Gelegenheidsduo naar olympische curlingfinale

De Canadese curlers Kaitlyn Lawes en John Morris hebben zich geplaatst voor de eerste olympische finale bij de gemengde dubbels. In de halve finales in Pyeongchang werd afgerekend met het toekomstige Noorse echtpaar Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten.

Lawes en Morris wisten twee maanden geleden pas zo'n beetje dat ze samen zouden spelen. Lawes, goed voor olympisch goud in 2014, hoopte zich in het team van Jenny Jones weer voor de Spelen te plaatsen, maar ze werden op de Canadese trials in de halve finales uitgeschakeld.

Vervolgens werden die trials gewonnen door het team van Rachel Homan, die aanvankelijk de dubbels zou spelen met Morris. Dat kon niet doorgaan - elke curler mag maar één onderdeel spelen - en dus pleegde Morris een telefoontje: of Lawes zin had om samen met hem de Canadese trials in de dubbels te spelen. Dat zag Lawes wel zitten, de twee wonnen het toernooi in januari en plaatsten zich voor de Spelen.

In Pyeongchang verloren Lawes en Morris hun eerste wedstrijd, maar met zes zeges op rij sloten ze de groepsfase als nummers één af. De halve finale tegen Skaslien en Nedregotten werd aanvankelijk een spannende partij, maar met twee punten in het vijfde end nam Canada afstand.

Toch gaf het toekomstige echtpaar zich niet gewonnen en met twee punten in end zes kwamen ze terug tot 5-4. Een heerlijk shot van Lawes in het zevende end bracht drie punten binnen (8-4) en in het laatste end konden de Noren niks meer terugdoen, waardoor de Canadese finaleplek binnen was.

We kijken even mee met Lawes (Pro Shots/Action Images)
We kijken even mee met Lawes (Pro Shots/Action Images)