Kerst in Mazar-e-Sharif (Afghanistan) voor Nederlandse militairen

Kerstmis vieren op missie, in het Afghaanse Mazar-e-Sharif. Dat is toch net even wat anders dan thuis bij familie, terwijl er hamburgertjes spetteren op het gourmetstel. “Dit wordt een Kerst die jullie niet snel vergeten”, zei Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen.

Heilige nacht in Mazar
De generaal was gisteren op bezoek bij Nederlandse militairen die deelnemen aan de missie Resolute Support. “Je bent ver weg van familie en vrienden en zij missen jullie”, aldus Wijnen. “Dat maakt het bijzonder. Maar het is ook belangrijk dat de missie doorgaat.”

Uitdagingen
Samen met landmachtadjudant Ad Koevoets kreeg de generaal gisteren en vandaag in sneltreinvaart een indruk van de Nederlandse bijdrage aan de missie in Afghanistan. Ze hoorden meer over het werk van de Nederlanders in de multinationale Force Protection compagnie en de medische compagnie. Ook hoorde hij van de Nederlandse adviseurs, die commandanten van Afghaanse leger- en politie-eenheden trainen en adviseren, tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Zo is het lastig om de gelijkheid van mannen en vrouwen goed op de agenda te krijgen, aldus één van de genderadviseurs.

‘Nederlandsheid’
“De mensen zitten goed in hun vel”, zegt Wijnen op weg naar het vliegtuig, klaar om richting Nederland te vliegen. “Ik zag een hoop ‘Nederlandsheid’, dus improviseren, nieuwe dingen op poten zetten. Met weinig middelen het maximale eruit halen. Ik ga met een goed gevoel naar huis.”

Dag en nacht paraat
Tijdens de feestdagen werken niet alleen de collega’s op missie en oefening in het buitenland door. Ook in Nederland is het ministerie 24 uur per dag in bedrijf. Minister Bijleveld bezocht daarom vandaag de meldkamer van de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie DBBO en de OPS-room van het JIVC in Stroe. Daarna reed zij door naar de Marechaussee op Schiphol om te spreken met de mensen die daar ook de komende week dag en nacht paraat zijn. Zij eindigde haar bezoek bij het Defensie Operationeel Centrum in Den Haag, waar onder meer contact wordt gehouden met de missies in het buitenland.

Revalidatiecentrum
Staatssecretaris Visser bezocht de 24-uurs eenheden van de Brigade Objectbeveiliging bij het paleis Noordeinde in Den Haag en reed vervolgens naar de EOD in Soesterberg. Op de Kromhoutkazerne was ze te gast bij Situatiecentrum CLAS waar ze uitleg kreeg over o.a. de activiteiten van SITCEN. Bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn sprak Visser met collega’s over de zorg die zij militairen bieden.

Generaal Wijnen spreekt militairen toe in de Lion's Rock in Camp Holland (Afbeelding: Defensie_
Generaal Wijnen spreekt militairen toe in de Lion's Rock in Camp Holland (Afbeelding: Defensie_