'Nog geen medeplichtigen van Mohammed B.'

Icoon Binnenlands nieuwsTot nu toe hebben justitie en politie nog geen bewijs dat Mohammed B. is geholpen bij de moord op Theo van Gogh. Dit zei officier van justitie Van Straelen in zijn requisitoir in de rechtbank in Amsterdam waar Mohammed B. terechtstaat.

Volgens de officier van justitie is het echter onmogelijk dat B. de hele moord in zijn eentje heeft voorbereid. Dit omdat hij de maanden voor de moord nauwelijks geld had. Het moordwapen kostte echter ongeveer duizend euro en dus moet iemand hem of financieel hebben geholpen of hem het wapen hebben geschonken.

protest B.Vier medeplichtigen heeft justitie op het oog gehad: zijn twee voormalige huisgenoten en twee Tsjetsjenen die afgelopen maand nog werden gearresteerd. Van de Tsjetsjenen werden vingerafdrukken gevonden in het onderzoek naar B. De afdrukken werden onder andere gevonden op het martelaarstestament van Mohammed B.

Huisgenoten
Eťn van de huisgenoten was op de dag van de moord in de buurt van Mohammed B. en ontbeet zelfs met hem. Ook bad hij met hem die ochtend. Volgens hem was er niets aan Mohammed te merken over een eventuele moordpoging. De andere huisgenoot werkte nabij het huis van Van Gogh op de morgen van twee november. Hoewel hij in zijn alibi een gat heeft van drie kwartier kan de politie niet bewijzen dat hij iets met de moord te maken heeft.

B.Het onderzoek naar eventuele medeplichtigen zal doorlopen. In zijn requisitoir, dat in totaal vier uur zal duren, zei Van Straelen ook dat er eerst op een uitspraak in deze zaak wordt gewacht voordat Mohammed B. mogelijk ook nog wordt vervolgd voor zijn aandeel in de Hofstadgroep. Binnen die groep zou hij een centrale figuur zijn.