Nachtelijk akkoord: Europa gaat CO2-uitstoot met minstens 55 procent verminderen

Europa heeft afgelopen nacht een nieuwe stap voorwaarts gezet naar klimaatneutraliteit in 2050. Onderhandelaars van de drie instellingen – Commissie, Raad en Parlement – kwamen overeen de klimaatneutraliteit, en een tussentijdse vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent in 2030, vast te leggen in een Klimaatwet. Meer hierover in het AD.

Frans Timmermans, de auteur van de klimaatwet, noemt het een 'historisch' akkoord. De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten over het klimaat verliepen al maandenlang stroef. Het Europese halfrond wilde de ambities voor 2050 optrekken tot minstens 60 procent CO2-reductie. Terwijl de Oost-Europese lidstaten waaronder Polen, 55 procent uitstootvermindering in 2030 al veel te hoog.

"De klimaatwet zal Europa's groene herstel vorm geven en een sociaal rechtvaardige groene transitie verzekeren", benadrukt Timmermans. "De klimaatwet zet de EU voor een generatie op het groene spoor. Dit is onze bindende belofte voor onze kinderen en kleinkinderen," juicht ook EU-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

Het akkoord over de nieuwe klimaatwet is wel een opsteker voor Europa, nu de Verenigde Staten zich lijken op te werpen als voortrekker voor aanpak van de klimaatverandering. Morgen organiseert de Amerikaanse president Joe Biden een virtuele klimaattop met 40 wereldleiders, hierbij zijn ook de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin aanwezig.