Actie voor meer vrouwen in Top 2000

Vanaf zaterdag mag iedereen weer stemmen op zijn of haar favoriete platen in de Top 2000, maar net zoals met discussie rondom Zwarte Piet heeft ook de lijst van NPO Radio 2 zijn tradities; meer vrouwelijke artiesten in de lijst.

Via een website en bijbehorende Facebook-pagina proberen de initiatiefnemers mensen er toe aan te sporen om op vrouwelijke artiesten in de Top 2000 te stemmen. In de afgelopen editie was van alle artiesten slechts 16% vrouw, maar daarbij zijn de achtergrondzangeressen niet meegeteld.

"Het is belangrijk dat vrouwelijk talent wordt gehoord. Wij willen een muziekwereld met meer vrouwelijke rolmodellen", is onder meer op de website te lezen.

Eén van de initiatiefneemsters is Nienke Raap. Zij gaat in elk geval op 35 vrouwennummers stemmen. "Je kunt zeggen dat het lage percentage vrouwen in de Top 2000 niet belangrijk is, maar het legt wel een groter probleem bloot. Namelijk de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de muziekindustrie. Dat geldt ook voor vrouwelijke headliners op festivals en vrouwelijke artiesten op de radio", zegt ze in het Algemeen Dagblad.

Annemieke Schollaardt, DJ van NPO Radio 2 en één van de presentatoren van de lijst, was zich niet eens bewust van het feit, dat zo weinig vrouwelijke artiesten in de Top 2000 stonden. "Hoeveel vrouwen had ik vorig jaar in mijn eigen keuzelijstje staan? Ik zou het niet eens weten, ik kies voor de nummers, de muziek. Of het nou een man is of een vrouw."

Over een paar weken zullen we dus weten of het percentage vrouwen in de Top 2000 omhoog is gegaan. Maar hoe stem jij eigenlijk? Stem je op nummers, die je zelf tof vind of kijk je ook naar andere aspecten zoals het aandeel mannen en vrouwen?