Tong's voetbalverhalen # 223

Johan Derksen kon niet voetballen, was en is een slechte journalist. Ondanks zijn tekortkomingen kwam ie bovendrijven uit de Nijmeegse Waal. Zijn grote mond bracht hem verder dan-ie eigenlijk kon behappen. Go-Ahead overleefde hem, Haarlem en Veendam werden de sigaar.

Jan Mulder de ex-topvoetballer van Anderlecht en Ajax, had naast gouden voeten een gouden pen. Zijn columns waren en zijn literatuur. Camu op de voorpagina van de Volkskrant, was samen met Remco Campert iedere dag smullen. Die hield het bij zijn leest. Zelfs aan tafel bij Johan Derksen was hij het hoofdgerecht. Mede doordat de ironie en zelfspot er duimen dik bovenop lag.

Ik ben al vanaf 1979 lezer van de Voetbal International. Zag Johan Derksen van mediocre journalist en Cruijff adept, promoveren naar hoofdredacteur en vaste columnist. De brutalen hebben de halve wereld. De columns waren niet om door te komen. Toch las ik ze als eerste. Puur door zijn prikkelende mening. Dat hij iedere speler met een beetje talent met Cruijff vergeleek, is hem vergeven. Dat hij de eerste helft van z'n columns uit de Encyclopedie overnam te billijken. Z'n lezers zouden immers niet kunnen weten wie Ed van Opzeeland, Nico Scheepmaker of Ben de Graaf waren. Hij vindt George Best de beste voetballer aller tijden. Slaat natuurlijk nergens op. Is een prikkelende mening waar ie nog steeds achterstaat. Dat mag, dat siert hem.

De stelligheid echter, het gebrek aan nuance zet-ie momenteel door op ieder gebied. Hij zegt namens de gewone Nederlander te spreken op tv. Dan ben ik blij ongewoon te zijn. Hij zegt ook kantinepraat te bezigen in Vandaag Inside. Al zoop ik mezelf onder de tafel bij mijn cluppie, de rechts-extremische taal heb ik er nooit gebezigd of gehoord. Ook niet als ik te veel Ranja op had. Volgens Derksen moeten we hem niet serieus nemen.

Namen de FvD, BBB, NSC-en PVV stemmers die woorden maar serieus. George Best hoort ook in mijn Top-Tien aller tijden. Naar gelang mijn stemming staat ie vierde of achtste. George Best was uniek. Een fenomeen die nooit op een groot toernooi heeft kunnen schitteren. Ryan Giggs, Herman van Tongerlo en Jari litmanen kunnen het hem nazeggen. Met dit verschil dat George Best de beste was van een generatie. Voordat Cruijff de wereld veroverde was Georgie de Beatle die de maatstaf was. De eerste Rock 'n' roller onder de voetballers.

George Best won de EC-1 met Manchester United, Werd voetballer van het jaar in Europa. Stal als eerste voetballer de damesharten. George Best was Pete de Beatle onder de reserve Ringo Stars. De eerste megaster onder de voetballers. De eerste voetballer die te vergelijken was met de populairste popsterren. Wat dat betreft heeft Johan Derksen gelijk. Alleen, George Best liet zijn voeten spreken, waar Johan Derksen als geheelonthouder, vergeten is z'n lippen te laten zwijgen. When are the lips sealed, and has the Eagle landed ?

tong80