FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 maart 2017

Racetalent Van Kalmthout (16) maakt indruk bij debuut in VS

Coureur Rinus van Kalmthout heeft tijdens zijn eerste serieuze weekeinde in de autosport grote indruk gemaakt. De 16-jarige Nederlander, die in Frankrijk al wat kleinere races reed, komt dit jaar uit in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap.

Dat kampioenschap maakt onderdeel uit van de Road to Indy en staat onder auspiciën van de IndyCar Series. Het is de eerste opstap richting de prestigieuze klasse, met het Pro Mazda Championship en de Indy Lights wat nog tussen de Formule 2000 en de IndyCar Series staat op de ladder.

Van Kalmthout gaat in de VS vanwege zijn voor Amerikanen wat lastige naam door het leven als Rinus VeeKay en met die naam maakte hij in het openingsweekeinde gelijk grote indruk. Op het stratencircuit van St Petersburg vertrok de Nederlander als veertiende aan races, maar dat weerhield hem er niet van flink naar voren te rijden.

In race één reed de Hoofddorper met een aantal prachtige inhaalacties al gelijk naar plek drie, maar daarna ging het zelfs nog beter. De tweede race werd door VeeKay namelijk afgesloten met een prachtige tweede plek. "Dit is geweldig, ik ben hier echt super blij mee", reageerde hij dan ook blij. 

De Nederlander zal nu weer even moeten wachten, want pas op 22 en 23 april wordt in Alabama het volgende weekeinde verreden.

Kinderen Frank Zappa maken ruzie

Het is flink hommeles tussen de kinderen van Frank Zappa. Ahmet en Diva Zappa zijn naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat hun broer Dweezil de nalatenschap van de in 1993 overleden Frank verkwanselt. Dat meldt showbizzsite TMZ.

De ruzie loopt al langer. Ahmet en Diva willen nu via de rechter gedaan krijgen dat ze een website mogen beginnen om Dweezil van repliek te dienen. Hij roept tegen iedereen die het maar wil horen dat zijn broer en zus zijn carrière om zeep helpen.

Dweezil zou namelijk niet meer mogen toeren onder de naam Zappa Plays Zappa. De muzikant pikte dat niet en doopte zijn tournee om tot Dweezil Zappa Plays Whatever the [email protected]%k he wants: Cease and Desist Tour 2016.

En dat was weer tegen het zere been van zijn broer en zus. Die claimen dat ze hun broer altijd de ruimte hebben gegeven om muziek te maken. Wat Diva en Ahmet wel een doorn in het oog is, zo blijkt uit de rechtbankdocumenten die TMZ heeft ingezien, is dat Dweezil heel veel verdient aan zijn tournee en ondanks dat bij zijn fans bedelt om geld voor de juridische strijd tegen zijn familie.

Kinderen Frank Zappa maken ruzie
Kinderen Frank Zappa maken ruzie (Foto: BuzzE)

Later dit jaar PS4-games naar pc streamen met PlayStation Now

Sony heeft op het PlayStation-weblog bekendgemaakt dat PS4-titels streamen naar pc later dit jaar mogelijk wordt via PlayStation Now. Tot nu toe waren alleen PlayStation 3-games speelbaar via de dienst.

Momenteel staan er bijna 500 PlayStation 3-titels in de library van PlayStation Now die via een abonnement op de dienst gespeeld kunnen worden op PS4 en pc. PS Now kost momenteel €16,99 per maand, maar is maandelijks opzegbaar dus voor veel mensen biedt het een mogelijkheid om gemiste toppers alsnog te kunnen spelen. Voor veel pc-gamers is het een mooie kans om alsnog aan de slag te kunnen met veel gewilde Sony-exclusives, al is nog niet bekend welke PS4-titels straks beschikbaar worden. Aannemelijk is dat het om oudere titels gaat, zoals dat ook het geval is bij vergelijkbare diensten.

PS Now biedt bovendien cloud savegames zodat je met je voortgang in games kunt switchen van platform naar platform. Wanneer de dienst beschikbaar wordt is nog niet bekend, maar PS Now-abonnees kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten voor een testfase.

Fotospecial: Freestyle Motocross

Nederland is redelijk motorsportgek, ondanks dat we in de meeste disciplines geen hele hoge ogen gooien. De uitzondering op dit statement is natuurlijk Jeffrey Herlings, die al jaren de MX2-klasse in de motocross domineert en het dit seizoen op het hoogste niveau, de MXGP, gaat proberen. Daarnaast doen coureurs als Michael van der Mark (World Superbike) en Bo Bendsneyder (Moto3) het uitstekend.

Nieuwe trailer voor Doctor Who 10

De BBC heeft vanavond in de rust van de FA Cup kwartfinale een nieuwe trailer voor Doctor Who 10 uitgezonden.

De trailer toont, zoals we dat inmiddels gewend zijn, nieuwe en (hele) oude vijanden van de Doctor, meer beelden van de nieuwe companion Bill (Pearl Mackie) en de terugkerende gastrol Nardole (Matt Lucas). Daarnaast veel nieuwe werelden en de nodige bijdehante opmerkingen.

Doctor Who 10 is het laatste seizoen met Peter Capaldi in de titelrol (hij sluit zijn periode af met de kerstspecial in december) én het laatste seizoen van showrunner Steven Moffat, voordat volgend jaar een nieuwe Doctor en een nieuwe showrunner de stokjes overnemen. Wie de nieuwe Doctor is, is momenteel het onderwerp van speculatie onder fans en andere kenners, maar de showrunner is al een tijdje bekend: Chris Chibnall zal vanaf seizoen 11 de lijnen uitzetten. Hij schreef eerder voor Doctor Who, was showrunner van het tweede seizoen van spin-off Torchwood en is het beste bekend als de bedenker van de misdaadserie Broadchurch.

Voordat het zover is zal Doctor Who 10 op 15 april van start gaan. De eerste aflevering heet The Pilot.

Debatinstituut: Rutte duidelijke winnaar

Het Nederlands Debatinstituut vindt dat VVD-leider Mark Rutte maandagavond beter uit het lijsttrekkersdebat van EenVandaag kwam dan PVV-voorman Geert Wilders.

Volgens directeur van het Debatinstituut Roderik van Grieken maakte de premier op het gebied van geloofwaardigheid een betere indruk dan Wilders. "Wilders viel Rutte steeds aan op geloofwaardigheid, maar is Wilders wel degene die het mandaat heeft om Rutte daarop aan te vallen? Rutte pareerde vooral in het derde debat over immigratie eenvoudig de aanvallen van Wilders met de tegenvraag 'wat dan het plan van de PVV is"', aldus Van Grieken.

Een ander zwak punt van Wilders was volgens Van Grieken dat hij in het debat te eenzijdige denkbeelden uitte: "Tijdens het debat over de zorg ging Wilders al over immigratie praten. Dan wek je dus de indruk dat je een one-issue-partij bent en op veel gebieden geen geloofwaardig alternatief biedt."

Wat volgens Van Grieken verder opviel was de gespannen houding van Wilders tegenover de ontspannen uitstraling van de premier. Rutte maakt gretig gebruik van de opmerking van Wilders dat die geen werk wil maken van de naleving van een koranverbod. Rutte noemde het om die reden een "nepmaatregel".

Debatinstituut: Rutte duidelijke winnaar
Debatinstituut: Rutte duidelijke winnaar (Foto: ANP)

Ancilla van de Leest was live op FOK!

Vandaag, 13 maart, was Ancilla van de Leest van acht uur 's avonds tot een uur of half tien live op FOK! aanwezig om jullie vragen te beantwoorden.

Zij had hiervoor tijd vrijgemaakt in deze drukke campagnetijd van de Piratenpartij in de aanloop naar de verkiezingen, waarvoor wij haar uiteraard erkentelijk zijn.

Lees HIER het politieke programma van de Piratenpartij. En je kunt hier de vraag-antwoordsessie op het forum teruglezen. Nogmaals bedankt Ancilla!

Nederland maakt gehakt van Israël op World Baseball Classic

De Nederlandse honkballers hebben maandag de tweede wedstrijd in de tweede groepsfase van de World Baseball Classic gewonnen. Na de nederlaag tegen Japan werd maandag overtuigend gewonnen van Israël, dat in de eerste groepsfase nog te sterk was voor Nederland.

Een rake klap van Yurendell de Caster stelde Didi Gregorius en Jonathan Schoop in de tweede inning in staat om de score te openen. Gregorius, Andrelton Simmons en Shawn Zarraga zorgden in de derde inning voor nog meer punten en sloegen Nederland zelfs al naar 6-0.

Een honkslag van Wladimir Balentien bracht Simmons voor de 7-0 binnen, maar Gregorius zorgde voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Met Balentien en Jurrickson Profar op de honken sloeg hij een prachtige homerun, waardoor de voorsprong nog verder vergroot werd: 10-0. 

Een homerun van Nate Freiman zette de Israëliërs toch nog op het scorebord, maar de ploeg kon niks meer terug doen tegen het openingsgeweld van de ploeg van Hensley Meulens. Balentien liep een honkslag van Zarraga aan het eind nog binnen en bracht de 12-2 eindstand op het scorebord. 

Na twee gespeelde wedstrijden staat Nederland er prima voor in de groep. Woensdag speelt de ploeg om 04.00 uur Nederlandse tijd in de Tokyo Dome tegen Cuba en als die partij gewonnen wordt, staat Nederland nagenoeg zeker in de halve finales. Dat lukte vier jaar geleden ook, Nederland werd destijds vierde.

Erdogan wil naar Europees mensenrechtenhof

De Turkse president Erdogan heeft maandag gezegd dat hij over het geschil met Nederland naar het Europese Hof voor de Mensenrechten wil stappen. Hij zei dat Nederland rekenschap zal moeten afleggen en dat Turkije alle mogelijke diplomatieke sancties zal aanwenden om Nederland van repliek te dienen.

Ankara en Den Haag hebben slaande ruzie over het afgelasten van optredens van Turkse ministers die in Nederland een 'ja' wilden aanprijzen in het Turkse referendum in april. Dat gaat over de invoering van een presidentieel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003 maar is sinds 2014 geen premier meer, maar president. Die functie is in de huidige grondwet ceremonieel. De autocratisch regerende Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt. Het premierschap vervalt dan.

Turkse leiders hebben Nederland in de dit weekeinde uitgebroken ruzie van nazipraktijken beschuldigd. De Nederlandse regering zou zonder daar het recht toe te hebben, verhinderen dat politici van Erdogans partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) in Nederland campagne voeren. Een Turkse minister werd op de valreep de landingsrechten ontzegd en een ander werd staande gehouden en als ongewenste vreemdeling de grens over gezet.

Erdogan beklemtoonde maandag ook dat hij vindt dat de in februari in Turkije opgepakte Duitse correspondent Deniz Yücel een buitenlandse agent en terrorist is. In Turkije is vorig jaar een bloedige poging tot staatsgreep gepleegd. Inmiddels zitten bijna tweehonderd journalisten achter de tralies, naar schatting meer dan 45.000 mensen zijn als mogelijke samenzweerders gevangengezet en circa 130.000 mensen zijn op staande voet uit overheidsdienst ontslagen. De Franse minister Jean-Marc Ayrault riep Turkije maandag op de Europese mensenrechtenverdragen na te leven.

Erdogan wil naar Europees mensenrechtenhof
Erdogan wil naar Europees mensenrechtenhof (Foto: ANP)

Wozniacki tegen deelname Sharapova aan toernooi Stuttgart

Caroline Wozniacki is niet blij dat tennisster Maria Sharapova deel gaat nemen aan het WTA-toernooi in Stuttgart. Het evenement start op maandag 24 februari en de schorsing van Sharapova wegens meldoniumgebruik loopt twee dagen later af. De organisatie heeft geregeld dat de Russin daarom op woensdag haar partij in de eerste ronde af mag werken.

Dit is tegen het zere been van Wozniacki, zo meldt ze tegen de BBC. "De regels worden verdraaid en in het voordeel gedraaid van degene die dat wil. Natuurlijk, iedereen verdient een tweede kans. Maar aan de andere kant vind ik dat iemand die geschorst is vanwege doping, zich zelf terug moet vechten. En niet op zo'n manier."

Dat Porsche sponsor is van zowel het evenement als Sharapova zal hierbij meegeholpen hebben. "Het is heel discutabel dat ze mag meedoen in Stuttgart. Ik vind het van weinig respect getuigen tegenover de andere tennissters en de WTA."

Volgens de regels van de WTA doet Sharapova echter niets fout, want ze mag, omdat ze in het verleden Grand Slams gewonnen heeft, wildcards voor een aantal toernooien aanvragen. Hiermee kan een tennisspeler weer een goede positie op de ranking veroveren.

Turkije pleegt genocide op sinaasappels

Voor de zoveelste keer lijkt het erop dat Turkije een inktzwarte bladzijde mag toevoegen aan haar bewogen geschiedenis. 11 maart 2017 is namelijk de datum die zal ingaan als de Sinaasappelgenocide. In de plaats Izmit (het voormalige Nicomedia) heeft de AKP-jügend zich schuldig gemaakt aan een georganiseerde massamoord op de vrolijke, oranje vruchten.

Dit alles natuurlijk om Nederland, een fascistisch nazi-overblijfsel, een lesje te leren. Een vlag verbranden is namelijk veel te ingewikkeld, dus moesten de noeste verstrekkers van vitamine C het ontgelden. Met boze blikken, messen en gruwelijke uitknijptaferelen, werden tientallen exemplaren vervroegd naar de eeuwige sinaasappelboom, de heilige Appelsien, gestuurd.

Speciaal voor de gelegenheid hadden enkele leden van de stormafdeling zich gekleed in Nationalistische hemden, haarbanden en droegen ze A4-tjes met minder vriendelijke teksten bij zich. Het is wachten op een woordvoerder van de regering die de genocide gaat ontkennen en het als de 'sinaasappelkwestie' zal wegzetten. 'Er is geen enkel bewijs voor een genocide en bovendien was het oorlog', zal wellicht opnieuw zijn intrede doen.

In Oost-Jeruzalem Amsterdam konden we een soortgelijke symboliek aanschouwen. Erdofans zorgden ervoor dat de treinen trams niet meer konden rijden en zochten (wellicht bewust) plein 40-45 op om daar nazistische leuzen te gillen, de rechterarm eens lekker te strekken en de wegen te blokkeren. Ondanks dat volgens de Turkse regering, de kranten aldaar en leden van verschillende extreemrechtse organisaties Nederlanders nazi's zijn, werd tegen de aanwezige politie 'kankerjoden' gegild. Er was een waterkanon nodig om de gemoederen wat te bekoelen.

Debat Rutte en Wilders brengt niets nieuws

Het heeft even geduurd, maar eindelijk stonden de lijsttrekkers van de twee partijen die er het beste voor staan in de peilingen, PVV en VVD, tegenover elkaar. Mark Rutte en Geert Wilders gingen in de aula van de Erasmus Universiteit in debat voor het programma EenVandaag.

Mocht u geen tijd hebben gehad om ernaar te kijken, dan is dat niet zo'n probleem: u heeft namelijk niets nieuws gemist. Inhoudelijke standpunten passeerden nauwelijks de revue, en de heren vielen elkaar vooral persoonlijk aan. Geert Wilders trok bij herhaling de geloofwaardigheid van Rutte in twijfel en gaf hem persoonlijk de schuld van de problemen rondom immigratie, zorg en alle andere onderwerpen die voorbij kwamen. Mark Rutte probeerde zich vooral de rol van verstandige premier aan te meten en verweet Wilders bij herhaling dat hij wegliep uit het Catshuis-overleg ten tijde van kabinet Rutte-I en benadrukte ook regelmatig dat Wilders geen oplossingen bracht (#hoedan).

Het enige onderwerp dat door de heren nog niet was uitgekauwd, was natuurlijk de Turkijerel. Meteen bij de start van het debat stelde Wilders dat de Turkse ambassadeur onmiddellijk moet worden uitgezet. Rutte wilde daar niet aan, omdat hij de zaak niet verder wil laten escaleren: "Dit is nu het verschil tussen vanaf de bank twitteren of het land besturen."

EenVandaag Debat Rutte en Wilders (Foto: EenVandaag)
EenVandaag debat tussen Rutte en Wilders (Foto: EenVandaag)

Suaréz na nederlaag: "We verloren onze concentratie"

Barcelona ging zondag verrassend onderuit tegen Deportivo La Coruña. De thuisploeg, vijftiende in de Spaanse competitie, zegevierde met 2-1.

Luis Suaréz baalde van het resultaat, maar gebruikte het duel met Paris Saint-Germain niet als reden voor het slechte spel. Afgelopen woensdag boekte Barcelona een zwaarbevochten overwinning op de club uit Frankrijk, maar volgens Suaréz hebben de spelers genoeg tijd gekregen om te herstellen van het duel.

"Na de wedstrijd hebben we niets gedaan en we hebben genoeg tijd gehad om te herstellen. Maar soms win je en soms verlies je. Ik denk dat we een paar minuten onze concentratie kwijtraakten", vertelde de aanvaller na afloop tegenover de aanwezige media.

"Ondanks de nederlaag blijven we ons richten op La Liga. We maken nog steeds kans om kampioen te worden en we gaan niet rustiger aan doen. We blijven vechten, maar we moeten ons spel wel verbeteren", aldus Suaréz.

Kim Kardashian bij beroving als rat in de val

Kim Kardashian kon in oktober geen kant op toen ze in Parijs werd overvallen. De realityster doet haar verhaal in Keeping Up With The Kardashians, die aflevering is zondag te zien in de Verenigde Staten. E! plaatste maandag een preview van de uitzending.

"Ze vroegen om geld. Ik zei: ik heb geen geld", herinnert Kim zich nog. "Ze hebben me de gang opgesleurd, bij de trap. Toen zag ik het vuurwapen, heel duidelijk. Ik keek naar het wapen, naar beneden en dacht: ik heb een fractie van een seconde om te beslissen of ik de trap afren."

De realityster vroeg zich af of ze dan in haar rug geschoten zou worden. "Het maakt me zo van streek als ik daarover nadenk", vertelt Kim met tranen in haar ogen aan haar zussen Khloé en Kourtney. "En wat als ze niet schieten en ik het red? Als de lift niet op tijd komt of de deur op slot zit, dan ben ik het haasje. Ik kon geen kant op."

Kim werd in Parijs bruut overvallen in een appartement waar ze tijdelijk verbleef in verband met Fashion Week. De overvallers, vijf mannen gekleed in politie-uniformen, bonden haar vast en maakten juwelen ter waarde van negen miljoen euro buit.

Kim Kardashian bij beroving als rat in de val
Kim Kardashian bij beroving als rat in de val (Foto: BuzzE)

Justin Bieber feest met modellen

Justin Bieber bracht een deel van zijn weekend door op een jacht met ten minste zes modellen. Onder wie Roze Cook en Nyssa Large. Dat meldt TMZ. Het leek een geslaagde afterparty na zijn tour in Melbourne.

De popster heeft het gehad met opdringerige fans die selfies met hem willen maken. Hij had daarom strenge eisen voor de aanwezigen op het schip. Zo moesten ze een geheimhoudingsverklaring tekenen en hun telefoon afgeven.

Bieber kwam zondag om 01.00 uur terug van zijn nachtelijke boottocht en ging alleen naar zijn hotel.

Justin Bieber feest met modellen
Justin Bieber feest met modellen (Foto: BuzzE)

LB: Adele biecht geheim Twitteraccount op

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Zangeres Adele wist haar fans te vertellen dat ze een geheim Twitteraccount heeft. De Britse heeft geen officieel account. Het leek haar management geen goed idee om de praatgrage zangeres een spreekpodium op Twitter te geven. Adele zou dan te vaak in de problemen komen door haar loslippigheid.

Als ze echt wil kan ze wel een geheim bewaren. Zo kwamen de Britse media er pas maanden later achter dat de zangeres was getrouwd. Adele doet momenteel een tour in Australië. Ze vertelde haar fans in Brisbane: "Ik keek afgelopen nacht op Twitter. Ze weten niet dat ik een geheim account heb. Uiteraard weten ze het nu wel, omdat ik het vertel. Met 'ze' bedoel ik mijn management."

"Ik mag niet twitteren want ik ben een behoorlijke flapuit en ik zeg vaak de verkeerde dingen."De zangeres vond de regel van haar management zelf wat overdreven en besloot daarom stiekem een eigen account te maken.

Adele biecht geheim Twitteraccount op
Adele biecht geheim Twitteraccount op (Foto: BuzzE)

Koeweit wil verlaging olieproductie verlengen

Koeweit is voorstander van een verlenging van de productieverlaging die is afgesproken door oliekartel OPEC en andere grote olieproducenten zoals Rusland. Volgens het OPEC-lid is meer tijd nodig voor de oliemarkt om in balans te komen.

De OPEC heeft samen met niet-leden zoals Rusland sinds begin dit jaar de productie verlaagd om zo de lage olieprijzen te stutten. Die afspraak loopt tot en met juni. Koeweit stelt nu voor om die periode te verlengen omdat de olieprijzen nog steeds laag blijven, aldus de olieminister van de Golfstaat.

Ook OPEC-leden Irak en Angola hebben aangegeven bereid te zijn tot een langere productieverlaging. Saudi-Arabië, het belangrijkste lid van het oliekartel, zette onlangs de deur op een kier voor een verlenging, nadat de Saudi's eerder juist stelden dit niet nodig te vinden.

Koeweit wil verlaging olieproductie verlengen
Koeweit wil verlaging olieproductie verlengen (Foto: ANP)

Opnieuw prijs voor Nobelprijswinnaar Feringa

Professor Ben Feringa is opnieuw in de prijzen gevallen. Na de Nobelprijs vorig jaar mag hij volgende maand ook de Academic Society Award van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) in ontvangst nemen.

Feringa wint deze prijs vanwege het grote belang van zijn onderzoek en de aansprekende wijze waarop hij de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij.

De Groningse hoogleraar in de chemie en zijn collega's Jean-Pierre Sauvage en James Fraser ontvingen afgelopen december vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde. Zij kregen de prestigieuze onderscheiding voor hun moleculair onderzoek. Feringa was de 21e Nederlander die een Nobelprijs wint. Hij is de vierde landgenoot die de prijs wint voor scheikunde.

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is de beroepsorganisatie van ingenieurs in Nederland en heeft 20.000 leden. De prijs wordt op 19 april, de Dag van de Ingenieur, uitgereikt.

Opnieuw prijs voor Nobelprijswinnaar Feringa
Opnieuw prijs voor Nobelprijswinnaar Feringa (Foto: ANP)

Vakantieboekingen stevig in de lift

Nederlanders hebben in de eerste maanden van het jaar fors meer vakanties geboekt. Volgens cijfers van reisbrancheorganisatie ANVR lieten zowel de winter- als de zomerboekingen in januari en februari een behoorlijke plus zien.

Er werden 6,8 procent meer vakanties in het lopende winterseizoen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar, en 9,6 procent meer pakketreizen voor de zomer. "Je merkt dat het consumentenvertrouwen is toegenomen en dat consumenten weer willen boeken", verklaart ANVR-directeur Frank Oostdam.

Vooral zonbestemmingen als Griekenland, Italië en Spanje bleken in trek. Ook constateert de branche dat Egypte als bestemming weer geleidelijk aan terugkomt. Het afgelopen jaar door een staatsgreep en aanslagen geplaagde Turkije is daarentegen juist wat minder populair geworden. Omdat de cijfers maar tot en met februari lopen, is de diplomatieke rel van het afgelopen weekend en de mogelijke impact daarvan hierin nog niet meegenomen.

Vakantieboekingen stevig in de lift
Vakantieboekingen stevig in de lift (Foto: ANP)

Jongetje (6) rijdt flat in Sneek binnen

In een onbewaakt ogenblik is een zesjarig jongetje in Sneek maandagmiddag een flat binnen gereden. Dat meldt de politie in Sneek. De moeder had het zoontje even alleen in de auto gelaten met de sleutels in het contact. Dat had ze beter niet kunnen doen, want het zoontje had de auto in een mum van tijd aan de praat. En voor hij het wist, reed hij de auto met de achterkant bij het portaal van een flat naar binnen.

Het jongetje kwam met de schrik vrij. De schade is fors, de raampartij en de ingang liggen er volledig uit.

Jongetje (6) rijdt flat in Sneek binnen
Jongetje (6) rijdt flat in Sneek binnen (Foto: ANP)

Gaviria sprint naar zege in Tirreno-Adriatico

Fernando Gaviria heeft de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Quick-Step Floors was de sterkste in de massasprint voor Peter Sagan en Jasper Stuyven. Nairo Quintana blijft leider in het algemeen klassement. 

In de zesde etappe van 168 kilometer met start en aankomst in Civitanova Marche. Op acht kilometer van de streep, kregen de renners nog een helling van 3 kilometer voor de wielen geschoven met een maximaal stijgingspercentage tot 8%.

Meteen na de start ontstond de vlucht van de dag: Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Davide Ballerini en Raffaello Bonusi (Androni Giocattoli-Sidermec), Simone Andreetta en Nicola Maestri (Bardiani-CSF), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Jonas Henttala (Novo Nordisk). Het zestal zou na tien kilometer nog gezelschap krijgen van Pavel Kochetkov (Team Katusha-Alpecin)

Op 86 kilometer van de meet moest het peloton wachten op een trein. Ze stonden minutenlang stil vooraleer het weer kon vertrekken. Omdat de organisatie de oorspronkelijke voorsprong wilde behouden, moest ook de kopgroep stoppen aan de voet van het enige klimmetje van de dag. Ballerini pakte de punten op het bergje, waardoor de Italiaan zijn groene bergtrui veiligstelde.

De vluchters werden op tien kilometer van de streep gegrepen. Vicenzo Nibali ging op de laatste helling in de aanval, maar de Italiaan kreeg geen ruimte. Een poging van Fabio Felline, Niki Terpstra en Mattia Cattaneo had meer succes. 

Met nog iets meer dan twee kilometer tot aan de finish werd het trio gegrepen door het peloton. In de sprint was Gaviria te sterk voor Sagan en Stuyven. Quintana blijft leider in het algemeen klassement.

Go Karts, bewakers en nieuwe achtbanen in update Planet Coaster

Planet Coaster heeft zijn eerste grote update al in de winter gehad, en op PAX east in Boston heeft frontier bekend gemaakt wat we met de volgende grote update kunnen verwachten. Zo krijgen we onder andere go karts, een favoriet uit de voorgaande RollerCoaster Tycoon-delen, en ook drie nieuwe flatrides en achtbanen.

De Go Karts spreken natuurlijk voor zich, maar zoals in Planet Coaster gebruikelijk is kunnen we de baan helemaal ontwerpen met het snap-systeem wat we ook hebben voor achtbanen, kunnen we zowel de karts als de baan een apart kleurtje geven en kun je triggers plaatsen op bewegende scenery zodat deze tot leven komen wanneer je gasten er voorbij racen.

Voor je gasten die van wat ruigers houden krijgt de update ook drie nieuwe achtbanen. De eerste heet Steel Hydra en is van het Suspended Swinging Coaster-type (een hangende achtbaan waarin de karretjes mee zwaaien met de bochten). De tweede achtbaansoort heet de Trident, waarmee de shuttle-coaster ook zijn opwachting maakt. (een stalen achtbaan die niet een gesloten circuit berijdt, maar die dezelfde baan één keer voor-en achteruit berijdt). De derde achtbaanvariant, Bakasura, is het grotere broertje van de Trident. Voor al deze nieuwe achtbanen (en ook wat bestaande attracties) worden er blueprints toegevoegd, zodat je direct een attractie in het park kan zetten. 

Daarnaast hebben we ook weer een aantal flat rides: de Elixir Machine (een breakdance), Big Wheel (een gigantisch reuzenrad) en de ZoZo (een roll-O-plane). Als laatste komt Planet Coaster ook met bewakers als een update voor park management. Je kan met de nieuwe update bewakers inhuren die vandalen en zakkenrollers bij hun lurven kunnen grijpen. Omdat je bewakers niet overal tegelijk kunnen zijn, kun je ook camera's plaatsen om je gasten in de gaten te houden.

Net zoals de winter-update is de lente-update helemaal gratis. Voor filmpjes waarin je de nieuwe attracties en de bewakers aan het werk kan zien, check het YouTube-kanaal van Planet Coaster. De lente-update komt op 11 april uit.

Go Karts, bewakers en nieuwe achtbanen in update Planet Coaster

Johan Vlemmix krijgt klappen in Tilburg

Johan Vlemmix -bekend van alles en nog wat- wilde in Tilburg een item maken over Koningsdag. Dat liep niet geheel volgens plan toen een stelletje mediageile jongeren door het beeld heen liep en de cameraman gingen hinderen. De reden: ze wilden niet gefilmd worden op de openbare weg. Om geen gezichtsverlies te lijden en hun street-credit op te geven zochten ze maar de confrontatie op.

Naar eigen zeggen heeft Vlemmix ook nog een paar ferme tikken gehad van een van de raddraaiers, pas daarna begon hij met filmen. Lees het hele stuk op de Brabantse krantenwebsite.

Zie hier, het stereotype teringlijers waar Nederland een hekel aan heeft:

Film verschenen van hitserie Breaking Bad

Van de populaire serie Breaking Bad is een film verschenen. Een trouwe fan heeft er twee jaar aan gewerkt. Verwacht dus geen nieuwe scènes, de film bestaat namelijk uit materiaal van de serie. Ideaal als je geen tijd hebt om alle 62 afleveringen van de serie te kijken, of als je op een avondje zin hebt in Breaking Bad maar er na twee uur wel klaar mee bent. De film duurt zo'n 127-minuten en is hieronder te bekijken.

Van welke serie zou jij graag een film willen zien? Of nog beter: van welke film wil jij graag een serie zien verschijnen? Laat het ons weten in de comments.

Bizarre ijshockeywedstrijd na ruim acht uur pas beslist

In de Noorse ijshockeycompetitie is men inmiddels volop bezig met de play-offs. Men is aanbeland bij de kwartfinales en zondagavond stond daar de vijfde wedstrijd tussen Storhamar uit Hamar en de Sparta Warriors uit Sarpsborg op het programma.

Wie zin had om het weekeinde nog even met een lekker potje ijshockey af te sluiten om vervolgens op tijd naar bed te gaan kwam bedrogen uit. Het duel begon om 18.00 uur, een schappelijke tijd. Erik de la Rose bracht Storhamar in de tweede periode op 1-0, waarna Henrik Knold in de derde periode voor de gelijkmaker tekende.

Daarna bleef het lang stil wat goals betreft. Sterker nog, het bleef wel héél erg lang stil. In de overtime werd niet gescoord en dus moest er een tweede overtime aan te pas komen...en een derde...en een vierde...en een vijfde. Inmiddels was men een uur of vijf verder en kwam het nachtelijke uur toch aardig in zicht. 

De Noorse politie stuurde via Twitter al een bericht de wereld in dat familie en vrienden van spelers en bezoekers zich vooral geen zorgen moest maken, 'want het duurde allemaal wat langer dan gedacht'. Dat was wel een understatement, want ook de vijfde overtime leverde geen beslissing op en dus was er een zesde nodig...en een zevende...en een achtste.

Na 217 minuten zuivere speeltijd was het in de achtste overtime Joakim Jensen die de wedstrijd dan eindelijk besliste: hij zette de 2-1 op het bord voor Storhamar en de thuisfans konden uit hun dak gaan, voor zover ze daar even na half drie 's nachts nog puf voor hadden. 

De verzorgers en masseurs van de twee clubs gaan maandag overigens een druk dagje tegemoet, want dinsdag staat de volgende wedstrijd weer op het programma. Storhamar kwam dankzij de zwaarbevochten zege van zondagavond op 3-2 in de kwartfinale en is bij winst op dinsdag verzekerd van een plek in de halve finales.

Dat het 217 minuten en 14 seconden durende duel de langste professionele ijshockeywedstrijd ooit is zal niet veel mensen verbazen. Het oude record stond ook al lang en dus was het hoog tijd dat dat eens verbroken werd. In 1933 speelden de Detroit Red Wings en Montreal Maroons 176:30 minuten in de NHL. De Kölner Haie en Adler Mannheim kwamen er in Duitsland negen jaar geleden bij in de buurt met ruim 168 minuten, en in Wit-Rusland speelden Yunost Minsk en HK Gomel in 2015 een dikke 165 minuten lang.

Dolberg toch opgeroepen voor Deens elftal

Voetballer Kasper Dolberg mag zich alsnog melden voor het nationale elftal van Denemarken. Bondscoach Age Hareide is toch nog overtuigd van de waarde van Dolberg nadat de spits van Ajax in twee wedstrijden drie keer scoorde.

"In zijn vorige twee wedstrijden bij Ajax heeft hij erg veel indruk gemaakt", aldus Hareide. "De drie goals die hij scoorde waren van cruciaal belang voor Ajax." Op 26 maart spelen de Denen in de WK-kwalificatie tegen Roemenië. Hariede had twintig van de 23 spelers al geselecteerd voor dat duel en had dus nog ruimte om Dolberg aan de selectie toe te voegen. 

Ayrault kraakt Turkse uitspraak over nazi's

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, heeft maandag recente uitspraken van Turkse politici over nazisme en facisme in Nederland en Duitsland "onaanvaardbaar" genoemd. Turkije zou er volgens hem beter aan doen zelf het Europese mensenrechtenverdrag na te leven.

Turkse leiders hebben Duitsland en Nederland van nazi-praktijken beschuldigd, omdat ze zouden dwarsbomen dat Turkse politici campagne komen voeren voor het referendum van 16 april over het politieke stelsel in Turkije. Dat moet van president Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) een presidentieel systeem worden met buitengewoon veel macht voor de president.

In Turkije is in juli vorig jaar een bloedige mislukte staatsgreep gepleegd. Nu zitten bijna tweehonderd journalisten gevangen, naar schatting meer dan 45.000 mensen zijn als mogelijke samenzweerders gevangengezet en circa 130.000 mensen zijn op grond van verdenkingen op staande voet uit overheidsdienst ontslagen.

Ayrault kraakt Turkse uitspraak over nazi's
Ayrault kraakt Turkse uitspraak over nazi's (Foto: ANP)

Turkse media hard over Nederland

De Turkse kranten zijn hard in hun oordeel over Nederland. 'Wreedheden' kopt Hürriyet boven een foto waarop een agent met hond en wapenstok een demonstrant aanvalt. Milliyet waarschuwt dat Nederland hiervoor de prijs moet betalen en schrijft dat het nazisme in Europa volop leeft. Sommige kleinere kranten gaan nog een stap verder. 'Dit heet fascisme', kopt Bir Gün. En Aksam: 'Nazi-honden', vergezeld van een hakenkruis.

De honden waarmee de politie in Rotterdam zaterdagavond de Turkse demonstranten uiteendreef, krijgen veel aandacht in de Turkse media. Inhoudelijk leggen veel kranten een verband tussen de Nederlands-Turkse crisis en de verkiezingen in Nederland.

De kritische krant Cumhuriyet schrijft op zijn voorpagina 'Diplomatie is het offer voor de stem'. De krant vraagt zich af waarom minister Kaya naar Rotterdam ging, aangezien premier Yildirim een week geleden nog liet weten dat niemand van de regering vóór de Nederlandse verkiezingen zou afreizen.

De meeste kranten geven ruim aandacht aan de retoriek van president Recep Tayyip Erdogan. "Het Westen heeft zijn ware gezicht laten zien", citeert Milliyet.

Ophouden
Ook de woorden 'nazisme' en 'fascisme' komen regelmatig terug. Hürriyet-columnist Taha Akyol noemt de escalatie een 'voorbeeld van de manier waarop populisme de diplomatieke betrekkingen vergiftigt'. Tegelijkertijd pleit hij ervoor op het houden om vergelijkingen met het nazisme te maken. "Het is effectiever om Nederland te wijzen op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er bestaat ook een Europa dat de betrekkingen goed wil houden, laten we daar onze zorg aan besteden."

De krant Sabah noemt de gebeurtenissen in Rotterdam 'onwaarschijnlijke vijandigheden jegens Turken' en refereert aan het feit dat het 'nee-kamp' voor het Turkse referendum in Nederland wel een podium krijgt.

Koenders
Nederland "neemt afstand'' van het aandringen door Turkije op vervolging van Nederlandse politieagenten die afgelopen weekeinde in Rotterdam hebben opgetreden tegen Turks-Nederlandse demonstranten. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag.

Koenders heeft nog niets van Turkije gehoord over die kwestie. "Het is primair een zaak van de burgemeester van Rotterdam en van de driehoek. Ik kan wel zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop zij hebben geprobeerd het op te lossen.''

Duitsland
Bondskanselier Angela Merkel heeft zich vierkant achter Nederland opgesteld. Nederland heeft haar "volledige steun en solidariteit", zei ze maandag.

Merkel hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, die leden van de Nederlandse regering voor "nazi-overblijfselen" heeft uitgemaakt. Vergelijkingen met de nazi's zijn "volkomen misplaatst", benadrukte de bondskanselier.

Premier Mark Rutte is "zeer blij" met de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor Nederland in het diplomatieke conflict met Turkije. "Zeer positief", zei hij maandag in een persconferentie in aanloop naar een televisiedebat met PVV-leider Geert Wilders.

Turkse media hard over Nederland
Turkse media hard over Nederland (Foto: ANP)

Defensie-uitgaven NAVO-landen licht omhoog

De defensie-uitgaven van de NAVO-landen zijn in 2016 voor het eerst sinds 2009 licht gestegen van gemiddeld 1,44 naar 1,47 procent van hun nationaal inkomen. In 23 van de 28 landen nam de defensiebegroting vorig jaar toe, met in totaal 10 miljard dollar.

Dat maakte NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag in Brussel bekend bij de presentatie van het jaarrapport 2016 van het militaire bondgenootschap. De trend om niet meer te bezuinigen op defensie werd volgens hem in 2015 begonnen en zet door. De NAVO-landen hebben toegezegd in 2024 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie te besteden.

Nederland loopt met een geschatte 1,16 procent van het bbp in 2016 nog ver achter. Volgens Stoltenberg is het echter realistisch dat binnen tien jaar alle NAVO-landen hun betalingsbelofte inlossen. De VS blijven de grootste betaler, met 3,61 procent van hun bbp. President Donald Trump heeft meermaals aangedrongen op meer defensie-uitgaven door andere lidstaten.

Defensie-uitgaven NAVO-landen licht omhoog
Defensie-uitgaven NAVO-landen licht omhoog (Foto: ANP)

Begraafplaats George Michael continu bewaakt

De begraafplaats waar George Michael binnenkort zijn laatste rustplaats vindt, wordt 24 uur per dag bewaakt. Volgens de Daily Star wil de familie van de Wham-zanger voorkomen dat dieven persoonlijke attributen die er ter herinnering aan de muzikant worden achtergelaten stelen.

George wordt begraven naast zijn in 1997 overleden moeder, op begraafplaats Highgate in Noord-Londen. Volgens bronnen van de krant wordt de begrafenis maandag gehouden. De Sunday Times denkt echter te weten dat de ceremonie zal plaatsvinden op 26 maart, wanneer het Moederdag is in Groot-Brittannië. George zou het graf van zijn moeder steevast op Moederdag hebben bezocht.

Volgens de Daily Star zijn onder meer Sir Elton John, ex-Wham-collega Andrew Ridgeley en Kate Moss aanwezig zijn bij de begrafenis. Goede vriendin Geri Horner zal daar volgens de krant spreken.

Begraafplaats George Michael continu bewaakt
Begraafplaats George Michael continu bewaakt (Foto: BuzzE)

Ghost Recon Wildlands bestverkopende game 2017 tot nu toe

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands van Ubisoft is in Nederland de bestverkopende game van 2017 tot nu toe. Dit laat Ubisoft Benelux weten in een persbericht.

Dit is gebaseerd op retailverkoopcijfers, dus verkopen aan consumenten. "Naast dit fantastische resultaat vinden wij het geweldig om te zien hoe de community hun enthousiaste ervaringen deelt op social media", aldus Marcel Keij, marketing directeur Ubisoft Benelux.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is een militaire shooter, ontwikkeld door Ubisoft Paris in samenwerking met andere Ubisoft studio’s, die van begin tot eind speelbaar is in singleplayer of met 4 spelers in online coöp.

De game is sinds 7 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Russen sturen zangeres in rolstoel naar songfestival

Rusland stuurt dit jaar een zangeres in rolstoel naar het Eurovisiesongfestival. De 27-jarige Joelia Samojlova zingt tijdens het liedjesfestijn, dat dit jaar in Oekraïne plaatsheeft, de ballad Flame Is Burning.

Vooraf werd lang gespeculeerd of Rusland wel zou deelnemen aan het festival vanwege het politieke conflict tussen de Russen en Oekraïne. Rusland meldde zich echter nooit af en werd vorige maand ook 'gewoon' ingeloot tijdens de loting voor de halve finales.

Echt uniek is het overigens niet dat er een artiest vanuit zijn of haar rolstoel meedoet met het Songfestival. De primeur was in 2015 voor de Poolse Monika Kuszynska.

Samojlova, die ook zong tijdens de opening van de Paralympische Winterspelen in Sochi in 2014, neemt het in de tweede halve finale op tegen de Nederlandse inzending, O'G3NE. In Rusland is ze bekend van haar deelname aan X Factor.


Bosz kritisch: "Dit was niet het Ajax dat ik ken"

Ajax won zondag met 3-0 van FC Twente, maar Peter Bosz was na afloop alles behalve tevreden over het optreden van zijn ploeg.

De Amsterdammers speelden niet hun beste wedstrijd en hadden veel moeite met FC Twente. Pas in de tweede helft trok het de wedstrijd naar zich toe, waardoor het drie punten overhield aan het treffen met de nummer zeven van de Eredivisie.

Bosz toonde na afloop zijn onvrede over het vertoonde spel. "Dit was totaal niet het Ajax dat ik ken", vertelde de trainer in gesprek met de NOS. "Het was stilstaand voetbal. Niemand ging diep. We speelden erg slordig, maar dat kwam ook omdat er weinig bewogen werd."

"Dat maakte het voor de man met het balbezit ook lastig. We stonden niet compact en Twente kon er veel te makkelijk doorheen voetballen. Eigenlijk alles wat ons spel normaal gesproken kenmerkt, heb ik in de eerste helft niet gezien."

Tijdens het tweede bedrijf begon het beter te lopen bij de thuisploeg. Hiervoor moest Bosz flink tekeer gaan tijdens de rust. "Dat heb ik niet met één woord afgedaan. Daar zijn veel woorden aan besteed. De manier waarop we speelden was in één woord ontoereikend", aldus Bosz.

Dertig procent van westen Mosul heroverd

Dertig procent van het westelijk stadsdeel van Mosul is heroverd op Islamitische Staat, aldus het Iraakse leger. 600.000 burgers zitten momenteel nog vast in het gebied.

Troepen hebben een deel van het oude stadscentrum bereikt, er wordt hevig gevochten in de smalle straten.

Eerder veroverden soldaten al een belangrijk bolwerk van de terroristen, een complex van overheidsgebouwen waarin onder meer het provinciale bestuur is gehuisvest.

Mosul is de derde stad van Irak en het belangrijkste IS-bolwerk in het land. De stad nabij de grens met Turkije wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Tigris. Het oostelijk stadsdeel werd na vier maanden strijd in januari door het leger ingenomen.

Dertig procent van westen Mosul heroverd
Dertig procent van westen Mosul heroverd (Foto: ANP)

EU en NAVO manen Turkije toon te matigen

De Europese Commissie wil dat Turkije zijn toon matigt in het diplomatieke conflict met Nederland. De EU vraagt of Ankara zich onthoudt van 'buitensporige verklaringen' en acties die de verhouding met EU-lidstaten verder kunnen doen verslechteren. Het is voor het eerst dat 'Brussel' zich uitlaat naar aanleiding van de ruzie tussen Nederland en kandidaat-lidstaat Turkije.

"Volgend op de spanningen van de afgelopen dagen tussen Turkije en sommige EU-lidstaten, is het essentieel om verdere escalatie te voorkomen en wegen te vinden om de situatie te kalmeren", schrijven buitenlandchef Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) in een gezamenlijke verklaring maandag. "Zaken die zorgen baren kunnen alleen worden opgelost door open en directe communicatiekanalen. We zullen onze diensten blijven aanbieden in het belang van de EU-Turkije-relaties."

Turkse leiders hebben Nederland van fascisme en nazisme beschuldigd in de rel over Turkse ministers die voor Turkse kiezers in Nederland campagne wilden voeren voor een grondwetswijziging. Een woordvoerder van de commissie noemde deze woorden maandag "een schande. Dit is het soort taal dat we in Europa willen vergeten."

De commissie wijst er nog op dat "beslissingen over het houden van bijeenkomsten en manifestaties in lidstaten een zaak zijn voor die betreffende lidstaat, overeenkomstig de bepalingen in het nationale en internationale recht."

Timmermans
President Recep Tayyip Erdogan is volgens Frans Timmermans "te ver doorgeschoten" met zijn opmerking dat Nederlanders 'nazi-overblijfselen en fascisten' zijn. "De vergelijking met nazi-praktijken door de Turkse president is onaanvaardbaar", aldus de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie tegen de NOS.

Timmermans vindt dat Nederland de rug recht heeft gehouden tijdens de diplomatieke rel. "Nederland staat hier stevig zijn mannetje."

NAVO
"Robuuste discussies zijn het hart van de democratie maar ook respect. Ik roep alle NAVO-bondgenoten op respect voor elkaar te tonen en de situatie te de-escaleren." Dit zei NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag in Brussel over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

"We moeten er alles aan doen om ons te richten op wat ons verenigt, niet wat ons af en toe verdeelt", aldus de Noorse secretaris-generaal. Hij liet doorschemeren dat er geen sprake is van terugtrekking van de NAVO in Turkije. "De aanwezigheid van de NAVO in Turkije is goed voor Turkije en de rest van Europa. Het is in ons gezamenlijke belang."

EU maant Turkije toon te matigen
EU en NAVO manen Turkije toon te matigen (Foto: ANP)

Amsterdam: met trappen verdrinking in gracht tegengaan

Met trappen in de grachten wil Amsterdam het aantal verdrinkingsdoden tegengaan. Jaarlijks belanden in de hoofdstad zo'n honderd personen in het water, van wie er gemiddeld achttien het niet overleven.

Een derde van het aantal verdrinkingen vindt plaats in de binnenstad en daarom heeft de gemeente hier nu maatregelen voorgesteld om dit terug te dringen. De trappen komen onder meer op de Wallen en moeten ervoor zorgen dat drenkelingen zelfstandig weer uit het water kunnen komen. Ook wil de gemeente de urinoirs in de stad handhaven, aangezien een aantal verdrinkingen het gevolg was van plassen in de gracht.

Uit onderzoek blijkt dat in 65 procent van de gevallen niet precies duidelijk is waardoor mensen te water raken. Wel spelen drugs of alcohol vaak een rol.

Amsterdam: met trappen verdrinking tegengaan
Amsterdam: met trappen verdrinking in gracht tegengaan (Foto: ANP)

EU tevreden met maatregelen Gazprom

De Europese Commissie is tevreden over de maatregelen die Gazprom treft om de vrije doorstroom en doorverkoop van gas in Centraal- en Oost-Europa tegen concurrerende prijzen te garanderen. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil nu van consumenten en andere belanghebbenden in Midden- en Oost-Europa horen of er nog klachten zijn voor ze een definitieve beslissing neemt over Gazprom.

Dat zei Vestager maandag in Brussel. De commissie doet al jaren onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door de Russische aardgasgigant. Gazprom-topman Alexander Medvedev beloofde in oktober met een plan te komen dat een einde moet maken aan het conflict in acht EU-landen, waaronder Polen en de Baltische staten.

,,Deze voorstellen bieden een toekomstgerichte oplossing in lijn met de EU-regels", aldus Vestager. Ze leiden onder meer tot verlaging van de gasprijzen. Gazprom kan zich verder niet beroepen op rechten op de infrastructuur en moet grensoverschrijdende doorverkoop van gas faciliteren.

Brussel tevreden met maatregelen Gazprom
EU tevreden met maatregelen Gazprom (Foto: ANP)

Turkse organisaties veroordelen nazi-vergelijking

Turkse organisaties in Nederland veroordelen de beschuldigingen van de Turkse regering dat Nederland zich schuldig maakt aan nazi-praktijken. Ook hebben zij de toezegging gedaan zich in te zetten om de opgelopen spanningen te de-escaleren. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken na afloop van een overleg met deze organisaties.

De bewindsman ging maandagochtend om de tafel zitten met tal van organisaties om te praten over de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde. Het ging onder meer om afgevaardigden van Koerden, Gülenisten (de club van de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Ankara achter de mislukte coup zitten), Diyanet (de Turkse koepelorganisatie van moskeeën) en aanhangers van de Turkse regering.

"Er was grote eensgezindheid. Iedereen aan tafel voelde zich gekwetst en gegriefd door de beschuldiging van nazi-praktijken", aldus de minister. Hij noemde het een "gotspe" dat Turkse demonstranten zondagavond in Amsterdam, uitgerekend op het Plein 40-45, de Hitlergroet hebben gebracht.

"Dan is er iets mis in je bovenkamer en is er iets misgegaan in de opvoeding. Deze jongeren moeten zich ongelooflijk diep schamen.”

Asscher benadrukte dat de demonstraties en de rellen niet mogen afstralen op de gehele gemeenschap van de circa 400.000 Turkse Nederlanders. "De organisaties wezen erop dat terwijl er misschien duizend mensen voor het consulaat in Rotterdam stonden, er 38.000 Turkse Nederlander op dat moment Studio Sport zaten te kijken of misschien aan het ganzenborden waren. Dit mag niet afstralen op onze collega's of buren."

Volgens de bewindsman namen de organisaties duidelijk afstand van het geweld dat tegen politie-agenten is gebruikt. "Ook wil men geen speelbal worden van Turkse politiek of belangen. Hun toekomst ligt hier in Nederland."

'Organisaties veroordelen nazi-vergelijking'
Turkse organisaties veroordelen nazi-vergelijking (Foto: ANP)

Houston Rockets verslaan Cleveland Cavaliers

In het overvolle NBA schema spelen teams vooral tegen ploegen uit de eigen conference. Elke ploeg uit het oosten speelt maar tweemaal tegen een tegenstander uit het westen, één keer uit en één keer thuis. Vannacht stond er een topwedstrijd tussen de koploper in het oosten, de Cleveland Cavaliers, en de nummer drie uit het westen, de Houston Rockets, op het programma.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de fans in Houston een voorschot kregen op de NBA finale. Met een kwakkelende Warriors en San Antonio dat het lange tijd zonder LaMarcus Aldridge moet doen, is een finaleplaats voor de Texaanse ploeg mogelijk. De Rockets beschikken ook over één van de spelers die serieus aanspraak kan maken op de titel van meest waardevolle speler van dit seizoen, James Harden.

Fans in het Toyota Center kregen waar voor hun geld. Ze zagen hun ploeg in het tweede kwart tegen een ruime achterstand aanlopen, maar zagen ook hoe deze geleidelijk werd teruggebracht. Eric Gordon maakte in de slotminuut van het derde kwart drie vrije worpen waarmee de Rockets op 88-86 kwamen te staan, een voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven.

James Harden eindigde met 38 punten, 10 rebounds en 11 assists. In de negen minuten dat hij op de bank zat scoorden de Cavaliers maar liefst achttien punten meer dan de Rockets. De rest van het seizoen zal uitmaken of Russell Westbrook of James Harden de MVP titel mee naar huis mag nemen. De cijfers die Westbrook avond aan avond laat zien zijn iets indrukwekkender, maar Harden schiet een stuk beter en zijn ploeg wint een stuk meer wedstrijden.

Voor de Cavaliers was het de vierde nederlaag in vijf wedstrijden. Alle versterkingen, bedoeld om LeBron James en Kyrie Irving te ontzien, hebben nog weinig effect. James moest weer veertig minuten aan de bak en kwam hierin tot dertig punten. Irving voegde 28 punten toe.

De Rockets hebben meer overwinningen dan de Cavaliers, maar staan toch een straatlengte achter op de nummers één en twee in het westen. Het is een trend die al jaren gaande is, de Western Conference is veel sterker dan de Eastern Conference, zeker aan de top.

Rockets verslaan Cavaliers. Bron: YouTube

Een ploeg die hard zijn best doet om de play-offs niet te halen zijn de Chicago Bulls. In Boston ging de topploeg van weleer roemloos ten onder. Na één kwart stonden de Celtics met 22-9 voor en bij rust was de stand 46-26. De tweede helft kreeg de stand een iets draaglijker aanzien, maar dat komt vooral doordat de bankspelers het uit mochten vechten. Boston won met 100-80. Het was de vijfde nederlaag op rij voor de Bulls.

Bij Chicago staan Jimmy Butler, Dwyane Wade en Rajon Rondo gezamenlijk voor 65 miljoen dollar op de loonlijst. Tegen de Celtics waren ze gedrieën goed voor 15 punten. Jonkies Denzel Valentine, Bobby Portis en Cristiano Felicio speelden aardig in de ruime speeltijd die ze kregen. De Bulls mogen hopen dat dit dragende spelers voor de toekomst worden.

Brooklyn won de ‘battle of the boroughs’ van de New York Knicks. De Brooklyn Nets hebben al jaren bijzonder weinig reden om een feestje te vieren en dit zal voorlopig wel zo blijven. Om toch voor wat leven in het Barclays Center te zorgen had de ploeg deze avond gedoopt tot Biggie Night, om de twintig jaar geleden overleden rapper Notorious B.I.G. te eren.

Biggie Night had een vreemd effect op de grote mannen van de Nets. Brook Lopez en Quincy Acy, harde werkers, maar niet direct spelers die je van afstand wil laten schieten, scoorden hun eerste negen driepuntspogingen. De overrompelde Knicks keken bij rust tegen een 67-49 achterstand aan.

In de tweede helft kwam er iets van spanning terug, maar het verschil werd nooit kleiner dan vijf punten. Brooklyn won met 120-112, de eerste thuisoverwinning in zeventien wedstrijden.

Brooklyn heeft nog steeds last van de ruil in 2013 waarmee ze Paul Pierce, Kevin Garnett en Jason Terry overnamen van de Boston Celtics. Dit jaar én volgend jaar moeten ze hun eerste keus in de draft nog afstaan aan Boston. Gevolg hiervan is dat Brooklyn spelers speltijd moet geven die bij andere ploegen niet aan de bak zouden komen. Jonkies als Caris LaVert, Rondae Hollis-Jefferson en Isaiah Whitehead haalden allemaal de dubbele cijfers voor Brooklyn.

Uitslagen

Boston Celtics – Chicago Bulls 100-80
Brooklyn Nets – New York Knicks 120-112
Indiana Pacers – Miami Heat 102-98
Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 101-110
Houston Rockets – Cleveland Cavaliers 117-112
Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 116-118

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 43-22
 2. Washington Wizards 41-24
 3. Boston Celtics 42-25
 4. Toronto Raptors 38-28
 5. Atlanta Hawks 37-29
 6. Indiana Pacers 34-32
 7. Detroit Pistons 33-33
 8. Milwaukee Bucks 32-33
 9. Miami Heat 32-35
 10. Chicago Bulls 31-35
 11. Charlotte Hornets 29-37
 12. New York Knicks 26-41
 13. Philadelphia 76ers 24-42
 14. Orlando Magic 24-43
 15. Brooklyn Nets 12-53


Western Conference

 1. Golden State Warriors 52-14
 2. San Antonio Spurs 51-14
 3. Houston Rockets 46-21
 4. Utah Jazz 41-25
 5. Los Angeles Clippers 40-26
 6. Oklahoma City Thunder 37-29
 7. Memphis Grizzlies 36-30
 8. Denver Nuggets 31-35
 9. Portland Trail Blazers 29-36
 10. Dallas Mavericks 28-37
 11. Minnesota Timberwolves 27-38
 12. New Orleans Pelicans 26-40
 13. Sacramento Kings 25-41
 14. Phoenix Suns 22-45
 15. Los Angeles Lakers 20-46

'Mishandelde' zaalbeheerder zorgt voor afgelasting zaalvoetbalwedstrijd

Opmerkelijke beelden uit de Belgische zaalvoetbalcompetitie van afgelopen weekeinde. Proost Lier en Gelko Hasselt zouden daar tegen elkaar spelen, maar een boze zaalwachter zorgde ervoor dat dat niet door kon gaan.

Een kwartiertje voor de wedstrijd kreeg de beheerder, die een net aan het herstellen was, een bal tegen zijn lichaam. Dat is uiteraard de nachtmerrie van elke zaalwachter en dus reageerde de man op de enige logische manier: hij schakelde alle lichten uit zodat er niet gespeeld kon worden.

Niet veel later waren de lichten weer aan en kon de wedstrijd na wat bakkeleien toch gaan beginnen. Dat was echter niet het plan van de zaalwachter, die zijn ernstige mishandeling niet zomaar voorbij wilde laten gaan. Hij marcheerde richting scheidsrechter, riep nog het een en ander en zag de scheids besluiten om de wedstrijd maar helemaal voor gezien te houden.

Fans en spelers konden niet echt lachen om de acties van het, sinds hij geraakt werd door een bal ongetwijfeld ernstig verminkte, slachtoffer. Hij werd uitgefloten, nageroepen en een gefrustreerd ventje dat ook van de partij was duwde hem zelfs naar de grond. Dat de zaalwachter wel degelijk verstand van voetbal heeft liet hij daar ook nog even zien: hij rolde keurig door om het allemaal wat erger te laten lijken, zoals te doen gebruikelijk in de sport.

Het opvallende schouwspel (Bron: YouTube)

Twitter telt 48 miljoen bots

Twitter telt naar schatting zo'n 48 miljoen bots, accounts die automatisch berichten publiceren, liken of retweeten. Dat is negen tot vijftien procent van alle gebruikers, zo blijkt uit een rapport van de Universiteit van Zuid-Californië.

Onderzoekers gebruikten meer dan duizend manieren om bots te identificeren. Ze keken onder meer naar hun 'vrienden', de inhoud van de tweets en de tijd tussen de berichten. De onderzoekers kwamen uit op een schatting van negen tot vijftien procent, meer dan de 8,5 procent die Twitter zelf aanhoudt.

Een woordvoerder van Twitter zegt tegen CNBC dat bots niet per se negatief zijn. "Sommigen zijn zelfs hartstikke bruikbaar, zoals accounts die automatisch waarschuwen voor natuurrampen." De onderzoekers bevestigen dat sommige bots nuttige functies hebben maar waarschuwen ook voor de keerzijde. Zo zijn er ook veel kwaadaardige bots in omloop die bijvoorbeeld nepnieuws of terroristische propaganda verspreiden.

Twitter wapende zich vorig jaar al enigszins tegen bots. Het sociale medium introduceerde een zogenoemd kwaliteitsfilter waarmee ongewenste berichten van nepaccounts verborgen kunnen blijven.

Twitter telt 48 miljoen bots
Twitter telt 48 miljoen bots (Foto: BuzzT)

Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie

Turkije eist gerechtelijke stappen tegen het "disproportionele" optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turken. In een diplomatieke nota verlangt Turkije verder informatie over gewonde Turkse burgers, zo meldden bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

In Rotterdam raakten zeven mensen onder wie een agent gewond toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de met Turkse vlaggen zwaaiende betogers bij het Turkse consulaat te verspreiden.

In de nota noemt Turkije het optreden tegen de minister een schending van de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dit verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. De ambassadeur is momenteel niet in Turkije en hoeft van Ankara voorlopig ook niet terug te keren.

Amsterdam
De politie heeft zondagavond dertien personen aangehouden bij de demonstratie van Turkse Nederlanders in Amsterdam. Ze zaten maandagochtend allemaal nog vast, zei een woordvoerster. De arrestanten maakten deel uit van een groep van ongeveer 250 mensen die zondag op diverse plekken in de stad van zich liet horen naar aanleiding van het conflict tussen Nederland en Turkije.

De meeste aanhoudingen hadden aan het eind van de demonstratie plaats, onder meer vanwege het gooien van stenen naar de politie, het brengen van de Hitlergroet, opruiing, belediging en openlijke geweldpleging. Het protest werd uiteindelijk beëindigd op Plein 40-45 met een waterkanon van de politie.

Volgens de zegsvrouw liepen enkele betogers hierbij weliswaar een nat pak op, maar de mobiele eenheid heeft verder geen geweld gebruikt.

Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie
Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie (Foto: ANP)

Amnesty: geen fundamentele rechten geschonden

Bij demonstraties van Turkse Nederlanders in Rotterdam zijn zaterdag geen fundamentele mensenrechten geschonden, concludeert Amnesty International maandag na het hoog opgelopen conflict tussen Nederland en Turkije. Voor de Turkse verwijten over het politieoptreden tegen demonstranten bestaat volgens de mensenrechtenorganisatie op het eerste gezicht geen grond.

Turkije maakte maandag bekend gerechtelijke stappen te eisen tegen het "disproportionele" optreden van de Nederlandse politie.

Volgens Amnesty is daarvan geen sprake. De gemeente Rotterdam heeft volgens Emile Affolter van Amnesty drie plaatsen in de stad aangewezen waar demonstranten gebruik konden maken van hun vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie.

Amnesty: geen fundamentele rechten geschonden
Amnesty: geen fundamentele rechten geschonden (Foto: ANP)

Vechtpartij na spannend einde NASCAR Las Vegas

De Monster Energy NASCAR Cup Series heeft zondagavond de derde race van het seizoen gehad. Op de anderhalve mijl lange Las Vegas Motor Speedway werd de Kobalt 400 verreden en die kende vooral een interessant einde.

De race was lange tijd niet al te boeiend, ook niet voor de mensen die NASCAR doorgaans wél interessant vinden. Corey LaJoie zorgde voor wat reuring door stevig met de muur in aanraking te komen en even later was het Kevin Harvick die in de problemen kwam. Zijn rechtervoorband ontplofte, sloeg een gat in het chassis en zo deelde Harvick een stevige tik uit aan de muur. Danica Patrick zorgde er eigenhandig voor dat de mensen op een van de tribunes even naar adem moesten happen, want nadat haar motor plofte werd de hele tribune in dikke rook gehuld.

Harvick's band vindt het welletjes geweest en geeft de geest (Bron: YouTube)

Patrick hult de Las Vegas Motor Speedway in rook (Bron: YouTube)

Martin Truex Jr en Brad Keselowski domineerden de 267 ronden durende race: Keselowski, vertrokken vanaf de eerste plek, ging 89 ronden aan de leiding en Truex passeerde start/finish zelfs 150 keer als eerste. Na een caution kort voor het einde leek een eindsprint uitkomst te moeten bieden, maar al snel werd duidelijk dat van een echt gevecht geen sprake zou zijn. Keselowski en Truex reden weg van de rest en de polesitter was in zijn #2 simpelweg te sterk.

Dat veranderde een rondje of twee voor het einde echter plotseling. Keselowski kreeg te maken met technische problemen en de coureur van Team Penske kon niks anders doen dan toekijken hoe Furniture Row Racing-rijder Truex hem passeerde. De coureur in de #78 was niet meer te houden en pakte zijn eerste overwinning van het jaar. Keselowski viel daarachter zelfs nog verder terug, want ook Kyle Larson, Chase Elliott en Joey Logano passeerden hem.

Dat deed Kyle Busch aanvankelijk ook, maar in de laatste ronde kwam de coureur van Joe Gibbs Racing in aanraking met Penske-rijder Logano. Doordat Keselowski vertraagde moest Busch naar beneden duiken, waardoor ook Logano uit moest wijken. Die schoot vervolgens weer wat omhoog en tikte Busch aan, die daardoor spinde en maar net uit de muur kon blijven. Dat zorgde na de finish dan weer voor nog wat extra entertainment: Busch liep naar het team van Logano en gaf zijn aartsrivaal een stevige poeier met de rechtervuist.

Busch en Logano tonen hun boks- en worstelkwaliteiten (Bron: YouTube)

Nadat de wirwar van vechtende mensen uit elkaar was gehaald liep Busch met bloed boven zijn oog weg. Logano werd gevraagd of er klappen uitgedeeld waren en hij was vrij duidelijk: "In elk geval niet tegen mij...", reageerde hij laconiek. Racewinnaar Truex kon er wel om lachen: "NASCAR gaat dit fantastisch vinden", zei hij na het zien van de beelden. Daar zal NASCAR het overigens niet helemaal mee eens zijn, want zij gaan een onderzoek instellen. Voor Keselowski was de hectische slotfase, inclusief vechtpartij, aanleiding om een ieder een gratis tip mee te geven: "En daarom moet je een race gewoon tot het einde kijken." Daar sluiten we ons volledig bij aan.

"Zo racet Joey, hij krijgt nog wel wat hij verdient", waarschuwt Busch (Bron: YouTube)

Een op twee huishoudens heeft smart-tv

Bijna één op de twee huishoudens heeft momenteel een smart-tv. Volgens onderzoeksbureau Telecompaper is het aantal huishoudens met een met internet verbonden televisie in ruim twee jaar gegroeid van 20 naar 48 procent, maar de groei is wel aan het afvlakken.

Niet alle smart-tv's worden volgens Telecompaper daadwerkelijk aangesloten op het internet. Andersom kan een gewone tv kan met behulp van geschikte apparatuur ook online komen. Inmiddels heeft 50 procent van alle huishoudens tenminste één tv aangesloten op internet.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Netflix nog altijd de grootste betaalde videodienst in Nederland is. Circa 28 procent van de huishoudens heeft een abonnement op Netflix. Van huishoudens die nog niet over Netflix beschikken, overweegt 7 procent in de nabije toekomst een abonnement te nemen.

Een op twee huishoudens heeft smart-tv
Een op twee huishoudens heeft smart-tv (Foto: BuzzT)

Van Bronckhorst tevreden over teruggekeerde Vermeer

Kenneth Vermeer keerde zondagmiddag terug onder de lat bij Feyenoord tegen AZ (5-2) en Giovanni van Bronckhorst was zeer te spreken over de doelman.

Vermeer scheurde afgelopen zomer zijn achillespees af en stond daardoor lange tijd aan de zijlijn. Ondertussen groeide Brad Jones uit tot een zeer belangrijke pion in het elftal, maar door een blessure kon de Australiër zondagmiddag niet keepen.

"Een compliment voor Kenneth", vertelde Van Bronckhorst tegen de NOS. "Na een aantal duels in de beloften stond hij er weer. Dat was belangrijk voor hem, mij en het hele team. Hij had een groot aandeel in deze overwinning." Jones, die vanwege een beenwond niet kon spelen, blijft eerste keeper van Feyenoord. "Dat is wat ik eerder tegen beide keepers gezegd heb en dat zal zo blijven."

De trainer van de Rotterdammers zag Nicolai Jörgensen met drie doelpunten en twee assists uitblinken. "Als ik zeg dat ik hartstikke blij met hem ben, is dat nog een understatement. Hij is heel belangrijk met zijn goals en assists en heeft altijd oog voor zijn medespelers. Ik ben blij dat hij bij ons speelt."

Eerste trailer voor Edgar Wrights Baby Driver

Edgar Wrights nieuwste film, Baby Driver, ging dit weekend in première op het cultuurfestival South by Southwest. Een mooie gelegenheid, zo vonden Wright en filmstudio Sony, om de rest van de wereld de trailer te laten zien.

Baby Driver vertelt over Baby (Ansel Elgort), een getaway driver die om een gehoorprobleem te verhelpen naar muziek luistert. Zijn kansen op met een nieuwe liefde een nieuw, misdaad-vrij leven te starten worden bedreigd door misdaadbaas Doc (Kevin Spacey).

In de cast zijn ook Lily James, Jon Bernthal, Meryl Streep, Jamie Foxx en Jon Hamm te zien. Baby Driver verschijnt in augustus.

Star Trek: Discovery vindt hun captain

Kijkers van The OA en A Cure for Wellness weten: je wil liever niet onder de zorg van Jason Isaacs staan. Maar de acteur, die misschien nog wel het beste bekend is van zijn rol als Lucius Malfoy in de Harry Potter-films, zal vanaf dit jaar toch zorg moeten dragen voor een groep Starfleet-officieren.

Isaacs zal namelijk de captain spelen van de USS Discovery in de nieuwe Star Trek-serie. Als Captain Lorca stapt hij in de voetstappen van onder andere William Shatner en Patrick Stewart. En eigenlijk ook weer niet, want Discovery is eigenlijk een prequel: de serie speelt zich tien jaar voor de avonturen in The Original Series af.

De dertien afleveringen van Star Trek: Discovery zullen vanaf ongeveer einde zomer wekelijks te zien zijn op Netflix. In de VS wordt de eerste aflevering eerst op CBS uitgezonden, waarna de overige afleveringen via het onlineplatform van CBS te zien zullen zijn. Naast (hello to) Jason Isaacs zijn in Discovery ook Doug Jones, Sonequa Martin-Green en Michelle Yeoh te zien.

Jason Isaacs
Jason Isaacs

Nieuwe content voor Sword Art Online: Hollow Realization

Bandai Namco maakt bekend dat Sword Art Online: Hollow Realization een grote gratis update krijgt: Warriors of the Sky.

Warriors of the Sky brengt Salvatos Ruins, met nieuwe gebieden en een nieuw avontuur met twee nieuwe personages uit Sword Art Online Lost Song, namelijk Seven en Rain. Daarnaast voegt de update Duel System toe. Hiermee kunnen spelers één tegen één matches van 8 minuten spelen tegen andere spelers, of tegen monsters in de nieuwe PvE Mode. Ranks, buffs, schatkisten en meer staan op het spel.

Tegelijk met Warriors of the Sky worden twee nieuwe DLC-packs toegevoegd: Lord of Inferno en Missing Chest. Met de eerste pack kun je een sterke raid boss uitdagen in Salvatos Ruins, na het uitspelen van Warriors of the Sky. De tweede pack laat de Missing Treasure Chest verschijnen in Teleport Plaza, waarna je in staat bent om Gold Pieces te ruilen voor items.

De nieuwe update bevat bovendien Sacrament Dungeon 3, met 8 gloednieuwe, high-level dungeons. Warriors of the Sky, Lord of Inferno en Missing Chest zijn vanaf 14 maart beschikbaar. Sword Art Online: Hollow Realization is sinds 8 november vekrijgbaar voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Aanvalsplan tegen seksueel ongewenst gedrag

Zes politieke partijen willen dat er een aanvalsplan komt tegen seksueel ongewenst gedrag. GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50PLUS ondertekenen daartoe maandag een 'stembusakkoord'. Dat doen ze op initiatief van kenniscentrum Rutgers.

In het akkoord staat onder meer dat op scholen meer aandacht moet worden besteed aan seksuele vorming, waarbij ook "wensen en grenzen" aan de orde moeten komen. Ook is er meer aandacht nodig voor preventie aan de kant van 'plegers', in plaats van alleen maar in te zetten op de weerbaarheid van meisjes en vrouwen.

Volgens het kenniscentrum hebben 850.000 vrouwen weleens seks tegen hun wil gehad. Een kwart van de jonge vrouwen heeft het afgelopen jaar seksuele intimidatie op het werk meegemaakt. Vier op de tien had last van seksuele intimidatie in het uitgaansleven en de helft kampte met seksuele intimidatie op straat.

Aanvalsplan tegen seksueel ongewenst gedrag
Aanvalsplan tegen seksueel ongewenst gedrag (Foto: ANP)

Boer zoekt vrouw blijft scoren

Nederland blijft smullen van de naar liefde hunkerende boeren van Boer zoekt vrouw. Ook zondag trok het programma ruim vier miljoen kijkers, net iets meer dan vorige week.

Zondag keken 4,11 miljoen Nederlanders naar de verkikkerde boeren, vorige week stemden 4,04 miljoen kijkers af op het KRO-programma van Yvon Jaspers. Met die cijfers blijft Boer zoekt vrouw de concurrentie ver voor. Het NOS Journaal van 20.00 uur trok zondag 3,57 miljoen kijkers, Floortje naar het einde van de wereld werd door 2,96 miljoen Nederlanders bekeken.

Daarmee scherpt Floortje Dessing haar kijkcijferrecord aan. De eerste aflevering van het huidige seizoen trok eind februari 2,91 miljoen kijkers. 

De top 5 werd aangevuld door Studio Sport Eredivisie met 2,81 miljoen kijkers en Moordvrouwen 1,23 miljoen kijkers.

Boer zoekt vrouw blijft scoren
Boer zoekt vrouw blijft scoren (Foto: BuzzE)

Jörgensen: "Mijn eerste hattrick ooit"

Een unicum voor Nicolai Jörgensen zondagmiddag; voor het eerst in zijn loopbaan scoorde de spits van Feyenoord een hattrick. AZ werd met 5-2 verslagen. "Dit is mijn eerste hattrick ooit", vertelde Jörgensen tegen FOX Sports. "Misschien wel wat laat, maar ik ben er heel blij mee."

"Misschien dat ik ooit in een oefenpotje drie doelpunten gemaakt heb, maar in een echte wedstrijd is dat me nog nooit gebeurd." Jörgensen gaf naast drie doelpunten ook nog twee assists en staat daardoor op achttien doelpunten en tien assists. De laatste Feyenoorder die er in slaagde om twee keer de dubbele cijfers te halen was Dirk Kuyt elf jaar geleden.

"Echt waar? Dat is heel leuk. Dat gebeurt dus niet vaak bij Feyenoord. Ik ben trots op hoe het gaat, maar we moeten hard blijven werken." Jörgensen geniet van de entourage in De Kuip. "In De Kuip spelen we met een man meer, dat is echt fantastisch. We winnen hier bijna altijd, want elke keer dat we hier het veld oplopen gaan er 47.000 man uit hun dak. Dan word je zelf ook een beetje gek."

Asscher: beschuldiging nazisme moet van tafel

De Turkse beschuldiging van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland "moet van tafel". Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher maandag in het Radio 1 Journaal. Gebeurt dit niet "dan blijven de verhoudingen stroef". Het kabinet zal echter geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Het is volgens Asscher belangrijk dat de rust terugkeert. Wel "moet er een andere manier van communiceren uit Turkije komen".

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekeinde van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft.

In het tv-programma Buitenhof zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag "het als de Turken excuses zouden maken", maar hij ging er vanuit dat het niet zou gebeuren. Later eiste premier Mark Rutte wel excuses.

Ondertussen meldt pro-Erdogan nieuwszender A-Haber dat de Nederlandse politie atoombommen zou hebben gegooid.

Asscher: beschuldiging nazisme moet van tafel
Asscher: beschuldiging nazisme moet van tafel (Foto: ANP)

Reisadvies Turkije aangescherpt

Naar aanleiding van de spanningen tussen Nederland en Turkije (en natuurlijk het feit dat de Rotterdamse politie met atoombommen heeft lopen smijten) heeft de rijksoverheid het reisadvies voor Turkije aangepast. Naast de verhoogde terreurdreiging, verhoogde criminaliteit en de gevaarlijke gebieden wordt nu ook aangeraden om voorzichtig te zijn en plekken waar Turken samenscholen te vermijden.

"Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Vooral op sociale media worden zeer kritische uitlatingen over Nederland en zijn inwoners gedaan. De Turkse minister-president verklaart dat dit geen invloed heeft op bezoekende Nederlanders. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal."

Verder wordt aangeraden om heel zuid-oost Turkije te vermijden. Voor de rest van Turkije geldt nu standaard een verhoogd risico.

Misschien toch maar gewoon naar Spanje komend jaar?

Negatief reisadvies Turkije
Negatief reisadvies Turkije

Jans: "Had het hele elftal kunnen wisselen"

PEC Zwolle blijft wisselvallig presteren in de Eredivisie. Na de zege op Vitesse was zondag Willem II te sterk. Ron Jans was na afloop dan ook niet blij: "Ik had het hele elftal kunnen wisselen."

Jans zag een duidelijk verschil tussen de eerste en tweede helft in Tilburg. "We hebben beide helften met 1-0 verloren, maar we hebben de wedstrijd echt verloren in de eerste helft", zei de coach tegen FOX Sports. "Het wachten was op de 2-0. In de rust was ik blij dat het maar 1-0 was."

De trainer wachtte niet tot de pauze met zijn wissels. Voor het rustsignaal had Jans al Mustafa Saymak en Kingsley Ehizibue naar de kant gehaald. "Ik vind het heel vervelend om ze op zo'n manier te wisselen, maar ik had het hele elftal wel kunnen wisselen."

Na rust ging het beter, maar kwam PEC opnieuw niet tot scoren. Willem II besliste het duel in de extra tijd. "We hebben de tweede helft ook met 1-0 verloren, maar dat was omdat we de kansen niet af hebben gerond en omdat Kostas Lamprou heel goed staat te keepen. Daar kan ik mee leven. Van die eerste helft baal ik", besloot Jans.

Fransen willen euromunt houden

Drie kwart van de Fransen wil de euromunt niet inleveren voor de Franse francs. Over de huidige staat van de Europese Unie zijn de Fransen minder enthousiast, 37 procent meent dat het lidmaatschap meer nadelen dan voordelen heeft.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van dagblad Les Echos, is een reactie op plannen van presidentskandidaat Marine Le Pen om Frankrijk los te weken van de Europese Unie (EU). De euro is volgens Le Pen 'niet ziek maar dood' en een snelle terugkeer naar de franc zou noodzaak zijn. Le Pen wil daartoe een referendum organiseren.

Fransen willen euromunt houden
Fransen willen euromunt houden (Foto: ANP)

Schoolleiders geven Bussemaker en Dekker slechte cijfers

Schooldirecteuren zijn zeer kritisch over het door het kabinet-Rutte II gevoerde onderwijsbeleid. Minister Jet Bussemaker gaat met de hakken over de sloot en krijgt gemiddeld een 5,7. Staatssecretaris Sander Dekker zakt met een 4,6 door het ijs.

Circa één op de tien directeuren heeft momenteel nog veel vertrouwen in de minister en circa één op de twintig nog in de staatssecretaris. In de staatssecretaris heeft 49 procent expliciet geen vertrouwen meer en 24 procent beoordeelt hem 'neutraal, maar geeft hem niet langer het voordeel van de twijfel'. Dat blijkt uit onderzoek onder 562 directeuren in het basisonderwijs en 316 directeuren in het voortgezet onderwijs, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek.

De invoering van de Rekentoets is veel directeuren een doorn in het oog. Maar liefst 72 procent van de ondervraagde schoolleiders in het voortgezet onderwijs is er ontevreden over. De helft van de directeuren in het basisonderwijs en 34 procent van de directeuren in het voortgezet onderwijs vindt dat het beleid van dit kabinet heeft geleid tot een verslechtering van de kwaliteit van het onderwijs.

Slecht rapport voor Bussemaker en Dekker
Slecht rapport voor Bussemaker en Dekker (Foto: ANP)

Kuzu negeert Nazi-opmerking Erdogan, maar Nederland is fout bezig

De regeringen van Nederland en Turkije moeten alles op alles zetten om de ontstane diplomatieke rel op te lossen. Daarvoor pleit Tunahan Kuzu, leider van de politieke Erdoganpartij DENK, zondag in een video op Facebook. Stelling in het conflict neemt Kuzu natuurlijk uitdrukkelijk niet, maar de strekking is duidelijk.

Hij laat zich in de video niet uit over de aanleiding voor het conflict, de leugens vanuit Erdogan, of de specifieke ontwikkelingen van zaterdag, toen de Turkse minister van Familiezaken ondanks bezwaren van Nederland onder valse voorwendselen naar Rotterdam kwam. Daar werd ze door de politie belet het Turkse consulaat te bereiken. Uiteindelijk werd ze door de politie begeleid naar Duitsland.

Volgens Kuzu moeten Nederlanders, ongeacht hun afkomst of politieke opvattingen, "respectvol het gesprek met elkaar voeren. Naar elkaar luisteren, begrip tonen voor elkaars argumenten. Alleen op die manier komen we verder", aldus Kuzu.

Kuzu haalde wel fel uit naar Nederlandse politici, die volgens hem "olie op het vuur gooien". Daarbij noemde hij onder meer premier Mark Rutte, CDA-leider Sybrand Buma, Geert Wilders van de PVV en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.

De uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die Nederland zaterdag fascistisch en een overblijfsel van de nazi's noemde, waren voor Erdogan-aanhanger Kuzu natuurlijk géén reden om tegen te ageren.

Kuzu roept op tot de-escalatie
Kuzu roept op tot de-escalatie (Foto: ANP)

Bourdais opent IndyCar-seizoen met zege vanaf laatste startplek

Sebastien Bourdais is het nieuwe seizoen in de IndyCar Series op indrukwekkende wijze begonnen. De Fransman van Dale Coyne Racing begon in de straten van St. Petersburg in Florida als laatste na een crash in de kwalificatie, maar won de race met overtuiging.

Daar zat zeker wel enig geluk bij. Bourdais kwam na 23 de pitstraat in voor een stop en twee rondjes later werden de gele vlaggen over de hele baan gezwaaid voor een neutralisatie. De als veertiende vertrokken Simon Pagenaud was ook al op tijd naar binnen gekomen en de regerend kampioen nam zo de leiding over, voor Bourdais. Een dikke tien ronden later was het Bourdais die zijn landgenoot uitremde en zo de leiding overnam en die stond hij niet meer af. Na een nagenoeg foutloze race kwam Bourdais, die zelfs niet meer serieus bedreigd werd, als winnaar over de finish, voor Pagenaud.

Scott Dixon vertrok als tweede in de smalle straten van Saint Pete, maar een fout bij een herstart leverde hem het nodige verlies op. Dat wist hij gedurende de race netjes te herstellen, waardoor hij als derde de finish passeerde. Polesitter Will Power kende geen beste race. De oud-kampioen kreeg te maken met een lekke band, werd bestraft voor een actie in de pitstraat en kreeg uiteindelijk zelfs een diskwalificatie aan zijn broek: om brandstof te besparen reed hij zo langzaam dat hij de minimale rondetijden niet meer voor elkaar kreeg.

Honkballers verliezen historisch lang duel met Japan

De Nederlandse honkballers hebben de eerste wedstrijd in de tweede groepsfase van de World Baseball Classic verloren. In de Tokyo Dome was gastland Japan te sterk voor de Nederlandse ploeg.

Nederland begon niet best aan het duel en in de derde inning tekende Japan al voor de 5-1, onder meer doordat Sho Nakata in één klap drie landgenoten over de thuisplaat bracht. Een homerun van Wladimir Balentien hielp Nederland weer langszij te komen en in de negende - en doorgaans laatste - inning slaagde Jonathan Schoop er in Xander Bogaerts over de thuisplaat te helpen: 6-6.

Daardoor was een tiende inning nodig en, nadat daar niet in werd gescoord, ook nog een elfde. Dat was nog nooit eerder gebeurd in de World Baseball Classic, het meest prestigieuze internationale toernooi ter wereld. Weer was het Nakata die Nederland de nek om deed: met een dubbele honkslag sloeg hij twee landgenoten binnen, waardoor Japan met 8-6 won. 

Maandag wordt om 11.00 uur Nederlandse tijd de tweede groepswedstrijd gespeeld. Nederland staat dan weer tegenover Israël, dat in de eerste groepsfase te sterk was voor de ploeg van Hensley Meulens. 

Bertens ook in dubbelspel uitgeschakeld in Indian Wells

Tennisster Kiki Bertens heeft een paar uur na haar uitschakeling in het enkelspel ook de aftocht moeten blazen in het dubbelspel op het WTA Premier Mandatory-toernooi in Indian Wells.

Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson stond Bertens voor een bijzonder moeilijke opgave. Met Bethanie Mattek-Sands en Lucie Safarova hadden ze immers meervoudig Grand Slam-kampioenen tegenover zich, die in januari nog de Australian Open-titel wonnen. 

Het Amerikaans/Tsjechische duo was vooral in de eerste set veel te sterk en gaf nauwelijks iets weg. In het tweede bedrijf zat het iets dichter bij elkaar, maar nadat Bertens en Larsson twee breakkansen niet pakten moesten ze zich gewonnen geven: 1-6, 5-7.

FOK! Wat een weer: Lente!

Zo de wind staat op St. Gregorius, zo staat hij nog veertig dagen

Goedemorgen,

De afgelopen nacht waren er wel wat wolken maar veel stelde het niet voor. Vandaag neemt de bewolking wel iets toe maar we krijgen nog steeds zon en regen valt er niet. De thermometer loopt op tot zo'n 13 graden.

De komende dagen houden we dit droge en zachte voorjaarsweer met af en toe zon. Aan het einde van de week krijgen we wellicht een overgang naar wisselvalliger weer met hogere neerslagkansen en lagere temperaturen.

Een fijne maandag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:56
Zon onder: 18:41
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1781 Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
1942 Het dragen van een Jodenster wordt verplicht voor de joden in Nederland, België en Frankrijk.
1969 Apollo 9 keert terug naar de aarde.
1978 Drie Zuid-Molukkers gijzelen 70 mensen in het provinciehuis in Assen; ze schieten één gijzelaar dood.
1986 Sojoez T-15 wordt gelanceerd. Haar bemanning is de eerste die Mir in de ruimte bezoekt.
1994 De eerste versie van de Linuxkernel, de kern van het Linux besturingssysteem, komt uit.

Watertaxi in Rotterdam (Foto: disbatch)
Watertaxi in Rotterdam (Foto: disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fan Real opent petitie voor overspelen Barcelona-PSG

Een petitie om de wedstrijd FC Barcelona - Paris Saint-Germain in de Champions League te laten overspelen heeft inmiddels de steun van bijna tweehonderdduizend handtekeningen ontvangen.

Barcelona leek op weg naar uitschakeling in de Champions League, nadat PSG de heenwedstrijd in de achtste finale met 4-0 had gewonnen.  Luis Enrique's team werd het eerste team ooit dat een dergelijke achterstand goedmaakte en met de 6-1 zege plaatsten de Catalanen zich alsnog voor de kwartfinale.

De scheidsrechter van die wedstrijd, Deniz Aytekin, werd zwaar bekritiseerd voor zijn optreden in de wedstrijd, waarbij hij de thuisploeg twee strafschoppen gaf, en het verhaal doet nu de ronde dat hij mogelijk geen Champions League-wedstrijden meer mag fluiten.

Luis Melendo Olmedo, een fan van Real Madrid, wil nu dat de wedstrijd moet worden overgespeeld en heeft daarvoor een petitie opgesteld. Het verzoek werd geplaatst op Change.org, een site die mensen in staat stelt om verschillende petities te plaatsen voor kwesties zoals rechten van de vrouwen, immigratie, oorlog en disciminatie.

Volgens Olmedo moet de wedstrijd worden overgespeeld vanwege 'incidenten die PSG ernstig hebben beschadigd, met als schuldige de Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin, die Barcelona een voordeel gaf met zijn arbitraire beslissingen.'

Olmedo hoopte honderdvijftigduizend handtekeningen te verzamelen en daar is hij al ruimschoots in geslaagd. De UEFA heeft nog niet gereageerd en wij schatten in dat dat ook zo gaat blijven. 

Demonstranten in Amsterdam naar huis

Plein 40-45 in Amsterdam, waar eerder op de avond de politie moest optreden omdat een demonstratie van Turkse Nederlanders escaleerde, is nagenoeg leeg. "Het is weer rustig. Het Plein is bijna leeg, de demonstranten zijn naar huis," aldus de gemeente.

De 250 demonstranten zijn rond 23.30 uur met waterkanonnen weggejaagd.

Burgemeester Eberhard van der Laan beëindigde de demonstratie op grond van verstoringen van de openbare orde en de veiligheid van het verkeer, zo liet de gemeente weten. Het protest, naar aanleiding van het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije, begon in de middag aanvankelijk vreedzaam, maar later werd de sfeer grimmig. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren. Ook werd met vuurwerk gegooid en weigerden de demonstranten de aanwijzingen van de politie op te volgen.

De politie heeft in de loop van de avond vier mensen aangehouden. Eén voor het brengen van de Hitlergroet en het uiten van nazistische leuzen, twee voor opruiing, en één voor het beledigen van een politieagent. Later werden nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en het plegen van openlijk geweld.

De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.

Demonstranten in Amsterdam naar huis
Demonstranten in Amsterdam naar huis (Foto: ANP)

Rabobank stort in na plofkraak

Door een plofkraak bij een geldautomaat in het Brabantse Vinkel, is een deel van het pand van de Rabobank ingestort. Voor de bewoners van twee naburige appartementen wordt opvang geregeld, aldus de politie. Er zijn geen gewonden.

De politie onderzoekt de zaak.

'Rel komt Rutte goed uit'

De Nederlandse dagbladen, besteden allemaal veel aandacht een de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Over een ding zijn alle media het eens: de rel kan niet los gezien worden van de naderende verkiezingen van 15 maart.

"Jarenlang wilde premier Rutte zich niet laten provoceren door het regime in Ankara. Maar een paar dagen voor de verkiezingen was de maat vol. En dat komt hem goed uit," aldus het AD.

"Wij zijn hier de baas," kopt De Telegraaf in grote letters op de voorpagina. De krant roept het kabinet op om nu door te pakken. "De in Turkse vlaggen gehulde relschoppers in Rotterdam, inclusief eigen ordedienst, gedragen zich als een soort vijfde colonne. Dat moet stoppen. Er is nu geen tijd voor zachte heelmeesters. Kabinet, hou ook na 15 maart de rug recht!"

"Zelden klinkt er zulke spierballentaal vanuit Den Haag. De botsing van Nederland met Turkije is een ongekend hevige. Dat in beide landen verkiezingen in aantocht zijn, staat er niet los van. Het zal nog wel even duren voordat de storm weer gaat liggen," schrijft de Volkskrant.

"Vlak voor de verkiezingen oogst premier Rutte lof met zijn houding jegens Turkije. Op langere termijn loopt hij risico's,"staat in Trouw dat spreekt over spierballen in plaats van diplomatie.

Dagbladen: 'rel komt Rutte goed uit'
Dagbladen: 'rel komt Rutte goed uit' (Foto: ANP)

Bewaren

Wilders: Jinek en Nieuwsuur linkse haatmedia

PVV-leider Geert Wilders zal nooit interviews geven aan televisieprogramma's zoals Nieuwsuur of Pauw en Jinek. Ze vertegenwoordigen de linkse haatmedia, stelt hij in een interview met De Telegraaf.

"Jinek en Pauw of Pauw en Jinek of hoe het gerommel ook maar heet; ze vragen me al jaren en ik zeg al jaren nee. Ik vind het verschrikkelijke programma's omdat ze bevooroordeeld zijn. Ze vertegenwoordigen de linkse haatmedia. En dan die RTL-debatten! Debatteren is niet met acht man op een rij gaan staan, 45 seconden iets uitkramen en daarna niet de kans krijgen om je verhaal af te maken."

Een debat is wat Wilders betreft één-op-één. Hij ontkent dat de PVV in de peilingen daalt. "Wat u zegt is een leugen. Bij De Hond waren we er twee gezakt, maar bij EenVandaag waren we twee zetels gestegen."

Wilders: Jinek en Nieuwsuur linkse haatmedia
Wilders: Jinek en Nieuwsuur linkse haatmedia (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Republikein onder vuur vanwege steun Wilders

De Amerikaanse Republikein Steve King, congreslid voor de staat Iowa, ligt onder vuur in eigen land nadat hij op Twitter zijn steun voor Geert Wilders uitsprak.

"Wilders begrijpt dat onze cultuur en demografie het beste is. We kunnen onze cultuur niet herstellen, met baby's van een ander, " zei King, terwijl hij een bericht over de rellen in Rotterdam retweette. De tweet van King werd vervolgens weer geretweet door voormalig voorman van de Ku Klux Klan, David Duke.

King is een fel tegenstander van het toekennen van het Amerikaans staatsburgerschap door geboorte. Alle baby's die in Amerika worden geboren krijgen momenteel de Amerikaanse nationaliteit, ook als hun ouders illegaal in het land verblijven.

Onder meer Chelsea Clinton, dochter van Bill en Hillary Clinton reageerde op het bericht van King. Ze noemde zijn tweet pijnlijk. "Het congreslid ziet duidelijk niet alle kinderen als onze kinderen. Pijnlijk en ironisch, zeker op deze Joodse feestdag Purim." Bijna 3500 mensen reageerden op de tweet over Wilders. "Verwijder je account," vroegen sommigen King. Anderen waren het juist met het congreslid eens.

Republikein onder vuur vanwege steun Wilders
Republikein onder vuur vanwege steun Wilders (Foto: ANP)

Bewaren

Wenger na afstraffing: "Scheidsrechter vermoordde de wedstrijd"

Arsène Wenger heeft nog maar eens uitgehaald naar de arbitrage, die in zijn ogen verantwoordelijk was voor de 5-1 nederlaag van Arsenal tegen Bayern München dinsdagavond in de Champions League.

The Gunners werden vernederd in hun twee ontmoetingen met de Duitse landskampioen, door in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld te worden na over twee wedstrijden met 10-2 te verliezen. De ploeg herstelde zich zaterdag enigszins door de halve finale van de FA Cup te bereiken, nadat Lincoln City met 5-0 werd verslagen.

"Ik wilde niet gokken, ik wist dat het een belangrijke wedstrijd was om te winnen", vertelde Wenger op de persconferentie na afloop. "Het team deed het goed tegen Bayern en ik wilde dat ze mij de kans gaven om het vertrouwen terug te winnen. De spelers lieten me niet zakken. Ik denk dat we een uitstekende wedstrijden gespeeld hebben, zo lang we elf tegen elf speelden."

De beslissing van scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos om Laurent Koscielny na 53 minuten weg te sturen, verzegelde volgens Wenger hun lot tegen Bayern. "We stortten in in de tweede helft tegen Bayern, maar wanneer je met tien man tegen een kwaliteitsteam staat is het geen voetbalwedstrijd. Jullie zouden eens in mijn schoenen moeten staan. Dan zou je begrijpen dat het onmogelijk is om iedereen altijd tevreden te houden. Ik zou niets liever willen en we proberen het met z'n allen, maar het is heel moeilijk. De kritiek na onze laatste wedstrijd was niet gerechtvaardigd. Ik heb de wedstrijd drie keer bekeken en de scheidsrechter vermoordde de wedstrijd."

UZSC pakt bij zowel de dames als heren KNZB-beker waterpolo

Beide teams van UZSC die vanmiddag mochten aantreden voor de waterpolo bekerfinale in het Hofbad in Den Haag. De dames troffen de leider in de reguliere competitie GZC Donk, de heren troffen het lager geplaatste Polar Bears. Alhoewel de twee damesteams elkaar in de reguliere competitie nauwelijks ontlopen, was het een eentonige wedstrijd: UZSC won overtuigend met 17-5. Bij de heren was er meer spektakel. UZSC wist wel al vroeg op voorsprong te komen tegen de Edenaren en kon deze voorsprong met veel pijn en moeite vasthouden: het werd 6-8.

Voor de dames van de Utrechtse club was het een historische overwinning, want voor het eerst in de historie van de club haalde het damesteam de beker mee naar huis. Het was een wedstrijd waar het team van gedroomd had: Donk kon niet eens in de buurt komen van hun doel en de afstandsschoten die kwamen waren een makkelijke prooi voor international Laura Aarts. Al halverwege was het vuur uit de wedstrijd, Gouda keek tegen een 9-2 achterstand aan.

De heren van UZSC hadden een zwaardere kluif aan hun tegenstander. Polar Bears werd vorig jaar nog verrassend bekerwinnaar en deed ook vandaag zeker niet onder voor de leider in de reguliere competitie. UZSC liep in de tweede periode nog wel uit naar 3-5, maar een gelopen wedstrijd was het nog zeker niet. Voortdurend voorkwam keeper Benjamin Hoepelman dat UZSC hun voorsprong kon uitbouwen, en ook aanvallend was Polar Bears heel gevaarlijk. In de de eindfase werd de stand nog naar 6-7 gebracht, maar een vijf-meter voor UZSC besliste de wedstrijd.

Coach Torino over Belotti: "Tegen 100 miljoen kunnen we weinig doen"

Andrea Belotti is met 22 doelpunten de grote man van Torino én topscorer van de Serie A. Zijn trainer vreest een vertrek. "Maar Torino zal er alles aan doen hem te behouden."

Belotti scoort aan de lopende band en dus is het logisch dat de spits van middenmoter Torino in verband wordt gebracht met een transfer. Zijn contract in Torino loopt nog door tot medio 2021, maar daarin is een clausule opgenomen waardoor de afmaker voor honderd miljoen euro weg kan.

"Als een club honderd miljoen euro op tafel legt, dan kunnen we daar niet veel tegen doen", aldus Torino-trainer Sinisa Mihajlovic tegen Italiaanse media. "Het hangt ook van de speler af, maar Torino zal er alles aan doen om hem te behouden. Ik wil hem er echter wel aan herinneren waar hij vandaan komt. Hij moet nederig blijven en zijn harde werk voortzetten."

Belotti maakte er vorig seizoen twaalf in de Serie A en heeft nu dus al tien doelpunten meer. Daarmee houdt hij grote namen als Edin Dzeko en Gonzalo Higuaín (allebei negentien goals) achter zich. Vorige week maakte de spits een hattrick tegen Palermo, maandagavond ontmoet Torino in de hoofdstad Lazio.

Laatste reviews en specials
preview
Harold Halibut
review
Senran Kagura: Reflexions
preview
Young Souls
preview
WWE 2K19
special
Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer
review
CD: Baest - Danse Macabre
©FOK.nl e.a.