EU en NAVO manen Turkije toon te matigen

De Europese Commissie wil dat Turkije zijn toon matigt in het diplomatieke conflict met Nederland. De EU vraagt of Ankara zich onthoudt van 'buitensporige verklaringen' en acties die de verhouding met EU-lidstaten verder kunnen doen verslechteren. Het is voor het eerst dat 'Brussel' zich uitlaat naar aanleiding van de ruzie tussen Nederland en kandidaat-lidstaat Turkije.

"Volgend op de spanningen van de afgelopen dagen tussen Turkije en sommige EU-lidstaten, is het essentieel om verdere escalatie te voorkomen en wegen te vinden om de situatie te kalmeren", schrijven buitenlandchef Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) in een gezamenlijke verklaring maandag. "Zaken die zorgen baren kunnen alleen worden opgelost door open en directe communicatiekanalen. We zullen onze diensten blijven aanbieden in het belang van de EU-Turkije-relaties."

Turkse leiders hebben Nederland van fascisme en nazisme beschuldigd in de rel over Turkse ministers die voor Turkse kiezers in Nederland campagne wilden voeren voor een grondwetswijziging. Een woordvoerder van de commissie noemde deze woorden maandag "een schande. Dit is het soort taal dat we in Europa willen vergeten."

De commissie wijst er nog op dat "beslissingen over het houden van bijeenkomsten en manifestaties in lidstaten een zaak zijn voor die betreffende lidstaat, overeenkomstig de bepalingen in het nationale en internationale recht."

Timmermans
President Recep Tayyip Erdogan is volgens Frans Timmermans "te ver doorgeschoten" met zijn opmerking dat Nederlanders 'nazi-overblijfselen en fascisten' zijn. "De vergelijking met nazi-praktijken door de Turkse president is onaanvaardbaar", aldus de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie tegen de NOS.

Timmermans vindt dat Nederland de rug recht heeft gehouden tijdens de diplomatieke rel. "Nederland staat hier stevig zijn mannetje."

NAVO
"Robuuste discussies zijn het hart van de democratie maar ook respect. Ik roep alle NAVO-bondgenoten op respect voor elkaar te tonen en de situatie te de-escaleren." Dit zei NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag in Brussel over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

"We moeten er alles aan doen om ons te richten op wat ons verenigt, niet wat ons af en toe verdeelt", aldus de Noorse secretaris-generaal. Hij liet doorschemeren dat er geen sprake is van terugtrekking van de NAVO in Turkije. "De aanwezigheid van de NAVO in Turkije is goed voor Turkije en de rest van Europa. Het is in ons gezamenlijke belang."

EU maant Turkije toon te matigen
EU en NAVO manen Turkije toon te matigen (Foto: ANP)