Tong's TV-recensie # 1

Zeggen "ze" dat er tegenwoordig niks meer op tv is. Natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Er zijn momenteel meer zenders dan dat er in de jaren 60 televisies waren in Zaltbommel. Dat er niks meer kan of mag is ook flauwekul.

Ik kwam net dit filmpje tegen. Dit gaat gewoon een stapje verder dan alles van Wim t. Schippers, Koot en Bie, Arjan Ederveen, Farce Majeure, Showroom en Menno Büch bij elkaar. Daar mocht je ter bescherming van je tere kinderziel, en geestelijke gezondheid, van je ouders ook niet naar kijken.........

Vorige week zijn de Nederlands kampioenschappen schaatsen begonnen. Zowel bij de mannen als de vrouwen heeft, verrassend genoeg, een Nederlander de 500 meter gewonnen zag ik op Teletekst. De wedstrijdbeelden zag ik net als de rest van Nederland  pas later. Waarschijnlijk voorafgegaan en onderbroken door interview-filmpjes met de afscheid nemende Irene Schouten en Thomas Krol. Want lullen kunnen we hier wel. Zelfs Gordon gaat na zijn afscheid en terugkeer vaker over de tong in praatprogramma's dan dat-ie (gelukkig) te horen is als zanger. Met daar weer hinderlijk tussendoor de eerste (semi) wielerklassieker. Omloop het Nieuwsblad, voorheen nog van het volk, tegenwoordig blijkbaar voor de sporadische krantenlezer. Terwijl je die wielerbeelden ook later in het sportjournaal kunt laten zien. Of op Teletekst kunt teruglezen. Desnoods laat je Jan Jaap van der Wal de uitslag tussen neus en lippen door voorlezen. Belg immers momenteel.

Eerst zagen we bij de NPO tijdens het schaatsen, herhalingen van programma's met BN'ers die iets doen in het buitenland met andere BN'ers. Er zijn zelfs kinderen van BN'ers er met de haren bij gesleept. Je krijgt er bijna nostalgische gevoelens bij. Dat je terug gaat naar je kindertijd. Op zaterdagavond, net gedouched in pyjama met natte haartjes naar Spel zonder Grenzen kijken. Je mocht dan langer opblijven en hoefde niet net te doen alsof je dood was, zodat je ouders niet in de gaten hadden dat je nog leefde. Je hoefde je adem niet in te houden als je meeleefde met de kandidaten. Smakken mocht gewoon als je de frietjes naar binnen schoof.

De vroegere zaterdagavond is de huidige zaterdagochtend. Als volwassene mag je van jezelf tot 10:00 uur uitslapen. Net onder de douche vandaan word je met natte haartjes op je fronsende wenkbrauwen bediend. Je hoeft niks meer te missen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig grenzeloos. Voor mij begon het vrijdagmiddag al, waar 'Ivo op zondag' werd herhaald, waarin Ivo Niehe filmpjes uit het verleden herhaalde met interviews met Wim van Hanegem die drie dagen later, op dinsdag, 80 werd. Nederlandse tv, uniek in de wereld. Zelfs het enige land waar Teletekst nog bestaat. Zo even kijken op pagina 200, achter welk programma (H) staat.

tong80