Uitslag Parijs - Roubaix

Parijs - Roubaix is geëindigd in een winst voor Tom Boonen. De koers verliep perfect voor de jonge Belg en na vorige week de Ronde van Vlaanderen, pakt hij nu al zijn tweede klassieker.

Vanochtend vertrokken de renners vanuit Compiegne richting Roubaix, voor een lange tocht over de vele stroken met kasseien. Het was weliswaar nog wel droog, maar al wel redelijk koud. Er stonden twaalf Nederlanders aan de start, waarbij vooraf werd gedacht dat Knaven en Van Bon misschien aan het einde van de koers vooraan mee zouden kunnen doen, of anders nuttig werk voor hun kopmannen Boonen en Van Petegem zouden kunnen leveren.

De eerste serieuze ontsnapping van de dag komt in twee trappen tot stand. Erwin Thijs, Stéphane Berges, David Herrero en Sebastian Lang zetten de aanval op poten, waarbij Carlos Barredo, Sébastien Chavanel, Florent Brard en Arnaud Coyot later aansluiten. De acht kregen al redelijk snel vijf minuten voorsprong en dat liep later op tot zelfs twaalf minuten voorsprong. Bij de eerste kasseizones liep de voorsprong echter alweer rap terug.

Bij een valpartij is Peter van Petegem betrokken. Hij verliest twee minuten op het peloton, maar wordt nog wel door hard werken van enkele ploeggenoten teruggebracht. Daarna blijkt hij echter niet goed genoeg meer om vooraan mee te kunnen doen en hij laat zich terugzakken en stap af met een lichte liesblessure. Een zeer vroegtijdig einde voor één van de topfavorieten.

Vooraan doet de kopgroep zijn werk, maar daarachter wordt het spel gespeeld voor de overwinning. Pozzato voert op een kasseienstrook een forcing door. Boonen volgt zijn ploeggenoot met daarbij Backstedt, Van Bon, Michaelsen en Hincapie. Daarachter geraken Cancellara en Flecha er na een uiterste poging ook nog bij. Pozzato heeft zijn kruit verschoten en moet even later afhaken, evenals Van Bon die lek rijdt.

Na een vlucht van 170 kilometer worden de vluchters opgepikt door Boonen, Backstedt, Cancellara, Flecha, Hincapie en Michaelsen. De voormalige koplopers proberen aan te pikken en sommige lukt dat nog even. In de achtergrond proberen Van Bon en Wesemann terug te komen en nemen daarbij Boonens ploegmaat Hulsmans mee.

De voormalige koplopers die nog redelijk kunnen vallen terug tot in de groep Wesemann/ Van Bon en ook Cancellara valt na twee lekke banden terug tot in die groep. Die groep verliest echter alleen nog tijd op de vijf koplopers, die het onderling moeten gaan uitmaken.

Op de kasseienstrook Carrefour de l'Arbre verhogen vooraan Flecha en Boonen het tempo. Michaelsen rijdt lek en valt af en verrassend genoeg moet ook Backstedt lossen. Drie man, Boonen, Flecha en Hincapie, zijn duidelijk het sterkst en zullen elkaar om de winst moeten bevechten.

In de laatste kilometers blijven ze bij elkaar en ze draaien tezamen de wielerbaan op. Daar pakt Boonen het laatste wiel en laat dat niet los tot de laatste bocht. Dan sprint hij binnendoor en Hincapie en Flecha kunnen niet meer counteren. Tom Boonen wint na de Ronde van Vlaanderen ook Parijs - Roubaix.

Uitslag:
1. Tom Boonen (Bel) 6.27.31
2. George Hincapie (VS) z.t.
3. Juan Antonio Flecha (Spa) z.t.
4. Magnus Backstedt (Zwe) +1.09
5. Lars Michaelsen (Den) +2.28
6. Leon Van Bon (Ned) +3.45
7. Florent Brard (Fra) z.t.
8. Fabian Cancellara (Zwi) z.t.
9. Thor Hushovd (Nor) z.t.
10. Arnaud Coyot (Fra) z.t.
11. Frédéric Guesdon (Fra) z.t.
12. Vladimir Goussev (Rus) z.t.
13. Erwin Thijs (Bel) z.t.
14. Nico Mattan (Bel) z.t.
15. Kevin Hulsmans (Bel) z.t.
16. Stefan Wesemann (Dui) z.t.
17. Frank Hoj (Den) + 4.48
18. Stuart O'Grady (Aus) + 4.52
19. Pedro Horillo (Spa) z.t.
20. Jeremy Hunt (GBr) z.t.