Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na vreemde sprint van Alaphilippe

Primoz Roglic heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen na een ongelooflijke finish. Julian Alaphilippe leek La Doyenne te gaan winnen, maar eerst hinderde hij Marc Hirschi en Tadej Pogacar in volle sprint en juichte vervolgens te vroeg de armen in de lucht, waardoor Roglic er met de winst vandoor ging in Luik-Bastenaken-Luik. Alaphilippe werd later teruggezet naar de vijfde plek vanwege onregelmatig sprinten, waardoor Hirschi en Pogacar mee op het podium mochten.

Luik-Bastenaken-Luik kende een traditioneel verloop. In de beginfase reed er een kopgroep weg die een aantal minuten voorsprong van het peloton, maar de renners in de kopgroep zouden geen rol van betekenis spelen voor het verloop van de wedstrijd.

Voordat we aan de finale van Luik-Bastenaken-Luik waren er verschillende valpartijen. Een van de belangrijkste slachtoffers was Greg van Avermaet, die waarschijnlijk een schouderbreuk overhield aan de valpartij en de Vlaamse klassiekers moet missen. Ook Adam Yates moest opgegeven door een valpartij en Julian Alaphilippe was ook betrokken bij een valpartij. Na een fiets- en schoenwissel later kwam de wereldkampioen weer aansluiten in het grote pak.

Op La Redoute nam de ploeg van Alaphilippe de wedstrijd in handen. Op de klim, op 35 kilometer werd er een strak tempo gereden door Dries Devenyns en kon niemand wegrijden uit het uitgedunde peloton.

Het was wachten tot aan de Roche-aux-Faucons en daar nam Tom Dumoulin de leiding en reed volledig in dienst van Primoz Roglic. Tot op 500 meter van de top hield hij het vol, waarna Alaphilippe zijn versnelling plaatse. Even leek het erop dat niemand meekon met de kersverse wereldkampioen, waarna Marc Hirschi alsnog het gaatje naar Alaphilippe dicht reed. Roglic volgde en ook Tadej Pogacar kon net mee. Michal Kwiatkowski was in eerste instantie ook mee, maar bij een nieuwe versnelling van Hirschi en Alaphilippe moest de Pool afhaken.

Mathieu van der Poel kon op de beklimming van de Roche-aux-Faucons net niet mee de toppers, maar even mocht de Nederlands kampioen hopen op een scenario zoals in de Amstel Gold Race in 2019, nadat de achtervolgers op vijftien seconden kwam van het viertal, maar door de samenwerking kwamen ze niet dichter. Dat lukte wel Matej Mohoric, die in de afdaling met volle risico's was gereden en in de laatste kilometer kwam aansluiten.

Alaphilippe oogde nerveus in de laatste kilometers en bij het ingaan zorgde hij al bijna valpartij, maar dat herstelde die nog. In de sprint ging de wereldkampioen de sprint aan en voelde Hirschi opkomen, waarna hij naar links uitweek. Hij schakelde vakkundig daarmee Hirschi en Pogacar uit en leek op weg naar de overwinning. Juichend kwam Alaphilppe, maar hij had geen rekening meer gehouden met Roglic, die in de laatste meters de Fransman passeerde. Alaphilppe werd na afloop terecht naar laatste plek van de kopgroep gezet door het niet reglementair sprinten.

Van der Poel, die een dag ervoor nog een solo erop had zitten van vijftig kilometer in de BinckBankTour, sprintte in de achtergrond naar de zesde plaats. Dumoulin was ook mee in de groep van Van der Poel en werd twaalfde.