdelaziz, die smashend en blokkerend goed was voor 37 punten (gevolgd door Gijs Jorna met 15 punten), de Nederlandse ploeg uit de problemen.

In de kwartfinales neemt de ploeg van bondscoach Roberto Piazza het dinsdag op tegen Turkije of Europees kampioen Servië. Die landen strijden later zondag om een plaats bij de laatste acht.

Hamilton: "Opeens zat hij bovenop me"

Eén van de meest besproken momenten van de Grand Prix van Italië is ongetwijfeld de aanvaring tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Toen de Brit uit de pits kwam dook hij samen met de Nederlander de eerste chicane in en dat liep niet goed af voor de heren. Voor de pitstop had Hamilton nog alle zicht op een overwinning op het circuit van Monza.

"Ik racete echt zo hard als ik kon en ik ging eindelijk voorbij aan Lando (Norris). Op dat moment ging ik aan de leiding, of dat kreeg ik te horen althans. Ik werd naar binnen geroepen, maar de pitstop duurde te lang. Ik verloor wat tijd, ik denk een seconde en nog wat, wat het ook mag zijn", zo legde Hamilton uit voor de camera van Sky Sports.

"Ik reed daarna de pits uit en zag Daniel (Ricciardo) voorbij komen. Max zat erachter. Ik zorgde ervoor dat ik aan de buitenkant zeker één wagenbreedte ruimte liet voor hem. Daarna stuurde ik de eerste bocht in. Ik zat ervoor. Ik zat er nog steeds voor toen ik de tweede bocht instuurde. Opeens zat hij bovenop me", aldus de Brit, zo lezen we op Motorosport.com.

In de eerste ronde hadden de twee titelrivalen al een momentje samen. In de tweede chicane probeerde Hamilton Verstappen te passeren maar daar was geen ruimte voor. "Het was exact hetzelfde scenario. Ik zat in exact dezelfde positie (in de eerste ronde), maar ik week uit. Dat is racen. Hij wilde vandaag niet uitwijken. Zodra hij in de tweede bocht kwam, wist hij hoe het af zou lopen. Hij wist dat hij over de kerbs zou stuiteren, maar toch deed hij het."

"We zullen het erover gaan hebben bij de stewards, maar ik weet verder niet echt wat ik ervan moet zeggen", aldus Hamilton.

Dankzij de halo kon de Brit ongehavend uit zijn Mercedes stappen na de crash met Verstappen. "Ik heb wel wat last van m’n nek omdat het wiel op mijn hoofd terecht kwam, maar het zal wel goed komen verder", zo besloot Hamilton zijn verhaal.

FOK! Wat een weer: we hobbelen een beetje voort

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

En we hobbelen maar een beetje door de komende dagen. Met name dinsdag en deels woensdag kunnen er nog wel een paar buien vallen, maar daarna lijken we weer onder invloed te komen van een krachtig hogedrukgebied. 

Vandaag was er vrij veel bewolking. Toch heeft ook de zon wel op diverse plaatsen enige tijd geschenen. Op een paar buitjes na, bleef het op de meeste plaatsen overwegend droog. De temperaturen kwamen wel lager uit dan ik in eerste instantie dacht. Meer dan 21 graden is het nergens geworden, en later in de middag was het zeker in het westen maar 18 graden. Met de wind viel het wel mee. 

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. In het noorden zou uit wat dikkere bewolking een beetje regen kunnen vallen. Ik denk echter wel dat de meeste mensen dan slapen.  

Morgen zal de zon betere zaken kunnen doen. Ik wil niet meteen zeggen strakblauw, maar ruimte voor zonnige perioden is er zeker. Toch zullen er ook plekken zijn waar wolkenvelden overtrekken. Dan kan het plots even wat somberder zijn. Dit komt ook omdat er niet zoveel wind staat. In de loop van de dag zal de wind een noordoostelijke voorkeur krijgen en kan aan zee dan toenemen tot matig. Bij dit alles zullen de temperaturen schommelen tussen de 19 graden op de Wadden tot mogelijk nog 23 graden in het zuiden.

In de loop van dinsdag kunnen er een paar onweersbuien opdoemen. Daar komen we echter morgen over te spreken.  

Geen stoute dingen doen vannacht mensen, zoals een bankoverval.  

 
SanicoleB (Foto: Charged)
Charged was de afgelopen dagen in Sanicole in Belgie. Daar was een airshow. Je ziet ook dat er toch stapelwolken waren met ambitie. (Foto: Charged.)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verstappen: "Twee man nodig om samen bocht door te komen"

Na de sprintkwalificatie van gisteren, die een stuk positiever eindigde dan verwacht voor Max Verstappen, is de wedstrijddag van vandaag er eentje om snel te vergeten voor de Nederlander. Bij de start verloor de van pole startende Verstappen al snel de leiding aan oud-teammaat Daniel Ricciardo. De meestal supersnelle pitstop van Red Bull Racing liep in de soep waardoor hij veel tijd verloor en na een duel in de eerste chicane eindigden de Red Bull-coureur en Lewis Hamilton samen naast de baan en was de race voor beide heren voorbij.

"Er gebeurde tijdens de race veel wat vanuit ons gezien niet goed was. Ik had een slechte start omdat we wat minder grip dan gisteren hadden en ik niet goed wegkwam. Onze strategie was ook niet goed, omdat we een undercut kregen, dus dat gaan we analyseren. Bij mijn pitstop ging er rechtsvoor iets mis, terwijl we gewoonlijk juist heel goed zijn in pitstops", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

De aanvaring tussen Hamilton en Verstappen zal de komende tijd nog veel besproken worden maar voor de Red Bull-coureur is het wel duidelijk. "We zaten dicht bij elkaar in bocht één en Hamilton kneep me bij het remmen in de bocht, waardoor ik het groene gedeelte op moest om te voorkomen dat we elkaar zouden raken. Daarna probeerde ik buitenom te gaan, maar hij bleef me afknijpen. Dat had ik niet verwacht en was ook niet nodig. Op een gegeven moment had ik niet meer genoeg ruimte om die bocht te maken, waardoor we er beiden vanaf gingen."

"Crashen wil ik natuurlijk nooit. Ik wil gewoon mooi racen. Maar je hebt twee man nodig om samen die bocht door te komen. Als er een daarvan niet wil meewerken, houdt het natuurlijk op. Ik wilde met hem samenwerken, ik wilde racen. Helaas raakten we elkaar", zo besloot Verstappen zijn analyse.

Uitslag RKC Waalwijk - Vitesse

Vitesse heeft op bezoek bij RKC zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. In Waalwijk werd er met 2-1 gewonnen.

Vitesse kende een goede start van de wedstrijd en kwam binnen tien minuten op voorsprong toen Doekhi raak kopte uit een vrije trap van Wittek. In de loop van de eerste helft werd RKC sterker en beloning volgde na bijna een half uur, Bakari scoorde de 1-1. Ook daarna kreeg de thuisclub nog enkele kansen maar telkens stond keeper Schubert in de weg.

Ook na rust was de eerste kans voor RKC maar Bakari scoorde niet. Even later was het aan de andere kant wel raak en zette Ghobo Vitesse weer op voorsprong na een van richting veranderd schot. RKC kreeg nog wel een grote kans op de gelijkmaker via Kramer, hij punterde naast, maar gescoord werd er niet meer. 

RKC Waalwijk

1 - 2

Vitesse

 27' Bakari    8' Doekhi
 54' Gboho
 
 Gele kaart: Büttner, Kramer, v.d.Venne, Vaessen, (RKC Waalwijk), Wittek, (Vitesse)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Meulensteen
Touba
Büttner
Odgaard
Azhil (Daneels/71)
v.d.Venne (Bel Hassani/71)
Anita
Bakari
Kramer
  Schubert
Doekhi
Cornelisse
Hajek (Tannane/46)
Dasa
Tronstad
Gboho (Huisman/59)
Domgjoni (Vroegh/59)
Wittek
Openda (Frederiksen/73)
Darfalou (Rasmussen/89)

Van der Poel wint bij rentree in wielerpeloton Antwerp Port Epic

Mathieu van der Poel heeft zijn rentree in het wielerpeloton gevierd met een overwinning in de Antwerp Port Epic. De Nederlandse hoop voor het WK wielrennen won voor Taco van der Hoorn.

Van der Poel maakte zondag zijn eerste wedstrijdkilometers sinds zijn zware val tijdens de olympische mountainbikewedstrijd. Daarin kwam hij ten val en moest hij opgeven. Daarna werd zijn rentree in het wielerpeloton uitgesteld vanwege rugproblemen en was het even nog de vraag of dit seizoen nog in actie zou komen, maar zondag stond de Nederlander aan de start in de Antwerp Port Epic.

Voor Van der Poel was het een test of zijn rug het zou houden met het oog op het WK wielrennen, dat over twee weken staat gepland. De Nederlander zorgde op de onverharde stroken voor de aanval en op 25 kilometer reed hij samen met Van der Hoorn weg uit de groep van de favorieten.

De twee Nederlanders zouden gaan uitmaken wie er met de winst ervandoor ging en ging naar Van der Poel. De renner van Alpecin-Fenix won makkelijk het sprintje voor zijn landgenoot. Kleine troost voor Van der Hoorn is dat hij zeer waarschijnlijk samen met Van der Poel naar het WK mag.

Gridstraf van 3 plaatsen Verstappen voor GP Rusland

Max Verstappen heeft een gridstraf van drie plaatsen gekregen naar aanleiding van de aanvaring tussen hem en Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Italië die beide heren hun wedstrijd kostte. De stewards oordeelden dat Verstappen "voornamelijk verantwoordelijk was voor het incident".

In de 26ste ronde van de wedstrijd op het circuit van Monza doken de twee titelrivalen tegelijk de eerste chicane in nadat Hamilton net uit de pits was gekomen. In de krappe eerste bocht gaven de coureurs elkaar weinig ruimte wat resulteerde in een crash waarbij Verstappen over de Mercedes heen schoot en beide heren niet meer verder konden.

Vlak na de crash werd al aangekondigd dat het incident na de race bekeken zou worden en daarbij zijn de stewards tot de conclusie gekomen dat Verstappen de hoofdschuldige aan de aanvaring is. Daardoor zal de Red Bull-coureur drie plaatsen worden teruggezet op de startgrid voor de Grand Prix van Rusland.

Colbrelli te snel voor Evenepoel en pakt voor eigen publiek Europese titel

De Italiaanse wielrenner Sonny Colbrelli heeft de Europese titel veroverd. Voor eigen volk was hij in een sprint duidelijk te snel voor de Belg Remco Evenepoel. Benoît Cosnefroy pakte op geruime afstand het brons in Trento.

Het EK wielrennen ging over bijna 180 kilometer met daarin een aantal heuvels. Vanuit de start kozen Frankrijk en Spanje ervoor om er een zware koers ervan te maken en stuurde meerdere renners vooruit, maar in het peloton liet Italië en ook België het gat nooit te groot worden.

Op iets meer dan vijftig kilometer wisten vijftien renners zich los te maken en daarbij zaten alle favorieten voor de winst. Bauke Mollema, de beste Nederlander in koers, zou de slag net missen en zou nooit meer vooraan geraken.

België en Italië hadden de koers in handen en op de voorlaatste beklimming van de dag zette Evenepoel de aanval in. Onder meer Tadej Pogacar en Marc Hirschi konden niet volgen, maar Colbrelli en Cosnefroy konden de Belg net volgen. In aanloop naar de slothelling deed Evenepoel het meeste werk met de Italiaan en de Fransman in het wiel. Op de laatste helling moest Cosnefroy direct afhaken, maar Colbrelli wist het wiel van Evenepoel wel te houden.

Voor Colbrelli was dit de perfecte situatie, doordat hij duidelijk sneller is aan de streep dan Evenepoel. Daarbij werd hij ook nog geholpen doordat de Belg ook alle werk deed in de laatste tien kilometer, waarna de Italiaan voor eigen volk het makkelijk afmaakte. Evenepoel werd op gepaste afstand tweede en het brons ging naar Cosnefroy.

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

De Derby van het Noorden heeft vanmiddag geen winnaar opgeleverd. FC Groningen speelde op eigen veld met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen.

Het was Heerenveen dat op voorsprong kwam door Halilovic,die de korte hoek vond. Daarna misten Henk en Joey Veerman en Van Ewijk nog kansen voor de Friezen. Na rust oogde Groningen feller mede door drie invallers. Ngonge trof al snel de paal. Halverwege de tweede helft kopte hij alsnog de gelijkmaker binnen.

Ook Suslov en Kasanwirjo kregen kansen voor Groningen maar slaagden er niet in te scoren. In de slotfase kreeg Te Wierik nog zijn tweede gele kaart en moest hij van het veld.

FC Groningen

1 - 1

sc Heerenveen

 68' Ngonge    19' Halilovic
 
 Gele kaart: Duarte, (FC Groningen), Madsen, Halilovic, Woudenberg, F.Stevanovic, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Te Wierik (84/2xg) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 000
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
El Hankouri
Te Wierik
Kasanwirjo
Sverko (Irandust/ 46)
Meijer (v.Hintum/46)
Suslov
Duarte (D.v.Kaam/75)
Joosten (Abraham/65)
Ngonge
De Leeuw (Postema/46)
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Madsen
Halilovic
J.Veerman
Nygren (F.Stevanovic/80)
H.Veerman (v.d.Heide/65)
De Jong

F1: Uitslag Grand Prix van ItaliŽ

Daniel Ricciardo heeft zeer verrassend de Formule 1 Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Australiër zegevierde op Monza voor McLaren-teamgenoot Lando Norris en Valtteri Bottas met de Mercedes. Titelrivalen Max Verstappen en Lewis Hamilton kwamen met elkaar in botsing en vielen hierdoor beide uit.

Verstappen startte vanaf poleposition, maar het was Ricciardo die beter weg was en de leiding greep, voor Verstappen en Hamilton die Norris in de eerste chicane aftroefde. Daarna zette Hamilton de actie in bij Verstappen die in de tweede chicane de deur dichthield. Hamilton moest hierdoor over de hobbels en Norris greep zodoende weer plek drie. Verder naar achteren ging Antonio Giovinazzi in de rondte na contact met de Ferrari van Carlos Sainz. De Italiaan had een beschadigde Alfa Romeo en eindigde uiteindelijk in het achterveld. Dit was nog altijd beter dan AlphaTauri waar Yuki Tsunoda door problemen niet aan de start kwam en de vanuit de pits gestarte Pierre Gasly al snel op moest geven.

Ricciardo kon vooraan geen gat slaan met Verstappen die op zijn beurt enkele tellen voorsprong nam op Norris en Hamilton. Daarachter waren interessante gevechten zoals tussen Esteban Ocon en Sebastian Vettel. Het kwam Ocon op vijf seconden straf te staan omdat hij Vettel voor de tweede chicane afsneed en beide coureurs botsten.

Van de toppers was het in ronde 23 Ricciardo die als eerste de pits opzocht, een rondje later gevolgd door Verstappen. Bij de Nederlander ging het rechtsvoor niet goed, omdat een sensor niet aangaf dat het wiel goed vast zat. Hij verloor hiermee meer dan tien seconden. Hamilton ging op dat moment Norris voorbij en greep de leiding. Beide Britten zochten snel daarna de pits op, waarbij Norris de plek terugclaimde.

Verstappen zette daarachter de snelste ronde in de race neer in een poging tijd goed te maken. Hamilton kwam op dat moment net de pits uit en het duo kwam elkaar bij de eerste chicane tegen. Hamilton stuurde naar buiten en dwong hiermee Verstappen deels op een uitloopgedeelte. De Nederlander zette echter door, maar kreeg van Hamilton niet de verwachte ruimte. De auto's botsten met elkaar, waarna de Red Bull bovenop de Mercedes belandde en beiden in het grind eindigden. Onder de safety car die volgde gingen alle nog niet gestopte coureurs naar binnen voor nieuw rubber.

Het gaf de leiding aan Ricciardo, voor Charles Leclerc, Norris en Sergio Perez.  Norris ging snel voorbij aan Leclerc, terwijl Perez ditzelfde deed, al ging de Mexicaan wel buiten de baan en kreeg vijf seconden straf. Daarachter sloot de achteraan gestarte Bottas aan die optimaal profiteerde van zijn Mercedes en de safety car.

Na 53 ronden werd Ricciardo als eerste afgevlagd en gaf zo McLaren de eerste overwinning sinds Canada 2010. Norris eindigde als tweede, voor Bottas die dankzij de straf van Perez een podium cadeau kreeg. Leclerc werd als vierde geklasseerd, voor Perez, Sainz, Lance Stroll, Fernando Alonso, George Russell en Ocon.

Ritzege en eindwinst Ronde van Groot-BrittanniŽ voor Van Aert

De zeventiende editie van de Ronde van Groot-Brittannië is een prooi geworden voor Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma won vanmiddag de laatste etappe en dankzij de gewonnen bonificatie reed hij Ethan Hayter uit de leiderstrui.

Voorafgaand aan vandaag had van Hayter vier seconden voorsprong op de nummer twee Van Aert. In de finale van de rit van vandaag zat Van Aert in het wiel van Mark Cavendish en Hayter daar wat achter. Het leek er even op dat Andre Greipel de lachende vierde zou gaan worden en er met de dagzege vandoor zou gaan. maar Van Aert kon de Duitser nog passeren. 

Uitslag Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard

Sparta heeft zijn eerste overwinning dit seizoen in de Eredivisie te pakken. De thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard werd met 3-1 gewonnen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Sparta. De bal komt op het hoofd van Thy na een vrije trap van Smeets, maar hij kopt op de lat. In de 21e minuut kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Op aangeven van Mijnans zette Smeets met een volley Sparta op voorsprong. Acht minuten later was het alweer 2-0. Door een fout achterin bij Fortuna schoot Thy de bal hard en hoog raak. Ook in de rest van de eerste helft was het Sparta dat duidelijk de betere ploeg was.

Kort na rust bracht Seuntjens Fortuna weer terug in de wedstrijd. Met een uithaal scoorde hij de 2-1. In de 73e minuut zorgde Sparta weer van een marge van twee doelpunten. Invaller Emegha knalde met links raak in de korte hoek en zorgde daarmee voor de 3-1. In de rest van de wedstrijd kwam die voorsprong niet meer in gevaar.

Sparta Rotterdam

3 - 1

Fortuna Sittard

 21' Smeets
 29' Thy
 73' Emegha
   49' Seuntjens
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, Pinto, (Sparta Rotterdam), Flemming, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Beugelsdijk
Pinto (Masouras/85)
Mijnans (Emegha/62)
Osman (Goudmijn/ 85)
Smeets (Meijers/75)
Auassar
V.v.Crooy (Jans/75)
Thy
  v.Osch
Tirpan (Lonwijk/71)
Angha
Janssen (Pinto/46)
Cox (Lake/46)
Flemming
Tekie (Baghdadi/ 69)
Rienstra (Sambou/46)
Hansson
Seuntjens
Duarte

COVID-19: 2.129 positief getesten en 1 dode, totaal 1.970.914 en 18.069

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.129 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.970.914 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 52 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 435 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 patiënten opgenomen, er liggen nu 205 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.069 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

 

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Groot protest in Westerpark vandaag tegen woonbeleid

In het Westerpark vindt vanmiddag het Woonprotest plaats. De organisatie verwacht tienduizenden demonstranten, die vanaf het Westerpark richting de Dam zullen lopen. Zo meldt AT5.

DJMO is voor FOK! ter plaatse en zal ons later een persoonlijk sfeerverslag voor ons schrijven van dit protest, aangevuld met foto's en eventueel filmpjes.

De organisatie van het Woonprotest strijdt voor voldoende en betaalbare huisvesting en een betere grip op de huur- en huizenprijzen. Volgens de mensen achter het protest zou er meer geld moeten komen vanuit het Rijk voor het bouwen en opknappen van betaalbare woningen.

“We gaan strijden voor ons woonrecht, omdat we hebben gezien dat de wooncrisis zo immens is en elke dag meer slachtoffers kost”, vertelde mede-organisator Melissa Koutouzis eerder aan AT5/NH Nieuws. “Zo lukt het jonge mensen nauwelijks meer een koophuis te vinden vanwege de absurd hoge prijzen, beginnen de huurprijzen in de vrije sector vaak pas bij zo'n 1250 euro en daalt het aantal woningen in de sociale sector al jaren gestaag.”

Westerpark
De demonstratie begint om 14.00 uur in het Westerpark. Vanaf daar loopt de stoet richting de Dam, wat eigenlijk de oorspronkelijke locatie was. In verband met de afbouw van het Concertgebouworkest zou er niet genoeg ruimte zijn op de Dam om daar podia neer te zetten voor het protest.

Zaterdag begon ook het Unmute Us-protest in het Westerpark voor de heropening van de evenementenbranche. Volgens de organisatie waren er 80.000 mensen aanwezig in de stad, maar de gemeente zegt dat het aantal rond de 35.000 lag.

 

Uitslag NEC - Willem II

Willem II heeft knap standgehouden in de uitwedstrijd tegen NEC. De Tilburgers, die in de vijftiende minuut al met een man minder verder moesten na rood van doelman Brondeel, en de Nijmegenaren hielden het op 0-0.

In de 15e minuut moest Willem II met tien man verder nadat Jorn Brondeel met rood van het veld werd gestuurd. De keeper van Willem II maakte hands buiten het strafschopgebied en kon vertrekken. Hierdoor moest 4e doelman Connor van den Berg zijn debuut maken. Ondanks de man minder bij de Tilburgers kwam de wedstrijd in de eerste helft niet echt los. Het dichtsbij een treffer was Duelund, maar het schot van de Deen van NEC kwam tegen de paal.

Aan het begin van de tweede helft wederom een kans voor NEC. De inzet van Oktita wordt echter gekeerd door doelman Van den Berg. De Nijmegenaren begonnen wel meer aan te zetten en in de 75e minuut belandde de bal voor het Tilburgse doel. De verdedigers wisten de bal niet weg te krijgen, maar Van den Berg hield knap stand. Ookk in het vervolg waren de Nijmegenaren op jacht naar een doelpunt, maar Willem II hield constant negen man achter de bal en die tacktiek had succes. Vlak voor tijd was het bijna alsnog 1-0, maar het schot van Okita raakte de lat.

N.E.C. Nijmegen

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: Tavsan, (N.E.C. Nijmegen), Jenssen, Llonch, (Willem II)
 Rode kaart: , Brondeel (15) (Willem II)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 8.333
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani
Schöne
Duelund (Mattsson/60)
Proper (Beekman/79)
Okita
Akman (Romeny/79)
Bruijn (Tavsan/ 60)
  Brondeel
Owusu
Heerkens
Jenssen
Köhn (M.Svensson/54)
Saddiki
Saglam (v.d.Berg/17)
Llonch
Nunnely (Kampetsis/68)
Wriedt (Michelis/46)
Köhlert (Bergström/68)

Het nutteloze feitje van de dag: Vals spel voor een miljoen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden hadden we het in deze rubriek al over het bijzondere eerste gewonnen miljoen bij de Amerikaanse versie van de TV-quiz VriendenLoterij Miljonairs/(Lotto) Weekend Miljonairs/BankGiro Miljonairs. Maar waar een miljoen te winnen is, liggen valsspelers op de loer natuurlijk. Wist je dat in Engeland iemand zich naar het miljoen fraudeerde maar al snel ontmaskerd werd? In 2001 nam Charles Ingram plaats in de stoel als kandidaat bij Who Wants to Be a Millionaire? en het ging al snel erg moeizaam. Aan het eind van de uitzending beantwoorde Ingram de zevende vraag goed en stond zo op £4,000. Bij die eerste zeven vragen verbruikte bij al wel twee hulplijnen en hij maakte een alles behalve zekere indruk.

Een dag later ging de show verder en zagen we een nieuwe Charles Ingram. Met slechts de hulp van nog één hulplijn wist de majoor in het Britse leger de resterende vragen goed te beantwoorden en zo won hij één miljoen pond. Maar de vreugde was van korte duur want al snel viel de programmaleiding iets op, bij elke vraag werd er opvallend gekucht, steeds als Ingram het niet wist of bevestiging zocht. Wat bleek? Hij had een dealtje gemaakt met medekandidaat Tecwen Whittock die hem hielp bij de beantwoording van de vragen via een 'hoest signaal'. Toen Whittock het zelf ook een keer niet wist, sprong Ingram zijn vrouw bij met een kuchje voor het goede antwoord. Even dachten ze een miljoen te kunnen verdelen, maar de rechter oordeelde anders.


Russische passagier (51) weigert toilet te verlaten, vliegtuig moet tussenstop maken

Een toestel met 134 mensen aan boord heeft gisteren een ongeplande landing moeten maken in het Oostenrijkse Graz. Reden: een passagier weigerde het toilet te verlaten. Zo meldt het AD.

De Rus had zich al na het begin van de vlucht, van Cyprus naar Zurich, opgesloten in het toilet. Daarom besloot de crew tot een tussenstop in het Oostenrijkse Graz. Nadat de Airbus A-320 geland was verliet de man op zijn gemak het toilet. Hij moest echter met de trein verder reizen. De reden waarom de man zich opsloot op het toilet heeft hij niet gegeven. De Airbus kon met drie kwartier vertraging zijn vlucht hervatten.

Opgesloten in toilet ( Pixabay)
Opgesloten in toilet ( Pixabay)

Saleh blijft Taliban bestrijden vanuit Panjshir-vallei na moord op zijn broer

Na de verovering van Kabul door de Taliban vestigde de Afghaanse vice-president Saleh zich in de Panjshir-vallei en organiseerde daar vandaan het verzet tegen de Taliban. Nu hebben de islamisten blijkbaar de broer van de politicus in Punjir vermoord.

De Taliban hebben volgens DPA de broer van de voormalige Afghaanse vice-president Amrullah Saleh vermoord. Dat maakte zijn neef Schuresch Saleh bekend aan DPA. Volgens deze informatie haalden Taliban-strijders de broer genaamd Rohullah Asisi uit de auto bij een controlepost in de provincie Punjir en schoten hem neer. De Taliban gaven aanvankelijk geen verklaring.

Saleh riep zichzelf vorige maand uit tot wettig zittend staatshoofd nadat president Ashraf Ghani naar het buitenland was gevlucht. Na de val van de hoofdstad Kabul en de machtsovername van de Taliban medio augustus bouwde hij samen met militieleider Ahmad Massoud het National Resistance Front (NRF) in de Punjir-vallei. De exacte huidige verblijfplaats van Saleh is onbekend.

De afgelopen dagen waren er video's uit de Panjshir-vallei te zien dat honderden families met hun bezittingen de vallei probeerden te verlaten. Het was aanvankelijk onduidelijk waarom. Twitteraars dicht bij het verzet meldden dat er sprake was van gedwongen huisuitzettingen. Een onafhankelijke beoordeling van wat er in de vallei gebeurt, is moeilijk. De telefoonverbindingen werken niet. Het militaire offensief van de Taliban maakt het moeilijk om voedsel in de vallei af te leveren. Zaterdag circuleerde een video die zou moeten laten zien hoe militante islamisten het vuur openen op een gearresteerd persoon.

FOK! burger journalistiek: CDA-kamerlid laat zich gebruiken door charlatans

CDA-kamerlid Derk Boswijk kwam de afgelopen weken geregeld in het nieuws vanwege zijn pogingen om Afghaanse Nederlanders en Afghanen naar Nederland te evacueren. Volgens de berichtgeving onderhield hij samen met voormalig AIVD-medewerker Guido Blaauw contact met enkele tientallen gestrande landgenoten en Afghanen om hen vanuit Nederland te steunen. Hiervoor was een appgroepje opgericht met vrijwilligers en ongeveer 100 potentiële evacués.

Met interviews en media-aandacht werd het ministerie van Buitenlandse Zaken onder druk gezet om het appgroepje van de groep vrijwilligers over te nemen. Onder andere de Telegraaf en Nu.nl interviewden Guido Blaauw, die beweerde een voormalig medewerker van de AIVD te zijn. Volgens journalisten blijkt nu dat Guido Blaauw helemaal geen medewerker van de AIVD is geweest, maar een charlatan is die nepnieuws verspreid en een spoor aan dubieuze failliete bedrijfjes achter zich laat. Volgens de berichtgeving is Guido Blaauw gelieerd aan de commerciële start-up Dyami.

Een start-up die volgens de oprichter Erik Schouten uit liefdadigheid het ministerie van Buitenlandse Zaken wil ondersteunen. “Voor het bedrijf levert het helemaal niets op”, zo vertelde Schouten aan RTV Utrecht, “Slecht ondernemerschap dus eigenlijk, maar geld krijgen komt wel weer.” Vrijwilligers klagen nu tegen journalisten dat het bedrijfje hen op Sywertiaanse wijze pro bono liet werken maar ondertussen stiekem het ministerie van Buitenlandse Zaken om geld vroeg. Het is uit de berichtgeving niet op te maken of het ministerie op het verzoek van Dyami is ingegaan.

Het is niet de eerste keer dat CDA-kamerleden en de media de mist in gaan door ministeries onder druk te zetten tijdens crisissituaties. CDA-prominent Sywert van Lienden sloot een mondkapjesdeal van 100 miljoen euro met het Ministerie van Volksgezondheid na een groot mediaoffensief. Vervolgens deed hij met steun van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt een poging om een tweede mondkapjesdeal te sluiten. Hierbij vertelde Van Lienden niet aan Omtzigt dat hij commerciële belangen had.

Gebruikte bronnen:

Opmerking FP-Redactie: FOK! burger journalistiek is een idee van user Jojoke die bovenstaande conclusie heeft kunnen maken na grondig uitzoekwerk, waarbij verschillende bronnen zijn gebruikt. We zullen extra aandacht aan deze exclusieve vorm van nieuwsvergaring besteden. Neem contact op met user Jojoke als je wil bijdragen aan FOK! burger journalistiek.

Piastri wint hoofdrace F2 in Monza, Verschoor van 20 naar 7

Op het circuit van Monza is het raceweekeinde voor de jongelingen in de Formule 2 weer afgesloten. Zondagochtend werd de derde race van het weekeinde verreden, tevens de hoofdrace.

Met kampioenschapsleider Oscar Piastri en Jehan Daruvala op de eerste rij ging de race van start, Zhou Guanyu en Liam Lawson stonden achter het duo, voor Felipe Drugovich en Ralph Boschung - Bent Viscaal en Richard Verschoor vertrokken als achttiende en twintigste.

Piastri behield bij de start de leiding, Zhou ging voorbij Daruvala naar de tweede plek en ook Lawson ging langs de Indiër. Bij de herstart was het Drugovich die hem te grazen nam, hoewel Daruvala snel terug kon slaan, terwijl Lawson voorin de tweede plek van Zhou in handen nam.

Een probleem tussen Dan Ticktum en Jüri Vips zorgde voor rommel op de baan en een safety car-situatie, gelijk werden er druk verplichte pitstops gemaakt. Ticktum, Christian Lundgaard, Marcus Armstrong en Alessio Deledda - de nieuwe top-4 - was niet gestopt, Piastri, Zhou, Daruvala, Lawson en Theo Pourchaire voerden de rij met gestopte coureurs aan.

Aan het begin van de laatste tien ronden schoof Pourchaire langs Daruvala naar de virtuele derde plek, een dikke ronde later kwam Lawson vanaf de 'vijfde' plek stil te staan: safety car. Ticktum kwam uiteraard gelijk naar binnen om de schade te beperken, Piastri kon zo de leiding weer pakken, voor Zhou, Pourchaire, Daruvala en inmiddels ook Robert Shwartzman.

Verschoor en Viscaal waren ondertussen sterk naar voren gereden en lagen - ondanks een fout van Verschoor - op de achtste en tiende plek. Ticktum kreeg bij de herstart een tikje, maar kon de schade beperken en schoof vervolgens zelfs weer door naar de zesde plek op zijn verse banden.

Ticktum was lekker bezig en ging ook voorbij Shwartzman, kort daarop pakte hij Daruvala's vierde plek over. Met twee ronden te gaan reed hij zich langs Pourchaire naar plek drie en daar bleef het bij: een aanvaring tussen Viscaal en David Beckmann bracht de safety car in de slotfase nog eens de baan op.

Van racen kwam het niet meer en dus pakte Piastri de winst, voor Zhou en Ticktum. Verschoor finishte op een keurige zevende plek, Viscaal haalde het niet tot de finish.

Alle vrouwen zijn gelijkwaardig, of toch niet?

De afgelopen weken, zo niet maanden, heb ik redelijk onder een steen geleefd qua nieuws. Daar probeer ik nu weer onderuit te kruipen. Zo was ik gisteren voor de FP op pad in Amsterdam, waar een Unmute Us protest plaatsvond. Ook vandaag is er weer een demonstratie waar ik heen ga, dit maal voor het Woonprotest. In het kader daarvan zat ik even op de website van de gemeente Amsterdam rond te neuzen. 

EU-politicus Manfred Weber roept op tot het vormen van een Europees leger

Manfred Weber dringt aan op een versnelde oprichting van een gezamenlijke leger in de EU. De voorzitter van de christen-democraten in het Europees Parlement roept op tot een cyberdefensiebrigade en een Europese leger met een paar duizend man.

Je moet niet wachten op de volgende crisis, zei de leider van de Europese Volkspartij (EVP) in het EU-parlement tegen de kranten van de Funke-mediagroep. "Ik wil graag een Europese leger. Maar we zullen het nooit bereiken als we er maar over blijven praten in plaats van tot actie over te gaan."

De militaire afhankelijkheid van de VS tijdens de evacuatiemissie in Afghanistan heeft de discussie in de EU aangewakkerd over de oprichting van een snel inzetbaar leger met minimaal 5.000 militairen. "De nationale legers blijven natuurlijk de belangrijkste pijlers van defensie. Maar we hebben geleidelijk Europese capaciteiten nodig: een Europese reactiemacht met een paar duizend man. En ook een cyberdefensiebrigade", aldus de vicevoorzitter van de CSU.

Aanvallen op de Europese digitale infrastructuur zijn momenteel een "dagelijkse strijd op internet". "Met deze dimensie is een landelijke aanpak alleen niet voldoende." "We hebben honderdduizenden soldaten onder de wapenen. We hebben geen probleem met de massa, maar met de vaardigheden en structuren. We zijn niet in staat om de luchthaven in Kabul te beveiligen. Dat is een kwestie van wil, van bevel en van handhaving.", vervolgt Weber. "De Europeanen hoeven alleen maar naar de kaart in onze buurt te kijken. Wit-Rusland, Oekraïne, Noord-Afrika, het Midden-Oosten - de Amerikanen zullen deze problemen niet voor ons oplossen. We moeten nu eindelijk onze verantwoordelijkheid in eigen handen nemen en zelfstandig actie ondernemen."

Drijfzand op strand van Texel; twee strandwandelaars ’tot heupen weggezakt’

Twee strandwandelaars sloegen zaterdagmiddag alarm toen zij wegzakten in het drijfzand op het strand bij Paal 19 op Texel.

Hulpdiensten werden ingeschakeld omdat gemeld werd dat zij tot hun heupen waren weggezakt. Boswachter Erik van der Spek was als eerste ter plekke, maar toen hadden de wandelaars al kans gezien om op eigen kracht uit het drijfzand weg te komen. Hij sluit niet uit dat er drijfzand is ontstaan op een plek waar kort geleden zandsuppletie heeft plaatsgevonden. Meer hierover bij DvhN.

Marga Bult baalt van de ophef over haar Majoor Bosshardt prijs

Op sociale media is flink wat ophef over het feit dat Marga Bult een prijs heeft ontvangen van het Leger des Heils. De zangeres kreeg de prijs door tijdelijk haar oude baan als verpleegkundige weer op te pakken in het begin van de coronacrisis, maar volgens veel Twitteraars is dit onterecht omdat zij zich de laatste maanden heeft ontpopt als 'andersdenkende' en voornamelijk desinformatie en complottheorieën met betrekking tot COVID-19 verspreidt. Zo meldt het AD.

FOK! Wat een weer: zal het lukken?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Uw strijdvaardige weerman groet u!

Jaja mensen. Ik gooi het over een andere boeg. De atmosfeer wil een spelletje spelen met een fanatiek regenliefhebber, maar daar steek ik een stokje voor. Ik nodig de de wolken dan ook uit om het de hele maand hier op 0.0 mm aan regenwater te houden. Ik zal niet buigen! Moeder Natuur wil dat ik ten onder ga aan het gebrek aan regen, maar nee. Daar trapt deze dappere man niet in. Ik ga het gevecht aan!

Vandaag is het prima gelukt. In de omgeving van Haarlem viel er zo'n 2 tot 7 mm en iets zuidelijker zelfs 10 mm. Haarlem hield echter uitstekend stand met zelfs niet één druppel. . De strijd tussen Tom & Jerry is in volle gang. Wie zal het eerst buigen? 

Ik kan alvast mededelen dat er sowieso twee droge dagen zullen volgen. Dan zitten we op 13 september. En vervolgens gaat het spel verder, want op dinsdag komt er een volgende ronde buien aan. Inderdaad, waarschijnlijk weer een situatie zoals we die zo vaak gezien hebben deze zomer. Er bestaat dus een goede kans dat de 0.0 mm ook dan prima zal stand houden. Ik ga er voor!  

Verder in het land viel er op deze zaterdag op aardig wat plaatsen in meer of minder mate enige regen. De hoeveelheden lagen over het algemeen tussen de 4 en 6 mm. Het was behoorlijk somber, maar op sommige plaatsen brak toch even kort de zon door. Overtuigend ging dat echter zeker niet. Meer dan 1 tot 2 uur zon heb ik nergens gezien.

Vandaag zal de zon iets vaker te zien zijn, maar ook dan hoeven we niet op een strakblauwe hemel te rekenen. Op veel plaatsen blijft het echter wel droog. Als er wat lichte regen valt dan zal dat in in het zuidoosten zijn. Grote hoeveelheden zijn echter niet te verwachten. Hooguit 1 tot 3 mm. 

De hoogste temperatuur die bereikt zal worden zal rond of iets boven de 21 graden zijn. De wind is westelijk, maar krijgt later een ietwat meer noordwestelijke voorkeur.

Maandag is vrijwel overal droog en zijn er perioden met zon. 

Uw stoere krijger wenst u een mooie zondag toe!

 
Deel 2 van de fietstocht (Foto: Pukeko)
Het tweede deel van de fietstocht van Pukeko. Ook heel erg fraai! (Foto: Pukeko)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Betsema begint veldritseizoen met winst

Denise Betsema is uitstekend gestart aan het veldritseizoen. In de eerste veldrit in Lokeren reed ze naar de winst voor Fem van Empel en Aniek van Alphen. Bij de mannen ging de winst naar Eli Iserbyt.

Het wegseizoen is nog volop bezig, maar zaterdag stond de eerste veldrit van het seizoen op het programma. Zowel bij de dames als de mannen ontbraken nog de wereldtoppers, al kon de veldrit in Lokeren toch nog beschikken over een mooi deelnemersveld.

Net zoals de voorgaande jaren domineerde de Nederlanders bij de vrouwen ondanks het ontbreken van Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado, de laatste twee wereldkampioenen bij de vrouwen. Vanuit de start zouden Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Fem van Empel en Denise Betsema afstand nemen van de rest. Van der Heijden haakte als eerst af na een foutje, waarna halverwege de cross duidelijk werd welke drie de dames op het podium zou staan in de eerste veldrit van het seizoen.

Van Empel en Betsema twee ploeggenotes speelde het ploegspel. Van Empel opende twee keer de aanval, waarna Van Alphen steeds het gat dicht reed, waarna de aanval van Betsema wel de goede was en pakte de eerste veldrit van het seizoen, voor haar ploeggenote Van Empel. Van Alphen werd derde.

Mannen
Bij de mannen ging de winst naar de Europees kampioen Eli Iserbyt. Door het ontbreken van de 'grote drie' reed de Belg makkelijk naar winst voor Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout.

Raducanu schrijft tennisgeschiedenis met US Open-winst als qualifier

Emma Raducanu heeft de US Open op haar naam geschreven. De pas 18-jarige Britse tennisster schreef daarmee geschiedenis doordat ze de eerste speelster was die vanuit de kwalificaties het toernooi won. Ze is ook de jongste winnares sinds 2004 van de US Open.

De US Open bij de dames kende een verassende finale tussen twee tieners. Raducanu maakte indruk in New York en verloor in zowel de kwalificatie als in het hoofdtoernooi geen enkele set. De nummer 150 van de wereld moest het in de finale opnemen tegen Leylah Fernandez. De 19-jarige Canadese bereikte nog nooit een vierde ronde op een grandslamtoernooi, maar tijdens dit toernooi kende Fernandez haar doorbraak. Op weg naar de finale schakelde ze onder meer Aryna Sabalenka (2), Naomi Osaka (3) en Elina Svitolina (5) uit.

We kregen voor het eerst sinds 1999 weer een tienerfinale bij een grandslamtoernooi, toevallig ook op de US Open. In die finale pakte destijds de 17-jarige Serena Williams haar eerste grandslamtitel tegen Martina Hingis.

De eerste set tussen Raducanu en Fernandez ging gelijk op. Op het einde van de eerste set sloeg de 18-jarige Raducanu toe op de service van haar 19-jarige tegenstander. Op het vierde setpunt haalde de Britse na een lange rally de set naar zich toe.

In de tweede set had Fernandez de beste start. In de derde game van de tweede set brak ze de service van de Britse, maar Raducanu sloeg direct hard terug. Ze brak direct terug en haar eigen servicegame behield ze met twee prachtpunten, waarna ze opnieuw de service van de Canadese brak. De Britse liep ook nog uit naar 5-2, waarna Fernandez nog terug kwam tot 5-3, maar daarna maakte Raducanu het af. Ze verloor zowel in de kwalificaties als in het hoofdtoernooi geen enkele set.

Door de zege maakt Raducanu een reuzesprong op de wereldranglijst. Voorafgaand aan de US Open stond ze nog op plaats 150, maar na deze twee geweldige weken is ze de nummer 23 van de wereld.

Coureur Ten Voorde opnieuw Porsche Supercup-kampioen

Op het circuit van Monza is zaterdagmiddag het kampioenschap in de Porsche Supercup beslist. De eerste van twee races stond op het programma, die van zondag kan niet meer genoeg punten opleveren om de titelstrijd nog te veranderen.

Met Ayhancan Güven op poleposition en kampioenschapsleider Larry ten Voorde op plek twee ging de race van start, Dorian Boccolacci en Ten Voorde's concurrent Jaxon Evans vertrokken van rij twee. Güven en Ten Voorde behielden hun posities bij de start, Boccolacci en teamgenoot Evans duelleerden om plek drie.

Ronde na ronde gebeurde er voorin verder weinig, tot Boccolacci met ruim vier ronden te gaan voorbij Ten Voorde ging. Dat maakte voor de Nederlander verder weinig uit: achter Güven en Boccolacci finishte hij als derde en daarmee was zijn tweede opeenvolgende titel een feit.

Max van Splunteren finishte als tiende en staat met nog één plek te gaan op de achtste stek in de titelstrijd, Daan van Kuijk werd vijftiende, Lucas Groeneveld 23e en Jesse van Kuijk finishte niet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #426
special
Random Pics van de Dag #425
special
Weekend gifdump #35
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #72
special
VrijMiBabes #72 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #424
©FOK.nl e.a.