Tong's voetbalverhalen # 230

Half lege plastic bierglazen en kleine wegwerpaanstekers op het veld, spelersvrouwen die zogenaamd in de prostitutie bijklussen, spelers die netjes, met twee woorden, om een gele kaart voor de tegenstanders vragen. Keurige hockey- en honkbal-ballen en volleybaltrainers die het voor het zeggen hebben bij de topclubs. Het loopt de spuigaten uit in de Nederlandse stadions. Wanneer stopt deze gekte ?

Wanneer worden wedstrijden weer eens ouderwets en goed verkloot ? Waar blijven de zwaargewonden na vechtpartijen op de tribunes? Waar blijven de volle bierflesjes, die goed gemikt doel troffen ? Zoals ooit bij NAC en Inter Milaan. We snakken naar Bengaalse voetzoekende tijger-kanonknallers in het uit vak. We snakken naar ijdele, megalomane voorzitters en frauderende clubeigenaren.

Vroeger was niet alles beter, maar veel wel. Het voetbal zelf natuurlijk. Maar ook de randzaken waren geen kattenpis. Of voor de kat z'n kut. Toen werd er niet gezeken over een hi ha hondenlul meer of minder. Kon de Kromme gewoon openlijk op het veld racistisch een spleetoog uit Zuid-Korea nadoen tijdens FC Utrecht-PSV. Mocht Johan Derksen op het veld en in de VI iedereen nog figuurlijk en letterlijk afslachten. Weliswaar geen Friesland, maar in Veendam deden in het noorden ook de kaasschaaf en botte bijl van Derksen hun werk.

Toen veegde de huidige bondscoach Ronald Koeman ongestraft z'n reet met een Duits voetbalshirt af. Waar ik live getuige van was op het EK-88. Ik stond immers achter het doel. Stonden meiden nog gewoon woke te koke i.p.v. dat Joke loopt te stoke dat ze hetzelfde loonstrookje moet krijgen als de Berry van Aerle's van tegenwoordig.

Zoals juni 1979. Nacompetitie FC Groningen-Telstar. FC Groningen leidt met 2-0. Fred Bischot, linksback en aanvoerder van Telstar, staat op het punt om in te gooien tot hij iets langs zijn oor hoort suizen. Een medespeler raapt een mes op dat uit het publiek op het veld is gegooid. Scheidsrechter Bep Thomas staakt de wedstrijd, waarna Telstar ontdaan weigert de wedstrijd te hervatten. De Telstar-spelers worden bekogeld met stenen terwijl ze onder politiebegeleiding het stadion verlaten. Een 41-jarige Groninger wordt gearresteerd als messenwerper.

Na het uitspelen van het restant aan speeltijd wint FC Groningen met 3-0. Willem 2 zal uiteindelijk promoveren. Ik was erbij, samen met m'n maten Ton en Harry, toen Willem 2 de laatste wedstrijd won. Kan me er weinig meer van herinneren. Zo messcherp is m'n geheugen ook niet meer. Als FC Den Bosch fan was ik wel jaloers.

Hetzelfde gevoel dat ik momenteel heb als ik naar de ranglijst kijk van de KKD. Sommige dingen veranderen nooit. Nu nog Koeman straks op het EK, weer in Duitsland, die z'n kont afveegt met een Duits shirt. Dan ga ik weer drinken en roken. Koken niet. Ben immers geen magnetrong.

tong80