Rallyrijder Tšnak slaat grote slag in Rally van Finland

Rallyrijder Ott Tänak heeft een grote slag geslagen in de strijd om de wereldtitel. De Estse Toyota-coureur won samen met navigator Martin Järveoja de prestigieuze Rally van Finland in zijn Yaris.

De strijd om het WK is weer uiterst spannend en gaat tussen drie coureurs en hun navigators: Tänak/Järveoja, de Belg Thierry Neuville met Nicolas Gilsoul (Hyundai i20) en de Franse veelvoudig en regerend wereldkampioen Sébastien Ogier met Julien Ingrassia (Citroën C3).

Ogier, die onlangs aankondigde na volgend jaar te stoppen, werd op vrijdagavond ziek en had het in het weekeinde dan ook erg zwaar. Na 13 van de 23 proeven stond de top-3 binnen welgeteld zes tienden van een seconde: Jari-Matti Latvala stond voor Toyota-teamgenoten Kris Meeke en Tänak.

In de veertiende proef, de beruchte Kakaristo-route, ging het fout voor Meeke: de Brit zag een steen aan de buitenkant van een bocht over het hoofd, knalde erop en brak zijn achterwielophanging; einde verhaal. Latvala raakte diezelfde steen, maar kwam er met een lekke band en veertien verloren seconden vanaf.

De coureurs in actie op onder meer de Kakaristo-proef (Bron: YouTube)

Tänak pakte ondertussen de leiding, terwijl de Finse Citroën-coureur Esapekka Lappi met navigator Janne Ferm voorbij Latvala naar de tweede plek schoof. De top-3 bleef ook tijdens de tweede Kakaristo-proef gelijk, Andreas Mikkelsen (Hyundai) kwam voorbij Ogier naar de vierde plek, Neuville lag zevende.

De Ier Craig Breen maakte bij Hyundai zijn comeback en deed het geweldig. Zo goed zelfs, dat hij wat in moest houden om zijn zesde plek af te staan aan teamgenoot Neuville, die om de titel strijdt. In de slotproeven veranderde voorin niks meer en na de iconische Ruuhimäki-proef pakte Tänak de winst, voor Lappi en Latvala.

In het WK staat Tänak, die de power stage won en zo nog bonuspunten pakte, nu 22 punten voor op Ogier, die Neuville drie punten achter zich heeft.