Speelfilm over J.D. Salinger in de maak

Het leven van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger wordt verfilmd. De speelfilm gaat voornamelijk over de jaren tussen zijn dienstplicht tijdens de Tweede Wereldoorlog en het verschijnen van zijn magnum opus The Catcher in the Rye, en laat zien welke invloed oorlog op een kunstenaar kan hebben. Wanneer de film moet verschijnen, of wie erin gaan spelen, is nog onbekend.

Salinger liet tijdens zijn leven slechts vier boeken publiceren en was vooral bekend vanwege zijn uitzonderlijke gedrag en kluizenaarsbestaan. Voor zijn overlijden in 2010 liet hij specifieke instructies na voor het publiceren van zijn overige werk. Deze vijf boeken moeten van 2015 tot 2020 worden uitgebracht. Volgens kenners zijn hierin elementen zichtbaar van Advaita Vedanta, een stroming binnen het hindoeïsme die Salinger aanhing.

Het scenario van de film wordt geschreven door Shane Salerno, die onlangs ook de documentaire Salinger maakte. Daarnaast publiceerde Salerno recentelijk een zevenhonderd pagina's tellend boek over de schrijver, dat hij samen met David Shields schreef.

De documentaire, die momenteel in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen draait, heeft echter nogal wat kritiek te verduren. Critici vinden dat Salerno dweept met Salinger en dat de documentaire vooral gaat over diens beroemdheid, precies waar Salerno zich doorgaans tegen afzet.

The Catcher in the Rye was Salingers eerste werk en werd in Nederland aanvankelijk gepubliceerd onder de titel Puber. Het boek heeft als hoofdthema's puberale afzondering en de drang om bij een groep te horen, en was destijds zeer omstreden vanwege het grove taalgebruik en de vrije omgang met seks en prostitutie.

Salingers laatste werk verscheen in 1965 en in 1980 gaf hij zijn laatste interview. Hij overleed in 2010 op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Cornish, in het Amerikaanse New Hampshire.