Gezond leven

Gezond leven. Dat wil iedereen. Een gezonde voeding, voldoende slaap en veel beweging zijn daarvoor noodzakelijk. Het klinkt zo simpel. Waarom is het voor veel mensen dan toch zo moeilijk? In dit stukje zet ik uiteen hoe ik streef naar een zo gezond mogelijk leven.

Beweging is belangrijk dus ik beweeg wanneer het kan. Ik fitness regelmatig, korte afstanden doe ik altijd per fiets. Maar mijn uitlaatklep is hardlopen. Ik vind het heerlijk om door het bos en de weilanden te rennen. Het is een van de weinige momenten waarop de werkstress van alledag verdampt. Moeizaam voortbewegende projecten, conflicterende belangen en eigenwijze collega's: hardlopen verjaagt deze demonen allemaal uit mijn hoofd. 

Een keer inademen betekent twee stappen voorwaarts. Een keer uitademen ook. Met die ademhaling bepaal ik het tempo en stap ik heel eventjes uit de werkelijkheid. Zelfs de door mij zo geliefde muziek trek ik op het laatst uit mijn oren. Er ligtbij de eindstreep een grote beloning op me te wachten. Is het geen eiland vol met lekkere wijven waar alleen speciaal bier uit de kraan komt en werk is voorbehouden aan de dommen, dan toch een douche en een gezonde vruchtenshake. Want sporten maakt hongerig, naar gezond eten. 

Het draait allemaal om balans. Het dieet van een health-freak houd ik nog geen week vol. Vervolgens zou ik me schuldig maken aan drie dagen compensatiezondigen. Het bestaan van een health-freak is te onevenwichtig. Uiteraard leg ik de nadruk op gezond en gevarieerd eten maar ook voor snoep, chips en friet is plaats. Eveneens voor een biertje en een wijntje, maar altijd met mate.  

Uiteraard heeft niemand garantie op een lang en gezond leven, ook health- en sportfreaks niet. Maar ik doe mijn best voor een gezond lichaam, op een leefbare en volhoudbare manier. Egoïstisch als ik ben, doe ik dat helemaal voor mijzelf. Sportprestaties en gezonde maaltijden deel ik met niemand op Facebook, Twitter of Meerkat. Andermans waardering, al dan niet in de vorm van likes of retweets, boeit me niet. Evenmin heb ik de behoefte mijzelf beter te voelen dan een ander.

Aan superfood doe ik niet want superfood bestaat niet. Mensen zijn niet geschikt om op alleen zaadjes en blaadjes te leven. Het gelul van diëtisten bereikt mij evenmin. Mijn bijna veertig jaar oude lichaam bewijst dat ik het niet nodig heb.