'Nieuwste actie T-Mobile leidt tot prijzenoorlog'

T-Mobile slijpt de messen voor een heuse prijzenoorlog. Dat is de verwachting van Nederlandse telecomexperts. Het concern lanceert als eerste provider op de nationale markt een uitzonderlijk voordelig abonnement voor onbeperkt mobiel internet en bellen. De kosten: slechts 35 euro per maand. Dat is ruim de helft goedkoper dan dezelfde bundels van concurrenten. 

Tim Wijkman, telecomexpert van onderzoeksbureau Telecompaper, noemt de recente ontwikkeling een 'spectaculaire en revolutionaire move': "Dit gaat een ware concurrentieslag ontketenen op de Nederlandse markt". Ook de directeur van de grootste telecomabonnementvergelijker Bellen.com, Ben Woldring, steekt zijn verwachtingen niet onder stoelen of banken: "Ik verwacht niets minder dan dat dit héél véél klanten gaat trekken".

Het bijzondere aan de bundel van T-Mobile is dat het onbeperkt internet en bellen geldt in de gehele EU, ook bij excessief gebruik. Dagelijks geldt een ruim limiet van 5 GB, maar datzelfde limiet is vervolgens onbeperkt en gratis te verhogen met 1 GB.

Onorthodoxe aanpak
T-Mobile vindt het tijd voor een onorthodoxe aanpak, met als hoofdreden dat de prijzen voor mobiel internet veel te hoog liggen. Dit gegeven wordt gestaafd door recent onderzoek van researchbureau Tefficient. Uit dat onderzoek blijkt dat Nederland met bijna 30 euro per GB een van de duurste landen binnen Europa is.

De Nederlander gebruikt dan ook slechts een GB van zijn mobiele internet per maand. Dat is maar liefst zeven GB per maand minder dan de gemiddelde Fin. Finland, daarentegen, kent al langere tijd onbeperkte bundels tegen zeer betaalbare prijzen.

Als het aan T-Mobile ligt, gaan we Finland dus achterna. "Miljoenen Nederlanders zijn bang om over hun bundel te gaan en wachten met video kijken en muziek streamen tot zij een WiFi-punt kunnen bereiken. En dat terwijl WiFi vaak minder snel en betrouwbaar is. Wij willen die belemmeringen wegnemen", zo stelt Martin Knauer, waarnemend president-directeur van T-Mobile Nederland. "Bovendien hebben T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone allen een gloednieuw 4G-netwerk liggen. Die worden verre van optimaal benut". 

Concurrentie en markt verstoren
Het verhaal van T-Mobile gaat natuurlijk verder dan slechts het weg willen nemen van belemmeringen voor gebruikers; ook is er het economisch gewin. De provider met 3,5 miljoen klanten, wil het vooral de concurrentie lastig maken.

Zo adverteert Tele2 sinds zijn nieuwe netwerk agressief met grote data-abonnementen en bundels van 24 GB per maand voor een prijs van 35 euro. KPN boekt grote successen met het aanbieden van gecombineerde vaste en mobiele abonnementen.

T-Mobile heeft geen vast net en moet de KPN in dat opzicht voor laten gaan. Nu Vodafone en Ziggo toestemming uit Brussel hebben ontvangen voor een Nederlandse fusie kunnen ook zij dezelfde tactiek als KPN hanteren. Knauer noemt 2017 dan ook 'een beslissend jaar voor de telecommarkt in Nederland'. "Wij gaan de concurrentie opvoeren en de markt verstoren."

'Nieuwste actie T-Mobile leidt tot prijzenoorlog' (Foto: Getty Images)