Leefbaar Rotterdam schrikt van peiling

revizo had ons via de nieuws-submit te melden:

Marco PastorsDe politieke top van de lokale partij Leefbaar Rotterdam is geschrokken van de resultaten van een opiniepeiling, die gisteren bekend werden gemaakt. In de peiling stijgt de PvdA, nu nog oppositiepartij in de havenstad, naar 21 zetels (42,0 procent), wat het beste resultaat in twintig jaar zou betekenen. Leefbaar, nu nog de grootste, zou blijven steken op negen zetels.

Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors heeft er de pee in. "Dit is gewoon een klap. Ik kan het niet geloven", meent de Rotterdammer. Hij spreekt van 'een ramp voor de stad' als het waar is. "Dit staat zo haaks op hoe ik denk dat de stad in elkaar steekt en hoe mensen het laatste half jaar op ons reageren. Mijn gezonde verstand zegt dat dit niet kan kloppen. Maar het gezonde verstand heeft niet altijd gelijk." Ook fractievoorzitter Ronald Sorensen reageert teleurgesteld. "Het herhalen van onwaarheden heeft klaarblijkelijk toch invloed. We gaan aan de marketing werken want we hebben te lang gedacht dat goede wijn geen krans behoeft", aldus Sorensen in een reactie op de website van de PvdA Rotterdam.

De peiling werd uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO, in opdracht van het gemeentebestuur van Rotterdam. Een opinieonderzoek van bureau Interview/NSS voor het tv-programma NOVA liet begin december, kort na het gedwongen aftreden van Leefbaar-wethouder Pastors, nog een heel ander beeld zien. In die peiling werd Leefbaar verreweg de grootste, met 19 zetels. De PvdA was destijds goed voor 12 zetels. Bij de verkiezingen van 2002 haalden de twee grootste partijen van Rotterdam nog respectievelijk 17 en 11 zetels. PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst reageert ingetogen. "Uiteindelijk komt het aan op de verkiezingen van 7 maart. Ik ben al blij als we ons verlies van vier jaar geleden terugdraaien en van 11 stijgen naar 15 zetels."

-
Onderzoeksrapport TNS NIPO.