De Groningse post-apocalyptische wastelands

Luister eens Henk, Ik heb de indruk dat jij vergeten bent waar de overheid voor is. De overheid is er, of zou er moeten zijn, voor het volk. Jij doet het tegenovergestelde. Je weet wel waarover ik het heb he? Groningen. Met tranen in mijn ogen vernam ik uit de media dat jij niet van plan bent om het aantal gasboringen verder terug te dringen. Een echte finance man hoor ik wel. Zogenaamd de beslissing daarover uitstellen tot eind van het jaar, zodat je nog even flink ongestoord verder kunt met gas winnen. Een echte politicus hoor ik wel.

Prima natuurlijk. Het geld moet ergens vandaan komen. Ook als het uit de grond onder Groningen moet worden geboord. Maar er is ook nog zoiets als rechtvaardigheid en menselijkheid. Zaken waar de overheid op zou moeten toezien. 'Lead by example, Henk!' zou ik zeggen.

Dus als je naar gas boort in Groningen, erken dan ook de gevolgen daarvan. Slachtoffers worden nu afgescheept. Alsof de kous af is met een plaatselijke Pool die de barsten in het pleisterwerk dichtsmeert.

De werkelijkheid is bedroevend. Mensen staan met de rug tegen de muur. Veel huizen zijn niks meer waard. De zogenaamde compensatie bij verkoop slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dat weet je zelf ook wel, finance man. Huizen die kapot trillen in een aardbevingsgebied zijn onverkoopbaar. Om maar niet te spreken van de gezinnen die hun huizen ontvlucht zijn omdat ze er niet langer in durven te wonen. Enig idee wat het teweegbrengt, als je huis kapot getrild wordt? Er lopen daar mensen rond met psychoses, burn-outs en angstaanvallen.

Weet je wat jij moet doen? Als je dan toch zonodig wilt boren, dan moet je maar alles en iedereen uitkopen daar. Neem alle hypotheekschulden over, compenseer alle geleden schade en dat hele gebied is van jou. Maak er maar lekker een post-apocalyptisch wasteland van waar je naar hartenlust gas kunt winnen. Dan kun je daar heerlijk rondcrossen met een eenogig masker op, in een Mad Max-achtig wagentje, met uiteraard een grote gasboor achterop. Maar niet over de rug van de eerlijke, hardwerkende Groningse burger.

Als het op die manier economisch niet meer rendabel is, dat gas winnen, hou er dan gewoon mee op. Vraag Ivo maar of hij nog een paar extra flitskasten langs de snelweg zet.