Timing onderzoek toeslagenaffaire pikant voor politieke kopstukken

Het parlementaire onderzoek naar ‘de politieke en hoogambtelijke betrokkenheid’ bij de toeslagenaffaire kon nog weleens een belangrijke rol in de verkiezingscampagne gaan spelen. De werkgroep die het onderzoek voorbereidt wil in november politici ondervragen en het eindrapport zou nog voor het kerstreces, drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, gepubliceerd moeten worden.

Nu er langzaam steeds meer duidelijk wordt rond de toeslagenaffaire lijkt ook duidelijk te worden dat een aantal hooggeplaatste ambtenaren en bewindslieden meer hebben geweten van de affaire dan eerder gedacht. Om hier duidelijkheid over te krijgen, zal door het parlement onderzoek worden verricht.

De vaste commissie van Financiën heeft het onderzoek voorbereid en daarbij een tijdspad voorgesteld zo blijkt uit een brief van Kamervoorzitter Khadija Arib. Doel van het onderzoek  is "om een parlementaire ondervraging te doen naar de politieke besluitvorming over de kinderopvangtoeslag en de betrokkenheid van bewindspersonen en topambtenaren daarbij", zo stelt ze in de brief.

Hierbij zullen vrijwel zeker politieke kopstukken gehoord worden die rond die tijd lijsttrekker van hun partij zijn en midden in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zitten. PvdA kopstuk Lodewijk Asscher (destijds minister van Sociale Zaken) zal vrijwel zeker gehoord worden en ook voor Mark Rutte (ministeriële commissie Aanpak Fraude) kan het onderzoek op een lastig moment komen als hij de lijst van de VVD weer zou willen trekken.

Timing onderzoek toeslagenaffaire pikant voor politieke kopstukken (WikiCommons/Ciell)
Timing onderzoek toeslagenaffaire pikant voor politieke kopstukken (WikiCommons/Ciell)