20 jaar FOK! - Een warme groet van Driekoplopers

Even met mevrouw Oplopers gebeld: “Goedemiddag, met je man! Ik heb bij de afhaalsurinamer even wat lekkers gehaald. Zet jij alvast bordjes op tafel? Ik ben zo thuis.” Op een vergelijkbare wijze begonnen jarenlang columns van mijn hand op deze website. Alleen belde ik dan niet zogenaamd met mijn liefje, maar met mensen die op dat moment in het nieuws waren. Vrijdagochtend, een vaste waarde van de onvolprezen columnrubriek. Heerlijk vond ik het, om deze en gene de maat te nemen, ongeacht diens politieke kleur. Het gevolg? Door sommige lezers werd ik steevast aangeduid met Rooie Driek, door anderen werd ik als een rechtse klootzak beschouwd. Ik kan het nu wel zeggen: mijn politieke hart klopt links van het midden.

Een paar jaar geleden heb ik mijn in azijn gedrenkte toetsenbord qua columnschrijverij op FOK! aan de wilgen gehangen. Hoe het nu met mij gaat? Uitstekend. Het was weliswaar even wennen, maar sommige oude dingen gaan en nieuwe dingen komen. Een belangrijke nieuwe activiteit is dat ik tegenwoordig les geef aan improvisatie-acteurs. Ook leuk. En sommige zaken zijn gelukkig niet veranderd: nog steeds ben ik de trotse echtgenoot van degene die sommigen van jullie nog kennen als Zonnetje40.

Een poosje terug gooide een redactielid een balletje op. Of ik niet terug wilde komen als columnist. Ik heb dat in welwillende overweging genomen. Het is nu tijd om klare wijn te schenken: het antwoord is helaas neen. Ik schrijf over binnenlandse aangelegenheden. Ons kleine landje is immers al groot genoeg om met gemak een paar columns per week te vullen. Maar waarom zou ik? Zo ongeveer alle belangrijke landen in de wereld worden bestuurd door psychopaten. Amerika. Rusland. Brazilië. Noord-Korea. Turkije. Daar gaan wij de komende jaren nog heel veel last van hebben. Hoe relevant is dat dan nog, een stukkie over een dorpsrel in Drachten of over de intieme delen van een of ander derderangs soapsterretje? Dus nee, ik kom niet terug als vaste columnist. Bovendien, wat heeft een ouwe knar als ik nou te zoeken op een jongerensite? Voor een enkel incidenteel klusje ben ik wel in, maar dat is het dan.

Wat ik aan die schrijverij op FOK! heb overgehouden? Een aantal onverwoestbare vriendschappen. Ik noem Bas, JP en Bernard. En een hartelijk contact met DJMO, die mij zo nu en dan raadpleegt met betrekking tot het OV in ons land. Het is ook aan DJMO te danken, dat je hier nog een keer een stukje van mijn hand leest.

Tot slot: FOK! van harte gefeliciteerd met dit mooie jubileum. Vol goede moed op naar het volgende lustrum!

Tevreden wandelt de oude columnist naar huis, met in zijn tas een bak bruine bonen met zoutvlees en een flinke portie rijst…

Driekoplopers
Driekoplopers