FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 oktober 2019

Directeur Haga Lyceum verwacht niet te stoppen: 'Kans is groter dat Russen binnenvallen'

Soner Atasoy, huidig bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum, is ervan overtuigd dat zijn school ook na 1 december blijft voortbestaan.

Stoppen is voor hem geen optie. "De kans is groter dat de Russen voor die tijd zijn binnengevallen", luidt Atasoy's reactie.

Dat terwijl Arie Slob zojuist liet weten de financiering van de school stop te zetten. Volgens de Onderwijsminister is er niet voldaan aan de aanwijzing om uiterlijk 14 oktober alle taken en bevoegdheden over te dragen aan een interim-bestuur.

Wel geeft Slob het lyceum nog een kans, "omdat het besluit zeer ingrijpend is voor leerlingen, ouders en personeel". Het bestuur krijgt daarom tot uiterlijk donderdag rond 12.00 uur de tijd om alle taken en bevoegdheden alsnog over te dragen.

Niet in twee dagen
Maar Atasoy verwacht daar niet in te slagen. De voorgedragen interim-bestuurder, Marcel Heuver, kan namelijk voorlopig nog niet beginnen. Omdat Heuver geen moslim is, moeten eerst de statuten worden aangepast. En dat neemt volgens Atasoy enkele weken in beslag.

"Alsof ik dat in twee dagen gedaan zou krijgen", luidt zijn reactie. "De minister laat hiermee zien zelf lak aan de wet te hebben. En uiteindelijk is het ook helemaal niet aan de minister om te bepalen wie er wel of niet in het bestuur zit van een bijzonder onderwijsinstelling."

Rechter
Toch denkt de directeur niet dat hij de deuren straks moet sluiten. Hij verwacht alsnog zijn gelijk te krijgen via de rechter, waar hij de beslissingen van Slob wil aanvechten. Ook is er op 11 november nog een zitting over het eerder gepubliceerde rapport van de Onderwijsinspectie.

"Wij bewandelen gewoon de rechtsstatelijke weg en wat de minister doet is evident onwettig", stelt Atasoy. Zijn advocaat vertelt in De Telegraaf dat het bestuur dan ook tegen dit besluit bezwaar gaat maken.

In de tussentijd wil de leiding er via een voorlopige voorziening bij de Raad van State voor zorgen dat het besluit wordt geschorst, totdat de gerechtelijke procedure achter de rug is.

'Brexitdeal: douanegrens in Ierse Zee'

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie lijken op een principe-akkoord aan te sturen voor het grootste struikelblok in de Brexit-onderhandelingen: de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Er zou zijn afgesproken dat de douanegrens in de praktijk in de Ierse Zee komt. Daarmee moet een harde grens op het eiland worden vermeden. Dat wordt nodig geacht om te voorkomen dat de strijd tussen pro-Britse unionisten en pro-Ierse republikeinen opnieuw oplaait.

"Noord-Ierland zou juridisch in het Britse douanegebied komen te liggen, maar in feite in dat van de EU", aldus een bron van The Guardian. Het akkoord, indien het er inderdaad komt, zou de Britse premier Boris Johnson in staat stellen te beweren dat het hele Verenigd Koninkrijk de EU volledig heeft verlaten. Maar in de praktijk zou het Londen verplichten om voor Noord-Ierland regels in te stellen die op één lijn zijn met die van de EU.

Daarmee lijkt Johnson goeddeels de oude exitdeal van zijn voorganger Theresa May uit december 2017 te hebben afgestoft. Zij wilde de zogeheten backstop, een vangnetregeling om een harde grens te voorkomen, enkel voor Noord-Ierland laten gelden. Dat vangnet komt erop neer dat er Europese regels worden gevolgd totdat er een vrijhandelsdeal met de EU is. Haar gedoogpartner, de Noord-Ierse DUP, floot de premier toen echter terug. De unionistische partij eiste namelijk dat Noord-Ierland dezelfde wettelijke status had als de rest van het Verenigd Koninkrijk. May voelde zich vervolgens gedwongen de backstop dan maar voor het hele land te laten gelden, maar dat pikte haar eigen Conservatieve Partij niet. Die vreesde dat Groot-Brittannië op die manier een 'kolonie' van de EU werd. Het gevolg was dat May haar deal niet door het Lagerhuis kreeg.

Cosmetisch
Johnson wist afgelopen zomer het premierschap te winnen door te beloven de backstop te schrappen. Dat lukt hem in zekere zin indien dit principe-akkoord uiteindelijk stand houdt, maar het verschil met Mays aanvankelijke exitovereenkomst zou dan enkel cosmetisch zijn. Het lijkt erop dat de eis dat Noord-Ierland EU-regels volgt niet in de exitdeal zelf komt, maar dat er wordt verwezen naar Britse wetgeving waarin dan feitelijk precies hetzelfde moet worden geregeld. Hoe dit gaat uitpakken in het Britse parlement zal moeten worden afgewacht.

Vooralsnog lijkt de DUP ditmaal niet tegen te sputteren. Ook de invloedrijke eurosceptische subfractie van de Conservatieve Partij, de European Research Group, geeft aan het principe-akkoord vooralsnog als "tolerabel" te beschouwen.

Wright besluit Pro Tour-seizoen met titel; Noppert haalt halve finale

Peter Wright heeft dinsdagavond het laatste Players Championship van het seizoen gewonnen. Snakebite versloeg Krzysztof Ratajski in de finale.
De Schot maakte meteen het verschil in de finale door vijf legs op rij te winnen. Nadat Ratajski in de zesde leg op het scorebord kwam, won Wright drie legs op rij voor een 8-1 zege.

De Schot baarde maandag al opzien door een record te gooien van 123,5 per beurt. Het was een record voor een gefilmde dartwedstrijd. De wedstrijd was te zien op een streambaan van LivePDC te zien. voor een wedstrijd voor de camera’s. Dat deed hij toen in de kwartfinale tegen Ratajski. Wright won de wedstrijd met 6-0 en gooide legs van: 14, 13, 11, 11, 12 en 12 pijlen. Daarbij finishes van 81, 100, 84 en 124. Het gemiddelde van Snakebite kwam daarmee uit op 123,5 per beurt.

Danny Noppert was dinsdag met een plek in de halve finales de beste Nederlander van het toernooi. Na zeges op onder meer Mike van Duivenbode, Wessel Nijman en Simon Whitlock verloor de Fries met 7-2 van Wright. Jermaine Wattimena werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Ratajski, die in de beslissende leg een tiendarter wist te gooien. Jeffrey de Zwaan strandde bij de laatste zestien tegen Arron Monk. Jelle Klaasen, Yordi Meeuwisse, Wessel Nijman en Dirk van Duijvenbode kwamen tot de derde ronde.

Uitslagen Players Championship 30 - vanaf derde ronde
Max Hopp 6 | 2 Ian White
Andy Jenkins 6 | 3 Jelle Klaasen
Simon Whitlock 6 | 1 Yordi Meeuwisse
Danny Noppert 6 | 5 Wessel Nijman
Peter Wright 6 | 5 Steve West
Mark McGeeney 6 | 2 Adam Hunt
Arron Monk 6 | 5 Andy Boulton
Jeffrey De Zwaan 6 | 3 Stephen Bunting
Gerwyn Price 6 | 2 Dirk van Duijvenbode
Chris Dobey 6 | 2 Steve Beaton
Darren Webster 6 | 0 Cristo Reyes
Jonny Clayton 6 | 0 Barrie Bates
Cody Harris 6 | 2 Gabriel Clemens
Jermaine Wattimena 6 | 1 Jamie Lewis
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Martin Schindler
Michael Smith 6 | 1 Zoran Lerchbacher

Laatste zestien
Andy Jenkins 6 | 2 Max Hopp
Danny Noppert 6 | 4 Simon Whitlock
Peter Wright 6 | 5 Mark McGeeney
Arron Monk 6 | 4 Jeffrey De Zwaan
Gerwyn Price 6 | 3 Chris Dobey
Jonny Clayton 6 | 4 Darren Webster
Jermaine Wattimena 6 | 1 Cody Harris
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Michael Smith

Kwartfinales
Danny Noppert 6 | 2 Andy Jenkins
Peter Wright 6 | 2 Arron Monk
Gerwyn Price 6 | 4 Jonny Clayton
Krzysztof Ratajski 6 | 5 Jermaine Wattimena

Halve finales
Peter Wright 7 | 2 Danny Noppert
Krzysztof Ratajski 7 | 5 Gerwyn Price

Finale
Peter Wright 8 | 1 Krzysztof Ratajski

Van Marwijk met Emiraten onderuit in Thailand; Japan en AustraliŽ winnen

Bert van Marwijk heeft zijn eerste nederlaag geïncasseerd als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Thailand was op eigen veld met 2-1 te sterk.

Teerasil Dangda maakte in de 28ste minuut de 1-0 voor Thailand, maar aanvaller Ali Ahmed Mabkhout trok de stand kort voor rust weer gelijk namens de Verenigde Arabische Emiraten. In de 51ste minuut kwam Thailand via Ekanit Panya echter opnieuw op voorsprong. De ploeg van Van Marwijk kon die achterstand in de tweede helft niet meer goedmaken. De Verenigde Arabische Emiraten staan na drie duels op zes punten, onder Thailand en Vietnam, die allebei zeven punten hebben. Alleen de groepswinnaar en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de finaleronde. 

Ritsu Doan heeft met Japan goede zaken gedaan in de strijd om WK-kwalificatie. De linksbenige aanvaller van PSV won met 0-3 van Tadzjikistan en leidt nu in groep F. De 21-jarige Doan speelde zijn achttiende interland voor Japan. Hij speelde het volledige duel. Australië won in groep B met 1-7 van Taiwan. 

Na drie zeges heeft Erwin Koeman zijn eerste nederlaag geleden als bondscoach van Oman. In en tegen Qatar werd met 2-1 verloren, waardoor een wisseling van de wacht in Groep E in de kwalificatiereeks achterwege bleef . Het doelpunt van Almoez Ali in de 71ste minuut bleek doorslaggevend. In groep E gaat Qatar aan kop in groep E met tien uit vier. Oman heeft zes punten, met een wedstrijd minder gespeeld. 

WK Kwalificatie Aziatische zone - tweede ronde - speelronde IV

# Thuis Uit Uitslag
A Syrië Guam 4-0
A Filipijnen China 0-0
B Taiwan Australië 1-7
B Jordanië Nepal 3-0
C Bahrain Iran 1-0
C Cambodia Irak 0-4
D Palestina Saudi-Arabië 0-0
D Singapore Uzbekistan 1-3
E India Bangladesh 1-1
E Qatar Oman 2-1
F Tajikistan Japan 0-3
F Mongolië Kyrgizië 1-2
G Indonesië Vietnam 1-3
G Thailand UAE 2-1
H Noord-Korea Zuid-Korea 0-0
H Sri Lanka Libanon 0-3

De standen in de groep zijn hier te vinden. 

Geen doelpunten en geen publiek bij historisch duel tussen de Korea's

De veelbesproken WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noord-Korea en Zuid-Korea in Pyongyang heeft geen winnaar opgeleverd. De enkeling die het stadion Kim Il-sung in mocht, waaronder FIFA-president Gianni Infantino, kreeg geen doelpunt te zien. Het bleef 0-0.

Het was voor het eerst sinds 1990 dat de landen elkaar troffen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Er waren geen uitsupporters welkom en zelfs geen internationale toeristen in Noord-Korea. Hoeveel Noord-Koreanen er op de tribune zaten is vooralsnog onbekend. Het was voor buitenstaanders ook niet te registreren, want de wedstrijd mocht niet live worden uitgezonden.

Noord-Korea heeft na drie duels nog geen enkel tegendoelpunt in Groep H, waar het net als Zuid-Korea na het gelijkspel zeven punten heeft. De Zuid-Koreanen zijn op basis van het doelsaldo koploper. Alleen de nummer één plaatst zich rechtstreeks voor de finaleronde van de kwalificatiereeks. Ook de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de finaleronde. 

14-jarige zwaargewond bij steekincident Rotterdam

Wapenbezit leidt tot wapengebruik. Dat blijkt vanmiddag ook uit een incident waarbij een pas 14-jarige jongen ernstig gewond raakte bij een steekincident aan de Montessoriweg in Rotterdam. Twee minderjarige verdachten konden kort daarna worden aangehouden. Naar een derde verdachte is de politie nog op zoek.

Rond 15.00 uur 's middags werd het slachtoffer neergestoken op straat. Hij raakte daarbij ernstig gewond. Drie verdachten gingen er direct vandoor.
Agenten die er direct op afgingen konden na een zoektocht met onder andere hulp van collega's van cameratoezicht twee verdachten aanhouden. Naar de derde wordt nog intensief gezocht.

Naar de aanleiding en wat er precies gebeurd is, is een onderzoek gestart. Daarvoor spreekt de politie onder andere met getuigen, de verdachten en kijken ze camerabeelden uit. Verder zijn ze op zoek naar getuigen. Die worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Celstraffen geŽist voor beroving na afspraak via datingapp

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft dinsdag 15 oktober voor de rechtbank in Almelo celstraffen van 30 en 24 maanden geëist tegen een 19-jarige man uit Nijmegen en een 20-jarige man uit Almelo. Zij worden ervan verdacht via een datingapp een afspraak te hebben gemaakt met een man die ze vervolgens hebben beroofd.

De 19-jarige man hoorde een celstraf van 30 maanden met aftrek van voorarrest tegen zich eisen. Ook vroeg de officier van justitie om de tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. Tegen de 20-jarige verdachte eiste de officier 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De twee verdachten en enkele andere personen troffen de man op de avond van 12 april 2018 in Almelo, waar ze hem twee uur lang onder bedreiging van een boksbeugel, een mes en een vuurwapen (lopend en in de auto) meenamen. Het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan, stelde de officier. “Hij wist niet of hij het zou overleven”, zei ze tijdens de zitting.

Volgens de officier moest de man meerdere keren geld pinnen en zou hij zijn gedwongen tot verhoging van zijn limiet zodat hij rood kon staan. De mannen zouden hem ook zijn adresgegevens en pincodes van telefoon en bankpas afhandig hebben gemaakt. Een dag na de beroving is 500 euro van zijn bankrekening afgeschreven.

De twee verdachten ontkennen betrokkenheid, maar volgens de officier hebben zij ‘een substantiële rol’ gehad bij de beroving, de vrijheidsbeneming en diefstal (een dag later) van 500 euro. Zo zijn er op het toestel van de 19-jarige foto’s gevonden van de mobiele telefoon die het slachtoffer heeft moeten afstaan. De verdachten onderling hebben verschillende berichten naar elkaar gestuurd waaruit hun betrokkenheid bij de beroving blijkt. Verder waren er persoonlijke gegevens van het slachtoffer opgeslagen op de telefoon van de 20-jarige.

De twee verdachten waren 18 jaar ten tijde van de strafbare feiten, maar bestraffing volgens het jeugdrecht is naar de mening van de officier niet aan de orde. Voor de derde verdachte in deze zaak, een 22-jarige man uit Almelo, vroeg de officier vrijspraak. Behalve een omschrijving die het slachtoffer had gegeven van deze persoon was er geen bewijs voor zijn aandeel in de beroving.

MLB: Nationals hard op weg naar World Series na nieuwe winst tegen de Cardinals

De Washington Nationals hebben ook game 3 in de best-of-seven serie gewonnen en staan daarmee dicht bij de World Series. Net zoals in de eerste twee games was de pitching van de Nationals weer dik op orde.

Na sterke optredens van Anibal Sanchez en Max Scherzer was het afgelopen nacht de beurt aan Stephen Strasburg. De werper had in de serie tegen de Los Angeles Dodgers al indruk gemaakt en afgelopen nacht was de 31-jarige weer uitstekend op dreef. Strasburg zou uiteindelijk zeven innings gooien en kreeg in de zevende inning één run tegen. In totaal gooide hij twaalf keer drie slag.

Op het moment dat Strasburg werd vervangen stonden de Washington Nationals al met 8-1 voor. Vooral in de derde inning liepen de Nationals weg bij St. Louis Cardinals. Daarin scoorde ze maar liefst vier runs onder meer dankzij uitblinker Howie Kendrick. De tweede honkman sloeg deze wedstrijd maar liefst drie doubles en daarmee was hij goed voor drie RBI's.

Ook Anthony Rendon, Ryan Zimmerman en Victor Robles waren succesvol aan slag. De laatste sloeg in de zesde inning de 7-0 op het scorebord via een homerun. Uiteindelijk werd het 8-1 voor de Nationals tegen de St. Louis Cardinals.

Aankomende nacht kan Washington Nationals in eigen huis zich als eerste team plaatsen voor de World Series. De Cardinals hopen op hun beurt dat ze de serie nog kunnen verlengen, maar dan moeten er wel meer runs op het scorebord komen, want in drie games hebben de St. Louis Cardinals tot nu maar twee runs gescoord.

15 maanden cel geŽist voor illegaal inwinnen rundersperma

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van 15 maanden geëist tegen een verdachte voor het illegaal inwinnen van rundersperma. Ook verwijt het OM de verdachte het onjuist doen van aangiften inkomstenbelastingen voor meerdere van zijn bedrijven en het valselijk verkrijgen van een lening.

Verdachte werd in 2014 voor soortgelijke feiten veroordeeld door de rechtbank Den Haag. Al snel na die veroordeling ontstond het vermoeden dat hij door ging met het overtreden van de regels met betrekking tot het inwinnen van rundersperma. Ook ontstond het vermoeden dat hij voor meerdere van zijn bedrijven onjuiste aangiften inkomstenbelasting deed waarmee hij de Belastingdienst probeerde te benadelen. Dit resulteerde in een tweede strafrechtelijk onderzoek waarvan vandaag de behandeling was.

Regelgeving
De regelgeving voor het inwinnen van rundersperma is in het leven geroepen om verspreiding van dierenziekten te voorkomen en vond zijn oorsprong na een aantal grootschalige uitbraken van dierenziekten in Nederland. In 2014 wees de rechtbank Den Haag er al op dat de gevolgen van handelen zoals verdachte desastreus kunnen zijn voor de volksgezondheid en de gehele veehouderij. Verdachte heeft geen oog gehad voor deze essentiële waarborgen.

Geldelijk gewin en concurrentievervalsing
Geldelijk gewin is volgens de officier het enige motief van verdachte. Hij is niet bereid om te investeren in zijn bedrijf om een erkend inwincentrum te worden. Dit levert concurrentievervalsing op ten opzichte van partijen die deze investeringen wel doen. Is er echt nood aan de man dan probeert verdachte de Belastingdienst te tillen. Hij lijkt zich daarbij volgens de officier totaal niet te bekommeren om de gevolgen van zijn handelen.

Strafeis
Het enige dat nog indruk kan maken is volgens de officier een langdurige gevangenisstraf, hij eist dan ook 15 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Om verdere schade te voorkomen verzoekt hij de rechtbank een beroepsverbod als bestuurder van een rechtspersoon en een beroepsverbod als boer /veehouder/stierenfokker op te leggen voor de duur van 6 jaar. Ook verzoekt de officier tot publicatie van de uitspraak in vakblad Boerderij Vandaag. Er is sprake van recidive en het risico op verdere recidive is groot, aldus de officier.

De rechtbank doet op 18 november uitspraak.

Stengs schittert met prachtgoal bij nieuwe winst Jong Oranje

Jong Oranje heeft dinsdagavond ook de derde EK-kwalificatiewedstrijd in winst weten om te zetten. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi was in het Marienlyst Stadion in Drammen te sterk voor de leeftijdsgenoten van Noorwegen: 0-4. Door de overtuigende zege staan de talenten van Oranje na drie duels reeds op negen punten en leidt men de dans in Groep 7.

Jong Oranje wist eerder in deze kwalificatiereeks al te winnen van Cyprus (5-1) en Portugal (4-2) en dinsdag werd ook Noorwegen aan de zegekar gebonden. De pupillen van Van de Looi hadden weinig te duchten van de Scandinaviërs, die eerder een zege en remise hadden geboekt tegen respectievelijk Hongarije (0-3) en Wit Rusland (1-1). Tegen Oranje kon de thuisploeg echter weinig aanrichten, zo bleek al in de eerste helft.

Nederland had het merendeel van het balbezit en tevens de beste mogelijkheden. Na een halfuur spelen kwam Oranje op voorsprong via Rick van Drongelen. De verdediger was alert bij een vrije trap van Teun Koopmeiners en gidste de bal ietwat gelukkig in het doel: 0-1. Noorwegen kon weinig inbrengen tegen het spel van Oranje en in de tweede helft werd al snel duidelijk dat de bezoekers er met de winst vandoor zouden gaan.

Calvin Stengs maakte aan alle twijfels snel een einde door vlak na de start van de tweede helft verwoestend uit te halen. De aanvaller van AZ kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot het leer via de onderkant van de lat tegen de touwen: 0-2. Halverwege de tweede helft maakte Dani de Wit de 0-3 door een voorzet vanaf links te promoveren tot doelpunt door raak te koppen. Diep in blessuretijd verzorgde Van Drongelen met zijn tweede treffer het slotakkoord: 0-4.

20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje

Hoera! FOK! is jarig! Dat hadden jullie vast al gemerkt, getuige de serie jubileumcolumns die vandaag verschenen,  De Frontpage begon ruim twintig jaar geleden met deze post: de Kenny-vertaaltranslator. Maar wat zijn door de jaren heen nou de best bekeken berichten, columns, weblogs, specials en reviews en wat waren dé ultieme reactietrekkers? We zetten enkele cijfers op een rijtje. 

Fok vrijdag de 13e

Fok is er twintig jaar, fuck. Ik maak er nu zo’n tien jaar deel van uit. Mijn hond ligt aan mijn voeten zoals ze al elf jaar doet als ik schrijf. Of ik er ook even een positief stukkie over wil schrijven. Het is vrijdag de dertiende. Ik zit voor mijn beeldscherm en denk als eerste aan Driek Oplopers, degene die mij aannam en ontsloeg. Na zijn vertrek bij Fok begon ik weer bij de columnisten van Fok.

Divinity: Fallen Heroes voor onbepaalde tijd uitgesteld

Het Belgische Larian Studios heeft bekendgemaakt dat hun spin-off Divinity: Fallen Heroes voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De game zou het verhaal van Divinity: Original Sin 2 voortzetten, maar wegens een gebrek aan tijd en middelen is er nu een officiële stop in ontwikkeling ingelast.

Geheel onverwachts en als zeer aangename verrassing liet de Belgische ontwikkelaar Larian Studios in maart van dit jaar via een trailer weten dat er een vervolg aan zit te komen op Divinity: Original Sin II. Divinity: Fallen Heroes had nog geen releasedatum, maar in een verklaring van Larian die vandaag op hun forum verscheen is te lezen dat de game volgende maand eigenlijk al uit had moeten komen.

"Het is duidelijk geworden dat deze game veel langere ontwikkeltijd nodig heeft om het tot een volwaardig product te maken. Voorlopig zullen wij [Larian] ons focussen op de ontwikkeling van Baldur's Gate 3, en onze partners bij Logic Artists verleggen hun aandacht voorlopig naar hun eigen Expeditions-games. Onze excuses aan Divinity-fans, die voor onbepaalde tijd zullen moeten wachten".

Of de game er uiteindelijk wel komt wordt niet helemaal duidelijk in de verklaring. Larian geeft verder aan zeer binnenkort met nieuws te komen omtrent Baldur's Gate 3.


Google Stadia komt 19 november uit

Google laat weten dat Stadia 19 november uitkomt. Bij de lancering is Stadia alleen beschikbaar voor Stadia Pro-abonnees. De gratis versie van Stadia wordt gelanceerd in 2020. Onder andere Red Dead Redemption 2 en Destiny 2 zijn speelbaar.

Stadia streamt games rechtstreeks van de datacenters van Google naar je apparaten. Als je op je televisie wilt spelen, sluit je een Chromecast Ultra aan en stel je de Stadia-controller in met de Stadia-app op je telefoon. Zodra je dat hebt ingesteld, kun je beginnen met spelen. Stadia-games kunnen ook worden gespeeld op laptop, desktop en bepaalde tablets en smartphones.

De oprichterseditie van Stadia is momenteel beschikbaar voor pre-order bij Stadia.com. Het bevat drie gratis maanden Stadia Pro, een Buddy Pass voor een vriend, een Chromecast Ultra en een exclusieve Night Blue Stadia Controller.

Twee Nederlanders bij laatste twintig kanshebbers op Golden Boy Award

Matthijs de Ligt kan de Golden Boy Award prolongeren, want de verdediger van Juventus staat op de shortlist van Tuttosport. Ook PSV-aanvaller Donyell Malen behoort nog altijd tot de kanshebbers, evenals onder meer Atlético Madrid-middenvelder João Félix en Barcelona-aanvaller Ansu Fati. Justin Kluivert behoorde tot de laatste veertig kanshebbers, maar is inmiddels afgevallen.

Oorspronkelijk nomineerde Tuttosport, de organisator van de Golden Boy-award, honderd spelers tot 21 jaar voor de prestigieuze verkiezing. Daartoe behoorden behalve De Ligt, Malen en Kluivert nog vier Nederlanders: Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Tahith Chong (Manchester United) en Leandro Fernandes (Juventus, dit seizoen verhuurd aan Fortuna Sittard). Zij zijn inmiddels echter afgevallen.

De Ligt werd vorig jaar verkozen tot de beste speler tot 21 jaar. De Oranje-international dwong met zijn goede spel voor Ajax een transfer af richting Juventus. Malen is dankzij zijn goede optredens namens PSV uitgegroeid tot international van het Nederlands elftal. De spelers zijn uitgekozen door een uitgebreid panel.

Volledige shortlist Golden Boy Award 2019: Matthijs de Ligt (Juventus), Donyell Malen (PSV), Alphonso Davies (Bayern München), Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Ansu Fati (Barcelona), Philip Foden (Manchester City), Matteo Guendouzi (Arsenal), Erling Braut Haland (Red Bull Salzburg), Kai Havertz (Bayer Leverkusen), João Félix (Atlético Madrid), Dejan Joveljic (Eintracht Frankfurt), Moise Kean (Everton), Kang-in Lee (Valencia), Andrij Oleksijovyc (Real Valladolid), Mason Mount (Chelsea), Rodrygo (Real Madrid), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Ferran Torres (Valencia), Vinícius Júnior (Real Madrid) en Nicolò Zaniolo (AS Roma).

Tour 2020: Gemaakt voor klimmers met maar ťťn (klim)tijdrit

Vanmiddag is in Parijs het parcours van de Tour de France 2020 gepresenteerd. Na de parcoursvoorstelling werd duidelijk dat de Ronde van Frankrijk volgend jaar er weer een is voor de klimmers. Met 8 bergritten, met 4 aankomsten bergop, en maar 1 (klim)tijdrit.

De Tour van 2020 begint al op 27 juni en eindigt op 19 juli in Parijs, een week eerder dan gebruikelijk vanwege de Olympische Spelen. Die beginnen een kleine week later in Tokio.

In het ontwerp van het parcours van de Tour heeft organisator ASO gezocht naar nieuwe of minder bekende beklimmingen in onder meer de Jura, de Corrèze en de Vogezen, waardoor bijvoorbeeld geen plek is voor Tourmalet, Alpe d'Huez, de Galibier of de Mont Ventoux.

Doordat de Ronde van Frankrijk in het zuiden vertrekt en daarna naar het Centraal Massief en de Pyreneeën, terug naar het Centraal Massief en dan weer via de Alpen richting de Jura en de Vogezen komt de Tour de France niet in het noorden van Frankrijk. Na in totaal acht bergritten, met daarin vier aankomsten bergop is er op de voorlaatste dag ook nog een klimtijdrit opgenomen in het parcours. De klimtijdrit is 36 kilometer lang met aankomst op La Planche des Belles Filles.

Halsema komt met nieuw plan tegen drugscriminaliteit

Een uitweg uit de drugshandel, meer persoonlijke begeleiding en meer bewustwording bij de gebruiker. Met onder andere deze maatregelen wil Amsterdam de drugshandel verzwakken. Dat staat in de nieuwe drugsaanpak met vijftien actiepunten die vandaag is gepresenteerd.

Een uitweg uit de drugshandel, meer persoonlijke begeleiding en meer bewustwording bij de gebruiker. Met onder andere deze maatregelen wil Amsterdam de drugshandel verzwakken. Dat staat in de nieuwe drugsaanpak met vijftien actiepunten die vandaag is gepresenteerd.

Die nieuwe aanpak was volgens de gemeente hard nodig. De problemen worden de laatste jaren steeds groter en zichtbaarder. Zo deponeerden criminelen een afgehakt hoofd voor een waterpijpcafé. De redacties van De Telegraaf en Panorama werden getroffen door aanslagen. En journalisten Paul Vugts van Het Parool en John van den Heuvel van De Telegraaf moesten lange tijd worden beveiligd na serieuze bedreigingen.

Moorden
Daar bleef het niet bij: de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord om mogelijke verklikkers een waarschuwing te geven. Er waren vergismoorden: zo werd vorig jaar een 17-jarige stagiair gedood en een maand geleden werd advocaat Derk Wiersum bij zijn woning in Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum stond Nabil B. bij, die belangrijke verklaringen afgaf over Ridouan Taghi, die ervan verdacht wordt grootschalige drugshandel te leiden.

Als reactie op die toegenomen verharding wil burgemeester Halsema een nieuwe aanpak invoeren. Maar daarbij weet de gemeente ook: de drugshandel helemaal uitroeien is een illusie. Zeker doordat de politiecapaciteit beperkt is. Wel hoopt de gemeente de drugseconomie te verstoren en de handel te verkleinen.

Eervolle uitweg
Dat wil de burgemeester bereiken door onder meer jongeren in de drugscriminaliteit een 'eervolle uitweg' te bieden. Die jongeren komen volgens haar te makkelijk in de verleiding om de drugshandel in te stappen. 'In de fantasiewereld van opgroeiende jongeren zijn geld, merkkleding, wapens en mooie vrouwen synoniem aan geluk en status. Ze lijken geen oog te hebben voor de risico's. In werkelijkheid zijn de risico's om opgepakt of vermoord te worden aanzienlijk.'

'Ze dromen er misschien van om een grote internationale drugshandelaar te worden, maar veel realistischer is dat hun moeders huilen, dat ze hun vrienden kwijt raken, dat ze geen perspectief meer hebben en dat aan het eind hen de gevangenis of de dood wacht', zegt burgemeester Halsema in gesprek met AT5.

Door ze een perspectief op een baan of studie te geven en daarmee een goede toekomst, hoopt de burgemeester dat jongeren de drugshandel verlaten. Hoe dat precies moet worden gedaan, is nog niet bekend. Dat idee moet nog verder worden ontwikkeld.

Inwoners raken
Ook wil de gemeente speciaal getrainde mensen inzetten om inwoners te bereiken die niet openstaan voor de overheid, dit naar voorbeeld van projecten in Chicago en Glasgow. Dat moeten personen zijn die geloofwaardigheid hebben en die het wél voor elkaar krijgen deze jongeren en gezinnen te 'raken'. Op die manier wil de gemeente voorkomen dat criminaliteit en geweld zich verspreidt als een epidemie.

Eerder werd al bekend dat de gemeente ook drugscriminelen in de Top600 opneemt, waardoor zij beter in de gaten worden gehouden en meer persoonlijke begeleiding krijgen. Tot nu toe werden vooral daders van overvallen en straatroven opgenomen in de lijst die in 2012 door Eberhard van der Laan werd ingevoerd. Eveneens gaat de gemeente door met het sluiten van panden na drugsdelicten, om te laten zien dat ze er bovenop zitten.

Drugsgebruiker
Maar volgens de burgemeester snijdt het mes aan twee kanten: ook de drugsgebruiker mag weten wat hij of zij doet. Op dit moment worden gebruikers zelden geconfronteerd met de gevolgen van hun gebruik. Maar nu de handel verhardt, mag dit volgens de burgemeester wel leiden tot meer bewustzijn. Dat kan bijvoorbeeld met een grote campagne.

Maar, zo stelt de gemeente, zonder belerende boodschap, omdat die juist averechts kan werken. Beter zal zijn een langlopende discussie aan te snijden over drugsgebruik. Dat gebeurt nu bij de yogasnuivers. Die term werd door korpschef Akerboom geopperd. Hij doelde op de recreatieve gebruikers die doordeweeks hard sporten en gezond leven, maar in het weekend drugs gebruiken.

Gebruiker niet verantwoordelijk
Wel plaatst de gemeente daar meteen een kanttekening bij. Want zelfs al zou er geen enkele Amsterdammer nog drugs gebruiken, dan nog kan de stad het toneel blijven van internationaal handelsverkeer voor drugs, stelt de burgemeester. 'De gebruiker kan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het falen van het economisch systeem of de afwezigheid van internationale wetgeving.'

Hoe haalbaar alle punten in de drugsaanpak zijn, valt te bezien. Volgens de gemeente zijn er behoorlijk wat onzekerheden. Zo is er structureel tekort aan politie-inzet, speelt veel drugscriminaliteit zich uiteraard onder de radar af waardoor gevolgen beperkt zichtbaar zijn. En ook de veiligheid van professionals moet goed in de gaten worden gehouden.

 
 
 

Tbs geŽist tegen schizofreen die moeder doodsloeg

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Amersfoort die er van verdacht wordt zijn eigen moeder te hebben gedood. De vrouw overleed op 12 februari van dit jaar aan hersenletsel nadat zij op 28 januari zwaar werd mishandeld in en bij haar woning in Bunschoten.

De verdachte belde op 28 januari zelf de politie nadat hij naar eigen zeggen zijn moeder had doodgeslagen tijdens een ruzie. Toegesnelde politieagenten hielden de man aan waarna een uitvoerig onderzoek volgden naar aanvankelijk de mishandeling en later naar de dood van de vrouw.

De officier van justitie acht doodslag bewezen. Er is geen bewijs gevonden voor een vooropgezet plan van verdachte, wat nodig is om tot de juridische kwalificatie van moord te komen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de verdachte een lange geschiedenis van psychiatrische problematiek kent. Hij lijdt aan een psychotische stoornis, voortkomend uit schizofrenie, die ook tijdens de ruzie aanwezig was. Verdachte zag geregeld waanbeelden en kampte met angsten die hij omzette in agressie. Dit leidde tot het tragische levensdelict waarbij een moeder het slachtoffer werd van haar eigen zoon, iets waarvan de verdachte achteraf zegt dit nooit te hebben gewild.

Het Openbaar Ministerie is het met de deskundigen eens dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was. Daarom is verzocht hem te ontslaan van alle rechtsvervolging, wat ook betekent dat geen gevangenisstraf kan worden opgelegd. Tegelijkertijd is het van groot belang dat de samenleving beschermd wordt tegen het gevaarlijke gedrag van de verdachte en dat hij zelf behandeld wordt. Daarom is een tbs-maatregel met dwangverpleging geëist, officieel tbs met bevel tot verpleging van overheidswege geheten. Deze behandeling vindt plaats in een gesloten setting en heeft geen einddatum. De tbs duurt zo lang als dat nodig geacht wordt.

Begrijpelijkerwijs hebben de nabestaande vragen over de vraag of de dood van hun familielid voorkomen had kunnen worden en welke rol diverse instanties daarbij wel of niet hebben gespeeld. Dit zijn echter geen vragen die vallen binnen het strafrechtelijk onderzoek, waarbij het verwijt aan de verdachte centraal staat. Een antwoord daarop is vanuit de strafzaak dan ook niet te verwachten.

Namens een van de nabestaanden vorderde de officier van justitie een schadevergoeding van vijftienduizend euro

Vermoedelijke schietpartij Rotterdam

Vandaag heeft er aan de Karel Doormanstraat te Rotterdam ter hoogte van het winkelgebied een vermoedelijke schietpartij plaatsgevonden. Nadat er meerdere omstanders 112 hebben gebeld gingen er meerdere eenheden ter plaatse.

Volgens dezelfde omstanders zou er welgeteld 1 schot gelost zijn en een auto er vandoor gegaan zijn. Voor enkele winkels was de stoep afgezet voor onderzoek, hierdoor kon het winkelend publiek de winkels niet in of uit. Na het eerste onderzoek heeft de politie één huls gevonden en veilig gesteld.

Er is voor zover bekend niemand gewond geraakt of een verdachte opgepakt.

Vrachtwagenchauffeur die woning ramde kreeg epileptische aanval

Het ongeluk gisteren met de vrachtwagen op de Roetersstraat in het centrum van Amsterdam is het gevolg van een epileptische aanval die de chauffeur kreeg tijdens het rijden. Dat laat zijn werkgever, het Amsterdamse horecaverhuurbedrijf Heman, weten aan AT5.

De vrachtwagen reed tegen een woning aan. Op het moment van het ongeval zaten er mensen in de woning. Zij bleven ongedeerd en zijn door de brandweer via de achterzijde van het pand uit de woning gehaald.

De bestuurder van de vrachtwagen is overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens een medewerker van Heman was het enorm schrikken en gaat het gelukkig inmiddels weer goed met hem. De chauffeur is al jaren in dienst van het bedrijf, het was voor het eerst dat hij een epileptische aanval kreeg. Zijn bijrijder bleef ongedeerd.

De woning is flink beschadigd geraakt. Bouw- en woningtoezicht doet onderzoek naar de stabiliteit van het pand. Ook een aantal fietsen raakten onherstelbaar beschadigd.

Lees ook: Vrachtwagen rijdt woning Roetersstraat binnen

 
 
 

20 (12) jaar FOK!

Ik ben sinds 17 oktober 2007 FOK!-er. Een goede 12 jaar alweer. Ik ben echt een frontpagedier, niet zozeer een forumer. Wat mij aantrok en nog steeds aantrekt aan FOK! Is de diversiteit aan meningen en de ruimte die er was om dat kenbaar te maken. Er waren er ook wel die wat minder voor ‘mijn’ soort diversiteit waren. Daar lag ik uiteindelijk ook stevig mee overhoop.

Ik was als gewone gebruiker veelvuldig in de columnhoek te vinden omdat daar ook de meeste meningen waren te vinden.

35 illegale taxi's in beslag genomen

De politie heeft, in samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in opdracht van het Openbaar Ministerie bij het nadere onderzoek naar illegaal taxivervoer 35 taxi's inbeslaggenomen.

De inbeslagname vond plaats omdat al deze voertuigen werden ingezet voor het illegaal taxivervoer. De drie onderzochte ondernemingen zijn gevestigd in Heerhugowaard, Woerden en Zaandam, en waren hoofdzakelijk actief in de regio Amsterdam.

Bij het onderzoek is eveneens vastgesteld dat 25 van de 35 taxi’s ook niet verzekerd waren volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Het onderzoek van politie en de ILT onder leiding van het Openbaar Ministerie Amsterdam wordt voortgezet. Het opsporingsteam sluit verdere inbe

2 Utrechters opgepakt voor Duitse plofkraken

Voor plofkraken in Duitsland zijn dinsdag 15 oktober 2 mannen aangehouden uit Utrecht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere plofkraken in de periode oktober 2018 en maart 2019. Ook worden ze verdacht van een aantal pogingen en het in brand steken van vluchtvoertuigen.

Het plofkrakenteam van de politie in Nederland werkt in dit onderzoek nauw samen met collega’s uit Duitsland. De twee verdachten van 22 en 23 jaar oud, kwamen in beeld nadat in april van dit jaar mannen op heterdaad zijn aangehouden voor een poging een geldautomaat op te blazen in het Duitse Heiligenhaus. Na de aanhoudingen van dinsdag zijn ook drie woningen doorzocht, onder leiding van de rechter-commissaris.

In de strijd tegen het aantal plofkraken in Duitsland door Nederlandse verdachten werkt de politie in beide landen nauw samen met elkaar en met externe partners zoals banken. Steeds vaker trekken georganiseerde groepen Duitsland in om daar plofkraken te plegen.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

World of Tanks krijgt realistische schaduwen door ray-tracing

Wargaming heeft samen met Intel gewerkt om ray-tracing mogelijk te maken in World of Tanks. Wees niet bang, je hebt geen dure videokaart nodig, het meeste is namelijk geregeld via de CPU.

Wargaming heeft een jaar geleden de grafische engine van World of Tanks aangepakt en in een update gestopt. Het ontwikkelteam heeft niet stilgezeten en is bezig geweest nieuwe technologieën in de core te integreren. Een van de nieuwe verbeteringen is een nieuwe vorm van ray-tracing. Deze zal bijna realistische schaduwen weergeven. Je hebt alleen maar een grafische kaart nodig die DirectX 11 ondersteunt.

In de onderstaande video wordt een uitgebreide uitleg gegeven. Intel heeft een code-bibliotheek met de naam Intel Embree. Het bouwt een boxmodel van een 3D-model dat bestaat uit polygonen. Zo wordt een tank van 50000 polygonen een boxmodel met 20 boxen. Deze simpelere boxen worden gebruikt om snel te bepalen welke polygoon van bijvoorbeeld een tank een schaduw werpt. Tijdens de samenwerking met het render-team van Intel heeft Wargaming een oplossing in een week geïmplementeerd die ook nog eens de multi-core technologie van Intel gebruikt om het een en ander te versnellen.

Om ray-tracing niet de frames per seconde van World of Tanks onderuit te halen worden er nog wat trucjes uitgehaald om realistische schaduwgedrag zoals harde en zachte schaduwen na te bootsen.

Je kunt het zelf bekijken hoe het draait op je pc, want de ray-trace versie van het spel is hier te downloaden.

Bekostiging Haga lyceum stopt

Minister Slob (onderwijs) stopt de bekostiging van het Cornelius Haga Lyceum per 1 december 2019. Het is voor het eerst dat een dergelijk besluit genomen wordt. Het huidige bestuur van het Haga Lyceum heeft niet voldaan aan de aanwijzing om uiterlijk 14 oktober 2019 alle taken en bevoegdheden over te dragen aan een interim-bestuur.

“Al onze inspanningen zijn er op gericht om alle leerlingen een veilige leeromgeving te bieden. De bekostiging wordt gestopt per 1 december, zodat er voor iedere leerling een passende plek gevonden kan worden samen met de gemeente”, aldus minister Slob.

Ingrijpend besluit
De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen. De genoemde belemmeringen kan het bestuur op zeer korte termijn opheffen. Omdat het besluit zeer ingrijpend is voor leerlingen, ouders en personeel krijgt het bestuur tot uiterlijk 17 oktober 12.00 uur om alle taken en bevoegdheden over te dragen aan de voorgedragen interim-bestuurder. Dat zou tot aanpassing van het besluit kunnen leiden.

Mocht het bestuur uiterlijk donderdagochtend alsnog alle taken en bevoegdheden hebben overgedragen, dan treedt het tweede onderdeel van de aanwijzing in. Voor half januari 2020 moet de interim-bestuurder dan aan alle voorwaarden van de aanwijzing hebben voldaan. Indien dat niet het geval is zal de bekostiging alsnog geheel worden ingehouden.

Lees ook: Interim-bestuurder Haga Lyceum geen moslim; statuten moeten gewijzigd

Interim-bestuurder
De Inspectie van het Onderwijs heeft de minister bericht dat de voorgedragen bestuurder beschikt over bestuurlijke kennis en ervaring buiten het onderwijsveld en over algemene kennis van en ervaring met onderwijs.

Drie aanhoudingen na boerenprotest Groningen

De politie heeft drie personen aangehouden na incidenten die zich voordeden rondom het boerenprotest in Groningen gisteren.

Gistermiddag is een 18-jarige man uit de gemeente Westerkwartier aangehouden die met een trekker inreed op een van de politiepaarden. Deze verdachte zit nog vast. Vandaag is een 39-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen aangehouden die met de trekker de deur forceerde van het provinciehuis en een 30-jarige man uit gemeente Tynaarlo.

Deze man was bijrijder op de trekker die hekken omver reed op de Vismarkt. De bestuurder is nog niet aangehouden. Het onderzoek naar zijn identiteit loopt namelijk nog. Het tweetal dat vandaag is aangehouden, is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. 

Fortnite Chapter 2 nu beschikbaar

Na twee dagen downtime gaat Fortnite weer verder. In Fortnite Chapter 2 is een nieuwe map toegevoegd en wordt het progressiesysteem vernieuwd. Dit resulteert volgens Epic in een mindere grind, onder andere door in-game challenges.

De nieuwe map introduceert 13 nieuwe locaties om te ontdekken. Het vele water in de game is geen obstakel meer, want er zijn motorboten geïntroduceerd en spelers kunnen zwemmen. Je kunt zelfs vissen, als je daar tijd voor kunt vinden. Natuurlijk zijn er ook nieuwe wapens en andere items te vinden, kunnen spelers zich verstoppen in bijvoorbeeld containers en zijn er opblaasbare obstakels.

Wapens worden ook herzien en zijn vanaf nu te upgraden in een match. Hiervoor moet je resources verzamelen en een upgrade bench vinden. Om de grind van de game, voornamelijk die van de battle pass, wat eenvoudiger te maken zijn er in-game challenges geïntroduceerd. Denk aan het elimineren van een bepaald aantal vijanden in een game of het doen van damage met specifieke wapens. Deze verdien je door op natuurlijke wijze te gamen.

Ook is er natuurlijk een nieuwe Battle Pass die nog steeds 950 V-Bucks koopt. Deze kun je hier bekijken, hier vind je de de Chapter 2 launchtrailer.

Brandweerman gewond bij blussen brandende prullenbak

Een brandweerman is maandagavond in Oud-Vossemeer gewond geraakt tijdens het blussen van een prullenbak die op de Oud-Vossemeersedijk in brand stond.

Op het moment dat hij ter inspectie in de prullenbak keek, ontploften er daarin één of twee spuitbussen waardoor er delen en brandende gassen in zijn gezicht kwamen. Hij werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht alwaar zijn ogen werden uitgespoeld.

De dienstdoende brandweerofficier heeft aangifte gedaan van brandstichting. Getuigen worden gevraagd te bellen met de politie op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Sneller hulp bij beginnende schulden

Het duurt vaak jaren voordat mensen met schulden de stap naar hulpverlening durven te zetten. Een simpele betalingsachterstand kan hierdoor uitgroeien tot een problematische schuld. Een wijziging in de wet gemeentelijke schuldhulpverlening moet dit helpen voorkomen.

De aanpassing geeft gemeenten de mogelijkheid om gegevens over betalingsachterstanden uit te wisselen met woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en de zorgverzekering. Zo kan de gemeente beginnende schulden beter signaleren en schuldhulpverlening aanbieden voordat mensen zelf aan de bel trekken. Staatssecretaris Tamara van Ark heeft het wetsvoorstel dat dit regelt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Brede schuldenaanpak
De wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is een van de maatregelen uit de brede schuldenaanpak van het Kabinet. Na de wijziging, die op 1 januari 2021 in moet gaan, mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over inkomen en vermogen. Uitwisseling van persoonsgegevens gebeurt altijd doelgericht en zorgvuldig, met inachtneming van de privacyregels. Gemeenten moeten daarom bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking afgeven met daarbij een plan van aanpak. Iemand met schulden weet daardoor waar hij aan toe is. Ook is dan helder welke gegevens de gemeente gebruikt.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt gemeenten met kennis en ervaring over effectieve vroegsignalering van schulden. De NVVK, de Nederlandse Vereniging voor Kredietbanken, ontvangt vooruitlopend op de wetswijziging subsidie om te komen tot landelijke afspraken over vroegsignalering met schuldeisers. In mei van dit jaar is het ministerie bovendien gestart met de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’, die beoogt om geldzorgen bespreekbaar te maken en om mensen te stimuleren sneller hulp te zoeken bij financiële problemen.

Hoeren moeten vergunning aanvragen en er komt een pooierverbod

Er komt een wettelijke, uniforme vergunningplicht voor alle prostituees en exploitanten van seksbedrijven om de seksbranche te reguleren en mensenhandel te bestrijden. Prostituees zonder vergunning zijn in overtreding. Dit geldt ook voor exploitanten die zonder de juiste papieren een seksbedrijf leiden. Daarnaast wordt de klant strafbaar die gebruik maakt van illegale prostitutie.

Verder komt er een pooierverbod. Het wordt strafbaar om uit winstbejag behulpzaam te zijn bij illegale prostitutie. Daarbij valt te denken aan het verrichten van vervoersdiensten, bodyguardwerkzaamheden en kamerverhuur voor illegale prostitutie. Een en ander staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) dat vandaag in consultatie is gegaan en dat een scherpere scheiding maakt tussen legale (met vergunning) en illegale prostitutie (zonder vergunning).

Regeerakkoord
De maatregelen vloeien voort uit het regeerakkoord. Het kabinet wil de maatschappelijke positie van prostituees en andere sekswerkers verbeteren, zodat zij minder kwetsbaar zijn. Mensen die in de seksbranche werken, moeten dat veilig kunnen doen. Daarom moeten misstanden als dwang en uitbuiting worden bestreden. Heldere, uniforme regels helpen daarbij. Dit bevordert niet alleen een effectieve handhaving, maar voorkomt ook dat (malafide) exploitanten uitwijken naar gemeenten met lichtere vergunningsvoorwaarden.

Seksbranche
Broekers-Knol heeft een branche voor ogen waarin mensen werken die ten minste 21 jaar oud zijn, geen slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie en die zich naar verwachting kunnen redden in de wereld van de seksuele dienstverlening. Ook moeten zij ingelicht zijn over de risico’s van het werk en weten waar kennis en hulp beschikbaar is om hun beroep zo veilig en gezond mogelijk te kunnen uitoefenen, dan wel om te kunnen stoppen.

Vergunningplicht
Straks vallen alle vormen van bedrijfsmatige, seksuele dienstverlening onder de vergunningplicht. Er is nu te weinig zicht op niet-vergunde bedrijven, de escortbranche en zelfstandig werkende prostituees (thuisprostitutie), waardoor misstanden zich kunnen verplaatsen. Ook blijkt dat zelfstandig werkende prostituees hun klanten steeds meer werven via internet en sociale media. Een trend die de komende jaren zal toenemen, zo is de verwachting. Daar moet toezicht en handhaving op komen.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een vergunning moeten prostituees 21 jaar of ouder zijn. Ook wordt in een zogeheten vergunninggesprek vastgesteld of zij voldoende zelfredzaam zijn om het beroep veilig te kunnen uitoefenen. De prostituee moet in staat zijn om zaken zelf te regelen en aan bijvoorbeeld klant of exploitant duidelijk maken wat zij wel of niet wil. Daarnaast moet de prostituee over een telefoon beschikken die zij tijdens het werk bij zich heeft, zodat zij bij nood hulp kan vragen. Verder wordt de vergunning geweigerd als het ernstige vermoeden bestaat dat er sprake is van gedwongen prostitutie.

Een beperkt aantal gemeenten (tussen de 12 en 18) wordt aangewezen om de vergunning te verlenen. Reden hiervoor is dat het vergunninggesprek specifieke expertise vereist waarvoor gemeentelijke ambtenaren moeten worden opgeleid. Ook is het belangrijk dat met dit soort gesprekken ervaring wordt opgedaan. Dat lukt niet als het aantal gemeenten te groot is, omdat er dan niet regelmatig aanvragen worden behandeld.

De vergunning is persoonsgebonden, heeft een uniek nummer en is in het hele land geldig. Prostituees kunnen kiezen in welke van de aangewezen gemeenten zij een vergunning aanvragen. Dat hoeft dus niet in de eigen gemeente te zijn. Ook is de vergunning niet gebonden aan een locatie, de prostituee kiest zelf waar zij gaat werken in Nederland.

Landelijke registers
Om toezicht en handhaving mogelijk te maken, worden de prostitutievergunningen opgenomen in een landelijk register. Alleen daartoe bevoegde toezichthouders mogen dit register raadplegen - en alleen als dat noodzakelijk is. Vanwege de privacy van de prostituees gelden er zeer strenge veiligheidseisen.

Exploitanten, klanten en faciliteerders hebben er belang bij te weten of een prostituee beschikt over een geldige prostitutievergunning, omdat het risico bestaat dat zij zich inlaten met illegale prostitutie. Straks kunnen zij via een hit/no hit-systeem nagaan of het door een prostituee opgegeven nummer hoort bij een geldige vergunning. Ook komt er een landelijk register waarin alle verleende vergunningen voor seksbedrijven staan. Iedereen kan in het register nagaan of een seksbedrijf over een vergunning beschikt.

De internetconsultatie is te vinden op: https://www.internetconsultatie.nl/sekswerk

Milieurisico's door sommige diergeneesmiddelen

Restanten van geneesmiddelen voor dieren kunnen in het water, de bodem en de mest van grazers terechtkomen. Middelen tegen parasieten vormen een risico voor het milieu, omdat ze schadelijk zijn voor organismen in mest en het oppervlaktewater. Sommige antibiotica en middelen tegen darmparasieten (coccidiostatica) zijn in de bodem aangetroffen, maar dit lijkt weinig risico voor het milieu te vormen. In oppervlaktewater daarentegen vormen een aantal antibiotica wel een risico. Dit blijkt uit een studie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , Wageningen Environmental Research (WENR) en AD eco advies.

Sommige middelen tegen parasieten, antiparasitica, worden voor vee in de landbouw gebruikt. Andere antiparasitica worden voor huisdieren gebruikt, bijvoorbeeld om vlooien en teken te bestrijden. Een aantal van deze middelen, zoals fipronil, imidacloprid, en permethrin, mogen ook als bestrijdingsmiddel worden ingezet. De antibiotica die het meest in oppervlaktewater zijn aangetroffen, worden ook voor mensen voorgeschreven. Voor deze stoffen is nog onduidelijk hoeveel er per bron in het milieu terechtkomt.

Deze studie geeft geen volledig beeld van de risico’s voor het milieu omdat slechts een klein deel van de in Nederland gebruikte diergeneesmiddelen is beoordeeld. Zo zijn voor hormonen en pijnstillers geen gegevens beschikbaar om conclusies te kunnen trekken. Voor andere diergeneesmiddelen zijn geen meetgegevens of geen risicogrenzen beschikbaar. Ook zijn de normen of risicogrenzen van diverse diergeneesmiddelen zo laag dat ze niet op dit lage niveau kunnen worden aangetoond. In de praktijk kan het dan zo zijn dat deze concentraties hoger zijn dan de norm. Dan vormen ze toch een risico.

In deze studie is de bestaande kennis samengevat. Met deze kennisbasis kunnen beleidsmakers en andere betrokkenen verkennen welke risico’s met voorrang nader moeten worden onderzocht, hoe ontbrekende kennis kan worden ingevuld, en welke maatregelen mogelijk zijn. De uitkomsten zijn in een brochure samengevat.

Geneesmiddelen voor dieren in de veehouderij komen in het milieu terecht doordat mest op het land wordt gebracht. Ze komen in het oppervlaktewater via de bodem of doordat de stoffen met regenwater wegspoelen. Huisdiermiddelen kunnen in het oppervlaktewater komen doordat honden daar zwemmen, of via het riool (doordat mensen ze aaien, hun hond wassen, of hun handen wassen nadat ze een geneesmiddel hebben aangebracht). Vanuit oppervlaktewater en via de bodem kunnen resten van geneesmiddelen het grondwater bereiken.

Podcastserie ingezet in jacht op moordenaar

In een poging om een oude moordzaak alsnog op te lossen zet de politie een nieuw wapen in: podcasting. In een serie van drie afleveringen blikken agenten, rechercheurs en leden van het Cold Case-team terug op een onopgeloste zaak in Naarden. Tegelijk met de publicaties komt de politie dinsdagavond in Opsporing Verzocht met nieuwe feiten over de zaak. Het onderzoeksteam hoopt dat luisteraars meedenken en tips geven zodat er alsnog een doorbraak komt.

De zaak draait om de vondst van een lichaam in Naarden. In de ochtend van vrijdag 9 augustus 1991 werd langs de A1 bij Naarden, vlakbij een boomkwekerij, het lichaam van een man gevonden. De identiteit van de man is altijd onbekend gebleven. Een foto kon niet verspreid worden omdat het lichaam al in staat van ontbinding was. Een rechercheteam werkte in stilte aan de zaak, maar de uitkomsten van dat onderzoek zijn nooit vrijgegeven.

Onderzoek
In de podcastserie komen leden van het toenmalige rechercheteam uitgebreid aan het woord. Zij spreken over hoe het lichaam destijds werd gevonden, welke sporen er werden aangetroffen en hoe geprobeerd is de identiteit van de man te achterhalen. Met name naar de ring die het slachtoffer droeg is veel onderzoek gedaan. Dit onderzoek leidde uiteindelijk naar een Amsterdamse kroeg met een kleurrijke groep vaste bezoekers.

De politie had destijds het sterke vermoeden dat het slachtoffer een bekende was in deze kroeg en dat bezoekers meer moesten weten over de dood van het slachtoffer. Ook komt in de serie het huidige cold case-team aan het woord over nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Zo blijkt uit onderzoek van het NFI dat het slachtoffer ouder moet zijn geweest dan destijds werd gedacht.

Podcasting als opsporingsmiddel
Het is de eerste keer dat de politie door middel van podcasting het publiek een uitgebreid inkijkje geeft in een lopend moordonderzoek. “Wij willen geen middel onbenut laten om deze zaak tot een ontknoping te brengen.”, zegt coördinator Rob Boon van het Cold Case-Team Midden-Nederland. “Het is niet te verkroppen dat we de naam van het slachtoffer niet weten. Er moeten mensen zijn die meer weten, ook nu nog. Het kan heel goed, dat er getuigen zijn die destijds niet wilden of konden praten. Het is nu ruim 25 jaar later en het kan niet anders dan dat er ouders, broers, kinderen of bekenden zijn van het slachtoffer die nog altijd in het duister tasten over zijn lot.”

De serie is gemaakt door de politie zelf. Woordvoerder Martin de Wit sprak met leden van het toenmalige rechercheteam en citeerde uit het onderzoeksdossier. “Een podcast is het ideale middel om echt de diepte in te gaan, en dat is wat je wilt met een cold case. Vaak moeten we voorzichtig zijn met het vrijgeven van informatie over zaken, juist om een onderzoek niet te verstoren, maar in deze zaak is elke ontwikkeling winst. We hopen dat veel mensen gaan luisteren, al is het maar om eens te horen hoe een moordonderzoek begin jaren ’90 in zijn werk ging.”

De eerste aflevering van de de serie is vanaf vandaag te beluisteren. Vanavond komt de zaak ook aan bod in de uitzending van Opsporing Verzocht. Deel 2 van de serie komt mogen beschikbaar en op donderdag oktober wordt het drieluik afgesloten.

15 oktober: de dag van de koffiestaking

Op het werk drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van de problemen te vergroten doen supermarkten, overheidsinstanties, hotels en kerken mee aan de Eerlijke Koffiestaking op 15 oktober. Werknemers plakken koffiemachines en mokken af. Ook bekende Nederlanders als Tess Milne en Veronica van Hoogdalem hebben zich aangemeld.

Onze werkdag begint dagelijks met een kop koffie. Gemiddeld drinken wij Nederlanders 4 koppen koffie op een dag. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er grote problemen spelen in de koffie industrie, zowel voor mens als milieu. De wereldmarktprijs voor koffie schommelt rond de US$1, terwijl boeren minimaal $1,40 nodig hebben om überhaupt uit te komen met hun productiekosten. Koffieboeren zien zichzelf gedwongen om hun koffie met verlies te verkopen. Het aantal boeren dat onder de extreme armoedegrens ($1,90 per dag) leeft, is flink gestegen. In sommige landen met 30 tot 50 procent. Boerenfamilies hebben zelfs bijna geen geld voor basisbenodigdheden zoals eten of gezondheidszorg. Daarnaast vormt klimaatverandering een groot probleem. De koffieplant heeft steeds meer moeite om te overleven en sommige onderzoekers schatten dat het gebied waar koffie kan groeien gehalveerd zal zijn in 2050.

Eerlijke Koffiestaking
Vanwege de zorgelijke situatie gingen Colombiaanse boeren de straat op. ‘Multinationals hongeren koffieboeren uit’ schreven zij op hun spandoeken. Uit solidariteit met de boeren komen werknemers in Nederland nu in actie. Op 15 oktober plakken werknemers van verschillende organisaties de koffiemachines en mokken van collega’s af en delen hun ervaring via de hashtag #eerlijkekoffiestaking. Door bewustwording te creëren op het werk hopen medewerkers hun baas te overtuigen koffie in te kopen waar in ieder geval een prijs aan de boerencoöperaties betaald is die de productiekosten dekt. De staking kan gesteund worden op kantoor door de koffiemachine en mokken af te plakken, zoals personeelsleden van supermarkten, overheidsinstanties, hotels, kerken, verhuurbedrijven en eetcafés van plan zijn te doen. Ook bekende Nederlanders als Tess Milne en Veronica van Hoogdalem plaatsen steunbetuigingen op hun sociale media.

Wat is dan eerlijke koffie?
De koffiesector boekte vorig jaar een winst van $20 miljard maar onderbetaling van boeren blijft een groot probleem. Koffiefabrikanten hebben duurzaamheidsprogramma’s en productiviteitstrainingen opgezet. Echter, zonder betere betaling aan boeren gaan deze programma’s de huidige crisis niet verhelpen. Van alle keurmerken en duurzaamheidsinitiatieven is Fairtrade de enige die structureel prijs agendeert en een minimumprijs plus ontwikkelingspremie hanteert. De minimumprijs van $1,40 is net genoeg om de kosten van duurzame productie te dekken. En zelfs dat blijkt voor veel bedrijven al een te grote opgave om te betalen. Slechts een schamele 5% van de koffie in Nederland wordt onder Fairtrade voorwaarden verkocht. Met deze actie hoopt Fairtrade dit percentage te verhogen om zo toe te werken naar een hoger inkomen voor koffieboeren.

15 oktober: de dag van de koffiestaking (Foto: Pixabay)
15 oktober: de dag van de koffiestaking (Foto: Pixabay)

6 op de 10 singles tongzoent tijdens eerste date

Nederlandse singles houden wel van een potje tongzoenen. Het is intiem en lekker. Tijdens de eerste date of ontmoeting houdt 59% van de singles zich niet in. Gezoend moet en zal er worden. Die eerste zoen kan immers de eerste stap zijn naar een lange liefdesrelatie. Datingservice Lexa.nl onderzocht wat Nederlandse singles vinden van tongzoenen. De spelregel om de eerste keer niet meteen te zoenen, blijkt inmiddels behoorlijk ouderwets. En 1 op de 10 singles slaat de ‘French kiss’ het liefst helemaal over.

4 op de 10 singles begroet met drie zoenen
Tijdens een eerste date of ontmoeting wordt vrij makkelijk getongzoend, maar hoe begroet je elkaar bij de eerste date? De meeste singles gaan voor safe met drie zoenen op de wang. 13% houdt het bij een wat zakelijke hand. Nog geen 1% van de singles gooit gelijk vol passie de tong in de strijd.

Anders liggen de cijfers bij de begroeting op de tweede date. Als de eerste keer uiteindelijk wel (intiem) is gezoend maken de afstandelijke hand en 'hoi plaats voor een kus op de mond (34%) en een kus met knuffel (21%). Ook nu is in de eerste minuut tongzoenen niet in trek. Dit heeft kennelijk toch een aanloopje nodig.

Bang voor blauwtje
Een eerste tongzoen met je nieuwe vlam blijft natuurlijk best spannend. Ondanks de spanning gaat bijna de helft er voor, waar de andere helft van de singles alleen de stap zet als ze zeker weten dat ze geen blauwtje lopen. “Dit is toch de eerste intieme kennismaking met de ander en daarmee toch een belangrijk moment”, zegt seksuologe Eveline Stallaart. Als er eenmaal een klik is, schroomt 70% niet om lekker te gaan zoenen. “Het is een mooie opwarmer en komt alleen maar ten goede aan wat erna gaat volgen, of dat nu seksueel is of niet.”

Liefst ‘een beetje tong’
De Nederlandse singles hebben wel voorkeuren als het op zoenen aankomt. De kus op de mond met een beetje tong is favoriet, gevolgd door een lieflijk kusje op de mond. Anti-zoeners zijn er ook: van 1 op de 10 singles mag het geheel achterwege blijven.

Over de frequentie van tongzoenen blijken de meningen verdeeld: 37% doet dat het liefst iedere dag. Hoe langer de relatie duurt hoe minder er gezoend wordt, gaat gelukkig niet op: meer dan tweederde blijft een leven lang zoenen. “De tong, een orgaan met een miljoen ultragevoelige zenuwuiteinden, kan al vrij snel de lust doen oplaaien. Het is de ultieme manier om nader tot elkaar te komen”, aldus Eveline Stallaart. Slechts 7% tongt overigens alleen maar tijdens het voorspel van de seks.

En zoenen maar... (Foto: Pixabay)
En zoenen maar... (Foto: Pixabay)

Interim-bestuurder Haga Lyceum geen moslim; statuten moeten gewijzigd

De nieuwe tijdelijke bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum kan voorlopig nog niet aan de slag. Onder meer de statuten moeten worden aangepast en dat kan nog enkele weken gaan duren.

Dat zegt directeur-bestuurder Soner Atasoy tegen AT5. 'De interim-bestuurder is namelijk geen moslim', zegt Atasoy. 'In onze statuten staat dat bestuurders belijdend moslim moeten zijn en moeten leven volgens de Koran en de Sunnah.'

'Witter krijg je ze niet'
En dat is Marcel Heuver, de voorgedragen interim-bestuurder, niet. Heuver is op dit moment commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro. 'Witter krijg je ze niet', grapt Atasoy. 'De Ouderraad heeft hem aangewezen. We hebben afstand genomen als bestuur. Zie het als zelfreinigend vermogen. Het is de voordracht van de Ouderraad, die wij respecteren.'

Maar ondanks dat respect voor de keuze, kan de voorgedragen bestuurder dus nog niet aan het werk. De wijziging van de statuten, die daarvoor nodig is, zal volgens Atasoy enkele weken in beslag nemen.

Aanwijzing van de minister
De voordracht volgt nadat minister Slob de school halverwege september de aanwijzing oplegde om binnen vier weken een nieuw bestuur aan te stellen. Gebeurt dit niet, dan zou hij de geldkraan dichtdraaien. Aanleiding was een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de school.

Twee weken geleden liet Slob aan de Tweede Kamer weten dat het Haga Lyceum met een voordracht was gekomen. Volgens een brief van Atasoy, in handen van AT5, heeft Slob vorige week zijn akkoord gegeven op het aanstellen van Heuver. Dat wilde een woordvoerder van de minister gisterenavond niet bevestigen.

Vertraging
Wat dit nu gaat betekenen, voor Heuver én voor de school, is nog onduidelijk. De schoolbestuurder vraagt Slob in een brief om meer tijd. Atasoy vraagt daarnaast nog om 'extra bekostiging' om 'in ieder geval alle voorbereidingen te financieren'. Het is de vraag wat de minister nu gaat doen. Wat in ieder geval zeker is, is dat de deadline voor een nieuw bestuur afelopen nacht verlopen is.

'Het bestuur heeft tot en met maandag om te voldoen aan de voorwaarden van de aanwijzing', is de enige reactie van een woordvoerder van minister Slob. Op vragen over hoe lang de minister al op de hoogte was van de voordracht van meneer Heuver en van het obstakel dat deze vanwege zijn religie niet aan de slag kan bij de school, wilde de woordvoerder niet reageren. 'Dat zal dinsdag blijken.'

FOK! Wat een weer: het regent weer, keer op keer

Hallo!  

Na een weekje afwezigheid ben ik weer op het nest gearriveerd. Ik zat in Drenthe. Het weer was er de afgelopen week erg somber. Alleen op donderdagochtend scheen even de zon. Voor de rest lagen storingen steeds in de buurt, waardoor het alleen maar bewolkt was. Er viel af en toe wat regen, maar geen echte stortbuien zoals die in het westen wel waren geweest. 

Wat heb ik daar gedaan? Vooral uitgerust. Het boodschappen doen liet ik aan de anderen over, want als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel met z'n allen een uur in de supermarkt rond te hangen. Ik vind het in mijn eentje al verschrikkelijk, dus laat staan voor 4 man. Dan ben je wel een uur bezig. Ik hou sowieso al helemaal niet van winkelen, dus die portie gaf ik gaarne aan Fikkie. Zij deden de boodschappen, terwijl ik lekker genoot van het bubbelbad. Vooruit, ik zorgde voor de afwas. 

Via het thuisfront vernam ik dat het in Haarlem aardig nat is geweest, ook met onweer. Dat moest ik helaas missen. In ieder geval een rustig en gezellig weekje gehad, dus we kunnen er weer even tegen.

Terug naar het heden. Er trokken gisteren diverse buien over het land. Het zwaarste buiencomplex trok bij IJmuiden het land op om via Noord-Holland naar Friesland en de Wadden te koersen. Dat was echt een zware onweersbui. Momenteel is die weg aan het trekken. In het zuiden van het land was het echter droog en liep het kwik nog op tot 23 graden in Maastricht. Een heerlijke dag dus daar.

Vandaag neemt de bewolking alweer snel toe, en dat wordt gevolgd door regen. We krijgen dan een regenachtige middag voorgeschoteld. Later op de dag klaart het misschien nog even op, maar ook dan kan er nog een bui vallen. Het wordt minder warm dan de afgelopen dagen met maxima rond de 17 graden. De wind draait naar het zuidwesten is matig tot krachtig.

Tot ziens!  


Meer weer op FOK!

Drentse Boom (Foto: Stephan5)
Drentse boom. (Foto: Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.