Parkoers Tour de France 2005 bekend

Vandaag heeft de directie het parkoers van de Tour de France 2005 bekend gemaakt. Volgend jaar zal de ronde van Frankrijk met de klok mee worden verreden over een afstand van 3600 kilometer.

Zoals de afgelopen dagen al in de media was uitgelekt staan er weinig tijdritten op het programma. Op 2 juli wordt er gestart met een 19 kilometer lange individuele tijdrit. In de eerste week is er dan ook nog de ploegentijdrit over 66 kilometer van Tours naar Blois. Daarna is pas op 23 juli, een dag voor het einde van de Tour, de laatste individuele tijdrit over 55 kilometer rond Saint Etienne.

Voor de klimmers zijn er zes bergetappes in het programma opgenomen, waarvan er drie bergaankomsten zijn. Het zwaartepunt daarbij lijkt te liggen in de Pyreneeën. Daar zullen de klimmers in de etappes naar Ax-3 Domaines en Saint-Lary Soulan hun hart kunnen ophalen. Daarnaast zijn in de Alpen onder meer de Madeleine, Télégraphe en Galibier in het programma opgenomen. Nieuw is dat er ook een als zwaar omschreven etappe in de Vogezen is, wat al de negende etappe is.

In totaal zijn er negen vlakke etappes, drie heuvelachtige etappes, zes bergetappes, twee individuele tijdritten, één ploegentijdrit en twee rustdagen.De ronde eindigt traditioneel op de Champs-Élysées in Parijs op zondag 24 juli.

Rabobank-ploegleider Erik Breukink ziet wel kansen met dit parkoers: “Er wordt al vrij snel geklommen, te beginnen in de Vogezen. Daar kan Mentsjov goed uit de voeten. (...) Mentsjov is geen specialist in tijdrijden, maar dit is natuurlijk ook gunstig voor Michael Rasmussen en Michael Boogerd.”