NASCAR na 65 jaar terug op Road America, Elliott domineert road courses

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar zondagavond, want er werd voor het eerst in lange tijd gereden op Road America, nabij Lexington. Heel spannend werd de road course-race uiteindelijk niet, maar dat mocht de pret niet drukken.

Voor het eerst sinds 1956 streek het hoogste niveau in de NASCAR-racerij neer op Road America, waar bijvoorbeeld de IndyCar Series wel regelmatig rijdt. De terugkeer op het fraaie circuit ging van start met William Byron en Kyle Larson voorop en specialist AJ Allmendinger en Tyler Reddick op rij twee.

Een stilgevallen Daniel Suarez zorgde voor een vroege caution, achterblijver Kyle Tilley zorgde ervoor dat de eerste stage onder geel eindigde: Byron pakte de stagewinst, voor Allmendinger en Larson, zonder dat er verder echt hard was geknokt voor de voorste posities - dat werd bewaard voor het restant van de race.

Martin Truex Jr en Matt DiBenedetto waren tijdens de caution niet naar binnen gekomen en reden bij de herstart voorop, voor de achteraan gestartte Kyle Busch, maar Austin Cindric nam de leiding. DiBenedetto pakte plek één terug en halverwege de stage ging Cindric in de rondte met een probleem aan zijn auto, waarvoor hij ook gelijk binnen kwam.

Kyle Busch ging ondertussen langs DiBenedetto, die met een bandenprobleem steeds verder terug begon te vallen. Busch en Truex kwamen aan het einde van de stage hun pitstop maken, Reddick deed dat niet en pakte zo de stagewinst, vrij ruim voor Byron en Ross Chastain.

Kyle Busch kwam tijdens de caution weer naar de leiding, Chase Elliott, DiBenedetto en Denny Hamlin volgden. Voorin werd flink geduelleerd en binnen no-time reden Busch, DiBenedetto én Elliott in elk geval even aan de leiding. Met twintig ronden te gaan dook Anthony Alfredo met een kapotte auto het grind in: caution.

Ryan Blaney kende geen lekkere race, maar kwam op het moment van de caution net zijn stop maken - Busch en Hamlin gingen in de pitstraat langs Elliott. Die twee vertrokken bij de herstart vanaf de tweede rij, want rij één was in handen van de precies op het juiste moment gestopte Aric Almirola en Blaney, niet bepaald specialisten op road courses.

Die twee werden dan ook in rap tempo gepasseerd en Elliott en Busch namen de touwtjes weer in handen, gevolgd door Christopher Bell - Truex was ver teruggevallen na een straf tijdens zijn pitstop. Bell had het tempo lekker te pakken en ging met vier ronden te gaan langs Busch, met Elliott nog zes seconden voor hem.

Elliott's overwinning kwam niet meer in gevaar, zijn zesde overwinning in de vorige acht road course-races. Bell werd uitstekend tweede, voor Kyle en Kurt Busch en Hamlin op plek vijf.