Tilke wilde oude Hockenheim behouden

Het is al weer twaalf jaar geleden dat het circuit Hockenheim verbouwd en ingekort is. De architect van destijds was Hermann Tilke die meer Formule 1-circuits op zijn naam heeft staan. Opmerkelijk is dat de Duitser nu zegt dat hij graag de oude baan door de bossen had willen behouden.

De oude baan had enkele lange rechte stukken door de bossen, onderbroken door enkele chicanes. Van het oude circuit is het motodrome behouden en voor de rest zijn er een nieuw recht stuk gebouwd en enkele langzame delen, waardoor de baan met een derde ingekort is. Een zet die niet populair was bij de fans en de coureurs.

Tilke: "Er was iets speciaal aan, een zeldzame lay-out, iets wat we zoveel mogelijk wilden behouden. Het oorspronkelijke idee was om de baan te verbreden volgens de huidige veiligheidsregels en de originele lengte van het circuit te behouden. Op dat moment waren de mogelijkheden en restricties op die locatie nog niet duidelijk en uiteindelijk bleek het idee onuitvoerbaar te zijn."

Er mochten geen bomen gekapt worden en de bomen zouden waar mogelijk aan het naastgelegen bos toegevoegd moeten worden. Daar kwam nog bij dat de baan tussen de races van 2001 en 2002 verbouwd moest worden, waardoor de oorspronkelijke plannen de prullenbak in gingen.

"De nieuwe vorm volgde op de verplichting om het huidige bos te sparen en om de gebruikte oppervlakte te verkleinen, gecombineerd met de wens om een populaire baan voor de coureurs en toeschouwers te creëren." Hierbij moesten de onderhoudskosten omlaag en de toeschouwersaantallen omhoog gaan. "Met de komst van de nieuwe lay-out bouwden we een tribune die 90 procent van de nieuwe sectie kan overzien, met een fantastisch zicht op de Parabolika, chicane en hairpin. In vergelijking met het originele ontwerp kunnen er nu 37.000 mensen meer kijken."