NPO vindt experiment nasynchronisatie terecht

Gisteren maakte de NPO bekend dat ze de Duitse serie Bad Banks in een Nederlandse nasynchronisatie gaan uitzenden. Ze waren zelf erg enthousiast dat ze zelfs Barry Atsma hadden kunnen inschakelen om de rol van Barry Atsma in te spreken. De reacties waren niet mals.

Over de lijn getrokken kan men stellen dat men geen fan is van het idee. Op een poll die we eerder uitzetten op onze site blijkt dat 75% (op 2000 ondervraagden) altijd vóór ondertiteling is. Je kan stellen dat (kinderseries niet meegenomen) slechts 3,3% iets ziet in nasynchronisatie in het Nederlands. Er is ook niks mis met het lezen van ondertiteling. Niet voor niks staan Nederlanders bekend om hun uitmuntende beheersing van vooral de Engelse taal. 

De NPO lijkt echter de plank volledig mis te slaan. In een interview met AD geeft woordvoerster Anneke de Vries van de NPO antwoord op de vraag of men denkt dat er vraag naar is.

,,Wij merken dat sommige kijkers het lastig vinden om bij buitenlandse series zowel ondertiteling te lezen als het programma te volgen. Je moet dan twee dingen tegelijk doen. Met dit experiment willen we onderzoeken of een Nederlands ingesproken serie het volgen van het verhaal makkelijker maakt.’’

Het AD vindt dit een opmerkelijk antwoord, gezien we al decennialang ondertiteling gewend zijn in Nederland.

,,Dat is een aanname, want dat weten we niet zeker. Vandaar dit experiment. Wat nou als het wél zo is? Dat meer mensen nu wél gaan kijken? Dan kan je toch wel concluderen dat mensen er moeite mee hadden, of dat ze het te snel vonden gaan en het lastig vonden twee dingen tegelijk te doen.’’

Hoewel de NPO dus meer lijkt te weten (het publiek vindt ondertiteling lastig) lijkt er ook geen onderzoek te zijn gedaan of dit écht zo is. Er is dus geen gegronde reden om dit experiment te starten.

Het is een vreemde tijd voor dit soort experimenten. De NPO ligt continu onder vuur vanwege de kosten die gemaakt worden, waarbij vaak de vraag wordt gesteld of dit geld goed gespendeerd wordt. Zo werd onlangs bekend dat de NPO miljoenen investeert om de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal uit te zenden.

De originele, Duitse versie van Bad Banks is nog wel te zien op het (verstopte) themakanaal NPO1 Extra of via NPO Start.

Wat vinden jullie van dit experiment?