Farah completeert dubbele dubbel

Hardloper Mo Farah heeft voor de tweede keer op rij zowel de 5000 als de 10.000 meter gewonnen op de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro was de Brit eerder in de week al de beste op de 10 kilometer, zaterdag voegde hij daar net als in Londen ook de 5 kilometer aan toe.

In het begin van de race probeerde het Ethiopische trio Hagos Gebhriwet, Dejen Gebremeskel en Muktar Edris nog om het de Brit moeilijk te maken, maar dat faalde jammerlijk. Farah kwam geen moment in de problemen, hoewel hij het bij het inzetten van de eindsprint nog eventjes op moest nemen tegen de Amerikaan Paul Chelimo. Die moest dat duel opgeven en werd tweede achter Farah, en voor Gebhriwet.

Chelimo kon zijn medaille echter niet lang vieren: na de race werden hij, Edris en de Canadees Mo Ahmed gediskwalificeerd waardoor zij hun plek in de top-6 kwijtraakten. Het zilver ging daarom naar Gebhriwet, terwijl de 41-jarige Bernard Lagat na brons en zilver in 2000 en 2004 nog een bronzen medaille pakt. 

Update 04.30 uur

Toch nog wat nieuws uit Rio: Chelimo en Ahmed zijn weer teruggezet op hun plaatsen na protesten van de Amerikaanse en Canadese bonden. Dat betekent dat Chelimo alsnog zilver pakt, Gebhriwet weer naar brons gaat en Lagat dus niet twaalf jaar later weer een medaille pakt.