FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 december 2019

Onbedwingbare woede bij Marion uit Goirle

Marion uit Goirle is een beetje een gekkie. Een gezellige gekkie, dat wel. Vindt Marion. De rest niet. Man en kinderen zijn het huis al ontvlucht. Vanwege de gezelligheid die Marion in huis brengt. Leuk. Voor Marion.

Marion is namelijk iemand die altijd vooraan staat als de Albert Heijn weer eens prul uitdeelt. Marion is nog net geen klein kind die bij de dranghekken de wuppies uit je volle handen rukt, terwijl je met twee zware boodschappentassen en een krat pils de weg naar je fiets probeert te vinden tussen de bedeljugend.


Marion (Bron: Omroep Brabant) 

Marion heeft ze allemaal. En meer dan één van elk. Deze winter zijn het de gezellige winterhuisjes van de blauwe grootgrutter die Marion en masse mag afstoffen. Want Marion heeft ze allemaal. En meer dan één van elk. Ja, dat stond eerder ook al in de tekst, maar het is zo ge-zel-lig!! Marion dan he. Dat mag genoemd worden. Meerdere malen.

Dat begon ooit bij haar moeder, het 'zegelvrouwtje uit Goirle', die met een enorme woede Marion opvoedde. Deze moederlijke verzamelwoede heeft Marion nooit kunnen verwerken en nu doet zij het ook. Dat zie je vaker bij mishandeling, dat neem je mee. Suske en Wiske poppetjes, magneetjes en nu staan dus de Albert Heijnkersthuisjes overal verspreid in huis. Gezellig. Alle vijfenveertig.

De hele buurt komt intussen bij Marion huisjes ruilen. Mis je een huisje in je verzameling en heb je er zelf eentje dubbel, dan kan je naar het huis van Marion! Kan je ruilen! Gezellig!! Om de vijf minuten gaat de bel en staat er weer één of andere sippe Goirlenaar voor de deur met een miezerig huisje in de hand die ze, vaak zijn het vrouwen, wil ruilen voor bijvoorbeeld een Kerstboom. "Rijtjeshuisjes zijn ook in trek", zegt Marion dan plots ongevraagd.

Waar Marion haar man en kinderen zijn gebleven wordt niet duidelijk uit het verhaal van Omroep Brabant, maar hopelijk heeft hij het naar zijn zin. Ergens ver weg. Over hen gaat het verhaal echter niet, dat gaat namelijk over Marion die het te gezellig heeft om haar huisgenoten te missen.

"Ik heb het nog nooit zo gek meegemaakt", lacht ze breeduit, alsof ze de gedachten van uw redacteur kan lezen. "Dit is de grootste hype die ik tot nu toe, met welke spaaractie ook, heb meegemaakt."

En hup, daar gaat de bel.

Eerste World Cup-zege skiŽr Windingstad

Alpineskiër Rasmus Windingstad heeft zijn eerste World Cup-zege te pakken. De 26-jarige Noor was in het Noord-Italiaanse Alta Badia de beste op de eerste van twee wedstrijden op de parallelreuzenslalom dit seizoen.

Windingstad plaatste zich via zeges op de Italiaan Hannes Zingerle en landgenoten Aleksander Aamodt Kilde en Lucas Braathen voor de halve finales, waarin Roland Leitinger uit Oostenrijk de finish niet haalde.

Windingstad stond in de finale tegenover de Duitse Stefan Luitz, die achtereenvolgens de Kroaat Filip Zubcic, de Amerikaan Ryan Cochran-Siegle en op één honderdste de Zweed Mattias Rönngren uitschakelde, gevolgd door Leif Kristian Nestvold-Haugen.

In de finale was Windingstad net een maatje te groot voor Luitz, die hij met 0,41 seconde klopte. De derde plek was voor Leitinger, die met 1,15 seconde veel te sterk was voor Nestvold-Haugen.

Windingstad - Luitz (Bron: YouTube)

Cold case: Waar is vermiste Sidney Lute (22)

FOK! werd door het coldcase-team van de politie Noord-Holland benaderd met de vraag of wij aandacht willen besteden aan de vermissing van de inmiddels 22-jarige Sidney Lute uit Assendelft. Zo'n verzoek kunnen wij moeilijk weigeren, dus bij deze. 

Ruim drie jaar geleden, eind oktober 2016, vertrekt de dan 19-jarige Sidney Anthonie Lute bij zijn vader uit Assendelft. Sidney is een teruggetrokken jongen die vooral vanuit zijn kamer in de digitale wereld leeft. Hij maakte daarin gebruik van het e-mailadres trefadis.jasbad@gmail.com. Hij neemt zijn laptop, telefoon, ID-kaart en kleding mee.

Er is aanvankelijk nog telefonisch contact, maar vanaf 7 december valt het stil. Uit onderzoek is gebleken dat Sidney tot 10 december 2016 achtereenvolgens heeft verbleven op de vakantieparken de Zeven Heuvelen in Groesbeek en De Wierde in Den Oever. Ook had hij voor die 10e december een treinticket geboekt naar Colmar in de Franse Vogezen. Waarom hij hier naar toe wilde en of hij daar is aangekomen is onbekend.

Sidney is een natuurliefhebber
In Den Oever en Colmar zoeken zijn ouders, vrijwilligers en politie naar Sidney. Ze verspreiden flyers en er komen tips binnen. Die leveren helaas niets op. Sidney is een jongeman van inmiddels 22 jaar. Ten tijde van de vermissing was hij 1.79 m lang, had hij een normaal postuur, blauw/grijze ogen en kort donkerblond haar.

Zijn ouders leven elke dag in onzekerheid over het lot van Sidney. Weet u wat er met Sidney is gebeurd? Waar hij was of is? Alle informatie is welkom. De politie vraagt mensen met informatie deze te delen met het coldcaseteam. Dat kan via de gebruikelijke kanalen; 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is het mogelijk een email te sturen naar het coldcase-team. 

 Sidney Lute  (Foto: Politie Noord-Holland)
Sidney Lute (Foto: Politie Noord-Holland)Sidney Lute  (Foto: Politie Noord-Holland)
Sidney Lute (Foto: Politie Noord-Holland)

Sameena loopt ultramarathon voor 3FM-Serious Request

De DJ's van 3fm zijn in estafettevorm aan het wandelen naar Groningen vanuit Goes sinds 18 december. Ze lopen dit jaar omwille van de slachtoffers van mensenhandels, of hoe ze zelf liever genoemd worden: de overlevers. Sameena is zo'n overlever en zij dacht er een schepje bovenop te kunnen doen. Op de laatste dag van de actie, 24 december, is ze in Ommen begonnen met 100km hardlopen.

Op de Kom in Actie pagina wordt het als volgt omschreven: "100 km, 12 uur, 27 dorpen en steden. Alles voor slachtoffers van mensenhandel. Hardlopen gaf mij de kracht om sterker te worden, nadat ik zelf ook slachtoffer was van mensenhandel. Ik wil voorkomen dat anderen dit ook door moeten maken en daarom ren ik nu deze ultramarathon. De laatste 5 etappes van Serious Request The Lifeline loop ik in één stuk en in één dag van Ommen naar Groningen. Help mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel en maak elke kilometer meer waard." Op het moment van schrijven staat de teller op bijna €44.000 euro waarmee het streefbedrag van €15.000 ruim is overschreden!

Kerst in Mazar-e-Sharif (Afghanistan) voor Nederlandse militairen

Kerstmis vieren op missie, in het Afghaanse Mazar-e-Sharif. Dat is toch net even wat anders dan thuis bij familie, terwijl er hamburgertjes spetteren op het gourmetstel. “Dit wordt een Kerst die jullie niet snel vergeten”, zei Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen.

Heilige nacht in Mazar
De generaal was gisteren op bezoek bij Nederlandse militairen die deelnemen aan de missie Resolute Support. “Je bent ver weg van familie en vrienden en zij missen jullie”, aldus Wijnen. “Dat maakt het bijzonder. Maar het is ook belangrijk dat de missie doorgaat.”

Uitdagingen
Samen met landmachtadjudant Ad Koevoets kreeg de generaal gisteren en vandaag in sneltreinvaart een indruk van de Nederlandse bijdrage aan de missie in Afghanistan. Ze hoorden meer over het werk van de Nederlanders in de multinationale Force Protection compagnie en de medische compagnie. Ook hoorde hij van de Nederlandse adviseurs, die commandanten van Afghaanse leger- en politie-eenheden trainen en adviseren, tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Zo is het lastig om de gelijkheid van mannen en vrouwen goed op de agenda te krijgen, aldus één van de genderadviseurs.

‘Nederlandsheid’
“De mensen zitten goed in hun vel”, zegt Wijnen op weg naar het vliegtuig, klaar om richting Nederland te vliegen. “Ik zag een hoop ‘Nederlandsheid’, dus improviseren, nieuwe dingen op poten zetten. Met weinig middelen het maximale eruit halen. Ik ga met een goed gevoel naar huis.”

Dag en nacht paraat
Tijdens de feestdagen werken niet alleen de collega’s op missie en oefening in het buitenland door. Ook in Nederland is het ministerie 24 uur per dag in bedrijf. Minister Bijleveld bezocht daarom vandaag de meldkamer van de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie DBBO en de OPS-room van het JIVC in Stroe. Daarna reed zij door naar de Marechaussee op Schiphol om te spreken met de mensen die daar ook de komende week dag en nacht paraat zijn. Zij eindigde haar bezoek bij het Defensie Operationeel Centrum in Den Haag, waar onder meer contact wordt gehouden met de missies in het buitenland.

Revalidatiecentrum
Staatssecretaris Visser bezocht de 24-uurs eenheden van de Brigade Objectbeveiliging bij het paleis Noordeinde in Den Haag en reed vervolgens naar de EOD in Soesterberg. Op de Kromhoutkazerne was ze te gast bij Situatiecentrum CLAS waar ze uitleg kreeg over o.a. de activiteiten van SITCEN. Bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn sprak Visser met collega’s over de zorg die zij militairen bieden.

Generaal Wijnen spreekt militairen toe in de Lion's Rock in Camp Holland (Afbeelding: Defensie_
Generaal Wijnen spreekt militairen toe in de Lion's Rock in Camp Holland (Afbeelding: Defensie_

Scheveningen aan kop in 'Haagse Kontain‚hbrand Speile 2019'

Het einde van het jaar 2019 eindigt en dan wordt het in Den Haag altijd spannend. De afgelopen dertig jaar werd op het strand bij Duindorp en Scheveningen met massale vreugdevuren het begin van een nieuw jaar gevierd. Dit jaar is dat verboden door de burgemeester en moeten de Zuid-Hollanders het anders aanpakken.

En origineel zijn ze. In totaal zijn er sinds begin december al 250 containers in de fik gestoken. Sterker nog, de woordvoerder van burgemeester Johan Remkes laat weten dat het grootste deel van alle branden containerbranden zijn. "Driekwagt van de brandmeldinge de afgelaupe weike betref kontainegs", aldus de woordvoerder.

Met nog een week te gaan gaat Scheveningen, in de spontaan gestartte Haagse Kontainâhbrand Speile 2019, met honderd containerbranden ruim aan kop. Escamp is een verrassende tweede met vijftig containerbranden. Loosduinen completeert het podium met dertig containerbranden.

Kijkduin, concurrent van Scheveningen tijdens de traditionele vreugdevuurfestijnavonden, lijkt zich niet in de top te kunnen mengen en staat ongeveer in het middenveld.

De gemeente zorgt voor een eerlijk speelveld en vervangt de vernielde containers pas na nieuwjaar. Zo blijven de Spelen eerlijk verlopen en geldt het principe van op = op.

Amsterdamse hoofdofficier: nieuwe werkelijkheid na moord op advocaat Wiersum

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie spreekt van 'een nieuwe werkelijkheid' na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij maakt zich zorgen over de verharding in een tijd dat zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) kampen met capaciteitsproblemen.

"De werkelijkheid dat procesdeelnemers, die ervoor zorgen dat het strafrecht goed en rechtsstatelijk verloopt, doelwit zijn geworden, is een nieuwe fase in de manier hoe de rechtsstaat werkt", zo vertelt hoofdofficier van justitie John Lucas in een terugblik op het afgelopen jaar.

Moord op advocaat van de kroongetuige
De OM-topman blikt terug op de moord op Derk Wiersum en de gevolgen daarvan voor de rechtsstaat. De strafrechtadvocaat werd op 18 september voor zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het omvangrijke Marengo-proces, de zaak tegen de onlangs in Dubai opgepakte crimineel Ridouan Taghi en zijn mede-verdachten.

Na de moord op Wiersum werd besloten dat enkele tientallen personen, onder wie rechters en officieren van justitie, beveiligd moesten worden. "We hebben heel nadrukkelijk gekeken welke mensen op basis van mogelijke voorstelbaarheid - dit was een onvoorstelbare daad - toch in aanmerking zouden kunnen komen voor beveiliging. En daar hebben we maatregelen voor genomen, zodat mensen hun werk kunnen blijven doen", zegt Lucas.

Rondom het Marengo-proces, maar ook enkele andere rechtszaken, worden beveiligingsmaatregelen goed zichtbaar. Bij zittingen in de Marengo-zaak rijden colonnes met gepantserde voertuigen langs om verdachten en procesdeelnemers te vervoeren. Ook staan zwaarbewapende agenten op de uitkijk.

Volgens de hoofdofficer worden die maatregelen genomen zodat mensen veilig vervoerd kunnen worden. "En om iedereen die het idee heeft nog iets te kunnen doen in de richting van deze mensen vooral te ontmoedigen. Want de kans daarop is echt aanmerkelijk kleiner geworden sinds wij dit soort maatregelen nemen. Dat het effect heeft op de stad doordat mensen met loeiende sirenes door de straat gereden worden, dat begrijp ik. En tegelijkertijd is het onontkoombaar als je wil zorgen voor de veiligheid van verdachten én procesdeelnemers."

Voor de beveiliging van personen en locaties zijn 45 Amsterdamse agenten vrijgemaakt. En dat heeft gevolgen voor de capaciteit van de politie: zo moet een aantal politiebureau's 's avonds en 's nachts de deuren sluiten en worden specialistische teams opgeheven.

"Dat zijn geen fijne maatregelen. Dat zijn maatregelen die je neemt met pijn in je buik. Maar je moet er wel voor zorgen dat de politie blijft functioneren. En de gedachte is: de politie op straat moet z'n werk kunnen blijven doen. Dit heeft consequenties voor de opsporing, maar ook voor de openbare orde."

"Wij zijn een schaarste-organisatie. Er zijn altijd veel meer aangiftes dan de politie of het OM aankan, dus iedere keer moeten wij selecteren. Hebben we een opsporingsindicatie? Kunnen we een dader vinden? Hoeveel energie kost het om die dader te vinden in verhouding tot het strafbare feit? Dus er blijven altijd zaken liggen. Wat u nu ziet, is dat er meer zaken langer blijven liggen", verzucht Lucas.

Capaciteitsproblemen bij zowel politie als OM
"Een woninginbraak proberen we altijd op te pakken, net als geweldszaken, maar het kan nu dat door de capaciteitstekorten zaken langer blijven liggen. En sommige zaken zullen misschien wel té lang blijven liggen. Bijvoorbeeld een woninginbraak, die vroeger wel meteen werd opgepakt", stelt de hoofdofficier.

"Eén van de belangrijkste zaken zijn zedendelicten en geweldszaken. Die proberen wij nog altijd direct op te pakken. Maar je ziet dat als daar ook druk op komt te staan, dan ga je selecteren en dan blijft een eenvoudige mishandeling misschien langer liggen. Dat is een volstrekt ongewenst model. We willen dit ook niet, maar de politie heeft ook niet meer politiemensen op dit moment."

"Dat is een heel vervelende boodschap. We zouden dat graag anders willen, maar het kan op dit moment niet anders. We hebben ervoor gekozen om het helder te maken in plaats van te zeggen: het valt allemaal wel mee, want het valt niet mee. We hebben die zorgen echt."

De voorman van het Amsterdamse parket benadrukt dat de capaciteitsproblemen niet alleen bij de politie spelen. "Iedereen die bij het OM werkt, probeert elke zaak op te pakken. Het is eigenlijk onverteerbaar als zaken blijven liggen. Wij hebben op dit moment een aantal vacatures, omdat we jarenlang hebben moeten bezuinigen en geen nieuwe mensen aan hebben genomen, dus die spanning zit er op dit moment wel in."

Amsterdamse parket zoekt vijf officieren van justitie
Volgens Lucas is het Amsterdamse parket momenteel op zoek naar vijf officieren van justitie. "Dat is niet eenvoudig op te lossen. Dat betekent dat je daar ook last van hebt. Het zorgt voor een enorme werkdruk bij de mensen die hier werken", besluit Lucas.

'Noors voetbaltalent Haaland naar Juventus'

Juventus neemt Erling Braut Haaland in de volgende transferperiode over van Red Bull Salzburg, zo weten Tuttosport en Corriere dello Sport te melden. Naar verluidt betaalt de Italiaanse grootmacht dertig miljoen euro voor de negentienjarige aanvaller, die een vijfjarig contract tekent in Turijn. Haaland, met zaakwaarnemer Mino Raiola aan zijn zijde, gaat volgens bovengenoemde Italiaanse kranten een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro opstrijken.

Juventus troeft in de strijd om Haaland onder meer competitiegenoot AC Milan af. De aanvaller, die in de groepsfase van de Champions League tot het fraaie aantal van acht doelpunten kwam, is al enige tijd onderwerp van discussie.

De topschutter van Salzburg werd recentelijk ook in verband gebracht met onder meer Liverpool, Manchester United en Bayern München. Haaland bracht onlangs een bezoek aan zowel RB Leipzig als Borussia Dortmund, maar Juventus lijkt nu dus zijn nieuwe werkgever te worden.

Door een speciale clausule in het tot medio 2023 lopende contract kan Haaland Salzburg voor het relatief lage bedrag van dertig miljoen euro verlaten.

Oliver Mintzlaff, algemeen directeur van Leipzig, had graag gezien dat Haaland naar de zusterclub in Duitsland was gekomen. Er is ook daadwerkelijk gesprokken met de Noorse sensatie.

"Er hebben inderdaad gesprekken plaatsgevonden", beaamde de bestuurder in gesprek met Sport1. "We hebben ook veel interesse in hem, dat is absoluut waar. Maar het is niet gemakkelijk. Manchester United, Juventus, Borussia Dortmund en een aantal andere clubs zijn ook in de race."

"Ik probeer me alleen maar te focussen op mijn spel", liet Haaland onlangs weten in een interview met Kronen Zeitung. "Natuurlijk zijn er veel geruchten, maar uiteindelijk gaat het om voetbal. Dus daar probeer ik me op te richten. Ik probeer te genieten van datgene waar ik het meest van hou in mijn werk en leven."

Haaland wil Salzburg niet ten koste van alles verlaten. "Voor mij is Salzburg op dit moment de perfecte plek. Ik heb hier alles waardoor ik me kan focussen op wat belangrijk is: mijn ontwikkeling en het spelen van voetbal. Dat is voor mij de sleutel."

Veroordeling voor duo dat 250 nepvakanties verkocht via internet

Een 50-jarige man uit Zaandam en een 47-jarige man uit Hilversum die honderden mensen hebben opgelicht door hen nepvakanties te verkopen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. Ook moet het duo in totaal ruim 180.000 euro terugbetalen aan de slachtoffers die ze hebben gemaakt.

Onderzoek 14Parkiet
251 mensen hebben tussen oktober 2014 en juli 2015 een vliegvakantie geboekt via de webwinkel ZonFly. De klanten kochten een vakantie naar, voornamelijk, Turkije maar kwamen bedrogen uit. Veel klanten hebben aangifte gedaan bij het Landelijk meldpunt Internetoplichting waarna de politie een groot onderzoek is gestart, genaamd 14Parkiet.

Pas bij inchecken werd oplichting ontdekt
Uit dat onderzoek is gebleken dat de man uit Zaandam het bedrijf ZonFly heeft verkocht aan zijn medeverdachte. Dat bleek achteraf een schijnconstructie te zijn want de Zaandammer bleef doorgaan met de exploitatie van de webwinkel en hij bleef toegang houden tot de bankrekeningen van het bedrijf. De webwinkel had een professionele website en liet kopers geloven dat zij te maken hadden met een echte webwinkel in de reisbranche. De klanten maakten (een deel van) het geld over en dachten een vakantie in het vooruitzicht te hebben.

Veel van hen ontdekten pas bij het inchecken dat zij geen vakantie hadden geboekt, zij stonden niet op de passagierslijst van de luchtvaartmaatschappijen. Ook ontvingen verschillende mensen kort voor hun reis een e-mail waarin stond dat het bedrijf failliet was. Telefoontjes en e-mails van klanten aan het bedrijf werden vervolgens niet meer beantwoord.

Brutale werkwijze
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de zeer professionele wijze en de grote schaal waarop de oplichting plaats vond. Niet alleen zijn de slachtoffers financieel benadeeld, ook is het vertrouwen in de reisbranche en het betalingsverkeer ernstig geschaad. Volgens de rechtbank ging het duo op brutale wijze te werk en hadden ze enkel oog voor eigen financieel gewin. Hoewel de rechtbank – net als de officier van justitie – bij het bepalen van de straf meeweegt dat de redelijke termijn van dit proces overschreden is, wijkt de rechtbank af van de eis van de officier van justitie.

Er is tegen de man uit Zaandam 7 maanden celstraf geëist, maar de rechtbank vindt dat die straf onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten. De 50-jarige man is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. De beledigingen, bedreigingen en negatieve media-aandacht die de man zou hebben gekregen is geen reden om een lagere straf op te leggen. Bij het bepalen van de straf van de 47-jarige medeverdachte houdt de rechtbank rekening met het feit dat hij een kleinere rol had. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden. Daarnaast hebben in totaal 161 klanten om een schadevergoeding gevraagd. De rechtbank heeft bepaald dat het duo ruim 180.000 euro moet terugbetalen aan de gedupeerde vakantiegangers.

Beklag tegen beslag op Surinaamse gelden gegrond, geld moet terug

De rechtbank heeft het strafvorderlijk beslag dat op 17 april 2018 is gelegd op een geldzending van 19.5 miljoen euro uit Suriname, met eindbestemming Hong Kong, opgeheven. Het is in strijd met het internationaal publiekrecht (volkenrecht) gelegd. Ook wordt de teruggave van het geld gelast.

Wat aan het strafvorderlijk beslag vooraf ging
In het kader van een onderzoek naar onregelmatigheden in zendingen contant geld via vrachtlijnen van Schiphol viel het op dat dergelijke geldzendingen plaatsvonden vanuit Suriname naar Hong Kong via Schiphol. Op 13 april 2018 is weer een geldzending met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als ‘shipper’ gecontroleerd. De totale inhoud bedroeg 19,5 miljoen euro en was afkomstig van 3 handelsbanken in Suriname. Op 17 april 2018 is dit geld strafrechtelijk in beslag genomen door de FIOD, eerst met het oog op waarheidsvinding/aantonen wederrechtelijk verkregen voordeel, daarna met het oog op een mogelijke verbeurdverklaring. Volgens de officieren van justitie hebben de 3 handelsbanken en 5 Cambio’s in Suriname (wisselkantoren) inmiddels de verdachten-status in verband met een vermoeden van witwassen van een groot gedeelte van het inbeslaggenomen geld. Het geld is door De Nederlandse Bank geteld en op 1 juni 2018 gestort op een bankrekening van de Belastingdienst.

Belanghebbende
De rechtbank beantwoordt in de beschikking eerst de vraag of de CBvS belanghebbende is, met andere woorden of deze bank zich kan beklagen over het gelegde beslag. In tegenstelling tot de officieren van justitie vindt de rechtbank dat de CBvS belanghebbende is. Daartoe is de feitelijke situatie bepalend. De gelden zijn onder deze bank in beslag genomen, de CBvS stond als ‘shipper’ vermeld op de vrachtbrieven en correspondentie over de inbeslagname is in het begin steeds gericht geweest aan de CBvS. Ook de officieren van justitie hebben de CBvS in een brief van 28 december 2018 aan de advocaten van de bank (nog) als beslagene aangemerkt.

Immuniteit van strafvorderlijk beslag
Vervolgens heeft de rechtbank beoordeeld of de CBvS immuniteit toekomt ten aanzien van de geldzending vanuit Suriname naar de Bank of China in Hong Kong via Schiphol. Klagers vonden dat de CBvS als staatsorgaan immuniteit toekwam; met de geldzending is een publiek belang gediend. Zij beriepen zich op een nog niet in werking getreden VN-verdrag van 2014 inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen. De officieren van justitie betwistten deze immuniteit. De CBvS geniet volgens het Openbaar Ministerie alleen immuniteit ten aanzien van staatseigendommen en voor zover die goederen een publieke, niet commerciële bestemming hebben. Aan beide vereisten is volgens de officieren van justitie is niet voldaan.

De rechtbank komt langs een andere weg dan de klagers tot het oordeel dat de CBvS immuniteit van het gelegde strafvorderlijk beslag toekomt. De CBvS moet als officieel staatsorgaan van Suriname worden beschouwd. Er is dus beslag gelegd onder een andere staat, namelijk Suriname. De rechtbank constateert dat het VN-verdrag niet ziet op strafrechtelijke procedures; verdragen over strafvorderlijk beslag door de ene staat onder de andere staat zijn er niet. De Nederlandse strafwet erkent echter wel de aan het internationaal recht ontleende immuniteit tegen strafrechtelijk optreden door vreemde staten. Als ongeschreven regel van internationaal publiekrecht (volkenrecht) geldt dat een vreemde staat immuniteit van strafvorderlijk beslag geniet, voor zover dat beslag betrekking heeft op voorwerpen die de vreemde staat onder zich heeft ten behoeve van de uitoefening van haar publieke taak.

De rechtbank concludeert dat de geldzending een publiek belang diende en paste in het wettelijk vastgelegde takenpakket van de CBvS, onder meer het verzorgen van de geldsomloop in Suriname en het bevorderen en vergemakkelijken van het betalingsverkeer van Suriname met het buitenland. Het standpunt van de officieren van justitie dat het contract met de Bank of China een clausule bevat waarin afstand van immuniteit is gedaan of dat de gelden geen eigendom van de CBvS zijn, maakt dat oordeel niet anders. De CBvS handelde in het kader van haar publieke taak. Doel en strekking van immuniteit is het waarborgen dat een staatsorgaan zijn taken en bevoegdheden op effectieve wijze kan uitoefenen. Het beslag, waarbij gelden aan de feitelijke beschikkingsmacht van de CBvS zijn onttrokken, is daarom in strijd met het internationaal publiekrecht (volkenrecht) gelegd. Daarmee hoeft de rechtbank andere standpunten van partijen niet meer te bespreken. De rechtbank verklaart het beklag gegrond, heft het beslag op en gelast de teruggave van 19,5 miljoen euro aan de CBvS.

Vrijspraak verdenking misbruik minderjarigen

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 67-jarige man vrijgesproken van een verdenking van ontucht van minderjarigen.

Verdachte woonde destijds bij zijn vriendin en haar twee minderjarige kinderen. Zij hebben beiden in 2018 aangifte gedaan van ontucht, dat in 1998 en 1999 zou hebben plaatsgevonden. In die periode zou verdachte de kinderen afzonderlijk van elkaar een aantal keer hebben misbruikt. Verdachte heeft dit misbruik met klem ontkend.

De rechtbank vindt dat de aangiftes betrouwbaar zijn. Ze gaan wel over een periode die in het verleden ligt, maar ze zijn voldoende gedetailleerd. De aangiftes vormen nu het enige wettige bewijs dat er in het dossier is. Er zijn wel andere verklaringen in het dossier, maar die zijn gebaseerd op de verklaringen van de personen die aangifte hebben gedaan. Dat is niet genoeg. Volgens de wet moet een aangifte ondersteund worden met ander bewijs. De rechtbank vindt dat dit bewijs in het dossier ontbreekt. De rechtbank kan dan ook niet anders dan verdachte vrijspreken.

Ook de verzoeken om schadevergoeding moeten niet-ontvankelijk worden verklaard. Deze verzoeken hebben namelijk betrekking op het vermeende misbruik. Verdachte wordt daarvan vrijgesproken. De aangevers hebben nog wel de mogelijkheid om hun verzoek om schadevergoeding bij de burgerlijke rechter in te dienen.

Celstraf voor iCloud-hacker

De rechtbank heeft een 35-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De veroordeling betreft het langdurig op grote schaal hacken van iCloud accounts van vrouwen en vervolgens het downloaden en voor eigen gebruik opslaan van grote hoeveelheden beeldmateriaal.

Wat aan de zitting vooraf ging
Naar aanleiding van de aangifte door één van de slachtoffers in maart 2017 is de zaak gaan rollen. Op het internet was beeldmateriaal aangetroffen waarop dit slachtoffer (deels) naakt is te zien en seksuele handelingen verricht. Na uitgebreid onderzoek is het IP-adres van verdachte achterhaald, waaruit bleek dat er meer accounts van vrouwen vanuit dat adres benaderd waren. In december 2017 zijn bij een doorzoeking in de woning van verdachte gegevensdragers in beslag genomen.

Hierop is software aangetroffen waarmee wachtwoorden van accounts konden worden gekraakt en gegevens uit een iCloud account konden worden gedownload. Bovendien kon met die gegevensdragers een klein deel van de eigenaren van de accounts (de slachtoffers) worden achterhaald. In totaal hebben 43 personen aangifte gedaan. Het gaat grotendeels om vrouwen die bekend zijn van televisie, sport of om ex-collega’s of bekenden uit de familie van verdachte.

Wat is bewezen
Verdachte heeft de beschuldigingen met betrekking tot het merendeel van de slachtoffers bekend. Hij was, zo verklaarde hij, in de iCloud accounts van vrouwen op zoek naar seksueel getint materiaal. Hij nam deel aan internetfora waarbij seksueel getint materiaal werd bekeken en uitgewisseld. Om te kunnen blijven deelnemen werd van hem verwacht dat hij zelf ook nieuw materiaal aanleverde. In het begin was dat vrijwillig, later zou hij daartoe, volgens verdachte, gedwongen zijn. Maar de rechtbank ziet voor die dreiging in het dossier géén aanknopingspunt.

Bij de meeste slachtoffers heeft verdachte na het hacken van hun accounts daadwerkelijk grote hoeveelheden beeldmateriaal, documenten en andere gegevens gedownload en op zijn eigen computer opgeslagen en bij sommigen is het bij een poging gebleven. Verdachte heeft één slachtoffer proberen op te lichten. Bijna 3 jaar lang heeft hij haar regelmatig e-mailberichten gestuurd en zich daarbij voorgedaan als vrouw, om haar onder valse voorwendsels zo ver te krijgen dat zij seksueel getinte foto’s van zichzelf aan hem zou sturen.

Wat is niet bewezen
De rechtbank vindt niet bewezen dat verdachte zelf het beeldmateriaal van slachtoffer 1 op internet heeft geplaatst, of daarin een aandeel heeft gehad, hoewel hij het wel aan derden heeft verstrekt. Van die beschuldiging wordt verdachte dus vrijgesproken (feit 2). In de vervolging van verdachte voor dit feit met betrekking tot slachtoffer 43 wordt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard. Dit slachtoffer heeft niet binnen de wettelijke termijn aangifte gedaan en een klacht ingediend, maar pas veel later.

Verdachte is eveneens vrijgesproken van de pogingen tot computervredebreuk bij 195 accounts (feit 9). Van 55 iCloud accounts stonden er folderstructuren op de gegevensdragers van verdachte. Dat wil zeggen dat er sprake is geweest van een telkens voltooide computervredebreuk. Dat was niet tenlastegelegd. Van de overige 140 is niet duidelijk geworden of verdachte met zijn e-mailadressen toegang tot die accounts kon krijgen. Dus kan niet vastgesteld worden of er sprake is geweest van een strafbare poging.

Straf
De rechtbank vindt alleen gevangenisstraf passend als straf voor het veelvuldig en op grote schaal hacken van iCloud accounts gedurende enkele jaren. Daarbij houdt de rechtbank rekening met de geraffineerde en planmatige aanpak van verdachte en de grove inbreuk op de privacy van de slachtoffers. Zij zijn niet alleen geschrokken maar ook zeer bezorgd of en, zo ja, welke privacygevoelige gegevens bij derden zijn terechtgekomen. Een aantal van hen ondervindt nog steeds psychische gevolgen. Anderzijds, verdachte is first offender en de kans op herhaling wordt als laag ingeschat. Hij lijkt oprecht berouw te hebben van zijn daden.

De rechtbank houdt bij de strafoplegging geen rekening met de aandacht die deze zaak in de media heeft gehad. Ook de slachtoffers hebben in negatieve zin nogal wat media-aandacht gehad. Bovendien kon verdachte verwachten dat de ontdekking dat de accounts van een groot aantal bekende Nederlanders zijn gehackt, media-aandacht zou trekken. De rechtbank veroordeelt verdachte daarom tot een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De eis van de officier van justitie was 3 jaar gevangenisstraf; hij ging daarbij uit van een bewezenverklaring van alle feiten.

Schadevergoeding
Aan vier slachtoffers moet verdachte een schadevergoeding betalen, in totaal bijna 6.000 euro. Het grootste gedeelte daarvan betreft vergoeding voor de immateriële schade.

NBA: Hoe goed is Trae Young?

Misschien is er geen speler in de NBA waarover de meningen zo verdeeld zijn als Trae Young. De Atlanta Hawks kregen Young in de zomer van 2018, op de dag van de draft, van de Dallas Mavericks in ruil voor Luka Doncic. De nog altijd maar 21-jarige guard laat vrijwel elke wedstrijd indrukwekkende stats zien, maar zijn ploeg wint maar zelden. Heeft Atlanta goud in handen, of is er sprake van ‘fools gold’?

Met een derde van het seizoen gespeeld, beginnen alle data de nodige waarde te krijgen. Trae Young staat hoog in de rijtjes van twee traditioneel belangrijke statistieken. Op de lijst met topscorers staat hij vierde met 29 punten per wedstrijd. Ook in de lijst met meeste assists staat hij vierde met 8,5 per wedstrijd. Dit zijn cijfers die normaal gesproken betekenen dat je een All Star in je team hebt en misschien zelfs de MVP. Hawks-fans zijn er van overtuigd dat ze met Trae Young de nieuwe Steph Curry in huis hebben.

Er is echter ook andere data. De meest in het oog springende is het feit dat Atlanta zes overwinningen heeft tegen 31 nederlagen en allerlaatste staat in de NBA. Fans van Trae Young wijzen er op dat de selectie buiten Young om zeer zwak is en dat niet van Young kan worden verwacht dat hij met deze selectie successen kan behalen.

Dit zou kunnen, maar er is ook een andere kant van deze medaille. De selectie van de Miami Heat is op papier niet veel beter. Deze bestaat al weken uit acht man, waarvan de helft bestaat uit rookies of spelers die nergens anders aan de slag konden. Met Jimmy Butler aan  het roer draait deze ploeg mee in de top van de Eastern Conference.

En dan is er de verdediging. Traditioneel is het makkelijk om een inschatting te maken van hoe goed een speler is op basis van het aantal punten per wedstrijd of de schotpercentages van een speler. Voor verdedigers is dit een stuk moeilijker te peilen. Basketbal heeft dit decennium echter een soort Moneyball-achtige revolutie doorgemaakt. Er is veel meer complexe data beschikbaar, waarmee gemeten kan worden wat de impact is die een speler op het veld heeft. Uit deze data blijkt dat Young één van de slechtste verdedigers in de NBA is. Achter hem staan vrijwel alleen spelers van de Wizards, waar het verdedigend het hele seizoen al open huis is.

De Atlanta Hawks hadden gisteravond een goede kans om weer eens te winnen. In Cleveland troffen ze een andere laagvlieger. Bovendien kon Atlanta voor het eerst in 25 wedstrijden weer beschikken over John Collins. De jonge forward liep eerder dit jaar tegen een dopingschorsing wegens gebruik van groeihormonen.

De Hawks zagen tegen de Cavaliers allebei haar centers uitvallen. Zowel Bruno Fernando als Alex Len moesten met een blessure het veld verlaten. Cleveland won de wedstrijd met 121 – 118.

Cleveland hoopt een nieuwe selectie te kunnen bouwen rond twee jonge guards, Collin Sexton en Darius Garland. De twee jonkies speelden naar behoren en maakte samen 46 punten.

Bij Atlanta was John Collins was in zijn terugkeer goed voor 27 punten en 10 rebounds. Trae Young goed voor 30 punten en 11 assists, maar weer in een verliespartij.

Highlights Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks. Bron: Amazing Highlights

De San Antonio Spurs baarden opzien in Memphis. De vijfvoudig kampioen won met 115 – 145 van de Grizzlies, het hoogste puntentotaal dat Memphis ooit heeft moeten slikken.

De Spurs schoten 67% van het veld en 62% vanaf de driepuntslijn. LaMarcus Aldrigde maakte 40 punten en DeMar DeRozan, die maar één schot miste, kwam tot 26 punten.

Zo goed zal San Antonio niet vaak kunnen spelen, maar het helpt als de ploeg nog aanspraak wil maken op een play-off plaats.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 121 – 118
Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 109 – 125
Indiana Pacers – Toronto Raptors 120 – 115 (OT)
New York Knicks – Washington Wizards 115 – 121
Orlando Magic – Chicago Bulls 103 – 95
Miami Heat – Utah Jazz 107 – 104
Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 115 – 145
Phoenix Suns – Denver Nuggets 111 – 113
Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 94 – 102
Sacramento Kings – Houston Rockets 104 – 113
Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 113 - 104


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 27-4
Boston Celtics 20-7
Miami Heat 22-8
Toronto Raptors 21-9
Philadelphia 76ers 22-10
Indiana Pacers 21-10
Brooklyn Nets 16-13
Orlando Magic 13-17
Charlotte Hornets 13-20
Chicago Bulls 12-20
Detroit Pistons 11-20
Washington Wizards 9-20
Cleveland Cavaliers 9-21
New York Knicks 7-24
Atlanta Hawks 6-25

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-6
Denver Nuggets 21-8
Houston Rockets 21-9
Los Angeles Clippers 22-10
Dallas Mavericks 19-10
Utah Jazz 18-12
Oklahoma City Thunder 15-14
Portland Trail Blazers 14-17
San Antonio Spurs 12-17
Sacramento Kings 12-18
Phoenix Suns 11-19
Memphis Grizzlies 11-20
Minnesota Timberwolves 10-19
New Orleans Pelicans 8-23
Golden State Warriors 7-24

Politie zoekt getuigen van schietincidenten in Hillegom

De politie zoekt getuigen en/of informatie over twee schietincidenten in Hillegom. Op dinsdag 24 december rond 05.20 uur werd een melding gedaan waarbij er op een auto op de Lukas Schoonderbeekstraat zou zijn geschoten. De politie hield drie Hillegommers van 23, 23 en 26 jaar aan. Hun betrokkenheid wordt onderzocht.

In de nacht van zondag 22 op maandag 23 december vond op de Reinier Staatshof al een schietincident plaats. Omstreeks 03.20 uur kwam er een melding binnen dat er schoten zouden zijn gehoord in de omgeving van de Reinier Staatshof. Agenten troffen daar inderdaad meerdere hulzen aan.

Bij de schietincidenten vielen geen gewonden. De recherche doet onderzoek en zoekt getuigen van de incidenten. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Advocaat omgekomen Molukkers mag op rechtbank geluidsopnames komen beluisteren

Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag een tussenbeslissing genomen in de procedure over de treinkaping in 1977. Op 11 juni 1977 heeft de Staat met geweld een einde gemaakt aan de kaping van de trein die op 23 mei 1977 was begonnen. Bij die bevrijdingsactie zijn, naast twee gegijzelde passagiers, zes gijzelnemers om het leven gekomen. Nabestaanden van twee van de gijzelnemers houden de Staat aansprakelijk voor hun dood.

Bij de bevrijdingsactie zijn geluidsopnamen gemaakt. De nabestaanden willen die in aanwezigheid van deskundigen op een neutrale plaats kunnen afluisteren. In eerste aanleg hebben hun advocaten de geluidsbanden kunnen afluisteren op het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Dit was in aanwezigheid van een medewerker van de Staat.

Het gerechtshof heeft beslist dat de advocaten van de nabestaanden in de gelegenheid moeten worden gesteld op de griffie van het hof, en zonder aanwezigheid van een medewerker van de Staat, de geluidsbanden af te luisteren. Het gerechtshof heeft bepaald dat de advocaten en de deskundigen tot geheimhouding verplicht zijn.

De procedure wordt in maart 2020 voortgezet.

Mortiergranaat ontploft in gezicht, man is oog kwijt

Bij een incident met vuurwerk in ’s-Hertogenbosch zijn maandagavond rond 23.00 uur twee mannen zeer ernstig gewond geraakt. Het tweetal (beiden 32 jaar oud, uit Berlicum en ’s-Hertogenbosch) was op een pleintje aan de Zesde Haren bezig met het afsteken van zeer zwaar illegaal vuurwerk.

Bij het afsteken van een mortiergranaat ging het mis. Deze ontplofte in het gezicht van de twee mannen. Daarop hebben zij met hevig bebloed gelaat uiteindelijk een woning in de omgeving weten te bereiken en aangebeld. De hevig geschrokken bewoners hebben vervolgens 112 gealarmeerd.

Oog kwijt
Er kwam een traumahelikopter ter plaatse en twee ambulances. Beide mannen zijn ter plaatse behandeld en uiteindelijk afgevoerd naar het oogziekenhuis in Rotterdam. Daar worden ze vandaag verder geopereerd aan zeer ernstige verwondingen aan het gelaat. Eén van de mannen moet helaas een oog missen. De buurtbewoners die de beide mannen in eerste instantie opvingen is slachtofferhulp aangeboden.

Onderzoek
Door de politie is direct na het incident een onderzoek gestart in de woning van de man uit ’s-Hertogenbosch. Daar werden nog diverse cobra’s en mortiergranaten aangetroffen. Deze zijn inmiddels vernietigd. Ook de woning van de man uit Berlicum is vrijdagmorgen doorzocht. Hier werden nog twee stuks zwaar vuurwerk gevonden en deze worden ook vernietigd.

PDC WK: Anderson door het oog van de naald; Wright langs Asada

Gary Anderson en Peter Wright kunnen met een goed gevoel aan de kerstdis. Beide darters hebben de achtste finales van het WK gehaald. 

Anderson had er tegen Ryan Searle een enorme comeback én wat geluk voor nodig, maar uiteindelijk werd het 4-3 in sets. Searle had Anderson bij de derde pauze echt op de knieën. De eerste set ging namelijk nog naar de Flying Scotsman, het zij met enige moeite. De volgende drie sets gingen met 3-1 naar Searle

Searle leek Anderson bij de strot te hebben had en ging pardoes minder spelen. Voor Anderson gold juist het omgekeerde. Hij zette een tandje bijging stukken beter spelen. Uiteindelijk was het de ervaring van Anderson maar ook de onervarenheid van Searle die voor de 4-3 overwinning voor de Schot zorgden.

Wright won met 4-2 van Seigo Asada. Het was een zakelijke overwinning. Wright hield keurig de eerste set, het zij met moeite. Datzelfde viel ook te zeggen over Asada en dus stond het 1-1. Daarna leek Wright los, want hij pakte vrij eenvoudig twee sets op rij. Asada sloeg echter terug en pakte de zesde set af van Wright.

Uiteindelijk vloeiden de krachten bij met name Asada weg, waar Wright van profiteerde. Het werd 4-2. Dan speelt hij namelijk tegen Jeffrey de Zwaan. De Nederlander versloeg eerder op de avond Dave Chisnall.

Het WK gaat na de kerst verder. De finale is uiteindelijk op Nieuwjaarsdag. 

Vrijdag 27 december 13:30
Simon Whitlock v Mervyn King
Fallon Sherrock v Chris Dobey
Daryl Gurney v Glen Durrant

Vrijdag 27 december 20:00
Gerwyn Price v John Henderson
LAST 16 LAST 16 LAST 16
Gary Anderson v Nathan Aspinall
Michael van Gerwen v Stephen Bunting

Zaterdag 28 december 13:30
Steve Beaton v Darius Labanauskas
Kim Huybrechts v Luke Humphries
Dimitri Van den Bergh v Adrian Lewis

Zaterdag 28 december 20:00
Peter Wright v Jeffrey de Zwaan
Gurney/Durrant v Sherrock/Dobey
Price/Henderson v Whitlock/King

Zondag 29 december 13:30
Anderson/Aspinall v Van den Bergh/Lewis
Huybrechts/Humphries v Wright/De Zwaan

Zondag 29 december 20:00
Van Gerwen/Bunting v Beaton/Labanauskas
Gurney/Durrant/Sherrock/Dobey v Price/Henderson/Whitlock/King

Energie-eisen nieuwbouw gepubliceerd

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. BENG stelt drie eisen aan nieuwe gebouwen om het energiegebruik te verlagen. BENG moet zorgen voor betere energieprestaties van alle nieuwe gebouwen. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelen van Parijs en de afspraken in het Energieakkoord.

BENG
BENG is een belangrijke stap om de energievraag van gebouwen te beperken. De nieuwe eisen stellen in plaats van één, drie eisen aan gebouwen, namelijk aan de energiebehoefte, aan het primaire fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Omdat fossiele brandstoffen eindig én milieubelastend zijn, stimuleert de Europese Unie naast energiebesparing, het investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Door zelf energie op te wekken en toe te werken naar één Europees energienetwerk, moet energie schoner en goedkoper worden.

Huidige eis EPC
De huidige eis voor nieuwbouw EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) stelt geen aparte eisen aan de buitenkant van een gebouw zoals de BENG-eisen wel doen. Ook is het aandeel hernieuwbare energie, de toepassing van energie uit zon, wind of water, nu geen aparte eis. Hierdoor kan het zijn dat een matige isolatie van een gebouw kan worden gecompenseerd met zonnepanelen. De EPC-eis houdt namelijk geen rekening met het energieverlies van een gebouw door de vorm ervan.

Invoering
Om de BENG-eisen te kunnen berekenen en zich voor te kunnen bereiden, hebben opleidingsinstituten voor energieprestatie adviseurs en bouwende partijen tijdig nauwkeurige software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks de volledige inzet en hard werken van alle partijen, is hierin vertraging ontstaan. Neprom, Bouwend Nederland, Aedes en de BNA/NVA hebben daarom verzocht om uitstel van de invoering van de BENG-eisen. De minister heeft dit verzoek in beraad en neemt zo spoedig mogelijk een beslissing.

20 rechercheurs onderzoeken dodelijke steekpartij Spijkenisse

Een vechtpartij aan de Rammenasdreef is rond middernacht vermoedelijk ontaard in een steekpartij. Hierbij is een 44-jarige man uit Rozenburg overleden. De politie is een onderzoek gestart en op zoek naar de verdachten.

Rond 23.50 uur kregen agenten de melding van een vechtpartij aan de Rammenasdreef in Spijkenisse. Daar ter plaatse troffen zij de zwaargewonde Rozenburger aan. Reanimatie werd gestart maar mocht niet meer baten. Later bleek dat de man verschillende steekwonden had. Getuigen meldden dat er kort na de vechtpartij een auto is weggereden met daarin vier mannen. De politie is een groot onderzoek gestart waaronder een buurtonderzoek. Ook zijn er 20 rechercheurs op de zaak gezet.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen die beelden hebben en deze willen delen met de politie kunnen dat doen via het tipformulier op de website. 

Zowel Martin Garrix als Spinnin Records en MusicAllstar Management hebben gelijk

Op 24 december 2019 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in hoger beroep in een zaak tussen deejay Martin Garrix en zijn platenmaatschappij Spinnin Records en MusicAllstar Management. De rechtbank besliste dat de deejay de overeenkomsten met zijn vroegere platenmaatschappij en management op grond van dwaling terecht heeft vernietigd.

Geen bedrog of verkeerde voorlichting
De bezwaren die Spinnin Records en MusicAllstar Management tegen de beslissing van de rechtbank hebben aangevoerd, zijn naar het oordeel van het hof terecht. Het hof is van oordeel dat niet kan worden gezegd dat de deejay bij het aangaan van de overeenkomsten verkeerd is voorgelicht of op het verkeerde been is gezet. Ook het beroep van de deejay op bedrog en misbruik van omstandigheden wijst het hof af.

Overeenkomsten geëindigd op 30 juli 2015
De in de overeenkomsten opgenomen mogelijkheid van Spinnin Records en MusicAllstar Management om de overeenkomsten tegen dezelfde voorwaarden met twee jaren te verlengen, acht het hof in het licht van het grote commerciële succes van de deejay een beding dat op grond van het auteurscontractenrecht onredelijk bezwarend is. Dit heeft tot gevolg dat de overeenkomsten op 30 juli 2015 zijn geëindigd.

Managementvergoeding
De deejay moet nog wel de door hem opgeschorte managementvergoeding betalen. Spinnin Records en MusicAllstar Management zijn, anders dan de deejay aanvoert, in hun verplichtingen tegenover de deejay niet tekortgeschoten. De hoogte van de vergoeding zal in een aparte procedure bij de rechtbank worden vastgesteld (een zogenaamde schadestaatprocedure).

Fonogrammenproducent
Het hof is met de rechtbank van oordeel dat de deejay in relatie tot de door hem gecomponeerde tracks als fonogrammenproducent moet worden aangemerkt. De daarop betrekking hebbende verklaring voor recht wijst het hof toe.

Overige vorderingen en kosten
De overige vorderingen, waaronder de door deejay gevorderde vergoeding van de door hem voor Spinnin Records gerealiseerde waardegroei, wijst het hof af.

De deejay, Spinnin Records en MusicAllstar Management hebben in gelijke mate gewonnen en verloren. Het hof beslist daarom dat iedere partij zijn eigen kosten draagt.

Cornelius Haga Lyceum vangt bot bij de rechter, rapport blijft online staan

Het inspectierapport over Stichting Islamitisch Onderwijs en het Cornelius Haga Lyceum blijft ook na de uitspraak van het gerechtshof overeind. Het bestuur van de school heeft twee keer bij de rechter intrekking van het rapport geëist. Vandaag oordeelde de rechter, nu in hoger beroep, dat daartoe geen aanleiding is.

Het gerechtshof bekrachtigt de uitspraak van de voorzieningenrechter van afgelopen juli. Toen werd geoordeeld: ‘De voorzieningenrechter ziet ook verder geen gronden om de openbaarmaking van het Rapport door middel van een voorziening in kort geding te verbieden.(…) De voorzieningenrechter ziet voorshands evenmin aanknopingspunten dat het onderzoek niet op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen of dat het oordeel onvoldoende genuanceerd is.’

Hoofdconclusies rapport
De inspectie concludeerde eerder dit jaar in het rapport dat de manier waarop het schoolbestuur functioneert schadelijk is voor de school en de leerlingen. Dit komt doordat het bestuur er niet voor zorgt dat leerlingen voldoende leren over burgerschap. Ook neemt het geen afstand van personen met een omstreden reputatie, wat onder meer blijkt uit informatie van de AIVD. Daarnaast stelt de inspectie vast dat de manier waarop het bestuur met geld omgaat in strijd is met de wet. Zo geeft het bestuur te veel geld uit aan zichzelf, familieleden en relaties. Met deze en andere onrechtmatige uitgaven brengt het bestuur het voortbestaan van de school in gevaar. Lees op de pagina Cornelius Haga Lyceum meer over de bevindingen in het rapport.

Vervolgtoezicht
De inspectie heeft in het rapport een aantal herstelopdrachten gegeven om te zorgen dat de school beter wordt bestuurd, er beter met geld wordt omgegaan, het burgerschapsonderwijs wordt verbeterd en er duidelijk afstand wordt genomen van omstreden personen. Er loopt momenteel vervolgtoezicht waarbij het verbetertraject gemonitord wordt. Begin 2020 wordt er een herstelonderzoek uitgevoerd.

'FIFA-regel maakt terugkeer van Neymar ter waarde van 180 miljoen mogelijk'

Neymar werd afgelopen zomer nadrukkelijk gelinkt aan een transfer naar Barcelona, maar een terugkeer in Catalonië kwam uiteindelijk niet van de grond. Mundo Deportivo schrijft echter dat de Spaanse topclub de 27-jarige aanvaller van Paris Saint-Germain nog niet vergeten is, want komende zomer zal er andermaal een poging ondernomen worden om hem los te weken. Barcelona denkt Neymar over een halfjaar voor 180 miljoen euro te kunnen ophalen in Parijs.

Ondanks dat het huidige seizoen pas op de helft is, beginnen bij Barcelona op korte termijn de voorbereidingen op de volgende jaargang. De komst van Neymar heeft komende zomer prioriteit voor het bestuur van de Catalanen, mits de aanvaller in de komende zes maanden fit blijft.

De Spaanse krant schat de kansen van Barcelona nu beter in dan in de afgelopen zomerse transferwindow, omdat een FIFA-regel Neymar naar verluidt een mogelijkheid zou bieden om onder zijn tot 2022 lopende contract uit te komen.

De wereldvoetbalbond schrijft voor dat wanneer een speler die voor zijn 28e een contract heeft getekend en drie jaar van die verbintenis heeft uitgediend, het recht heeft om de club in kwestie tegen een compensatie te verlaten.

Door deze FIFA-regel kan Neymar een vertrek bij PSG forceren, iets wat hij afgelopen zomer al leek te doen. Volgens Mundo Deportivo smeekte hij de clubleiding om hem te laten gaan, maar de Qatarese eigenaren waren geenszins van plan om mee te werken aan een vertrek.

In het begin van het seizoen liet Neymar enkele wedstrijden aan zich voorbijgaan, tot woede van de fans van PSG. De aanvaller was dit seizoen tot dusver goed voor negen doelpunten en zes assists in twaalf officiële wedstrijden. Volgens de berekeningen van Barcelona is Neymar komende zomer voor een bedrag van 180 miljoen op te halen in Parijs, waardoor de Franse topclub verlies moet nemen op de 222 miljoen die in de zomer van 2017 aan Barça werd betaald. PSG moet volgens de gemaakte contractafspraken volgend seizoen een jaarsalaris van 24 miljoen gaan betalen aan de Braziliaan en men zet liever alles op alles om Kylian Mbappé langer aan zich te binden, waardoor een terugkeer van Neymar naar Barcelona een reële optie lijkt.

Van Wolfswinkel openhartig in interview: "Het was een risicovolle operatie"

Ricky van Wolfswinkel heeft een zwaar halfjaar achter de rug. In augustus werd een aneurysma ontdekt in zijn hersenen en een operatie volgde, waarna de dertigjarige spits van FC Basel maanden niet mocht voetballen. In gesprek met het Algemeen Dagblad kijkt de aanvaller terug op de afgelopen maanden, die naar eigen zeggen soms lastig waren. Hij voelde zich machteloos terwijl hij zijn ploeggenoten in actie zag komen. "Ik bleef kijken, het is mijn club en het zijn mijn medespelers, maar het liefst zag ik even helemaal geen voetbal. Ik kon er gewoon moeilijk mee omgaan."

In de voorronde van de Champions League afgelopen zomer tegen LASK Linz kwam Van Wolfswinkel met zijn hoofd tegen dat van een verdediger aan. "Ik ging naar de kant met de verzorger en na een korte behandeling rende ik weer het veld in. Dat moment is het laatste wat ik me kan herinneren. De wedstrijd duurde nog vijf minuten en ik heb die tijd blijkbaar volgemaakt."

"Maar hoe en wat? Echt geen idee meer", vertelt Van Wolfswinkel in het uitgebreide interview. Terug in de kleedkamer zagen ploeggenoten een wazige blik in de ogen van de spits. De medische staf nam hem mee naar het ziekenhuis en daar kwam men erachter dat hij een hersenschudding had opgelopen. "Oh, dacht ik nog, een dag of tien wat rustiger aan doen en dan kon ik weer vol gas geven."

Van Wolfswinkel onderging een CT-scan en een assistent zag een 'nauwelijks waarneembaar' knikje. Op een MRI-scan die volgde was een aneurysma te zien, een uitstulping in een bloedvat van de hersenen die kan leiden tot een hersenbloeding. Van Wolfswinkel moest zo snel mogelijk onder het mes. Echter, de aneurysma zat op een lastige plek, waardoor de artsen niet wisten hoe ze het aan moesten pakken.

"Ik ben in het VU in Amsterdam geweest voor een second opinion. Een team van artsen heeft mijn situatie daar besproken, maar ze vonden allemaal de ingreep zo complex, dat ze niet wisten welke methode toe te passen", vertelt de aanvaller. "Het was een risicovolle operatie. In Basel zijn ze verder gaan onderzoeken en vonden ze toch een manier om een ingreep te doen en een stent te plaatsen."

Een zware periode brak aan voor Van Wolfswinkel. Hij had nog nooit een zware blessure gehad en moest nu lang toekijken, zonder te weten wanneer hij weer terug kon keren. "Een gebroken middenvoetsbeentje, dat was eigenlijk de enige noemenswaardige blessure die ik in twintig jaar voetbal had gehad. Nu ging het opeens over iets levensbedreigends. En of ik überhaupt nog wel kon voetballen."

"Gelukkig kreeg ik na de operatie daar al snel positief antwoord op, alleen kon niemand exact aangeven hoe lang de revalidatie in beslag zou nemen. Het kon een half jaar, maar ook twee jaar duren. Ook omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. Een aneurysma komt normaal gesproken voor bij ouderen, bij mensen die veel roken, veel alcohol drinken of bijvoorbeeld drugs gebruiken."

Van Wolfswinkel kreeg van zijn familie, vrienden, club, supporters en ploeggenoten veel steunbetuigingen. "De reacties waren hartverwarmend, vanuit de hele voetballerij. Dat deed me zeker goed en FC Basel heeft me ook met alles geholpen." Dat hij niets terug kon doen, zorgde bij hem voor een schuldgevoel.

"Dan zag ik het salaris op mijn rekening verschijnen en dacht ik: wat heb ik daar deze maand nou voor gedaan? Maar ik mocht niets. Dat was ten strengste verboden", aldus Van Wolswinkel, die na de winterstop weer rustig gaat trainen, maar nog geen uitzicht heeft op een rentree.

De spits beseft dat hij geluk heeft gehad. "Als ze er niet bij toeval achter waren gekomen, had ik zomaar een hersenbloeding kunnen krijgen. Dat aneurysma zat er waarschijnlijk al een tijdje, mogelijk is het in de afgelopen jaren ontstaan in mijn hoofd. Wat er was gebeurd als dit of dat. Daar kan ik wel heel lang over na blijven denken, maar daar schiet niemand iets mee op."

"Ik ben ook niet bang dat het in de toekomst weer mis gaat. Ik heb de allerbeste medische begeleiding om me heen die er is. Zij hebben er vertrouwen in dat ik weer kan voetballen. Dan heb ik dat ook. Mijn voetbalcarrière is nog niet voorbij."

sc Heerenveen beloont Jansen met nieuw contract

Johnny Jansen blijft langer bij sc Heerenveen. De 44-jarige trainer is akkoord over een nieuw tweejarig contract en zette dinsdagochtend zijn handtekening. De vorige verbintenis van Jansen liep na dit siezoen af. Hij staat sinds eind vorig seizoen aan het roer, nadat hij het stookje overnam van Jan Olde Riekerink. Jansen werd in eerste instantie op interim-basis aangesteld en kreeg vervolgens een definitieve aanstelling in het Abe Lenstra Stadion.

Jansen tekende afgelopen zomer een eenjarig contract bij de club uit Friesland en sprak toen met de clubleiding af dat er na de eerste seizoenshelft een evaluatie plaats zou vinden. Heerenveen is na achttien wedstrijden met 28 punten terug te vinden op de achtste plaats. De clubleiding is tevreden en heeft Jansen beloond met een nieuw contract tot aan de zomer van 2022.

Jansen was eerder al lange tijd jeugdtrainer bij Heerenveen. Later werd hij het hoofd van de jeugdopleiding en vervolgens assistent-trainer. De trainer ligt goed bij de achterban, mede door het attractieve spel van zijn ploeg. Ten opzichte van vorig seizoen krijgt Heerenveen ook minder doelpunten tegen en zijn er halverwege het seizoen al acht punten meer verzameld.

"We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Johnny, die het dna van de club als geen ander kent en bezit", reageert technisch manager Gerry Hamstra, die blij is met de contractverlenging van Jansen. "Johnny heeft goed werk afgeleverd afgelopen halfjaar. De komende tijd willen we daar de volgende stappen in maken."

Pardew nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag

Alan Pardew is de nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag, zo meldt de club maandag via de officiële kanalen. De 58-jarige Engelsman heeft een contract tot het einde van dit seizoen getekend bij de nummer zeventien in de Eredivisie. De leiding van ADO was op zoek naar een nieuwe trainer na het vertrek van Alfons Groenendijk, die begin december opstapte na een reeks teleurstellende resultaten. Pardew zit op 19 januari voor de eerste keer op de bank bij ADO, dat die dag bezoek krijgt van hekkensluiter RKC Waalwijk.

Het Algemeen Dagblad wist vorige week maandag te melden dat Pardew topkandidaat was bij ADO. De clubleiding wilde dat de ervaren coach tegen Ajax al op de bank zou zitten, maar die plannen vonden geen doorgang.

In de Johan Cruijff ArenA nam interim-trainer Dirk Heesen voor de laatste keer de honneurs waar. Door de pijnlijke 6-1 nederlaag tegen Ajax blijft ADO in degradatiegevaar. Aan Pardew, die zondag op de tribune zat in Amsterdam, de taak om zijn nieuwe werkgever voor de Eredivisie te behouden.

Pardew keert na ruim anderhalf jaar terug in de trainerswereld. De nieuwbakken oefenmeester van ADO werd in april 2018 ontslagen door West Bromwich Albion en was daarna clubloos. Voor de Engelsman is het zijn eerste klus buiten de eigen landsgrenzen. Pardew was in zijn trainersloopbaan eerder werkzaam voor Reading, West Ham United, Charlton Athletic, Southampton, Newcastle United en Crystal Palace.

Volgens Omroep West geeft ADO een transferbudget van een klein miljoen euro mee en mag hij een eigen assistent meenemen. Edwin de Graaf, tot voor kort assistent-coach bij ADO, keert na een handgemeen met Donny Gorter niet meer terug in het Cars Jeans Stadion.

ADO werd na het vertrek van Groenendijk gelinkt aan onder meer Maurice Steijn, die als speler en trainer een verleden heeft in Den Haag. De in oktober door Al Wahda ontslagen coach wilde echter niet tussentijds instappen, waarna de aandacht werd verlegd naar andere kandidaten. Steijn is wél bereid om na afloop van dit seizoen terug te keren bij ADO. Mede hierdoor is ook gekozen voor een samenwerking van slechts een halfjaar met Pardew.

Minister OCW moet beslissen over openbaarheid Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) moet beslissen of het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) eerder dan 1 januari 2025 opengesteld wordt en zo ja, onder welke voorwaarden. Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden had de rijksarchivaris van het Nationaal Archief, die het CABR beheert, om inzage in het archief gevraagd. De rijksarchivaris moet dit verzoek nu doorsturen naar de minister.

Achtergrond
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging bevat dossiers van ruim 300.000 Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog beschuldigd werden van oorlogsmisdaden of samenwerking met de Duitse bezetter. Met het oog op de privacy van nog levende personen van wie een dossier in het CABR aanwezig is, wordt het archief pas openbaar op 1 januari 2025. De stichting wil nu al toegang tot het archief om de identiteit van nog levende oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen achterhalen en deze alsnog te laten opsporen en berechten.

De rijksarchivaris moet verzoek eerst aan minister OCW doorzenden…
De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de rijksarchivaris het verzoek van de stichting ook had moeten opvatten als een verzoek om het CABR eerder dan 1 januari 2025 open te stellen. Omdat de minister van OCW verantwoordelijk is voor het Nationaal Archief en de minister van Justitie en Veiligheid destijds heeft bepaald dat het CABR pas openbaar wordt in 2025, moet de minister van OCW, na overleg met de minister van Justitie en Veiligheid, hierover een besluit nemen en niet de rijksarchivaris. Daarom moet de rijksarchivaris het verzoek van de stichting nu eerst doorsturen aan de minister van OCW.

…zodat zij een besluit kan nemen over openbaarheid CABR…
De minister moet bij haar besluit het privacybelang van personen die voorkomen in het CABR afwegen tegen het belang van de stichting om kennis te nemen van de persoonsgegevens in dit archief. Bij die beoordeling kan de minister beslissen het CABR eerder dan 2025 open te stellen, maar zij kan ook beslissen een specifieke persoon toegang te geven tot het archief of daaraan nadere voorschriften verbinden. Ten slotte moet de minister in aanmerking nemen dat het verzoek van de stichting gesteund wordt door verklaringen van een oud-gevangene van Kamp Vught, het Simon Wiesenthal Center, Federatie Joods Nederland en Opperrabbinaat voor Nederland.

…waarna rijksarchivaris vervolgens beslist of stichting inzage krijgt
De minister moet eerst het besluit nemen of het CABR, al dan niet onder voorwaarden, eerder opengesteld wordt. De rijksarchivaris van het Nationaal Archief moet vervolgens binnen 18 weken een nieuw besluit nemen op het inzageverzoek van de stichting. Als de minister besluit het CABR niet eerder dan 1 januari 2025 open te stellen, dan zal de rijksarchivaris alsnog moeten beoordelen of het volkenrecht een verplichting oplegt dat de stichting nu al inzage zou moeten hebben in de gegevens in het CABR.

Auto met Frans handelaarskenteken in beslag genomen

Maandagmiddag rond 15.15 uur controleerden surveillerende agenten op de Olympialaan in Bergen op Zoom een personenauto die Franse handelaarsplaten voerde. Het is verboden om in Nederland rond te rijden met deze kentekenplaten op de auto.

De auto werd aan de kant gezet en door de agenten werd contact opgenomen met de Officier van Justitie. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder van deze auto al vaker bekeurd en gewaarschuwd was dat hij niet met deze kentekenplaten mocht rijden. Op last van de Officier van Justitie is de auto (met kentekenplaten) in beslag genomen en verbeurd verklaard.

Van de verdachte, een 35-jarige Fransman uit Valenciennes, is met hulp van een Franse tolk een verklaring opgenomen.

Uitstoot CO2 lager in het derde kwartaal van 2019

De CO2-uitstoot in Nederland was in het derde kwartaal 4,4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Volgens de tweede berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 1,9 procent. De afname van de CO2-uitstoot komt vooral doordat elektriciteitsbedrijven minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet bij hun productie. Daarentegen nam de CO2- uitstoot van huishoudens en de dienstverlening toe. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot. Het derde kwartaal van 2019 was iets minder warm dan dat van 2018. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in het derde kwartaal 4,9 procent lager dan een jaar eerder.

Lagere CO2 –uitstoot energiebedrijven
In het derde kwartaal van 2019 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 13 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het derde kwartaal goed voor bijna 29 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool. Daarnaast werd ook meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. De elektriciteitsproductie en de toegevoegde waarde van de elektriciteitsproducenten waren wel iets hoger dan in het derde kwartaal van 2018.

Landbouw en industrie stoten minder CO2 uit
In het derde kwartaal was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid ruim 5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit cluster was in het derde kwartaal van 2019 goed voor ruim 26 procent van de totale uitstoot. In de aardolie-industrie stegen de emissies, terwijl in de chemie en de basismetaalindustrie de CO2-emissies daalden.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening hoger
De CO2-uitstoot van huishoudens was bijna 3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er werd meer aardgas verstookt voor verwarming van woningen en ook de emissies door autogebruik namen toe. In het derde kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens ruim 17 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, die goed is voor bijna 11 procent van de CO2-uitstoot, ruim 3 procent hoger dan in het derde kwartaal 2018.

Hogere CO2-uitstoot transportsector
De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het derde kwartaal bijna 2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 17 procent. De uitstoot van de luchtvaart, binnenvaart en wegvervoer nam toe, de uitstoot van de zeevaart nam daarentegen af.

ReŽel beschikbaar inkomen huishoudens 1,7 procent hoger

Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het derde kwartaal van 2019 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. Zowel het inkomen van werknemers als zelfstandigen nam toe. Huishoudens verkopen al anderhalf jaar per saldo beursgenoteerde aandelen. In totaal werd in deze zes kwartalen voor per saldo bijna 8 miljard euro verkocht, maar mede door koersontwikkelingen was hun portefeuille aan het einde van het derde kwartaal uiteindelijk 1 miljard kleiner dan anderhalf jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.

Zowel werknemers als zelfstandigen zagen hun inkomen toenemen. De totale beloning van werknemers lag 4,0 procent hoger dan een jaar eerder (3,4 miljard euro), onder meer doordat het aantal banen en de gewerkte uren toenamen. De toename van de totale beloning was wel minder groot dan in de voorgaande kwartalen. In de meeste bedrijfstakken steeg het inkomen van zelfstandigen. In totaal nam het gemengd inkomen met 4,8 procent toe (0,9 miljard euro). Om tot het reëel beschikbaar inkomen te komen wordt het inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Kwartaalcijfers over het reëel beschikbaar inkomen worden bepaald door bij het verslagkwartaal de inkomens van de voorgaande drie kwartalen op te tellen. Op basis van deze cijfers kan niet gezegd worden hoe de inkomensontwikkeling verdeeld is over verschillende typen huishoudens.

Huishoudens verkopen aandelen
Huishoudens verkochten in het derde kwartaal per saldo aandelen in beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen. Dit is inmiddels het zesde kwartaal op rij waarin de verkopen groter zijn dan de aankopen. In deze periode nam het aandelenbezit van huishoudens met bijna een miljard euro af, tot 127,9 miljard euro. Huishoudens verkochten in deze zes kwartalen weliswaar voor 7,8 miljard euro aan aandelen, maar het bezit werd meer waard door stijgende beurskoersen, ondanks de sterke daling in het vierde kwartaal van 2018.

De spaartegoeden van huishoudens bleven in het derde kwartaal vrijwel gelijk. In eerdere jaren werden vooral tegoeden onttrokken in het derde kwartaal. De spaartegoeden hebben een vrij sterk kwartaalpatroon. In het tweede kwartaal is de inleg vaak het grootst omdat veel huishoudens dan vakantiegeld krijgen. In het derde kwartaal is de consumptie van huishoudens juist hoger dan in de andere kwartalen, waarvoor per saldo spaargelden opgenomen worden om dit te financieren. Ook in de voorgaande kwartalen van 2019 was per saldo meer ingelegd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De verkoop van aandelen is hierop ook van invloed.

Overheid houdt 14 miljard over na eerste drie kwartalen van 2019

De overheid realiseerde over de eerste drie kwartalen van 2019 een overschot van meer dan 14 miljard euro. De tussenstand van het overheidssaldo in percentage van het bruto binnenlands product (bbp) komt daarmee uit op 1,7 procent. Dit is gemeten op jaarbasis vanaf het vierde kwartaal van 2018 tot en met het derde kwartaal van 2019. De overheidsschuld als percentage van het bbp kwam aan het eind van het derde kwartaal uit op 49,3 procent. In 2008 lag de schuld voor de laatste keer onder de 50 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën.

Het overschot gerealiseerd in de eerste drie kwartalen van 2019 is bijna 3 miljard euro hoger dan het overschot over heel 2018. Het overheidssaldo over 2018 bedroeg 1,5 procent van het bbp. De Najaarsnota van het Ministerie van Financiën gaat uit van een overschot van 10,4 miljard euro voor heel 2019, oftewel 1,3 procent van het bbp. Het voorlopige cijfer na drie kwartalen ligt hier bijna 4 miljard euro boven.

Collectievelastendruk hoog
De overheidsinkomsten stegen in de eerste drie kwartalen van 2019 met bijna 12 miljard euro ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2018. Dit is geheel toe te schrijven aan de belastingen en sociale premies. De collectievelastendruk bleef in het derde kwartaal 38,6 procent van het bbp, het hoogst sinds het CBS de collectievelastendruk meet. De overige inkomsten van de overheid daalden met 1 miljard euro. Deze daling kwam vooral doordat deze overige inkomsten in het najaar van 2018 hoger lagen door een schikking met ING voor 0.8 miljard euro.

Uitgaven stijgen verder
In de eerste drie kwartalen van 2019 waren de uitgaven waren ruim 9 miljard euro hoger dan in dezelfde periode van 2018. De helft van de toename, bijna 5 miljard euro, zat bij de uitgaven aan sociale uitkeringen en de zorg. De uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen daalden. De uitgaven aan beloning van overheidswerknemers stegen met 2 miljard euro. Ook de investeringen en afdrachten aan de EU droegen bij aan de stijging van de uitgaven, beide met 1 miljard euro. Verder namen de uitgaven toe door een kapitaalinjectie van de Staat ter grootte van 0,4 miljard euro in Tennet voor investeringen in het kader van de energietransitie.

Schuldquote voor het eerst sinds 2008 onder de 50 procent
De overheidsschuld kwam eind september uit op bijna 395 miljard euro. Dit is bijna 11 miljard euro minder dan eind 2018. Deze afname kon worden gerealiseerd door het overschot van 14 miljard euro in de eerste drie kwartalen. Ten opzichte van een kwartaal eerder is de schuld met 9 miljard euro gedaald. Overtollige middelen die de Staat eind juni op deposito’s in het buitenland had gezet, zijn in het derde kwartaal gebruikt voor verdere schuldaflossing.

De schuld als percentage van het bbp is sinds eind 2018 met 3,1 procentpunt gedaald tot 49,3 procent van het bbp. Iets minder dan de helft van de daling komt door aflossing van schuld, de rest van de daling kwam door de toename van het bbp (noemereffect). De Najaarsnota gaat uit van een schuldquote aan het eind van 2019 van 49,1 procent van het bbp.

Het overheidssaldo en de schuldquote zijn belangrijke graadmeters voor de stand van de overheidsfinanciën in een land. Nederland voldoet al vanaf 2013 aan de Europese tekortnorm van 3 procent van het bbp en vanaf 2017 aan de Europese schuldnorm van 60 procent.

Ten Hag neemt vijf Ajax-talenten van Onder-19 mee naar Qatar

De tweelingbroers Quinten en Jurriën Timber (18), Kenneth Taylor (17), Sontje Hansen (17) en Naci Ünüvar (16) mogen met het eerste elftal van Ajax mee op trainingskamp naar Qatar, zo meldt De Telegraaf dinsdag. De vijf talenten worden beloond voor hun ontwikkeling in de eerste sezoenshelft, waarin zij met name in de UEFA Youth League veel indruk maakten.

Ten Hag kiest bij Ajax regelmatig voor jeugdspelers. Zo brak dit seizoen Sergiño Dest door onder zijn hoede, terwijl hij afgelopen zondag tegen ADO Den Haag (6-1) Hansen liet debuteren in de Eredivisie. Tegen ADO liet hij bovendien Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch en Lassina Traoré voor het eerst in hun prille loopbaan vanaf de aftrap starten. Het drietal bekroonden hun basisdebuut in de competite met een doelpunt.

Hoewel de vijf talenten die mee mogen naar Qatar allen nog in actie mogen komen in Ajax Onder-19 en Ünüvar zelfs nog een elftal lager, kwamen zij dit seizoen allen al meer dan eens in actie namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Hansen luisterde onlangs zijn debuut in de Eerste Divisie op met een doelpunt tegen SC Cambuur. Ook Ünüvar heeft zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal inmiddels gemaakt.

Ajax stapt op 4 januari op het vliegtuig naar Qatar en verblijft daar tot en met 12 januari.

Sneijder krijgt groots afscheid in De Galgenwaard

Wesley Sneijder krijgt op woensdag 3 juni een zogenaamde testimonial in De Galgenwaard. De 35-jarige oud-middenvelder, die afgelopen jaar een punt achter zijn loopbaan zette, onthult in gesprek met De Telegraaf dat grote namen uit binnen- en buitenland acte de présence zullen geven in Utrecht. "Het wordt een wedstrijd tussen een Oranje-sterrenelftal en een team van de spelers met wie ik in Nederland, Spanje, Italië en Turkije heb samengespeeld", zo laat Sneijder weten.

De namen van Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Arjen Robben, John Heitinga, Dirk Kuyt, Nigel de Jong, Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst staan reeds op het lijstje van zijn management Players United. Ook Julio Cesar, Javier Zanetti, Samuel Eto'o, Cristian Chivu, Marco Materazzi, Dejan Stankovic, Esteban Cambiasso, Diego Milito, Fabio Cannavaro, Jari Litmanen, Selçuk Inan en Burak Yilmaz zullen van de partij zijn.

Bert van Marwijk en José Mourinho fungeren tijdens de testimonial van Sneijder als trainers. Sneijder spreekt van een 'bijzondere band' met Van Marwijk en noemt Mourinho 'de beste coach ter wereld'.

"Hij vindt het leuk om oude bekenden te zien. We hebben nog steeds de Inter-appgroep uit 2010 en spreken elkaar veel", legt hij uit. "Ik heb even afstand genomen van het sporten, maar ga in het nieuwe jaar vol in training voor mijn afscheidswedstrijd. Ik wil topfit aan de aftrap staan. Dat moet ook wel, want José is veeleisend en zet me anders gewoon op de bank."

"Tijdens je carrière rijd je met 120 kilometer per uur door een tunnel, ben je volledig gefocust. Nu pas merk ik wat mijn ploeggenoten en ik in Oranje en bij mijn clubs hebben losgemaakt. Ik word nog steeds door veel fans van Ajax, Real Madrid, Internazionale en Galatasaray aangesproken. En dat veel voormalige medespelers geen seconde hoefden na te denken en onmiddellijk hun komst toezegden, doet me ook goed", vertelt Sneijder. Er zullen tijdens zijn testimonial tevens 'topartiesten' aanwezig zijn.

Onderzoek naar zware mishandeling man

De politie is een onderzoek gestart nadat een gewonde man is aangetroffen op de Schoolstraat in Breda. Op dinsdag 24 december 2019 om 3.55 uur kwam er een melding binnen bij het Operationeel Centrum dat een man gewond op straat lag in de Schoolstraat. Hulpdiensten spoedden zich naar de man.

De 26-jarige man uit Breda was zodanig gewond in zijn gezicht dat hij niets kon vertellen, hij werd snel naar een ziekenhuis gebracht. Getuigen gaven verschillende verklaringen over wat er gebeurd kon zijn. Mogelijk zou een ruzie in een van de horecagelegenheden aan de mishandeling vooraf gegaan zijn.

De politie is een onderzoek gestart. Camerabeelden zullen worden bekeken. Ze zijn ook op zoek naar mensen die tussen 3.45 en 4.15 uur in de omgeving van de Schoolstraat waren en mogelijk gezien hebben wat er gebeurd is. Misschien dat iemand een vluchtroute van de verdachte kan aangeven. Getuigen worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Schulden eurozone nog steeds hoger dan voor de crisis

Halverwege 2019 bedroeg de Nederlandse schuldquote, de overheidsschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), 50,9 procent bbp. Binnen de eurozone van 19 landen hadden slechts vier landen een lagere schuldquote. De schuldquote van de eurozone lag aan het eind van het tweede kwartaal op 86,4 procent bbp. Volgens de Europese norm voor overheidsschulden zou de overheidsschuld maximaal 60 procent bbp mogen bedragen. Eind 2007 voldeden tien eurolanden aan deze Europese norm, maar halverwege 2019 zijn dit er nog maar zeven. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor Overheidsfinanciën.

In de nasleep van de kredietcrisis stegen de overheidsschulden in Europese landen. In 2014 bereikte de schuld van de eurozone de hoogste stand. De schuldquote piekte destijds op 92,8 procent bbp. Daarna nam deze weer gestaag af. In Nederland is de schuldquote inmiddels weer gedaald tot ruim onder de Europese schuldnorm van 60 procent bbp. In de meeste eurolanden ligt deze echter nog boven dat niveau. Meerdere eurolanden realiseren ook ruim tien jaar na de start van de kredietcrisis nog begrotingstekorten en de schuldafname gaat daardoor langzamer in deze landen of vindt zelfs helemaal niet plaats. Met 180,2 procent bbp heeft Griekenland momenteel de hoogste schuldquote van de eurozone. Onder andere in België en Spanje bleef de schuldquote op een hoog niveau. In Italië en Frankrijk steeg de schuldquote in 2019 nog.

De overheidsschuld van landen van de Europese Unie (EU) die niet de euro voeren ligt gemiddeld lager dan die van de eurolanden. Dit komt voornamelijk door de lage schuldniveaus van de Scandinavische en Oost-Europese landen die hun eigen munt voeren en de hoge schuldniveaus van de Zuid-Europese landen die wel tot de eurozone behoren.

Overheidsschuld landen eurozone ruim 10.000 miljard euro
De totale overheidsschuld van de landen in de eurozone samen kwam halverwege 2019 uit op 10.035 miljard euro, oftewel 86,4 procent van het bbp. Om bij het huidige niveau van het bbp de schuld in de eurozone te laten voldoen aan de Europese schuldnorm zou de schuld bijna 3.100 miljard euro lager moeten liggen.

Italië en Frankrijk hebben elk momenteel ongeveer 2.400 miljard euro schuld, oftewel ongeveer 23 procent van de totale overheidsschuld in de eurozone. De Griekse schuld bedraagt 336 miljard euro, 3 procent van de totale schuld. Nederland is met 404 miljard euro goed voor bijna 4 procent.

Nederlandse begrotingsdiscipline helpt schuldquote te verlagen
De schuldquote nam in Nederland het meest toe in 2008. De groei van het bbp en het positieve overheidssaldo hadden in dat jaar weliswaar een schuldquoteverlagend effect van 2,7 procentpunt bbp. Het Rijk zag zich echter door de kredietcrisis genoodzaakt in te grijpen om de stabiliteit van de financiële markten te waarborgen. Binnen een half jaar werd onder meer tijdelijk kapitaal verstrekt aan financiële instellingen en werd Fortis Nederland genationaliseerd. Deze ingrepen hadden een schuldquoteverhogend effect van 14,4 procentpunt bbp, waardoor de schuldquote in 2008 met 11,7 procentpunt bbp toenam.

In 2009 belandde Nederland in een recessie en het lagere bbp zorgde in dat jaar voor een toename van de schuldquote door het zogeheten noemereffect. Hoewel het bbp gecorrigeerd voor prijzen in 2012 ook afnam, nam het bbp in werkelijke prijzen dat jaar wel toe. Daarom was 2009 het enige jaar waarin het bbp de schuldquotemutatie heeft verslechterd. Het begrotingsoverschot sloeg in 2009 om in een begrotingstekort en dit had tot en met 2015 een schuldquoteverhogend effect. Sinds 2015 nam de schuldquote weer af. Het positieve overheidssaldo sinds 2016, een sterkere groei van het bbp en de verkoop van verschillende activa, waaronder het gedeeltelijk naar de beurs brengen van ABN AMRO in 2015, droegen bij aan de verlaging van de schuldquote in die periode.

Overheidssaldo eurozone nog steeds verslechterend effect op schuldquote
De schuldquotemutatie van de eurozone is anders opgebouwd dan die van Nederland. Ook in de eurozone heeft alleen in 2009 het bbp een verhogend effect op de schuldquote gehad. Omdat in veel eurolanden de overheidsuitgaven in elk jaar in de periode 2007-2019 hoger zijn dan de overheidsinkomsten, hadden de overheidssaldi een schuldquoteverhogend effect. Daarnaast hebben onder meer de aan- en verkoop en herwaardering van financiële activa tussen 2007 en 2010 de schuldquote in de eurozone verhoogd.

FOK! Wat een weer: eerst regen, dan buien

In de ochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Het regengebied trekt naar het noordoosten en verlaat in de loop van de middag het land. Daarachter wordt het half tot zwaar bewolkt met enkele buien, die in het zuiden lokaal met korrelhagel gepaard gaan. Aan de kust is er een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noordoosten tot 11°C in het zuiden. De wind is eerst zuidelijk en overwegend matig. In de loop van de dag wordt de wind in het noorden zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen. In de rest van het land steekt een vlagerige westelijke wind op, boven land overwegend vrij krachtig, aan de kust krachtig en tijdelijk hard met aan zee windstoten rond 80 km/u. Later in de middag en in de avond neemt de wind af naar zwak tot matig, aan de kust naar vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag is er veel bewolking, komen er verspreid over het land buien voor en zijn er slechts enkele kortdurende opklaringen. De minima liggen rond 6°C. De west- tot noordwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig.

Eerste kerstdag zijn er wolkenvelden en komt de zon vooral later op de dag van tijd tot tijd tevoorschijn. Verspreid over het land komen enkele buien voor. In de avond wordt het op steeds meer plaatsen droog. Het wordt een graad of 9 en de west- tot noordwestenwind is boven land matig, aan zee in de ochtend vrij krachtig. Later op de dag neemt de wind af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Je zou maar op Hawai zijn, zoals een bekende van me...
Je zou maar op Hawai zijn, zoals een bekende van me...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Om besmetting infectieziekten te voorkomen moet vaccinatiegraad omhoog'

Het aantal kinderen dat in Amsterdam door vaccinaties wordt beschermd tegen infectieziekten is lager dan het landelijke gemiddelde. Om het aantal besmettingen van ziektes zoals de bof, rode hond of mazelen te voorkomen, moet de vaccinatiegraad van kinderen in de stad omhoog.

Dat schrijft zorgwethouder Simone Kukenheim in een brief aan de commissie Zorg. Het RIVM meldt in het jaarverslag van 2018 dat er landelijk een eind is gekomen aan de daling van het aantal kinderen dat wordt ingeënt tegen infectiezieken, maar voor Amsterdam is dit niet het geval.

Aantal inentingen
Het streven is dat 90 procent van alle kinderen is ingeënt, maar in Amsterdam liggen de cijfers voor een aantal van de inentingen zo'n één à twee procent onder dit streven. Bij inentingen tegen difterie, tetanus en polio (DTP) ligt het percentage zelfs een stuk lager, want maar 79,9 procent van de Amsterdamse kinderen is hiertegen gevaccineerd. Voor de bof, mazelen en rode hond (BFR) ligt het percentage op 80,1 procent. Landelijk liggen de percentages inentingen tegen DTP en BFR op zo'n 85,5 procent.

De cijfers hebben betrekking op kinderen die alle inentingen exact volgens het tijdschema van het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad. Kinderen die om andere redenen de inenting op een andere dag hebben gehad, tellen niet mee. Dit betekent dat het percentage dus eigenlijk iets hoger ligt, omdat deze kinderen wel zijn beschermd tegen infectieziekten.

'Toenemende risico's voor volksgezondheid'
Wethouder Kukenheim schrijft verder in de brief dat als de daling doorzet, dit 'toenemende risico's oplevert voor de volksgezondheid. Het is en blijft dus zeer belangrijk om de vaccinatiegraad te monitoren en omhoog te krijgen.'

Om die reden presenteert de wethouder een aantal acties waaronder het inzetten op extra informatievoorziening over inentingen op jeugdinstellingen en scholen, actief ouders benaderen van niet-ingeënte kinderen en activiteiten organiseren rond groepsvaccinaties.

Ook wordt er doorgegaan met het actief inzetten van social media en wil de gemeente sleutelfiguren inzetten om moeilijk bereikbare groepen toch te kunnen informeren. Ook wordt er een pilot uitgevoerd op scholen (voor voortgezet of speciaal onderwijs) om op locatie te vaccineren.

Naast het bovenstaande wordt er ook nog een programma gestart waarbij wordt gemonitord wie zich niet laat inenten en wat daar een oorzaak van kan zijn. Inentingen die het minst worden gehaald zijn die voor de bof, mazelen en rode hond (dit is één inenting), voor humaan-papillomavirus (kan baarmoederhalskanker veroorzaken) en voor meningokokken.

FOK!Kerstprijsvraag: 24 december

Mortal Kombat 11 is een vechtspel ontwikkeld door NetherRealm Studios. Het is het elfde hoofddeel in de Mortal Kombat-reeks. De game is ontwikkeld voor Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Vandaag geven we een Mortal Kombat 11 exemplaar voorNintendo Switch weg. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Bij FOK! is Pheno de grootste Mortal Kombat freak die er is. Hij reviewde ook Mortal Kombat 11 en hoopte in zijn conclusie dat ze weg moesten blijven van?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.