Toyota mag zich weer de grootste noemen

Toyota heeft vorig jaar de meeste auto's verkocht. Bij de Japanse autofabrikant rolden 9,7 miljoen exemplaren van de band, blijkt maandag uit cijfers van de automaker. General Motors, in 2011 nog de grootste, kwam niet verder dan 9,3 miljoen auto's. De derde grootste autofabrikant ter wereld was in 2012 het Duitse Volkswagen met 9,1 miljoen voertuigen.

Toyota verkocht vorig jaar 23 procent meer auto's dan in 2011. De verkopen in Japan herstelden goed, met een stijging van 35 procent. Buiten Japan steeg de verkoop van Toyota's met 19 procent.

Toyota nam in 2008 het stokje over van General Motors als de grootste autofabrikant ter wereld. De automaker uit Detroit veroverde de titel terug in 2011, toen Toyota hard werd geraakt door de tsunami.

De comeback van Toyota is opmerkelijk. De fabrikant kreeg ook in Thailand te maken met onderbroken producties door overstromingen. In China liep de verkoop terug toen een territoriaal dispuut tussen China en Japan weer oplaaide. Bovendien moest de automaker veel auto's terughalen in de Verenigde Staten.