UEFA wil mini-EK organiseren

Voetbalbond UEFA heeft het idee geopperd om vanaf 2016 een mini Europees kampioenschap te spelen. Hiermee zouden de inkomsten vergroot moeten worden.

"Omdat er in 2016 liefst 24 landen deelnemen aan het EK en dus zo'n beetje de helft van alle UEFA-leden zal deelnemen aan het evenement, wordt het kwalificatietoernooi een stuk moeilijker om in de markt in te zetten," zei Wolfgang Niersbach, secretaris-generaal van de UEFA, tegen Bild. "We zullen het later dit jaar tijdens een congres op Cyprus over het 'mini-EK' hebben. Het is mogelijk dat alle groepswinnaars van de voorronde en de gastheer van het EK meedoen aan zo'n toernooi."

De teammanager van de Duitse voetbalploeg, Oliver Bierhof, ziet het idee in ieder geval bij voorbaat niet zitten. "Wat is het nut van zo'n toernooi als er een halfjaar later wordt gestreden om de Europese titel? Bovendien kunnen we de interlanddata beter gebruiken voor losstaande, vriendschappelijke duels."

Nog onduidelijk is hoe de clubs op het plan gaan reageren. Eerder dit jaar liet de belangengroepering van clubs, ECA, nog weten dat het aantal interlands verminderd moet gaan worden.