Tongs voetbalverhalen # 229
Ik heb door "ziekte" (K) vorige week niet kunnen kijken naar Nederland-Schotland. Weet dan ook niet of er een minuut stilte is gehouden in de Arena. De, na Cruijff, grootste en invloedrijkste Nederlandse voetbal-persoonlijkheid is namelijk op 4 maart overleden. Kees Rijvers werd 97.
Als speler en als trainer wereldtop. Deze kleine man belichaamt alles, waardoor het kleine Nederland een groot voetballand is geworden. Het leest misschien vreemd, Rijvers na Cruijffie zo hoog inschalen. Daarom een verder relaas met meer feiten dan gewoonlijk. Een column mag geen pagina's lang zijn. Zijn palmares, met namen en cijfers, verdient echter meer aandacht dan mijn eigengeilerei en woordenbrij.
Kees Rijvers was 17 toen hij in 1944 zijn debuut maakte bij NAC. Hij scoorde het winnende en enige doelpunt. Na tussentijds bij o.a. Saint-Étienne en Feijenoord te hebben gespeeld, beëindigde hij zijn imposante spelerscarriere weer bij NAC. In z'n allerlaatste wedstrijd scoorde hij z'n allerlaatste doelpunt.......uit tegen Ajax. 1-3 winst! Kees Rijvers was één van de eerste Nederlandse voetballers die in het buitenland gingen spelen. Bij Saint-Étienne in Frankrijk. Hij werd er landskampioen en Frans voetballer van het jaar. (Misschien een ideetje om naar Dallinga te gaan koulekouren in Toulouse?). Qua Frans ligt een woordgrap voor de hand.
Frans Thijssen de onderschatte Nederlander die in Engeland ook voetballer van het jaar werd. Shit, nu dwaal ik toch weer af. Kees Rijvers speelde als "linksbinnen," vaak samen met Faas en us Abe, maar 33 interlands. Scoorde 11 keer. Omdat In Nederland profvoetbal was verboden, en Rijvers in Frankrijk speelde, mocht ie niet voor Oranje uitkomen. De Watersnoodwedstrijd bracht daar verandering in. (Gelieve zelf te googlen). Hij werd trainer van FC Twente en gaf jeugdspelers de kans. Mede namens deze debutanten, Epi Drost, Jan Jeuring, Theo Pahlplatz, René Notten, Kick van der Vall, Dick van Dijk en Piet Schrijvers, haalde FC Twente de EC-3 finale in 1975. Ze werden steeds net geen Nederlands kampioen door de wereldklasse van Feijenoord en Ajax.
Na Twente volgde PSV. Een nieuw kunststukje volgde. Wil eigenlijk weer een heel verhaal schrijven. Dat ze na jaren weer eens landskampioen werden en zelfs de EC-3 wonnen in 1978. Ik hou me in voor de apotheose. Het is eigenlijk met geen pen te beschrijven wat een onrecht hem is aangedaan. Na een paar jaar van kwakkelen met het Nederlands elftal werd Kees Rijvers bondscoach.
Het missen van het WK-1982 kan gebeuren als je tegenstander Platini heeft. Het missen van het EK-1984 was absurd. Daar was een 12-1 gekochte overwinning van Spanje tegen Malta voor nodig. Kees dacht dat de kaarten al waren geschud en ging tijdens de wedstrijd bij z'n buren op visite. Deze tournooien werden gemist met spelers die Kees Rijvers had laten debuteren. Dat kan, denk je dan. Maar als een omhooggevallen non-voetballer, Beenhakker, destijds trainer van Volendam een petitie start onder de Eredivisie-trainers na een nederlaag tegen Hongarije voor het WK-1986, om Rijvers als bondscoach te ontslaan.
Je leest waar die andere omhooggevallen amateurtrainer Michels, mee aan de haal ging 2 jaar later. De debutanten onder Kees Rijvers: Kieft, Rijkaard, Gullit, Vanenburg, Wouters, Ronald Koeman, van Basten, Erwin Koeman, Adrie van Tiggelen. Samen met Berry van Aerle en Hans van Breukelen een leuk elftal lijkt me. Arnold Mühren is te oud.
Ik ga verder niet uitweiden wat Beenhakkert en Michels allemaal op hun conto hebben. Daarmee zou ik dit eerbetoon aan de grote kleine man te kort doen. Mocht deze column te lang zijn. Begrijp dan dat ik geprobeerd heb het zo beknopt mogelijk te houden. Zelfs het jeugd-WK-1983 in Mexico niet heb vermeld. Petje af voor deze held. Echte oranje tulpen kunnen niet worden geknot. Daar blijven we trots op. Tot in lengte van dagen in ons hart. Ik word er zelf stil van.
tong80