Rouvoet tevreden over embryo-akkoord

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) kan goed leven met het akkoord dat het kabinet vrijdag heeft gesloten over embryoselectie. "De deur naar embryoselectie staat niet meer wagenwijd open", zei Rouvoet na afloop van de ministerraad.

Ook het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) is blij met het compromis dat het kabinet heeft bereikt over embryoselectie. Het ziekenhuis mag onder strikte voorwaarden embryo's op meer ziekten gaan selecteren. Het kabinetsakkoord komt erop neer dat het azM mag doorgaan met het selecteren van embryo's in geval van erfelijke borst- en eierstokkanker en vergelijkbare aandoeningen. Bij andere ziektes moet eerst de landelijke commissie worden geraadpleegd.

"De opstelling van de regeringspartijen in deze getuigt van flexibiliteit en realiteitszin", schrijft het ziekenhuis in een reactie op het akkoord dat vrijdag officieel wereldkundig werd gemaakt. "Het academisch ziekenhuis Maastricht is tevreden met het vertrouwen dat het kabinet stelt in zijn werkwijze."

Vorige maand ontstond een conflict in de coalitie naar aanleiding van een brief waarin staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) verruiming aankondigde van de mogelijkheden voor embryoselectie. Rouvoet was daar boos over: zijn partij is principieel tegen embryoselectie.

Eerder deze week bereikten Rouvoet, Bussemaker en minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) al een compromis over de criteria die gaan gelden voor embryoselectie. Een landelijke commissie gaat verdere richtlijnen opstellen voor de toepassing ervan.

Rouvoet weersprak dat er sprake is van een compromis. "Dat woord heeft te veel de klankkleur van: we leveren allemaal wat in. Daar leent dit onderwerp zich niet voor. We hebben een weg gevonden die voor alle drie de partijen begaanbaar en verdedigbaar is."