[Dakar] De Rooy heeft leiding terug

Gerard de Rooy heeft de leiding in de Dakar Rally bij de vrachtwagens terug. De Nederlander werd in de vijfde etappe tussen Arequipa en Alepo derde op 2.31 minuten van dagwinnaar Hans Stacey. Tussen beide Iveco-rijders in eindigde Kamaz-kopman Eduard Nikolaev.

De Rooy begon sterk aan de etappe, maar moest al snel de leiding laten aan Stacey die zijn eerste etappezege van het jaar boekte. Ayrat Mardeev lag lang tweede, maar zag op de streep Nikolaev en De Rooy nog passeren. Laatstgenoemde lag lang in de tijdenstand vlak voor de Tatra van Ales Loprais die uiteindelijk tien kilometer voor de streep met problemen in het zand zou stranden. Het is onbekend hoeveel tijd de Tsjech in zal leveren, maar zijn leidende positie in het klassement is hij kwijt.

De nieuwe leider is De Rooy die nu een voorsprong van 5.33 op Nikolaev heeft. Mardeev staat derde op zeventien minuten van de Nederlandse leider. Stacey is geklommen naar de vijfde plaats op vijftig minuten van zijn teamgenoot, terwijl ook Martin van den Brink (zevende), Rene Kuipers (achtste), Marcel van Vliet (negende) en Peter Versluis (tiende) nog bij de beste tien staan. Mogelijk wurmt Loprais zich hier nog tussen.