FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 mei 2015

Auto rijdt in op voetgangers: 1 dode

In het Friese Hoornsterzwaag heeft een automobilist woensdagavond een groep voetgangers aangereden. Vijf mensen werden geraakt. Een van hen is overleden, een tweede raakte zwaargewond en drie mensen liepen lichte verwondingen op. Verschillende ambulances en een traumahelikopter zijn op de plaats van het ongeluk.

Het ongeval gebeurde op de Bij de Leijwei. De automobilist is aangehouden, aldus de politie. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De toedracht wordt onderzocht zodra de hulpverlening is afgerond.

Auto rijdt in op voetgangers: 1 dode
Auto rijdt in op voetgangers: 1 dode (Foto: ANP)

Sinterklaasjournaal in race voor Nipkowschijf

Het Sinterklaasjournaal is één van de tv-programma's die kansmaken op een Zilveren Nipkowschrijf; de prijs van tv-critici voor het beste tv-programma. Het NTR-programma heeft concurrentie van de dramaserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en Onze man in Teheran (VPRO) van correspondent Thomas Erdbrink.

De nominaties werden woensdag bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Ook werd duidelijk dat het satirische programma Zondag Met Lubach (VPRO) een eervolle vermelding heeft gekregen. Vorig jaar sleepte de AVRO-serie Ramses de prestigieuze Nipkowschijf in de wacht.

Het Sinterklaasjournaal werd afgelopen najaar niet alleen door kinderen, maar ook door veel volwassenen bekenen. Dat had alles te maken met de Zwarte Piet-discussie. De NTR koos ervoor om onder meer clownspieten en een Opa Piet te introduceren. Volgens sommigen een geniale verhaallijn, volgens anderen een aanslag op het Sinterklaasfeest. Het programma bestaat sinds 2001 en wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

Radio
Naast de Zilveren Nipkowschijf wordt de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma uitgereikt. Genomineerd zijn de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO), het praatprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) en het nachtprogramma Nooit meer slapen (VPRO). Het 3FM-programma De bende van Van der Lende krijgt een eervolle vermelding. De prijsuitreiking is op 10 juni.

Meerderheid schuldeisers Spyker slikt akkoord

Een meerderheid van de schuldeisers van de in surseance verkerende sportwagenfabrikant Spyker heeft woensdag bij de rechtbank in Lelystad ingestemd met een voorstel voor een zogenoemd crediteurenakkoord. Dat zei een woordvoerder van de rechtbank.

Volgens het voorstel krijgen de betrokken crediteuren over hun vordering tot en met 12.000 euro het volledige bedrag betaald en over het gedeelte van de vordering dat hoger is dan 12.000 euro, 10 procent.Veel crediteuren schieten er fors bij in, maar het alternatief is een faillissement en in dat geval zouden ze naar al hun centen kunnen fluiten. De totale schuldenlast van Spyker bedraagt 44 miljoen euro.

De rechtbank neemt volgende week vrijdag een definitieve beslissing over het akkoord. Als de rechtbank het akkoord goedkeurt, kan de sportwagenfabrikant uit surseance komen.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar in hoger beroep werd dat besluit in januari vernietigd door het gerechtshof in Leeuwarden en kreeg het bedrijf weer uitstel van betaling (surseance). Dat gebeurde nadat een investeerder een bedrag van 4,3 miljoen op de rekening had gestort, waardoor een crediteurenakkoord mogelijk werd.

Van doorslaggevend belang daarbij was de overeenstemming die werd bereikt met de curator van Saab GB, met een vordering van 24,9 miljoen euro de grootste schuldeiser. Saab GB neemt genoegen met een uitkering van 61.000 euro. Daarnaast is overeengekomen dat een derde voor 48.000 euro aandelen Spyker van deze crediteur koopt.

Spyker probeerde onder leiding van ondernemer Victor Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende luxemerk Saab.

Mocht de surseance worden opgeheven, dan is het de vraag of Spyker weer daadwerkelijk actief kan worden als autoproducent. Muller, die woensdagavond niet bereikbaar was voor commentaar, toonde zich daar eerder optimistisch over. Hij zag mogelijkheden om met een Amerikaanse partner door te gaan als fabrikant van elektrische auto's.

Meerderheid schuldeisers Spyker slikt akkoord
Meerderheid schuldeisers Spyker slikt akkoord (Foto: ANP)

'Lindsay eindelijk begonnen aan taakstraf'

Lindsay Lohan is woensdag eindelijk begonnen aan haar taakstraf, zo weet TMZ. Dat doet de actrice bij een centrum voor kinderen in Brooklyn, New York.

Eigenlijk zou Lindsay dinsdag al aan het werk gaan, fans stonden haar die dag dan ook op te wachten voor het centrum, maar Lindsay was in geen velden of wegen te bekennen. Woensdag zou LiLo, twee uur later dan verwacht, via een achteringang binnen zijn gekomen.

Lindsay zal woensdag volgens TMZ zo'n acht uur aan de dag slag gaan. Hierna moet ze nog 107 uur werken om van de taakstraf af te zijn. Lohan kreeg de straf in 2013 opgelegd voor roekeloos rijden. Volgens verschillende media heeft Lindsay pas negen uur en 45 minuten aan haar taakstraf besteed.

Laagste peil hypotheekrente lijkt bereikt

De rente op hypotheken lijkt voorlopig zijn laagste peil te hebben bereikt. Verschillende grote banken hebben hun tarieven voor hypotheken met een rentevaste periode iets verhoogd, zo bleek woensdag volgens verschillende media.

Hypotheekverstrekker Obvion, een dochter van de Rabobank, verraste woensdag met het bericht over de rentestijging, waarmee een lange trend van dalende rentes werd doorbroken.

Obvion verhoogde het tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 tot en met 15 jaar met 0,2 procent. Deze verhoging is mede het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente, aldus Obvion.

Ook moederbedrijf Rabobank en ING zouden verschillende tarieven eerder deze week al hebben verhoogd. Zij waren woensdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

ABN AMRO wilde niet ingaan op vragen over tariefwijzigingen.

Laagste peil hypotheekrente lijkt bereikt
Laagste peil hypotheekrente lijkt bereikt (Foto: ANP)

Waterpijpcafť dicht om liquidatie

Een shishalounge (waterpijpcafé) aan de De Clercqstraat in Amsterdam is woensdag op last van burgemeester Van der Laan per direct en voor onbepaalde tijd gesloten. Directe aanleiding is de schietpartij in de nacht van dinsdag op woensdag, waarbij een 25-jarige Zaandammer werd doodgeschoten.

Vanuit de shishatent loste een bezoeker voorafgaand aan de schietpartij ook al schoten. Al met al is er sprake van een ernstige verstoring van de openbare orde, aldus de gemeente. In het café zijn de afgelopen jaren al verschillende (gewelds)incidenten geweest. Dat heeft voor de beslissing om de zaak te sluiten ook meegewogen.

'Kim en Kanye willen opnieuw trouwen'

Kim Kardashian en Kanye West hebben een bijzondere manier gevonden om hun eenjarig huwelijk te vieren. De twee willen namelijk hun huwelijksgeloften vernieuwen, weet Us Weekly.

Een insider vertelt het blad dat Kim en Kanye elkaar deze maand nog in Parijs voor de tweede keer hun jawoord willen geven. Kanye zou het groots aan willen pakken, aldus de ingewijde. Zo zou de rapper erover denken om het restaurant in de Effeltoren af te huren voor hun feestje.

De realityster en de muzikant zullen voordat ze naar Parijs gaan, eerst afreizen naar Cannes. Daar brengen de twee, volgens de website, een bezoekje aan het filmfestival in de Franse badplaats.

Veel wegen onbegaanbaar door beving Nepal

Veel mensen die de nieuwe aardbeving deze week in Nepal overleefden zijn verstoken van hulp. Door aardverschuivingen zijn veel wegen in het land onbegaanbaar, zei Jamie McGoldrick van de Verenigde Naties. Het dodental is inmiddels opgelopen tot zeker 79, 2300 mensen raakten gewond.

De beving met een magnitude van 7,3 sloeg dinsdag toe, nog geen drie weken nadat een nog zwaardere aardbeving grote delen van de hoofdstad verwoestte. De beving van deze week trof vooral meer afgelegen gedeeltes in het Himalaya-gebergte, waar veel dorpen alleen bereikbaar zijn via kleine paden. In veel gevallen zijn die paden nu onbegaanbaar. "Sommige zijn zelfs amper met helikopters te bereiken. We staan voor enorme uitdagingen hier, om de regering te helpen op een geloofwaardige manier te reageren", zei McGoldrick.

De aardbeving van 25 april was de ergste sinds 1934 en kostte aan meer dan 8150 mensen het leven. Hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden.

CL: Uitslag Real Madrid - Juventus

Juventus heeft zich na een zinderende wedstrijd geplaatst voor de finale van de Champions League. Uitgerekend voormalig Galactico Alvaro Morata deed Real Madrid pijn; 1-1.

Het was voor Real Madrid vandaag het moment van de waarheid. Nadat het zowel voor het kampioenschap en de beker uitgeschakeld lijkt te zijn, is de Champions League de laatste prijs die het seizoen nog iets van glans kon geven. De Koninklijken konden gelukkig weer beschikken over een bijna volledig fitte selectie. Karim Benzema en Toni Kroos waren op tijd hersteld van hun blessures en begonnen gelijk in de basis. Paul Pogba was echter ook weer fit genoeg om te starten, dus kregen de bezoekers ook een kwaliteitsimpuls ten opzichte van de wedstrijd in Turijn. Real Madrid wachtte dus een zware wedstrijd.

Aan Real Madrid was te zien dat het vandaag moest gaan scoren. De Koninklijken begonnen fel aan het duel en hadden in de eerste vijf minuten goede kansen via James Rodríguez en Gareth Bale. Juventus groeide vervolgens in de wedstrijd. Het was in het eerste kwartier eigenlijk de betere op het veld, maar dit resulteerde in weinig kansen. Het enige wapenfeit kwam van de voet van Aturo Vidal, die van afstand Iker Casillas testte. Andrea Pirlo ging vaak de bal halen, maar zat niet zo goed in de wedstrijd.

Na iets meer dan twintig minuten spelen kwam uit het niets de bevrijdende goal voor Real Madrid. Cristiano Ronaldo ging op de solotoer, maar ging gemakkelijk neer. James pakte de bal op en ging de zestien in en werd vervolgens licht aangetikt. De Colombiaan ging graag naar het gras, maar de scheidsrechter legde de bal toch op de stip. Ronaldo ging achter de bal staan en kon zijn zenuwen bedwingen; 1-0. Real Madrid controleerde vervolgens de wedstrijd, maar de score veranderde niet tot het rustsignaal.

Real Madrid kwam sterk uit de kleedkamer. Met name via Gareth Bale en Benzema had het enkele goede kansen in de eerste tien minuten van de eerste helft. Enkele minuten later viel echter de goal aan de andere kant. Doordat een vrije trap van Pirlo slecht weggewerkt werd, kon Morata de bal in de zestien met de borst controleren. Op elf meter van de goal schoot de uitgerekend de voormalig Galactico zijn ploeg op gelijke hoogte; 1-1.

Real Madrid zette vervolgens alles op alles. Het bracht Javier Hernandez in voor Benzema en met die wissel kantelde de wedstrijd. Juventus veranderde de tactiek en deed wat het al meerder keren dit seizoen liet zien, uitstekend verdedigen. Met één van de minst gepasseerde verdedigingen in Europa trok het zich ver terug op de eerste helft. Het haalde Andrea Pirlo van het veld voor mandekker Andrea Barzagli. Het wilde niet voetballen maar hoefde dat ook niet. Real Madrid had kans na kans, maar de treffer viel maar niet. Juventus had zelfs in de counter nog enkele goede kansen op de 1-2, maar het bleef Real Madrid bespaard. Real Madrid wint daarom dit seizoen geen enkele prijs, terwijl Juve doorgaat voor de Treble.

Juventus viert feest. Ze blijven in de race voor de Treble. (PRO SHOTS/insidefoto)
Juventus viert feest. Ze blijven in de race voor de Treble. (PRO SHOTS/insidefoto)

IS boekt overwinningen in Centraal-SyriŽ

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft woensdag een reeks overwinningen geboekt in de centraal gelegen Syrische provincie Homs. Zowel aan de kant van het leger als bij IS vielen tientallen doden, zeiden activisten in het land.

IS heeft al langer voet aan de grond op het platteland in het oosten van Homs en probeert de laatste tijd door te stoten naar het westen van de provincie. De gevechten van woensdag speelden zich vooral af bij de stad Palmyra. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen zeker 28 militairen en aan de regering gelieerde strijders om. Aan de zijde van IS vielen zo'n twintig doden. Honderden mensen raakten gewond.

Het Syrische leger boekte woensdag ook een overwinning. Bij de grens met Libanon werd Mousa Hill, de hoogste berg in de regio Qalamoun, ingenomen. De Syrische tak van Al-Qaida, Jabhat al-Nusra, is hier de afgelopen dagen meerdere nederlagen toegebracht. Het leger werd ondersteund door Hezbollah-strijders uit Libanon.

'Staatsgreep Burundi faliekant mislukt'

De gepoogde staatsgreep in Burundi woensdag is mislukt. Dat heeft president Pierre Nkurunziza gezegd in een geschreven verklaring die verscheen op Twitter en Facebook.

Een generaal in het land zei eerder op de dag dat Nkurunziza, die in Tanzania was voor een top, van zijn taken was ontheven. Maar de president zegt nog altijd aan de macht te zijn. "Een groep militairen sloeg vanochtend aan het muiten en (...) zei een coup te hebben gepleegd", aldus de verklaring. "Deze gepoogde staatsgreep is verijdeld en deze mensen (...) worden gezocht door de veiligheidsdiensten, zodat ze voor het gerecht kunnen worden gebracht."

De politie in de hoofdstad Bujumbara verscheen eerder op de dag uit het straatbeeld, nadat de legergeneraal de staatsgreep had aangekondigd op de radio.

Mensen protesteren al weken tegen de president, die volgende maand wil opgaan voor een derde termijn als president. De grondwet schrijft een limiet van twee termijnen voor, maar Nkurunziza meent dat die regel niet van toepassing is omdat hij voor zijn eerste termijn werd benoemd, niet gekozen.

De onrust in Burundi heeft de afgelopen drie weken aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Crashtrein Philadelphia reed dubbel zo snel

De trein die woensdag verongelukte bij de Amerikaanse stad Philadelphia reed veel te hard vlak voordat hij van de rails liep. Dat stelt persbureau AP op basis van een analyse van beelden van een camera die langs het spoor staat.

Op de video is te zien dat de grofweg tweehonderd meter lange trein er iets meer dan vijf seconden over deed om langs de camera te rijden. Opmerkelijk genoeg leek er een kleine vertraging in de beelden te zitten, waardoor ze iets langzamer werden afgespeeld. Met dat detail in oogschouw schat AP dat de trein zo'n 170 kilometer per uur reed, op een stuk van het spoor waar een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur geldt.

Het dodental liep in de loop van de dag op van zes naar zeven. Het zevende slachtoffer werd gevonden in een van de verwoeste wagons. De autoriteiten zeggen niet zeker te weten of er nog mensen worden vermist en sluiten verdere slachtoffers dan ook niet uit.

De machinist van de trein weigerde woensdag een verklaring af te leggen of met de politie te praten. Hij verliet een bijeenkomst met de politie met zijn advocaat.

Landmachtdagen trekken 60.000 bezoekers

Circa 60.000 mensen hebben dinsdag en woensdag op dertig verschillende locaties in het land de zogenoemde Landmachtdagen bezocht. Dat maakte het ministerie van Defensie woensdag bekend.

Voorheen vroeg Defensie het publiek naar de kazerne te komen, maar sinds vorig jaar komt de landmacht naar de mensen toe.

Het thema was deze keer '70 jaar vrijheid: erkennen & herdenken'. Mensen konden onder meer militaire voertuigen bekijken en leren hoe een mijndetector werkt. Wie zijn handen uit de mouwen wilde steken, kon in Westerbork terecht, waar een commandantenwoning werd opgeknapt. Vrijwilligers konden bij Halsteren ook helpen met het opknappen van een oud fort uit de Waterlinie.

Vooral de activiteiten van militairen in Rotterdam, Eindhoven en Almere trokken veel bekijks. In Rotterdam woonden duizenden mensen woensdag de Landmacht Veteranendag bij.

Bedrijf Moerdijk dat ontplofte had lak aan de regels

Bij het recyclingbedrijf Remondis Argentia in Moerdijk, waar dinsdag een grote brand woedde, is onlangs meermalen ernstig explosiegevaar geconstateerd. Dat blijkt uit een rapport waar Omroep Brabant woensdag uit citeert.

Op twee controledagen, 26 februari en 4 maart, constateerde een inspectieteam van verschillende overheidsdiensten twee ernstige veiligheidsovertredingen, waarbij er een groot risico was op explosies. De betreffende activiteiten zijn stilgelegd.

Daarnaast werden drie 'middelzware' overtredingen vastgesteld, waarbij geen onmiddellijk gevaar is voor zware ongelukken, en één lichte overtreding.

Het rapport dateert van half april. Of Remondis intussen maatregelen had genomen om de veiligheidsrisico's weg te nemen, is niet bekend.

Amerikanen raken olympisch estafettezilver 2012 kwijt door Gay

De volledige Amerikaanse estafetteploeg moet haar zilveren medailles van de Olympische Spelen van 2012 op de 4x100 meter inleveren. Tyson Gay testte in 2013 positief op anabole steroïden tijdens de Amerikaanse trials voor het WK, waarna al zijn resultaten vanaf 15 juli 2012 - inclusief de Spelen - geschrapt werden.

De 32-jarige Gay leverde zijn medaille in mei 2014 al in, toen zijn eenjarige schorsing bekendgemaakt werd. Het Internationaal Olympisch Comité heeft nu bepaald dat ook de andere lopers hun zilveren medailles in moeten leveren en dat de VS zeer waarschijnlijk uit de uitslag geschrapt wordt. Trell Kimmons, Ryan Bailey en meervoudig dopeur Justin Gatlin zijn hun medailles kwijt, net als Jeff Demps en Darvis Patton, die alleen in de series liepen. Het Amerikaans Olympisch Comité heeft al gezegd de medailles zo snel mogelijk te zullen verzamelen.

Als de medailles daadwerkelijk opnieuw verdeeld worden zal het zilver naar Trinidad & Tobago gaan, voor de Fransen. Jamaica won met onder meer Usain Bolt het goud.

Grote namen werken mee aan Ratchet & Clank-film

De Ratchet & Clank-serie is voor veel PlayStation-fans altijd al een iconische serie geweest. Ergens in 2016 heeft het dynamische duo hun première op het grote scherm.

Details van The Hollywood Reporter kondigen aan dat de voice cast voor Sony Pictures' aankomende film Ratchet & Clank officieel onthuld is. Er zullen verscheidene grote namen meewerken aan de film, onder andere Paul Giamatti (The Amazing Spider-Man 2), Rosario Dawson (Netflix's Daredevil), John Goodman (Flight), Bella Thorne (Blended) en Sylvester Stallone. Naast de grote Hollywoodsterren zal ook de orginele voice cast van Ratchet & Clank meewerken. James Arnold Taylor als Ratchet, David Kaye als Clank, Armin Shimerman als Nefarious en Jim Ward als Captain Qwark.

Michael Hefferson, de president en CCO van Rainmaker Entertainment heeft gereageerd op het talent dat wordt ingezet om Ratchet & Clank naar het grote scherm te brengen. "Het samenwerkingsverband tussen Rainmaker Entertainment, Sony PlayStation, Insomniac Games en al onze partners hebben ons geholpen om deze enorm populaire game naar het grote scherm te brengen. Onze talentvolle beroemdheden samen met de orginele stemmen van de game brengen de personages echt tot leven en wij zijn overtuigd dat Ratchet & Clank de fans zal vermaken."

Insomniac Games oprichter en CEO Ted Price heeft gereageerd op de toewijding van het team om Ratchet & Clank naar het grote scherm te brengen. "Iedereen bij Insomniac is blij dat Ratchet & Clank met oude en nieuwe fans gedeeld zal worden in bioscopen over de hele wereld. Het is bijzonder spannend om zo nauw samen te werken met PlayStation, Rainmaker en Blockade aan character design, verhaal, animatie en marketing om een zo authentiek mogelijk Ratchet & Clank avontuur te creëren."

Benzema terug bij Real, Juve met Pogba

Karim Benzema start woensdagavond in de basiself van Real Madrid tegen Juventus in de strijd om een plaats in de finale van de Champions League. De Franse aanvaller is hersteld van een knieblessure die hem anderhalve maand aan de kant hield. Real begint het duel in Bernabéu met een 2-1-achterstand.

Bij de Italiaanse landskampioen Juventus keert Paul Pogba terug van een blessure aan het dijbeen. De Franse middenvelder was er een kleine twee maanden niet bij maar kwam afgelopen weekeinde in het competitieduel met Cagliari al een uur in actie. De winnaar van de tweekamp tussen Real en Juventus speelt op 6 juni in Berlijn in de finale tegen FC Barcelona.

Oranje onder 17 uitgeschakeld op EK na derde gelijkspel

Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Bulgarije. Na gelijke spelen tegen Ierland (0-0) en Engeland (1-1) eindigde ook de derde en laatste groepswedstrijd in remise. Het duel tegen Italië eindigde in 1-1. 

Oranje moest winnen was nodig om de volgende ronde te halen, maar daar leek het spel in de beginfase totaal niet op. De eerste kans voor Italië was direct raak. Federico Giraudi ontsnapte aan de linkerkant die Patrick Cutrone vond voor het doel. De spits tikte eenvoudig binnen: 0-1. In de eerste helft kreeg Oranje wel enkele kansjes, maar echt gevaarlijk werd het nooit. 

In de tweede helft ging Italië steeds verdedigender spelen en werd het voor Oranje nog moeilijker om de hechte defensie te doorkruisen. De gelijkmaker een kwartier voor tijd kwam dan ook uit de lucht vallen. Een corner van invaller Matthijs de Ligt kwam verkeerd op het been van Federico Giraudo. De verdediger passeerde hiermee zijn eigen doelman.

Na de gelijkmaker had Oranje een korte opleving. Dani de Wit kopte in handen van de Italiaanse keeper en trof even later de lat. Deze opleving duurde echter kort. In de blessuretijd keek Oranje machteloos toe hoe Italië het spel vertraagde en kon de plek in de kwartfinale niet meer afdwingen.

Door het missen van de kwartfinale zal het Nederlands elftal niet te zien zijn op het wereldkampioenschap voor spelers onder 17 jaar, komend najaar in Chili. Italië plaatste zich wel voor de kwartfinale als tweede met vier punten uit drie wedstrijden. Engeland werd groepswinnaar met zeven punten. 

Opstelling Nederland: Bijlow, Troupée, Fosu-Mensah, Knoester, Van Drongelen (41. Floranus), Boultam (46. De Ligt), Bijleveld (64. Malen), De Wit, Fernandes, Dilrosun, Grot.

Go Ahead Eagles dicht bij Europees ticket

Go Ahead Eagles maakt een goede kans op een ticket voor de voorronde van de Europa League. De club uit Deventer staat één speelronde voor het einde van de competitie tweede in het Fair Play-klassement, achter FC Twente, dat al heeft aangekondigd niet Europa in te willen vanwege de slechte financiële situatie bij de club.

Go Ahead Eagles doet er verstandig aan zondag in het uitduel met Heracles Almelo sportief voor de dag te komen. Voor beide clubs staat weinig meer op het spel. Heracles neemt afscheid van het thuispubliek. Go Ahead Eagles moet de komende weken via de play-offs handhaving in de eredivisie veiligstellen. De club uit Deventer onderzoekt nog wel of hij in aanmerking komt voor een Europese licentie van de UEFA. Een probleem is dat de Eagles op 2 of 9 juli niet in de eigen Adelaarshorst kunnen uitkomen. Dat stadion wordt dan verbouwd.

Vaticaan erkent Palestijnse Staat

Het Vaticaan erkent Palestina als staat. Onderhandelaars van beide partijen kwamen woensdag in Rome bijeen om een verdrag waarin dat geregeld moet zijn, op te stellen. De documenten moeten alleen nog ondertekend worden, maakte het Vaticaan bekend.

De papieren behelzen de status van de Rooms-Katholieke Kerk in de Palestijnse gebieden die als staat worden aangeduid. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil zaterdag de paus treffen in Rome. Die dag worden twee vrouwen uit Palestijns gebied heilig verklaard.

Tot nog toe hebben circa 135 landen in de wereld Palestina als soevereine staat erkend. De meeste westerse landen aarzelen nog. Ze willen pas overgaan tot erkenning als de Palestijnen en Israëliërs een vredesverdrag gesloten hebben.

Vaticaan erkent Palestijnse Staat
Vaticaan erkent Palestijnse Staat (Foto: ANP)

Enrique: "De slagroom ontbreekt nog"

Trainer Luis Enrique van Barcelona kwam na de plaatsing voor de finale voor de Champions League dinsdagavond in München tot een nuchtere conclusie. "We zijn op drie fronten nu nog maar één zege verwijderd van de hoofdprijs", merkte de voormalige topvoetballer op. Hij doelde daarmee niet alleen op de CL-finale op 6 juni in Berlijn, maar ook op de Spaanse bekerfinale en op de laatste twee competitieronden om de landstitel.

Enrique sprak na de 'toegestane' nederlaag bij Bayern München (3-2, na 3-0 in Spanje) van een mooi moment voor Barcelona. "Onze missie is geslaagd, we staan in de finale, maar we moeten nog wel de kroon op het werk zetten. Ik ben blij met de manier waarop mijn ploeg heeft gespeeld. De spelers verdienen een compliment en een felicitatie. Ook van Bayern was ik onder de indruk. Ze zijn blijven vechten tot het einde."

Enrique wilde geen uitspraak doen over zijn favoriete tegenstander in de finale op 6 juni in Berlijn, Real Madrid of Juventus. "Laat het de ploeg zijn die het verdient."

'Vmbo-examen Nederlands vol moeilijke woorden'

Op de derde dag van de eindexamens viel het aantal klachten mee. Er werd woensdag relatief het meest geklaagd over het vmbo-examen Nederlands. "Veel kandidaten vonden het te moeilijk en door het gebruik van moeilijke woorden eerder havo- dan vmbo-niveau", aldus een woordvoerster van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Andere examens waren Duits en biologie (havo) en wiskunde en kunst (vwo). Het LAKS verwachtte veel klachten over het wiskunde-examen, maar dat viel mee.

Na drie dagen staat de klachtenteller op ruim 58.000. Dat is relatief veel, aldus de woordvoerster. Vorig jaar kwamen over de hele examenperiode 116.000 klachten binnen, maar 'daar gaan we dit jaar wel overheen'. De examenperiode van het eerste tijdvak duurt nog tot en met donderdag 28 mei.

Het examen waarover tot nu toe het meest is geklaagd ('met stip op één') is het vwo-examen Nederlands van maandag. Bijna 21.000 van de ruim 38.000 vwo-kandidaten dienden er een klacht over in. Opmerkelijk waren de klachten uit Maastricht over een vervelende fotograaf en de string van een juf.

Advies: reis niet naar Burundi

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geeft het advies niet naar Burundi te reizen wegens de staatsgreep die daar woensdag plaatsvond.

Het ministerie adviseert Nederlanders in het Afrikaanse land binnen te blijven en demonstraties te vermijden. In het hele land, maar vooral in de hoofdstad Bujumbura, kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden, waarschuwt het ministerie op zijn website.

Het is nog niet bekend hoeveel Nederlanders in Burundi verblijven. Het ministerie zoekt dat nog uit, aldus een woordvoerster woensdag.

In Bujumbura gingen mensen woensdag massaal de straat op na berichten dat president Pierre Nkurunziza zou zijn afgezet door het leger. Ooggetuigen spraken van een grote feestende menigte. Enkele uren eerder raakten demonstranten nog slaags met de politie tijdens een betoging tegen de president.

Michelin staat open voor Formule 1-terugkeer

Michelin overweegt een terugkeer als bandenleverancier in de Formule 1. Dat zei Pascal Couasnon, chef van de autosportafdeling van het Franse bedrijf, tegen het Italiaanse blad Autosprint. Momenteel fabriceert Pirelli de Formule 1-banden, maar dat contract loopt eind 2016 af. Begin volgend jaar begint het biedingsproces voor een nieuwe aanbesteding.

Michelin stelt wel voorwaarden aan de terugkeer. Zo wil de bandenfabrikant dat de Formule 1 overstapt op bredere velgen en pleit het bedrijf voor slijtvastere banden. Pirelli heeft de huidige generatie Formule 1-banden in opdracht van autosportbond FIA extra slijtagegevoelig gemaakt in een poging het spektakel op de baan te bevorderen. De coureurs zijn niet te spreken over het kwetsbare rubber omdat ze nog zelden voluit kunnen racen.

Basketbaltalent Larsen (20) overleden

België is opnieuw opgeschrikt door de dood van een jonge sporter. Na het overlijden van de voetballers Tim Nicot en Grégory Mertens vanwege hartfalen werd woensdag basketballer Rasmus Larsen levenloos aangetroffen in zijn woning in het Belgische Jumet. De 20-jarige Deen speelde voor Spirou Charleroi. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Een autopsie moet daarover meer duidelijkheid brengen.

"De speler had in het verleden geen hartproblemen en was ook niet ziek", meldde zijn club. Charleroi had woensdag in Oostende moeten spelen in de halve finale van de play-offs. Dat duel werd uitgesteld. Omdat Larsen niet kwam opdagen gingen clubmensen hem thuis opzoeken. Larsen werd in zijn bed gevonden, schijnbaar in zijn slaap overleden. Larsen, een 2,12 meter lange forward, was Deense jeugdinternational. Hij stond te boek als een groot talent.

Tweede testdag Barcelona (13/05/2015)

Tijdens de tweede testdag in Barcelona reed Jolyon Palmer in de Lotus de snelste tijd. De Brit klokte een tijd van 1.26,080, ruim anderhalve seconde langzamer dan de snelste tijd van de eerste testdag. Op gepaste afstand volgde Pascal Wehrlein. Hij reed in de Mercedes een tijd van 1.26,497. De Duitser moest de eeste testdag nog verstek laten gaan wegens ziekte.

Pierre Gasly, die de eerste dag nog uitkwam voor Toro Rosso, nam dit keer plaats achter het stuur van de Red Bull. Hij reed daarmee de derde tijd. Jenson Button eindigde als vierde nadat hij bijna honderd rondjes op de teller had staan. De Brit werd op de voet gevolgd door landgenoot Alex Lynn in de Williams, die precies vier honderdsten langzamer was.

Esteban Ocon mocht onverwachts toch op komen draven in Barcelona. Door de afwezigheid van Wehrlein tijdens de eerste testdag kwam er alsnog een stoeltje vrij bij het team van Force India. Hij bleef steken op een tijd van 1.27,520, wat hem de zesde plaats opleverde.

Ferrari zette testrijder Esteban Gutierrez achter het stuur. Na 117 rondjes was zijn snelste tijd 1.27,930 en bleef steken op de zevende plek. Carlos Sainz Jr. eindigde er vlak achter met 1.27,997. Zijn teamgenoot Max Verstappen kwam in Barcelona niet in actie. Hij zal naar verwachting in Oostenrijk mogen rijden.

De hekkensluiter van de dag was Raffaele Marciello in de Sauber. Dinsdag mocht hij nog voor Ferrari rijden. Slechts twintig minuten na het begin van de ochtendsessie veroorzaakte de Italiaan een rode vlag-situatie, nadat hij zijn wagen in de bandenstapels had geparkeerd.

In de middag zorgden ook Sainz en Gasly kortstondig voor een rode vlag. De Toro Rosso-coureur stond stil bij de pitingang en de Red Bull-bolide was tot stilstand gekomen bij de uitgang van de pitstraat.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Jolyon Palmer Lotus 1.26.080 87
2 Pascal Wehrlein Mercedes 1.26.497 137
3 Pierre Gasly Red Bull 1.26.683 74
4 Jenson Button McLaren 1.26.927 98
5 Alex Lynn Williams 1.26.967 52
6 Esteban Ocon Force India 1.27.520 94
7 Esteban Gutierrez Ferrari 1.27.930 117
8 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 1.27.997 124
9 Raffaele Marciello Sauber 1.28.829 74

Ritzege en leiderstrui Bol in Olympia's Tour

Jetse Bol heeft woensdag goede zaken gedaan in Olympia's Tour. Hij won de tweede etappe van Ulft naar Gendringen en nam de leiderstrui over van Jeff Vermeulen. De renner van Join-S Rijke maakte deel uit van een vluchtgroep van vijftien man, die zes minuten voor het peloton aan de meet arriveerde.

Bol heeft daardoor nu al een fraai uitzicht op de eindzege. De 25-jarige Noord-Hollander won Olympia's Tour al in 2009 en 2011 en kan de eerste renner worden met drie overwinningen in de oudste rittenkoers van Nederland.

De vijftien man reden op 50 kilometer voor de finish weg uit het peloton, dat daarna volledig stil viel. De groep bouwde gestaag aan een grote voorsprong. In de laatste van vijf plaatselijke rondes reed Bol weg uit de groep met drie anderen. Hij was de snelste in de eindsprint voor Arno van der Zwet, Bob Schoonbroodt en Piotr Havik. Bol heeft in het algemeen klassement zeventien seconden voorsprong op Van der Zwet.

De derde etappe van Olympia's Tour wordt donderdag verreden in Reuver en omgeving.

'Nummer twee van IS gedood in Irak'

De op één na hoogste commandant van terroristenclubje Islamitische Staat is in Noord-Irak omgekomen bij luchtaanvallen van de internationale coalitie. Dat meldt de BBC op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie.

Abdul Rahman Mustafa Mohammed, ook bekend als Abu Alaaf al-Afri, was in een moskee toen deze werd getroffen door bommen. Hij was daar volgens een woordvoerder van het ministerie met tientallen andere IS-strijders. Die zouden allemaal zijn gedood.

'Afri' zou de afgelopen weken tijdelijk het bevel hebben gevoerd over alle IS-monsters. Iraakse bronnen meldden eerder dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gewond zou zijn geraakt bij luchtaanvallen en het commando zou hebben overgedragen.

Jumbo zegt sorry voor vruchtwater

Als de vliezen knappen en het vruchtwater ontsnapt aan het eind van de zwangerschap gaat dat vele vruchtwater al snel verloren. Jumbo heeft hier iets op gevonden en vanaf nu wordt de lekkernij opgevangen, gebotteld en in de aanbiedingsschappen gegooid.

Enjoy!

Jumbo Vruchtwater
Hallo Jumbo Vruchtwater!

Update

Jumbo geeft inmiddels aan de aanbieding stop te zetten. Maurice Nieuwland, van de pr-afdeling, reageert als volgt: "Het gaat om een schrijffout. En, eerlijk is eerlijk, wij kunnen er net zo hartelijk om lachen als veel klanten. We zorgen ervoor dat het wordt aangepast. Het gaat om vitaminewater, die hebben we in verschillende smaken, maar de smaak vruchtwater zal bij Jumbo nooit het daglicht zien."

Supergirl tv-serie start in november

De Amerikaanse tv-zender CBS heeft bekend gemaakt wanneer zij gaan starten met de tv-versie van Supergirl. De serie zal vanaf november worden uitgezonden op maandagavonden, wat betekent dat comic-fans in de VS op maandag twee tv-series in hun agenda kunnen zetten; de FOX-serie Gotham werd in het afgelopen seizoen ook op maandagen uitgezonden.

De start van de serie, en die van enkele anderen, werd bekend toen CBS hun voorlopige herfstschema onthulde. De serie wordt gevolgd door Scorpion, dat zijn tweede seizoen beleeft, en neemt het tijdslot van The Big Bang Theory over, dat naar de donderdag verhuist. CBS maakte ook de officiële synopsis bekend:

Supergirl is een actie-avonturendrama gebaseerd op het DC Comics-personage Kara Zor-El (Melissa Benoist), Supermans (Kal-El) nicht die, na twaalf jaar op Aarde haar krachten geheim te hebben gehouden, eindelijk besluit haar bovenmenselijke gaven te accepteren en de held te zijn die ze altijd was voorbestemd te worden. De twaalfjarige Kara ontsnapte van de gedoemde planeet Krypton met de hulp van haar ouders op hetzelfde moment als de baby Kal-El. Beschermd en opgevoed op Aarde door haar pleeggezin, de familie Danvers, groeide Kara op in de schaduw van haar pleegzus, Alex (Chyler Leigh) en leerde ze haar krachten te verbergen om haar identiteit verborgen te houden. Jaren later, op vierentwintigjarige leeftijd, woont Kara in National City als assistent van mediamagnaat Cat Grant (Calista Flockheart), die net de voormalige Daily Planet-fotograaf Jimmy Olsen (Mehcad Brooks) heeft aangenomen als haar nieuwe art director. Kara kan haar geheim echter niet langer bewaren wanneer Hank Henshaw (David Harewood), topman bij een supergeheim bureau waar haar zus ook werkzaam is, hun hulp inroept om de stad te beschermen van duistere dreigingen.

Supergirl promo-afbeelding (CBS) 

Polanc ritwinnaar, Contador grijpt roze trui

De Sloveen Jan Polanc heeft woensdag de vijfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De rit van La Spezia naar Abetone had een lange klim aan het slot. Polanc, die rijdt voor Lampre, was de laatste renner die voorop bleef uit een kopgroep van vijf.

Achter hem deed Alberto Contador een geslaagde greep naar de roze trui. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo nam de leiding over van de Australiër Simon Clarke.

Polanc was een van de vijf vroege vluchters die samen aan de slotklim van 17 kilometer begonnen. Zo'n tien kilometer voor de streep liet de 23-jarige Sloveen de anderen achter. De Fransman Sylvain Chavanel bleef als enige nog net uit de greep van de klassementstoppers die achter de koplopers een fraai gevecht leverden.

Contador probeerde het vijf kilometer voor de top even alleen. Clarke was gezien maar de Australiër Richie Porte en de Italiaan Fabio Aru sloten aan bij de Spanjaard die jaagt op de dubbel Giro/Tour. Het was na dinsdag een nieuwe vingerwijzing dat dit drietal de komende weken om de eindzege in de Ronde van Italië strijdt.

In het sprintje om plaats drie en vier bonificatieseconden bleef Aru Contador voor. In het klassement is het verschil tussen beiden twee tellen. Porte heeft een achterstand van twintig seconden.

Steven Kruijswijk kwam in een groepje binnen op ruim drie minuten van ritwinnaar Polanc. De kopman van LottoNL-Jumbo verloor dinsdag al veel terrein en moet inmiddels al een kleine tien minuten toegeven op Contador.

Coldplay bevestigt titel nieuw album

Coldplay heeft op hun officiële website bevestigd dat het volgende album de titel A Head Full Of Dreams draagt. De band rondom zanger Chris Martin is momenteel in de studio om de plaat op te nemen.

Chris Martin liet de titel eind vorig jaar ook al vallen in een interview met BBC Radio 2. Na het redelijk ingetogen Ghost Stories uit 2014 is het de verwachting dat het zevende studioalbum van Coldplay een bombastische plaat wordt. Rondom het vorige album deed Coldplay weinig aan promotie, maar naar verwachting wordt A Head Full Of Dreams vergezeld van een uitgebreide tournee.

Timeline
De bevestiging van de albumtitel valt samen met de lancering van 'The Coldplay Timeline', een nieuw onderdeel op de website. Deze timeline geeft een compleet overzicht van de bandgeschiedenis, vanaf de eerste repetities in 1998 tot nu. De content bestaat uit honderden video- en audiofragmenten, foto's, artikelen, interviews en handgeschreven briefjes, net als een compleet overzicht van de ruim 900 concerten die de band gaf.

De Britse band won vorige week nog vier prijzen tijdens de Webby Awards; toonaangevende prijzen, die kunnen worden beschouwd als de Oscars van het internet.

Nintendo houdt kampioenschappen op E3

De E3 van 2015 vindt plaats in Los Angeles van 16 tot en met 19 juni. Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste evenementen van Nintendo of America op deze vakbeurs voor videogames.

Ook dit keer kondigt Nintendo het belangrijkste nieuws aan via een online uitzending. Het Nintendo Digital Event begint op dinsdag 16 juni om 18:00 uur. Kijkers over de hele wereld krijgen dan uitvoerige informatie over de verschillende games en belevingen die Nintendo voor zijn systemen ontwikkelt. Binnenkort wordt bekendgemaakt hoe Europese fans het Nintendo Digital Event kunnen volgen. Alleraardigst is dat Square Enix tegelijkertijd een persconferentie heeft, dus dat wordt twee streams tegelijkertijd volgen.

Nintendo Treehouse: Live @ E3 2015 zal fans nog meer achtergrondinformatie brengen over Nintendo-producten, rechtstreeks vanaf de Nintendo-stand op de beurs. De game-experts van Nintendo Treehouse en verschillende game-ontwikkelaars zullen nieuwe projecten bespreken, wat live als stream te volgen is. In de aanloop naar de E3 wordt er meer informatie over de precieze tijden aangekondigd.

Nintendo of America organiseert kwalificatietoernooien voor de Nintendo World Championships, die voor het laatst in 1990 zijn gehouden. Op 14 juni treffen de winnaars van regionale competities uit de hele VS en deelnemers op uitnodiging van Nintendo of America elkaar in het NOKIA Theatre L.A. LIVE in Los Angeles, voor een Nintendo-gametoernooi, dat uit meerdere rondes bestaat. Uiteindelijk krijgt één speler de titel Nintendo World Champion van 2015. Fans in Los Angeles kunnen het toernooi bijwonen, terwijl anderen in Europa thuis online mee kunnen kijken.

Ook is al bekendgemaakt dat het spel Mario Maker geprobeerd kan worden thuis, door middel van een demo die tijdens de E3 wordt vrijgegeven.

GOG lanceert Steam-kloon

Good Old Games heeft het al een jaar lang over GOG Galaxy en gisteren is de bèta-versie gelanceerd. Met GOG Galaxy kun je al je GOG-aankopen bekijken, opstarten, updaten en zo nodig ook een update terugdraaien. Daarnaast kun je de forums bezoeken, winkelen en de helpdesk raadplegen.

GOG Galaxy houdt ook je achievements bij en je kunt multiplayergames spelen samen met Steam-gebruikers. In de nabije toekomst kun je ook ingame chatten met mede-gamers.

Op dit moment kun je The Witcher 3:Wild Hunt pre-loaden, wat je een slordige 24GB aan ruimte kost. Zodoende kun je ook meteen alle achievements zien die daarbij horen. Ik zal ze niet allemaal laten zien maar zo heb je een impressie.

GOG Galaxy

Maastrichtse terreurverdachte vrijgelaten

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 26-jarige terreurverdachte Mohammed G. op vrije voeten gesteld. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht laten weten. Het OM overweegt hoger beroep tegen de vrijlating.

De man had twee weken in de speciaal beveiligde gevangenis in Vught gezeten op verdenking van poging tot deelneming aan een criminele organisatie.

Volgens zijn raadsman Serge Weening is daarvoor geen enkel bewijs. "Als bewijs werd aangevoerd dat hij een baard van vier weken heeft en een lang zwart gewaad draagt", zegt Weening. "Ook was er AIVD-informatie dat hij naar Syrië of Libië wilde gaan. Dat alles mag, het is geen bewijs voor terrorisme."

"Een schande voor de Nederlandse rechtstaat als op deze manier met moslims wordt omgegaan", vindt Weening. "Dit is zeer stigmatiserend."

Nederland moet 4,35 procent vluchtelingen opvangen van Europese Commissie

Om de massale stroom vluchtelingen naar Europa aan te kunnen, zouden alle Europese landen vluchtelingen moeten opvangen. De Europese Commissie pleitte woensdag voor een opvangsysteem met quota in dergelijke noodsituaties, zowel op korte als op lange termijn. Nederland is een van de groot-opvangers. Van ons wordt verwacht dat we maar liefst 4,35% van de vluchtelingen gaan opvangen.

Brussel wil zo snel mogelijk beginnen met de tijdelijke herverdeling van vluchtelingen over heel Europa. Zo moeten landen als Italië en Griekenland, waar de meeste vluchtelingen aankomen, worden ontlast. "De huidige verdeling van asielzoekers is onhoudbaar", zei vicevoorzitter Frans Timmermans.

Later dit jaar zal Brussel met voorstellen komen voor een permanent systeem voor de verplichte herplaatsing in noodsituaties, zoals een massale toestroom van migranten uit een brandhaard.

De verdeelsleutel is gebaseerd op onder meer de omvang van de bevolking en van de economie, en hoeveel vluchtelingen al zijn opgevangen door het land. Voor Nederland zal dan dus het quotum van 4,35 procent gelden, rekende Brussel voor. Daarmee laat Nederland alleen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen voor zich.

Bovendien wil de commissie dat de lidstaten 20.000 hervestigingsplaatsen aanbieden aan vluchtelingen die zich momenteel buiten Europa bevinden. Nederland zou hiervan 732 moeten opvangen (volgens een verdeelsleutel van 3,66 procent). Het gaat dan bijvoorbeeld om Syriërs in overvolle kampen in Jordanië.

Kritiek zal er zeker komen op deze voorstellen, verwacht Timmermans. Maar hij vindt het niet langer acceptabel dat mensen hun mond vol hebben over het stoppen van de tragedies met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee maar stil zijn als er maatregelen moeten worden genomen om er wat aan te doen. Op dit moment vangen maar een paar EU-landen de meeste asielzoekers op.

De EU-landen moeten instemmen met de voorstellen van Brussel voordat ze van kracht gaan. Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben het recht zich te onttrekken aan de herverdeling. Timmermans zei te hopen dat de landen "zich solidair tonen met de andere 25 landen".

Vicepremier Lodewijk Asscher zei woensdag in een eerste reactie dat Nederland al steeds zijn verantwoordelijkheid neemt met de opvang van asielzoekers. Het kabinet zal de plannen van Brussel goed gaan bekijken, aldus Asscher.

Brussel wil asielzoekers verdelen over EuropaKomt allen!! (Foto: ANP)

Lessen seksschool KirgiziŽ vinden gretig aftrek

In de voormalige sovjetrepubliek Kirgizië heeft het fenomeen seksschool de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt. De sekslessen vinden gretig aftrek in het oerconservatieve moslimland. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Omdat vrouwen bang zijn dat hun echtgenoot zijn gerief buiten de deur gaat halen, laten zij zich maar wat graag opleiden tot betere minnaressen. "Als de seks niet goed is, kan dat voor problemen zorgen in de relatie", stelt Bubusara Ryskulova, die een opvanghuis voor vrouwen runt. "Er staat een passage in de Hadith (islamitische overleveringen) dat vrouwen goede echtgenotes moeten zijn. Oftewel, ze moeten weten wat ze moeten doen in de slaapkamer", voegt Rakhat Kenjebek toe.

Kenjebek opende daarom drie jaar geleden de eerste seksschool in het land. "Ik had nooit verwacht dat het een full-time job zou worden", stelt ze. De 150 studentes, in de leeftijd van 18 tot 66 jaar, krijgen lessen in onder meer gymnastiek, seksuele fantasie, masseren en orale seks.

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 wist de bevolking van het land niet wat ze aanmoest met seksualiteit. Mannen vergrepen zich aan vrouwen, polygamie nam toe en vrouwen werden vaker slachtoffer van huiselijk geweld. De seksscholen proberen daarom ook een goede seksuele moraal bij de bevolking te kweken.

Verkeersdrukte door hemelvaartweekeinde

De verwachting dat de avondspits woensdag drukker verloopt dan andere woensdagen is uitgekomen. Volgens de ANWB is het vooral druk op de snelwegen in het midden en zuiden van het land. Oorzaak is het lange hemelvaartweekeinde. Bovendien leiden aanrijdingen tot filevorming en vertraging.

Normaal staat er rond 17.30 uur zo'n 150 kilometer file, nu is dat 270 kilometer. Uitschieters zijn onder meer de A1 Amsterdam-Apeldoorn met 20 kilometer, de A4 van Amsterdam naar Den Haag met ruim 20 kilometer en de A58 Vlissingen-Breda met 15 kilometer.

Omdat veel mensen een lang weekend vrij nemen, trekken velen erop uit. Vorig jaar stond er aan de vooravond van Hemelvaart meer dan 400 kilometer file.

Verkeersdrukte door hemelvaartweekeinde (Foto: Novum)
Verkeersdrukte door hemelvaartweekeinde (Foto: Novum)

PlayStation 4 is gekraakt

In Brazilië kun je bij bepaalde elektronica winkels voor ongeveer €100,- tien games op je PlayStation 4 laten zetten. Blijkbaar zijn ze al een maand in staat dit te doen. De winkeltjes houden hun trucje geheim, maar vele gamers zijn erg benieuwd hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Sao Paulo

Het is niet de Russische 'account sharing'-hack waarbij gebruik wordt gemaakt van een Raspberry Pi. Volgens onderzoeksjournalisten wordt het gedaan zonder een jailbreak uit te voeren. Desalniettemin is Sony juridische stappen aan het voorbereiden om deze praktijken strafrechtelijk tegen te gaan.

PlayStation 4

Door bijzondere belastingwetgeving in Brazilië kost een PlayStation 4 daar ongeveer €1750,-. Spelletjes zijn relatief gezien een stuk goedkoper, deze kosten slechts €75,-. Voor zulke prijzen begrijp je dat de Braziliaanse consument graag wat risico's neemt.

Eis 2 jaar cel voor fraudeur American Express

Justitie heeft woensdag een celstraf van twee jaar geëist tegen een voormalige inkoper van American Express. Het OM verdenkt de 56-jarige Amsterdammer Arno T. van grootschalige fraude en oplichting van zijn werkgever.

T. kocht verspreid over een periode van ruim acht jaar voor ruim 8,5 ton 83 auto's bij een leasemaatschappij die hij privé doorverkocht via een autodealer. De opbrengst stak hij in eigen zak, bekende hij woensdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Daarnaast liet de werknemer onder meer privé-auto's repareren, waarbij hij de garage vroeg een ander kenteken op de factuur te zetten. Ook schafte hij telefoons en e-readers voor eigen gebruik aan op kosten van de zaak.

De fraude kwam in februari 2013 aan het licht, omdat T. het telefoonabonnement van zijn dochter liet betalen door zijn werkgever.

Politie vindt grote hoeveelheid drugs en geld

De politie heeft in Rotterdam met behulp van oplettende buurtbewoners in een woning 28 kilo cocaïne gevonden en enkele tienduizenden euro's. Vier mannen in de leeftijd van 25 tot 32 jaar zijn aangehouden..

Buurtbewoners attendeerden de politie zaterdag dat verschillende mensen steeds een woning bezochten aan de Louis Pregerkade. Toen agenten er een kijkje namen, vonden ze de drugs en het geld. Zondag werden de verdachten gearresteerd. Twee van hen komen uit Rotterdam, aldus de politie.

Seksaanklacht tegen Robbie Williams en vrouw

Een voormalig assistent van Robbie Williams en zijn vrouw Ayda Field klaagt het koppel aan wegens seksuele intimidatie. Dat schrijft TMZ.

Gilles De Bonfilhs werkte korte tijd als assistent van het paar. In januari werd hij ontslagen. Hij claimt nu bij de rechter allerlei rare dingen te hebben meegemaakt. Zo vond hij het maar niks dat hij met zijn werkgevers over seks moest praten en dat Ayda vroeg wat hij van haar lichaam vond.

Verder zou Ayda soms halfnaakt hebben rondgelopen waar de assistent bij was en klapte ze uit de school over haar seksleven. Over Robbie Williams heeft de man geen klachten, al is die wel aangeklaagd omdat hij de werkgever was.

Robbie Williams (Foto: Novum)
Robbie Williams (Foto: Novum)

'Fans' gepakt voor rellen noordelijke derby

Vijftien hooligans van FC Groningen zijn opgepakt voor een grote vechtpartij na de noordelijke derby tegen sc Heerenveen in februari. Ze worden onder meer verdacht van poging tot doodslag, omdat twee Friese fans met een mes werden gestoken. De verdachten zijn 'bekend met voetbalgeweld', meldde de politie woensdag. Ze zijn inmiddels weer vrij, justitie moet nu beslissen of ze voor de rechter moeten komen.

De beide supportersgroepen gingen elkaar na afloop van de wedstrijd te lijf in het centrum van Heerenveen. Direct erna werden twee Groningers, een Hoogezandster en een man uit Delfzijl opgepakt. In de afgelopen weken arresteerde de politie de andere Groningse verdachten. Aan Friese zijde is nog niemand opgepakt, maar de politie sluit niet uit dat dat later wel gebeurt.

Blessure judoka Grol valt mee

Opluchting bij judoka Henk Grol. De judoka, die afgelopen weekeinde in de kwartfinale bij de Grand Slam van Baku een knieblessure opliep, meldde zich woensdagochtend voor een mri-scan in het AMC en vreesde voor een negatieve uitslag. Dit bleek echter mee te vallen. 

"Mijn binnenband van de knie is nog helemaal intact. De pijn werd veroorzaakt door littekenweefsel van een oude blessure, maar dat is niet ernstig. Eindelijk zit het mij een keer mee na een onderzoek in het ziekenhuis", zegt Grol. Hij kan over anderhalve week gewoon in actie komen tijdens de World Masters in Marokko. Aan de World Masters doien de vijftien beste judoka´s van de wereld per gewichtsklasse mee plus één deelnemer van het gastland.  

Behalve Grol hebben Dex Elmont, Noël van ’t End, Roy Meyer, Anicka van Emden, Kim Polling, Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk zich rechtstreeks gekwalificeerd. Waarschijnlijk zullen Sanne Verhagen en Guillaume Elmont op de tatami verschijnen in Rabat.

TenneT geeft groene obligaties uit

TenneT gaat 'groene' obligaties uitgeven. De hoogspanningsnetbeheerder is naar eigen zeggen de eerste niet-financiële onderneming die leningen uitgeeft die specifiek zijn gericht op investeringen in verduurzaming.

TenneT denkt komende jaren ongeveer 3,8 miljard euro te kunnen ophalen met de groene obligaties, maakte het bedrijf woensdag bekend. Eerder gaf TenneT al 'normale' obligaties uit. Met het nieuwe programma, dat is bedoeld voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, wil het bedrijf partijen warm maken voor verdere investeringen in het verduurzamen van de energievoorziening in Europa.

De groene obligaties moeten de netbeheerder helpen bij investeringen in het transport van duurzame elektriciteit van windparken op zee naar het elektriciteitsnet aan land. TenneT trekt komende tien jaar naar verwachting zeker 7 tot 9 miljard euro uit voor windenergieprojecten in Nederland en Duitsland.

Blok roept vakbonden op overleg te hervatten

Minister Stef Blok (Rijksdienst) dringt er opnieuw bij de vakbonden op aan verder te praten over een nieuwe cao voor rijksambtenaren. De bonden schortten het overleg onlangs op. Ze wilden voor woensdagmiddag een reëel voorstel van de minister.

Blok komt in de brief niet met nieuwe voorstellen. Hij schrijft aan de bonden dat hij het betreurt dat de bonden concluderen dat de onderhandelingen zijn vastgelopen en dat ze hem een ultimatum hebben gesteld. Hij vindt het juist belangrijk om de tafel te gaan zitten om over elkaars wensen en eisen te kunnen praten. Hij ziet daar nog voldoende perspectief voor.

Brussel waarschuwt Finnen vanwege tekort

De Europese Commissie overweegt maatregelen te nemen tegen Finland, omdat het land zijn overheidstekort te ver heeft laten oplopen. Dat maakte Brussel woensdag bekend.

Het gat op de begroting van de Finse overheid liep vorig jaar op tot 3,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en komt dit jaar waarschijnlijk uit op 3,4 procent. Daarmee is het tekort hoger dan het maximum van 3 procent dat is vastgelegd in de Europese regels.

De Europese Commissie besluit in de komende twee weken of er een zogeheten buitensporige-tekortprocedure voor Finland wordt gestart. Daarbij wordt vastgelegd op welke manier, en hoe snel, een land zijn overheidsfinanciën weer op orde moet zien te krijgen.

Zwangerschap Barbie overviel Michael

De tweede zwangerschap van Samantha van der Plas-de Jong, beter bekend als Barbie, kwam voor haar man Michael als een grote verrassing. Dat vertelt het stel aan Story.

Michael vond het wel prima om samen een dochter te hebben en zat niet erg te wachten op nog een kindje erbij. Dat liep allemaal anders, zo vertelt hij. "Op een dag kwam ik thuis, toen Barbie zei: 'Michael, ik moet je iets vertellen'. Ik wist van niets. Het kwam als een complete verrassing. Eerlijk gezegd was het een klap in mijn gezicht. Er ging van alles door me heen."

Michael wilde graag leuke dingen doen met zijn vrouw. Een tweede kindje maakt dat allemaal moeilijker. Barbie dacht daar heel anders over. Ook de bijna tien jaar leeftijdsverschil speelde mee: "Kennelijk dacht Barbie heel anders over onze toekomst. Dat begrijp ik ook wel. Zij is vijfentwintig, ik vierendertig én dan kijk je toch anders tegen bepaalde zaken aan", aldus Michael.

"Nadat ik de eerste schok over de zwangerschap te boven was, was ik ook erg blij met de baby. Het wordt allemaal moeilijk met twee kleintjes, maar ik ben wel enorm trots. De babykamer is klaar en als ik de kleine trainingspakjes en gympies in de kast zie, verheug ik me steeds meer op de komst van die kleine jongen." Het kindje wordt in juni verwacht.

Barbie (Foto: Novum)
Barbie (Foto: Novum)

Ecclestone: vergadering F1 Strategy Group wordt flop

Formule 1-baas Bernie Ecclestone verwacht dat de vergadering van de F1 Strategy Group weinig op zal gaan leveren. Donderdag komen Ecclestone, zes teams en autosportfederatie FIA bijeen om knopen over de toekomst door te hakken.

Op tafel liggen voorstellen voor de volgend jaar, maar ook voor 2017 en verder. Zo worden onderwerpen besproken over nieuwe motoren, herontwerp van de auto's, het bannen van windtunnels, het bandenreglement en kostenbesparingen.

Tegenover Motorsport was Ecclestone niet optimistisch. "De vergadering zal vier tot vijf uur duren. Aan het eind is waarschijnlijk alleen de datum voor de nieuwe vergadering vastgesteld. Het grootste probleem nu is dat we een democratie zijn. Ik hou daar niet van, want zo kun je er nooit voor zorgen dat een stel competitief ingestelde mensen er uit zullen gaan komen. Degenen die bovenaan staan willen niets veranderen, terwijl als ze naar achteren zakken ze van alles willen veranderen. Zo is het nu eenmaal, dus moeten we een situatie creëren waarin gezegd kan worden: 'zo gaan we het doen'."

In de vergadering hebben Ecclestone en de FIA ieder zes stemmen. Elk deelnemend Formule 1-team heeft één stem, waardoor het totaal aantal stemmen op achttien komt.

Van der Steur bezorgd over liquidaties

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakt zich 'grote zorgen' over de vele liquidaties, ook omdat die levensgevaarlijk kunnen zijn voor onschuldige omstanders. Politie en justitie doen er volgens hem alles aan om de afrekeningen in het criminele circuit te voorkomen.

Volgens hem zijn daarvoor geen extra maatregelen nodig. De politie in Amsterdam heeft al extra agenten uit de rest van het land gekregen om het probleem in de stad aan te pakken en te helpen bij de opsporing.

Van der Steur zei dat woensdag na afloop van de ministerraad in een reactie op de jongste liquidatie in Amsterdam. Daarbij werd in de nacht van dinsdag op woensdag een 25-jarige man uit Zaandam doodgeschoten. Ook werden een voorbijrijdende tram, een geparkeerde auto, een supermarkt en twee bankgebouwen door kogels geraakt.

Zalm door het stof om eigen rol in salarisrel

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO vindt dat hijzelf als oud-minister de politieke commotie rond de omstreden salarisverhoging voor de top van de bank had moeten zien aankomen. "Als iemand heeft gefaald, dan is het Gerrit Zalm", zegt hij in een woensdag gepubliceerd gesprek met Het Financieele Dagblad (FD).

Hoewel de beloningen van bestuurders een zaak zijn van de raad van commissarissen, vindt Zalm dat hijzelf een stokje had kunnen steken voor de salarisverhoging die de wettelijke verlaging van het bonusplafond moest compenseren. "De commissarissen sluiten hun oren en ogen niet voor de wensen van het bestuur", zei hij.

Verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie stapte op naar aanleiding van de ophef die ontstond rond de inmiddels teruggedraaide loonstijging. Zelf heeft Zalm niet overwogen weg te gaan. "Zowel naar mijn oordeel, als van de minister was dat niet in het belang van ABN AMRO", aldus de topman.

Gerrit Zalm (Foto: Novum)
Gerrit Zalm (Foto: Novum)

AMC en VUmc zetten fusieplannen door

De academische ziekenhuizen AMC en VU medisch centrum (VUmc) zetten hun plannen voor een fusie door. De beide Amsterdamse ziekenhuizen hebben dat woensdag laten weten.

Het AMC en VUmc hebben het afgelopen jaar juridische aanpassingen gedaan, waardoor de Autoriteit Consument en Markt de beoogde samenwerking als een fusie beschouwt. De ziekenhuizen zijn daar blij mee en zullen hun plannen voorleggen aan de medezeggenschapsraden en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Daarna moet de ACM de plannen nog inhoudelijk beoordelen.

Roy Donders wil nog niet trouwen

Realityster Roy Donders ziet een huwelijk met zijn vriend Marvin Ophof op de korte termijn nog niet zitten. Dat vertelt de 24-jarige Tilburger aan Story. Eerder was er nog wel sprake van een snel huwelijk voor de twee mannen.

"Ik wilde inderdaad snel trouwen met Marvin, maar we hebben onze bruiloft op de lange baan geschoven. We zijn nu een jaar samen en erg gelukkig. Toch vinden we het nog te snel voor een huwelijk. Het gaat er heus ooit van komen. Als ik 'ja' zeg, dan is dat tegen Marvin! Daar ben ik van overtuigd. We weten ook al precies hoe onze Grote Dag eruit zal zien: een spectaculair bruiloftsfeest in Nederland."

Roy is bekend van zijn muziek en zijn huispakken, die hij verkoopt in de winkel in Tilburg. De kledinglijn wordt uitgebreid. "Naast de huispakken heb ik ook jurkjes en topjes ontworpen. Mijn collectie is in het hele land te koop. Ik ben echt een merk geworden en daarmee heb ik een droom gerealiseerd."

Donders gaat in theaters optreden. "Voor en na de voorstelling heeft er dan een kledingparty plaats. Dus het zingen en de kledingparty's worden gecombineerd. Er staan al dertig shows geboekt. Ik vind het echt helemaal te gek en heb er enorm veel zin in. Soms kan ik het nauwelijks geloven wat mij allemaal overkomt, zoveel succes! Ik moet mezelf af en toe in de arm knijpen."

Haase en De Bakker verder in dubbelspel Bordeaux

Tennissers Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben zich bij het challengertoernooi in Bordeaux geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel. De Nederlanders klopten de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell en de Duitser Frank Moser met 6-2 en 7-6(3).

In de volgende ronde nemen Haase en De Bakker het op tegen de Amerikaan Nicholas Monroe en de Nieuw-Zeelander Artem Sitak. Vorige week in de finale in Aix-en-Provence was Haase samen met Aisam-Ul-Haq Qureshi nog te sterk voor dit duo.

In het enkelspel in Bordeaux zijn Haase en De Bakker ook nog actief. Ze nemen het in de tweede ronde tegen elkaar op.

Fors hogere CO2-uitstoot door groei economie

De uitstoot van CO2 in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,1 procent toegenomen, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Gecorrigeerd voor de relatief lage temperaturen in de afgelopen maanden is de CO2-uitstoot met 3,8 procent gestegen. De grotere uitstoot hangt vooral samen met het groeien van de economie. Deze is vergeleken met een jaar geleden met 2,4 procent in omvang toegenomen.

De industrie produceerde meer en heeft daardoor meer CO2 uitgestoten. Volgens het statistiekbureau hebben de energiebedrijven veel meer elektriciteit opgewekt dan het jaar ervoor. Daarvoor wordt onder meer steenkool en aardgas gebruikt. Huishoudens hebben door het relatief koude weer meer aardgas verstookt.

Uitgezette huurders vernielen 'eigen' woning

De politie heeft in Beilen twee huurders aangehouden op verdenking van vernieling van hun huurwoning. De woningbouwstichting doet aangifte van vernieling. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De huurders (een 39-jarige man en een 43-jarige vrouw) zouden woensdag uit hun woning worden gezet wegens een huurachterstand.

Dinsdagavond kreeg de politie een melding van vernielingen in een huis aan de Gruttolaan. Eenmaal aangekomen zagen agenten een aanhanger voor de deur staan en een enorme ravage in het huis. Zo waren deuren, ramen en alle leidingen verwijderd. Ook was de cv-ketel afgekoppeld en de vlizotrap stuk gezaagd.

Strafzaak Prime Champ gaat gewoon door

De strafzaak tegen voormalig champignonbedrijf Prime Champ in Limburg gaat gewoon door. De rechtbank in Roermond verwierp woensdag tijdens een regiezitting een verzoek van de verdediging om de strafzaak niet ontvankelijk te verklaren wegens de lange tijdsduur ervan.

In augustus 2012 deed justitie een inval in het bedrijf, waar volgens het Openbaar Ministerie (OM) sprake was van mensonwaardige arbeidsomstandigheden, uitbuiting, te lage lonen en te lange werktijden. Het OM verdenkt de voormalig directeur en enkele andere verdachten van onder meer mensenhandel en valsheid in geschrifte. In totaal gaat de rechtbank ruim dertig getuigen horen.

In de dagvaarding tegen de verdachten staan zo'n 25 feiten waarvan ze worden beschuldigd. De Poolse pluksters moesten volgens het OM zes of zeven dagen in de week twaalf uur per dag werken en dat onder het wettelijk minimumloon. Overwerk werd niet vergoed. Bovendien werden ze verplicht gehuisvest in woningen van de werkgever, en moesten ze eten van het bedrijf. Geld daarvoor werd ingehouden.

Klachten over huisvesting, arbeidsomstandigheden of slecht eten werden met ontslag afgestraft. Pluksters werden geïntimideerd, aldus het OM, en loonstroken vervalst. Prime Champ zou zo 6,6 miljoen voordeel hebben verkregen.

Celstraffen voor Duitse hooligans

Vier van de elf Duitsers die in de nacht van 12 april in Renesse geweld pleegden tegen politie, uitgaanspubliek en beveiligers, zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen van vier tot vijf maanden. De aanklager had tegen alle elf een celstraf van negen maanden geëist. De zaak tegen de zeven andere Duitsers werd aangehouden voor nader onderzoek. Het is nog niet bekend wanneer de rechter hun zaak behandelt.

De groep, zogeheten Ultras-Gelsenkirchen (de harde kern van Schalke 04), was naar Renesse gekomen om het 'afscheid te vieren' van een van hun vrienden, die anderhalf jaar de cel in moest.

'Nederland moet investeren in onderzoek'

Nederland moet dit en volgend jaar meer doen om investeringen in onderzoek te verbeteren. Dat staat in de aanbevelingen van de Europese Commissie voor het economische beleid van Nederland.

Brussel constateert dat er op dit moment te weinig private investeringen zijn in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en dat moet verbeterd worden. Dat kan ook bijdragen aan economische groei.

Daarnaast blijft de Nederlandse huizenmarkt een belangrijk aandachtspunt. Nederland moet op dat vlak de beperking van de hypotheekrenteaftrek versnellen, meent Brussel. Daarnaast moet de huursector worden aangepakt en moet sociale woningbouw beter passen bij het inkomen van de huurders.

Als derde punt krijgt Nederland het advies om werknemers in de eerste jaren van hun carrière minder pensioenpremie te laten betalen.

Nederlandse export toont beperkte groei

De Nederlandse export is in maart aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande maanden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De uitvoer van goederen lag in maart 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Die toename volgde op plussen van ruim 5 procent in de eerste twee maanden van 2015. In het eerste kwartaal groeide de export gemiddeld met 3 procent. De invoer nam in maart met 3 procent toe, waardoor de toename in het eerste kwartaal uitkwam op 2 procent.

In april en mei was het beeld voor de export volgens het CBS wat positiever dan in maart. Het statistiekbureau tekende daar wel bij aan dat de indicatoren deze maand achteruit zijn gegaan ten opzichte van april.

Negen illegalen tussen lading ovens

De marechaussee heeft dinsdag negen Albanese vreemdelingen onderschept in een vrachtwagen tussen een lading ovens. De truck met een veertigjarige Poolse chauffeur stond in Hoek van Holland te wachten om de ferry naar Engeland te nemen, liet de marechaussee woensdag weten.

Bij een controlepost pikte speurhond Kira het spoor van de illegalen op. Toen Kira aansloeg, opende de marechaussee de trailer. Hieruit kwam een sterke koffiegeur. Die was volgens de marechaussee waarschijnlijk bedoeld was om de hond op een dwaalspoor te brengen.

De onderschepte Albanezen zijn de procedure voor vreemdelingen ingegaan. De Poolse chauffeur werd gearresteerd voor mensensmokkel.

NAM snijdt in kosten om lage energieprijzen

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) gaat snijden in de kosten in verband met de gedaalde prijzen van olie en gas. Dat heeft het bedrijf woensdag laten weten. Hoeveel moet worden bezuinigd en of daarbij banen verloren gaan, werd niet vermeld.

Directeur Gerald Schotman heeft het personeel woensdag ingelicht over de voorgenomen kostenbesparingen. Die moeten ervoor zorgen dat de NAM ook bij de huidige prijsniveaus op de energiemarkt kan blijven investeren in innovatie en nieuwe projecten. De bezuinigingen hebben volgens het bedrijf geen gevolgen voor betalingen die verband houden met de aardbevingen.

Nieuwe reclames Giro555 voor Nepal

Omdat Nepal is getroffen door een tweede zware aardbeving, komt Giro555 met een nieuwe reclamecampagne. De spotjes worden vanaf woensdag uitgezonden op de publieke en commerciële zenders. Nepal heeft extra hulp nodig en daar is extra geld voor nodig, aldus de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

De nieuwe beving van dinsdag had een kracht van 7,3. Tientallen mensen zijn om het leven gekomen. De schok was iets lichter dan de aardbeving van 7,8 die het land eind april trof. Daardoor waren meer dan 8000 mensen om het leven gekomen.

Reddingsteams uit India, Japan en Bhutan zoeken in het rampgebied naar overlevenden. Volgens de SHO moet dat snel gaan. "De komende dagen zijn hevige regenbuien voorspeld, waardoor het risico op aardverschuivingen toeneemt. Ook vergroot regen de kans op uitbraak van besmettelijke ziektes, als cholera en longontsteking."

Op Giro555 was afgelopen vrijdag 18,9 miljoen euro binnengekomen. De SHO komen vrijdag met een nieuwe tussenstand.

Groei Nederlandse economie valt terug

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Daarmee viel de groei lager uit dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, waarin een groei van 0,8 procent werd gemeten. De groei was bovendien zwakker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een plus van 0,5 procent.

De groei wordt wel steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leverden een positieve bijdrage. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 werd de Nederlandse economie 2,4 procent groter.

Consumenten gaven vorig kwartaal 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder, waarbij vooral meubels en elektrische apparaten in trek waren. Door de wat koudere winter werd ook meer gas verstookt door huishoudens dan in de eerste drie maanden van 2014.

De investeringen toonden met ruim 7 procent een sterke groei, waarbij vooral het herstel op de woningmarkt hielp. Ook investeringen in vervoersmiddelen namen toe.

Op de financiële dienstverlening en de agrarische sector na, produceerden alle bedrijfstakken in het eerste kwartaal van 2015 meer dan een jaar eerder. De sterkste groei werd geboekt bij de delfstoffenwinning en de bouw. Verder deed de uitzendbranche het goed.

Griekse economie gaat weer achteruit

De aanhoudende onzekerheid over de financiële toekomst van Griekenland zet een zware rem op de economie van het land. Die is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen, werd woensdag bekendgemaakt.

De Griekse economie kromp vorig kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, na een min van 0,4 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. Met de tweede achtereenvolgende krimp is opnieuw sprake van een recessie in het geplaagde Zuid-Europese land.

In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Griekenland nog de sterkste groei van alle eurolanden. Die vooruitgang verdween de afgelopen maanden echter als sneeuw voor de zon, mede doordat de nieuwe Griekse regering er nog altijd niet in is geslaagd de hervatting van financiële steun van de andere eurolanden veilig te stellen.

Generaal: president Burundi afgezet

De president van Burundi, Pierre Nkurunziza, is afgezet. Zijn mandaat is voorbij. Dat heeft een generaal van het Burundese leger, Godefroid Niyombare, woensdag tegen de radiozender Bonesha FM gezegd.

Of het bericht klopt en Nkurunziza inderdaad de steun van het leger kwijt is, is onduidelijk. In de straten van de hoofdstad Bujumbura konden schoten worden gehoord. Militairen hebben het gebouw van de nationale radio omsingeld.

Duizenden mensen waren woensdag in Bujumbura de straat opgegaan om te demonstreren tegen een nieuwe regeertermijn voor Nkurunziza. De politie zette traangas en waterkanonnen in om betogers weg te houden bij het financiële hart van de stad, maar een groep vrouwen wist door het politiecordon te breken. Een journalist van AP zag hoe een agent vijf schoten loste op de betogers.

Nkurunziza besprak de crisis in zijn land woensdag met Oost-Afrikaanse leiders uit Rwanda, Kenia, Uganda en Tanzania tijdens een bespreking in het laatste land.

De onrust in Burundi duurt inmiddels zo'n drie weken en heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Geen vervolging om opgraven Messerschmitt

De mensen die vorig jaar wrakstukken van een Duitse Messerschmitt 262-straaljager uit de Tweede Wereldoorlog hebben opgegraven bij vliegbasis Deelen, worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Het ministerie van Defensie had aangifte gedaan. Defensie was niet geïnformeerd over de opgraving. Dat had wel gemoeten. Formeel zijn de wrakstukken eigendom van de Staat. Onder de wrakstukken zijn twee boordkanonnen, een deel van een vleugel en de cockpit. Ze waren in de oorlog in een bomkrater in een weiland begraven.

Uit onderzoek is gebleken dat de onderdelen zijn opgegraven door betrokkenen van Museum Vliegbasis Deelen. Ze deden dat niet uit winstbejag, maar om ze tentoon te stellen.

Geen asielzoekers in oude tbs-kliniek Rekken

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat geen asielzoekers onderbrengen in de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Het COA wilde in de kliniek ongeveer 750 mensen huisvesten, maar zowel de omwonenden als de gemeente Berkelland vonden die groep veel te groot voor het kleine dorp. In Oldenkotte zou hooguit plaats zijn voor zo'n tweehonderd vluchtelingen voor een periode van vijf jaar. Honderden bewoners protesteerden tegen de plannen van het COA.

Het COA vindt dat het opvangen van een kleine groep vluchtelingen voor een beperkte periode financieel-economisch niet verantwoord. Dat zou alleen kunnen als er in de buurt van Rekken een opvanglocatie zou zijn met allerlei faciliteiten voor de asielzoekers, maar die is er niet.

Berkelland wijst het huisvesten van asielzoekers niet per se af. De gemeente zal een nieuwe aanvraag van het COA 'vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid' opnieuw serieus onderzoeken, aldus burgemeester Joost van Oostrum.

Geen straf voor man die moeder hielp sterven

Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen, krijgt geen straf. Hij kon zich beroepen op een noodtoestand. Hij heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, besloot het gerechtshof in Arnhem woensdag.

De verdachte slaakte een zucht van verlichting. "Ik ben heel blij", reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep (weer) drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Heringa, nadat de rechtbank hem schuldig had verklaard zonder straf op te leggen.

Griekse afbetaling IMF 'niet gebruikelijk'

De manier waarop de Grieken deze week hun rekening van 750 miljoen euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben voldaan, is 'niet gebruikelijk', maar wel toegestaan. Dat liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag weten.

Griekenland haalde hiervoor ongeveer 650 miljoen euro uit een noodreserve of borg, die het land bij het IMF zelf aanhoudt. "Het mag, het kan, maar het kan natuurlijk maar één keer", aldus Dijsselbloem, die ook voorzitter is van de eurogroep.

Voor het voldoen van de rekening werd ook circa 100 miljoen euro uit de kasreserves van de overheid gehaald. Griekenland zit in grote financiële problemen, doordat het al maanden geen nieuwe leningen meer heeft gekregen van de eurolanden en het IMF. Gevreesd wordt dat Griekenland binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen als er geen akkoord over verdere noodsteun wordt bereikt.

MŁller baalt van Bayern en van wissel

Aanvaller Thomas Müller van Bayern München baalde dinsdagavond na de uitschakeling in de halve finales van de Champions League flink. De Duitse kampioen won weliswaar met 3-2 van Barcelona, maar door de zware verliespartij vorige week in Camp Nou (3-0) is het Europese avontuur toch voorbij. "Het is heel ergerlijk dat we zelf zoveel kansen hebben gemist en de doelpunten van Barcelona zomaar hebben weggeven door defensieve fouten", mopperde Müller, die zelf een kwartier voor tijd nog wel voor 3-2 zorgde.

Evenals in de uitwedstrijd in Spanje werd Müller in de slotfase opnieuw gewisseld, weer voor Mario Götze. Mede door die herhaalde wissel ging de Duitse topscorer in de Champions League (28 goals) boos naar de kant. Hij liet zich na afloop echter niet verleiden tot kritiek op coach Pep Guardiola.

Aanvoerder Philipp Lahm roemde de aanhoudende steun van het thuispubliek. "We durfden ook te geloven in een stunt, maar het is onmogelijk om de aanvallers van Barcelona 90 minuten lang in bedwang te houden."

'MayPac' breekt alle financiŽle records

Het boksgevecht van de eeuw tussen de grootheden Floyd Mayweather en Manny Pacquiao heeft alle financiële records gebroken. Volgens de kabelstations Showtime en HBO hebben alleen al in de Verenigde Staten 4,4 miljoen mensen via pay-per-view voor het duel op 2 mei in Las Vegas betaald, goed voor een omzet van 400 miljoen dollar (circa 355 miljoen euro). Voor beelden in HD-kwaliteit moesten de liefhebbers een bedrag van 99 dollar neerleggen.

Met de inkomsten uit de kaartverkoop, de internationale tv-rechten en andere bronnen kan de totale opbrengst van de geruchtmakende bokspartij oplopen tot boven een half miljard dollar. Het grootste deel van de gigantische geldsom gaat naar beide boksers, met de hoogste gage voor winnaar Mayweather.

Reismerk Arke verdwijnt

Het reismerk Arke houdt op te bestaan. Het Duitse moederbedrijf wil de eigen naam TUI in heel Europa als merk introduceren om efficiënter te kunnen concurreren, vooral online. Ook het Belgische Jetair gaat verder onder de naam TUI, evenals het Britse Thomson.

Dat bevestigde TUI woensdag bij de publicatie van de halfjaarresultaten. Britse media maakten eerder deze week al melding van de nieuwe strategische plannen van de aanbieder van vakantiereizen.

Ook de luchtvaartmaatschappijen van TUI komen onder hetzelfde merk te vallen. Zij blijven bestaan als aparte bedrijven omdat daar landingsrechten aan gekoppeld zijn, maar worden voortaan wel centraal aangestuurd. Toestellen en personeel kunnen onderling worden uitgewisseld en ook het onderhoud wordt gecentraliseerd.

[eSports] Tranfercircus LoL-competitie gaat los

Het transfercircus bij de verschillende pro-teams in de League of Legends-competities lijkt, nu de Mid Season Invitational is afgelopen, echt van start te zijn gegaan. Waar vorige week nog sprake was van geruchten, zijn de eerste wijzigingen nu ook feit geworden.

Waar eerder het gerucht ging dat Adrian 'CandyPanda' Wübbelman de AD Carry-plek van Konstantinos 'FORG1VEN' Tzortziou zou innemen, heeft SK Gaming vlak voor de start van het Mid Season invitational-toernooi via Twitter laten weten dat CandyPanda inderdaad is toegevoegd aan het team.

De Griekse FORG1VEN zelf, die vertrok bij SK Gaming na meerdere aanvaringen met teamgenoten, lijkt binnenkort te worden gepresenteerd bij het team van Gambit Gaming. Gambit, die naarstig op zoek is naar een goede AD Carry, heeft moeite gehad om een keus te maken uit de opties die zij hadden. Onder andere Gambit Gamings Mohammed 'Jebus' Tohki, Fnatics AD carry Pierre 'Steeelback' Medjaldi en Kristoffer 'P1noy' Pedersen stonden op de shortlist voor de AD Carry-plek, maar Gambits keuze lijkt nu toch op FORG1VEN te zijn gevallen.

In de Noord-Amerikaanse competitie is de registratietijd voor teamspelers inmiddels voorbij en daar lijkt Team Dignitas achter een belangrijk net te hebben gevist. De ploeg die de spring split als eennalaatste eindigde en via de play-offs behoud in de LCS moest afdwingen wilde heel graag de Koreaanse Dong-jin 'Helios' Shin overnemen van Winterfox. De reden voor het afketsen is niet geld of eer, maar veel banaler. Helios is na afloop van de spring split terug naar Zuid-Korea gegaan en het is de leiding van Dignitas niet gelukt contact te krijgen met de speler. Dit betekent dat Dignitas het met dezelfde spelers zal moeten doen in de aanstaande summer split.

De Europese begint op 28 mei. De winnaar van de summer split plaatst zich automatisch voor de wereldkampioenschappen in oktober.

Konstantinos 'FORG1VEN' Tzortziou

OekraÔne vraagt Nederland weer om Krim-goud

Oekraïne heeft Nederland weer gevraagd om de betwiste gouden schatten uit de Krim te geven. Het gaat om een collectie die was uitgeleend aan het Allard Pierson Museum. Tijdens de tentoonstelling vorig jaar annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland. Beide landen eisen nu de eeuwenoude kunstvoorwerpen op.

Het parlement in Kiev heeft dinsdagavond unaniem een resolutie aangenomen. Daarin staat dat de stukken toebehoren aan het Oekraïense volk en dat de Krim bezet is door Rusland.

Het Allard Pierson Museum wil de stukken niet terugsturen. De instelling is bang voor een schadeclaim van de partij die de schatten niet krijgt. De vier musea op de Krim daagden het museum daarom eind november voor de rechter. Oekraïne had zich al in die zaak gemengd.

Haagse prostituees moeten minstens 21 zijn

Wie als prostituee in Den Haag wil werken, moet minstens 21 jaar oud zijn. De minimumleeftijd gaat omhoog, heeft de gemeente laten weten. Nu geldt een minimum van achttien jaar.

Den Haag wilde eigenlijk wachten op de landelijke verhoging van de minimumleeftijd naar 21, waar het kabinet aan werkt. Maar dat laat op zich wachten. Daarom is langer wachten 'niet meer verantwoord', vindt de gemeente Den Haag.

Megavarkenshouderij stap dichterbij

De milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend voor een megavarkenshouderij in Grubbenvorst blijft grotendeels in stand. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

De hoogste bestuursrechter bepaalde wel dat er 1120 varkens minder mogen worden gehouden dan waarvoor eerder een vergunning werd verleend. Het veebedrijf in Grubbenvorst wil in het enorme stallencomplex zo'n 1 miljoen kippen en 30.000 varkens onderbrengen.

Onder meer Wakker Dier en Vereniging Behoud de Parel hadden beroep aangetekend tegen de milieuvergunning. Tegen de uitspraak van woensdag is geen hoger beroep mogelijk. Op dit moment lopen er nog twee zaken over natuurvergunningen, voor zowel de varkenshouderij als de vleeskuikenhouderij.

Megavarkenshouderij stap dichterbij (Foto: Novum)
Megavarkenshouderij stap dichterbij (Foto: Novum)

Slachtoffer schietpartij bekende van politie

De man die in de nacht van dinsdag op woensdag in de De Clercqstraat in Amsterdam werd doodgeschoten, is een bekende van de politie. Het gaat om een 25-jarige man uit Zaandam, aldus de politie.

De liquidatie gebeurde even na middernacht. Het slachtoffer reed in een auto toen hij onder vuur werd genomen. Het is volgens de politie nog onduidelijk of de man, die ter plekke overleed, nog uit de auto is gestapt of dat hij door de daders uit het voertuig is getrokken.

Er is meerdere keren geschoten in de De Clercqstraat. Een voorbijrijdende tram werd door meerdere kogels geraakt. De inzittenden van de tram zijn op de grond gaan liggen en zijn niet geraakt.

Behalve de tram werden ook een geparkeerde auto, een supermarkt en twee bankgebouwen geraakt.

Economische groei eurozone neemt verder toe

De economische groei in de eurozone is in het eerste kwartaal opnieuw licht versneld. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

Gemiddeld boekten de eurolanden vorig kwartaal een groei van 0,4 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2014. Daarmee was de groei 0,1 procentpunt sterker dan in het voorgaande kwartaal. Met die verbetering werd de lijn van de voorgaande kwartalen doorgezet. Daarin kwam de groei steeds een fractie hoger uit dan in de voorgaande periode.

In de hele Europese Unie kwam de groei vorig kwartaal ook uit op 0,4 procent. Daarmee lag de groei in de 28 lidstaten gemiddeld op hetzelfde peil als in het voorgaande kwartaal.

Man doodt broer en zus op Gran Canaria

Een man heeft op Gran Canaria zijn zus en broer doodgeschoten. Dat heeft de Spaanse politie woensdag gezegd.

De 50-jarige schutter opende woensdagochtend in Las Palmas, de hoofdstad van het Canarische eiland, met een jachtgeweer het vuur op zijn 42-jarige zus. De vrouw bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Twintig minuten later doodde de man net ten zuiden van Las Palmas zijn 47-jarige broer.

De schutter is aangehouden, het vermoedelijke moordwapen in beslag genomen. Een motief voor de moorden is nog niet bekend.

Koenders: eensgezindheid nodig tegen Rusland

De internationale gemeenschap moet zich eensgezind en krachtig blijven opstellen tegenover Rusland totdat het land zijn koers wijzigt. Het kabinet zal zich inzetten voor zo'n uniforme houding. De internationale benadering kan niet meer hetzelfde zijn als voor de Russische inmenging in Oekraïne.

Dat schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem moet er een nieuw internationaal evenwicht komen met Rusland. Dat kan door middel van spierbal (defensieve maatregelen), vuist (sancties) en open hand (dialoog).

Door de Russische annexatie van de Krim en de betrokkenheid in de strijd in Oost-Oekraïne is er een vertrouwensbreuk ontstaan die hersteld zal moeten worden, vindt Koenders.

Brand Moerdijk begon mogelijk in maalmachine

De felle brand die dinsdag in Moerdijk woedde, begon vermoedelijk in een zogeheten shredder, een apparaat dat afval vermaalt. Dat heeft burgemeester Jac Klijs 'van verschillende kanten bevestigd gekregen', zei hij woensdagmorgen voor de microfoon van Omroep Brabant.

Klijs houdt wel een slag om de arm, aangezien de onderzoeken naar de brand nog maar net beginnen. Hoewel beelden van de vuurzee wel even deden terugdenken aan de enorme brand bij Chemie-Pack van 2011, bleek de brand bij recyclingbedrijf Regentis Argentia van een andere orde. De gevolgen voor de omgeving bleven ditmaal beperkt. Wel waren de fikse, zwarte rookwolken in de wijde omtrek te zien en werd de snelweg A17 afgesloten.

"Ik denk dat ik gelet op de heftigheid van de brand wel kan zeggen dat het nog alles meegevallen is", aldus Klijs. Hij stelt vast dat het 'een enorme puinhoop is', maar wijst er ook op dat de brandweer een groot deel van het bedrijf heeft weten te redden.

Justin Bieber stelde zichzelf teleur

De serie aan spijtbetuigingen over zijn wilde verleden is nog niet afgelopen. Justin Bieber noemt zijn gedrag in het verleden in het tijdschrift Seventeen teleurstellend.

"Ik was een beetje aan het rebelleren. Ik werd steeds verwaander. Ik had geen mensen die me controleerden", vertelt de popster. "Ik keek terug en was teleurgesteld in mezelf." Justin erkent nu meer dan ooit dat zijn gedrag niet normaal was. "Ik moet de fouten erkennen."

De zanger vindt het vooral jammer dat zijn gedrag een imago heeft gecreëerd dat niet overeenkomt met de echte Justin: "Ik wil altijd eerlijk zijn en ik wil de mensen laten weten dat de fouten die ik maakte niet zijn wie ik ben. Wie ik wel ben is iemand die echt geeft om mensen."

Behalve spijt van agressieve acties zoals het aanvallen van fotografen of het gooien van eieren naar zijn buren, betreurt hij ook zijn obsessie met aandacht op sociale media. "Voor een tijdje hield ik mezelf bezig met het checken van het aantal likes op mijn Instagram. Als ik niet een bepaald aantal haalde dacht ik: ah, ze vinden de foto niet leuk." Inmiddels heeft hij meer afstand kunnen nemen van het klikgedrag van zijn 27 miljoen volgers op Instagram. "Er is altijd een keuze: je kan Instagram of andere dingen op internet je dag laten verpesten, of je kiest ervoor het naast je neer te leggen."

Fiets je virtueel rot in Tour de France-games

Vandaag onthullen Focus Home Interactive en Koch Media Benelux de eerste teasertrailer voor de officiële Le Tour De France-games, ontwikkeld voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en pc door Cyanide Studio.

Voor we het weten is het alweer zo ver en is Le Tour de France weer van start. In 2015 zal de route via Nederland en de geplaveide wegen van Noord-Frankrijk naar de toppen van de bergen leiden en uiteindelijk naar de finale op de Champs-Elysées. Er komen twee games uit om de Tour te vergezellen: Pro Cycling Manager 2015 en Tour de France 2015.

In Pro Cycling Manager ga je aan de slag als manager om zo'n 200 wedstrijden en competities in goede rijbanen te begeleiden. Het aannemen van talent, de trainingschema's, de budgetten, sponsoren en rekening houden met de race-kalender, jij moet het regelen.

In Tour de France 2015, je raadt het al, ga je zelf op de virtuele fiets. In Pro Team modus kun je een dreamteam van bekende fietsers bij elkaar sprokkelen en in de Challenge modus ga je op zoek naar de fietslimieten. Het spel ondersteunt lokale co-op en versus.

Beide games komen in juni uit.

Commissie hoort hoofdrolspelers over Fyra

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm en voormalig NS-topman Jan Timmer worden volgende week door de parlementaire enquêtecommissie Fyra gehoord over het debacle rond deze hogesnelheidstrein. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Het Fyra-project heeft zeker 10,8 miljard euro gekost, aldus commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA). Het bedrag is uitgegeven aan een trein die uiteindelijk niet reed. De commissie zoekt antwoord op de vraag waarom de reiziger uiteindelijk niet heeft gekregen wat was voorgespiegeld.

In totaal gaat de commissie veertig betrokkenen openbaar horen. De eerste die volgende week maandag aan de beurt komt, is Arriën Kruyt, voorzitter van reizigersvereniging Rover. Donderdag komt verantwoordelijk oud-minister Tineke Netelenbos uitleg geven.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

'Clarkson met House of Cars naar Netflix'

Voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson is volgens de Britse media in gesprek met Netflix. De videodienst zou belangstelling hebben voor een nieuw autoprogramma. Clarkson en zijn collega's Richard Hammond en James May hebben zelfs al een naam in gedachten: House of Cars.

Die programmatitel is een verwijzing naar de succesvolle Netflix-reeks House of Cards, over de Amerikaanse politiek. Netflix is overigens niet het enige bedrijf waarmee Clarkson onderhandelt. Ook het Britse ITV zou interesse hebben in een autoprogramma.

De 55-jarige Clarkson werd eerder dit jaar ontslagen bij de Britse BBC nadat hij een producer van de show had aangevallen. De aanleiding was onbenullig: het avondeten was in Clarksons ogen niet goed geregeld door de man.

Na het incident werd Clarkson eerst geschorst en kreeg hij te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd. Er zijn sindsdien geen nieuwe afleveringen van het wereldwijd succesvolle autoprogramma Top Gear opgenomen. Wel zijn er in verschillende landen liveshows gepland.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

A59 blijft uren dicht na groot ongeluk

De snelweg A59 blijft in de richting van Waalwijk nog uren gesloten, sinds daar woensdagmorgen een ernstig ongeluk gebeurde. De ANWB en de VID lieten weten dat de weg naar verwachting pas rond 15.00 uur 's middags weer opengaat.

Bij Waalwijk-Oost is een bestelbus achterop een vrachtwagen gebotst, met mogelijk meerdere gewonden en een grote ravage als gevolg. Een traumahelikopter is opgeroepen om hulp te verlenen. Volgens de VID moest de weg in de eerste plaats worden vrijgemaakt zodat die kon landen. De afsluiting gaat zo lang duren, omdat het ongeluk daarna uitgebreid wordt onderzocht.

Verkeer naar Rotterdam kan het beste vanaf knooppunt Empel omrijden over de A2 en de A15. Mensen die naar de Efteling willen, krijgen het advies om te rijden via Tilburg.

De A59 was vanwege een eerder ongeluk ook al even afgesloten tijdens de ochtendspits.

Man vernielt 41 auto's bij zorginstelling

Een 27-jarige man heeft dinsdag een ravage aangericht bij de zorginstelling in het Friese Beetsterzwaag waar hij wordt behandeld. Met een balk vernielde hij 41 geparkeerde auto's. Hij sloeg autoruiten kapot, sloopte spiegels en antennes en sloeg deuken in motorkappen en deuren. Hij werd met pepperspray overmeesterd en zit vast op een politiebureau.

Dat meldde de politie woensdag. Een psychiater kijkt of de man in staat is een verklaring af te leggen. De zorginstelling doet aangifte. De gedupeerden zijn medewerkers en bezoekers van de kliniek.

Moskee Helmond annuleert haatimamconferentie

Moskee al-Fadjr in Helmond heeft een geplande conferentie geannuleerd, nadat ophef was ontstaan over een van de geestelijken die zou komen. Dit bleek een klassieke Jodenhatende haatbaard te zijn. In eerste instantie besloot de moskee de uitnodiging aan de omstreden Sa'ad Ateeq al-Ateeq en een andere gastspreker in te trekken. Dat gebeurde na overleg met burgemeester Elly Blanksma. De moskee liet woensdag weten de hele driedaagse conferentie te annuleren.

Het bestuur van al-Fadjr ziet zich daartoe genoodzaakt "na de situatie intensief te hebben bestudeerd" en vanwege "de felle (haat)campagne van de media jegens de moslims en ons in het bijzonder" schuift de organisatie de schuld van zichzelf af.

De Arabische sjeik Sa'ad Ateeq al-Ateeq, om wie de ophef draaide, heeft eerder dit jaar tijdens een preek in Qatar Allah opgeroepen tot "vernietiging" van joden, christenen, sjiieten en alawieten. Toen bekend werd dat Ateeq naar Helmond zou komen, besloot de burgemeester terecht het moskeebestuur daarop aan te spreken.

Volgens de moskee zijn vervolgens inlichten ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op basis daarvan zou Blanksma hebben aangedrongen op intrekking van twee uitnodigingen. Een woordvoerder van de gemeente kon woensdag geen toelichting geven. Hij bevestigde wel de uitkomst dat twee gastsprekers bij nader inzien niet naar Helmond komen.

Rondreizende islamitische geestelijken doen regelmatig stof opwaaien. In februari werd een omstreden benefietgala in Rijswijk afgelast en onlangs besloot een moskee in Eindhoven de uitnodiging aan de Arabische sjeik Aaidh al-Qarni toch maar in te trekken, nadat gewelddadige uitspraken die hij had gedaan media-aandacht hadden gekregen.

Momenteel wordt een conferentie gepland waarbij doelbewust niet wordt vermeld welke haatbaarden zijn uitgenodigd te spreken. Hiermee hoopt de organisatie nieuwe ophef te voorkomen.

Moskee Helmond annuleert conferentie na ophef
Moskee Helmond annuleert conferentie na ophef (Foto: ANP)

Sifan Hassan opent seizoen met Diamond League Doha

Atlete Sifan Hassan opent haar baanseizoen komende vrijdag tijdens de eerste wedstrijd uit de Diamond League in Doha. De Arnhemse toploopster staat op de startlijst van de 1500 meter, de afstand waarop ze Europees kampioene outdoor en indoor is.

Hassan, die vorig jaar met 3.57,00 de snelste ter wereld was op deze middenafstand, gaat in Doha meteen de strijd aan met haar Zweedse rivale Abebe Aregawi, de regerend wereldkampioene op de 1500 meter.

Bij de mannen heeft de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie zich afgemeld met een schouderblessure. De wereldrecordhouder indoor (6,16 meter) liep de kwetsuur zondag op bij de Franse estafettekampioenschappen. Hij kreeg tien dagen rust voorgeschreven.

Blackview Alife S1: Duits ontwerp, Duitse kwaliteit?

De Blackview Alife S1 is in de markt gezet als een telefoon ontworpen door ene Dieter Rams. De vraag is wat zijn bijdrage dan exact is geweest, aangezien de beste man al 82 jaar oud is. Verdere highlights zijn de 13 MP Samsung ISOCELL-sensor, een infrarood-ledje zodat je de tv kan bedienen en eindelijk eens 2 GB werkgeheugen. Met dank aan Gearbest kunnen we dit toestel eens aan de tand voelen. 

Eerste trailer Jem and the Holograms

Een jonge meid uit een kleine stad in de Verenigde Staten verandert van YouTube sensatie in een wereldster in de nieuwe muzikale film Jem and the Holograms.

 Geregisseerd door Jon M. Chu (Step Up films, G.I. Joe: Retaliation), met o.a. Aubrey Peeples (Nashville), Stefanie Scott, Aurora Perrineau, Hayley Kiyoko, Ryan Guzman, Molly Ringwald en Juliette Lewis.

Jem and the Holograms is gebaseerd op de iconische Hasbro animatie televisieserie en geschreven door Ryan Landels.

Geproduceerd door Jon Chu, Jason Blum van Blumhouse Productions, Scooter Braun van SB Projects, Bennet Schneir, en Brian Goldner en Stephen David van Hasbro Studios.

Bekijk hieronder de eerste trailer.

Pelicans ontdoen zich van coach Williams

Monty Williams is niet langer coach van de NBA-formatie New Orleans Pelicans. Dat heeft de leiding van de Amerikaanse basketbalploeg dinsdag laten weten. Williams leidde de Pelicans dit seizoen naar de play-offs, maar daarin werd al in de eerste ronde met 4-0 verloren van Golden State Warriors.

De 43-jarige Williams was al sinds juni 2010 de eindverantwoordelijke bij de ploeg uit New Orleans, die toen nog de naam Hornets droeg. Ook in zijn debuutseizoen bereikte New Orleans de play-offs, maar toen kwam de ploeg ook al niet voorbij de eerste horde.

Witharige Ciri-cosplay van The Witcher 3

The Witcher 3: Wild Hunt is nog niet officieel uit, maar eckte cosplayers hebben daar maling aan. De Russische Galina Zhukovskaia doet een verdomd sterk staaltje cosplay als Ciri, een speelbare, witharige chick uit de aankomende Poolse RPG.

Ciri is de princes van Cintra, een van de noorderlijke koninkrijken in de fictieve wereld van de game. In The Witcher 3 is Ciri op bepaalde momenten ook speelbaar als Geralts sidekick.

Wat vinden FOK!kers er van? Te scherpe ellebogen of te puntige knieën? Ter vergelijk eerst een paar shots van de originele Ciri:

Galina Zhukovskaia:

Jared Leto: "Laat me je niet straffen"

Alhoewel Jared Leto op geen ene setfoto van DC's nieuwe film Suicide Squad is gespot, post hij er zelf flink op los op zijn social media accounts. Hij stuurde opnieuw een foto de ether in met een boodschap in zijn personage, de Joker.

Leto lijkt al aardig getraind te hebben voor zijn rol. Eerder werden er al waarschuwingen uitgedeeld aan mensen die foto's hadden geplaatst waarop Leto's groene haar te zien was. Hij lijkt zich hier zelf ook aan te houden. Op de foto is alleen zijn gespierde torso te zien.

Formule 1-rijders zoeken toenadering tot fans

De formule 1-coureurs presenteren volgende week voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco een plan om de fans meer te betrekken bij de sport. Volgens Alexander Wurz, voormalig formule 1-rijder en nu voorzitter van de coureursbond GPDA, hebben de coureurs in een vergadering vorige week afgesproken de plannen op de vrijdag voor de race in het stadstaatje te presenteren.

"Om ervoor te zorgen dat de sport zijn topstatus behoudt en zelfs nog populairder wordt, willen we meer toenadering zoeken tot de fans", aldus Wurz. "In Monaco vertellen we hoe we dat precies gaan doen. Dan kunnen de fans direct kijken of ze het leuk vinden of niet. We willen communiceren met de mensen die net zo van de sport houden als wij."

Sociale media spelen naar verwachting een grote rol in het plan. De voorbije maanden lanceerde de Formule 1 al een vernieuwde website, en opende de sport een eigen Twitter- en YouTube-account.

Westerhof naar kwartfinale in Samarkand

Boy Westerhof heeft woensdag de kwartfinale bereikt op het challengertoernooi van Samarkand. Op het gravel in Oezbekistan won de 29-jarige tennisser in de tweede ronde in drie sets nipt van de als vierde geplaatste Rus Aslan Karatsev: 7-6 (4) 6-7 (4) 6-4.

Westerhof, 208e op de wereldranglijst, speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van de partij tussen de Australiër Matthew Ebden (236) en de als vijfde geplaatste Braziliaan Guilherme Clezar (178).

Westerhof komt in Samarkand ook nog in actie in het dubbelspel. Daarin won de Drent dinsdag in de eerste ronde met zijn Bosnische dubbelpartner Aldin Setkic na een supertiebreak van de Wit-Rus Laurynas Grigelis en de Slowaak Adrian Sikora. In de kwartfinale spelen Westerhof en Setkic tegen het als derde geplaatste duo Alexander Bury (Wit-Rusland) en Anton Zaitcev (Rusland).

Dopingschorsing Italiaanse renner Rabottini

De Italiaanse wielrenner Matteo Rabottini is door wielerbond UCI voor bijna twee jaar geschorst wegens het gebruik van doping. De 27-jarige renner testte in augustus 2014 bij een controle buiten de competitie positief op epo. De ban gaat met terugwerkende kracht in en wordt bovendien met drie maanden verkort, omdat Rabottini meewerkte met het onderzoek. De renner van de Italiaanse ploeg Neri Sottoli kan daardoor vanaf 6 mei 2016 weer koersen.

Wielerploeg Neri Sottoli raakte eerder al in opspraak na positieve tests van Mauro Santambrogio en Danilo Di Luca en werd daarop geweerd uit het ploegencollectief voor een geloofwaardig wielrennen (MPCC).

Rabottini won in 2012 het bergklassement en een etappe in de Ronde van Italië. Hij maakte ook deel uit van de voorselectie voor het WK in Spanje eind 2014, maar werd daaruit verwijderd na zijn positieve test.

Wielrenner Skujins grijpt macht in CaliforniŽ

Wielrenner Toms Skujins heeft de macht gegrepen in de Ronde van Californië. De 23-jarige Let schreef dinsdag (plaatselijke tijd) de derde etappe op zijn naam en nam de leiding in het algemeen klassement over van de Britse sprinter Mark Cavendish.

Skujins reed nagenoeg de hele dag op kop in de etappe over 170 kilometer met start en finish in San José. Hij reed eerst in een kopgroep van zeven renners, net als Roy Curvers. De Let ging er na 55 kilometer alleen vandoor. Skujins reed uitiendelijk 1.06 minuten eerder over de finish dat de Slowaak Peter Sagan. De Fransman Julian Alaphilippe eindigde als derde.

Robert Gesink was met een zesde plaats de beste Nederlander. Hij staat zevende in het algemeen klassement, met een achterstand van 47 seconden op Skujins.

Opnieuw wijziging bemanning Team Brunel

De Nederlandse Volvo Ocean Race-boot Team Brunel wijzigt voor de tweede keer in een week zijn bemanning. Voordekker Gerd-Jan Poortman moet wegens een slijmbeursontsteking aan een elleboog de zevende etappe, die zondag begint in het Amerikaanse Newport en finisht in Lissabon, aan zich voorbij laten gaan. Reservezeiler Timo Hagoort neemt tijdens de etappe zijn plaats in.

"Enkele dagen geleden kreeg ik er last van. Ik zit aan de antibiotica en de pijnstillers, maar het is niet binnen vier dagen genezen", zei Poortman. "Als voordekker krijg ik de meeste klappen. Het is de zwaarste taak, dus dan is er altijd kans op dit soort blessures."

Maandag verving kapitein Bouwe Bekking de Spanjaard Javier de la Plaza al door Adam Minoprio uit Nieuw-Zeeland. Team Brunel staat na zes etappes op de derde plaats in het algemeen klassement.

Gerrard staat voor emotioneel afscheid

Steven Gerrard staat zaterdag voor een emotioneel afscheid als hij na zeventien jaar en 708 wedstrijden voor het laatst met Liverpool op Anfield voetbalt. "Het zal best moeilijk worden", zo blikt hij op de website van zijn club vooruit op het duel met Crystal Palace. "Maar ik ga proberen te genieten. Alle schijnwerpers zullen op mij staan, daar hou ik niet zo van. Hopelijk halen we een goed resultaat. Wat daar gaat het uiteindelijk om."

De 34-jarige Gerrard verruilt Liverpool voor LA Galaxy omdat hij niet altijd meer kan rekenen op een basisplaats. Afscheid nemen doet pijn bij de middenvelder. "Ook voor mijn familie, vrienden en supporters die me altijd hebben gesteund", merkte hij de afgelopen weken. "Niet alleen op Anfield, maar in stadions over de hele wereld. Daar ben ik hun heel dankbaar voor."

Dochter Rabobank verhoogt hypotheekrente

Hypotheekverstrekker Obvion, een dochter van de Rabobank, verhoogt de hypotheekrente. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in lange tijd dat de rente voor hypotheken in plaats van daalt weer toeneemt.

Obvion verhoogt het tarief voor hypotheken met een rentevastperiode van 10 tot en met 15 jaar met 0,2 procent. Deze verhoging is mede het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente, aldus Obvion.

IS komt naar ItaliŽ en wil vaticaan innemen

Terroristen van Islamitische Staat (IS), wat natuurlijk niets met de Islam te maken heeft, zullen "in de komende weken" naar Italië komen, verstopt tussen bootvluchtelingen, aldus minister Omar al Gawari van Libië tegenover persbureau Ansa.

In Italië zou een van de belangrijkste doelwitten het vaticaan zijn. "In de komende weken zal Italië niet alleen arme Afrikaanse immigranten ontvangen, maar ook boten met ISIS-terroristen".

Naast Italië zouden de ISIS-leden ook onderweg zijn naar Malta.

Clown Bassie was bang voor pedofielen

Bas van Toor had een grote angst in de tijd dat hij en zijn broer Aad als Bassie & Adriaan shows gaven in het land. Namelijk dat er pedofielen op af zouden komen. "Om die reden waren we heel alert als volwassen mannen alleen naar de show kwamen", vertelt de 79-jarige clown aan Story.

Zijn vrouw Coby lette dan altijd goed op: "Logisch toch? Want wat heeft zo iemand te zoeken bij een kindervoorstelling? Als dat gebeurde, dan hield Coby zo'n man de hele tijd in de gaten. Je moet er immers niet aan denken dat de kinderen die jou bezoeken iets overkomt. Gelukkig is er in dat opzicht nooit iets voorgevallen, maar het was al die jaren wel mijn grootste angst."

De twee broers treden al een tijd niet meer samen op, vanwege de gezondheid van broer Aad. In de film Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan zijn ze voor het laatst als duo te zien. "Dit is ons echte afscheid. Met deze film willen we ons erfgoed overdragen. Keet & Koen worden onze opvolgers."

Sprintzege Stroetinga in Olympia's Tour

Wielrenner Wim Stroetinga heeft dinsdag de eerste rit in lijn in Olympia's Tour gewonnen. De renner van Parkhotel Valkenburg Continental Team was in het Friese Ureterp na 115 kilometer de snelste in de massasprint. Coen Vermeltfoort eindigde als tweede, de Deen Nicolai Bröchner was derde. Voor Stroetinga was het al zijn elfde etappezege in de ronde, waarmee hij zijn record verstevigt. Vermeltfoort staat tweede op de lijst met zeven zeges.

De leiderstrui blijft in handen van Jeff Vermeulen, die eerder op dinsdag met zijn equipe Jo Piels de openingsploegentijdrit won. De opleidingsploeg van BMC legde het 22 kilometer lange parcours in Assen een seconde minder snel af. Cyclingteam Join's - De Rijke was op zeven seconden achterstand derde.

De 63e editie van Olympia's Tour wordt zondag afgesloten met een etappe in Rijswijk.

Schouderkwetsuur motorcoureur Iannone

Het is nog even afwachten of Andrea Iannone dit weekeinde in de MotoGP in actie kan komen bij de Grand Prix van Frankrijk. De 25-jarige motorcoureur is bij een testsessie op het circuit van Mugello met zijn Ducati onderuitgegaan. Daarbij is zijn linkerschouder uit de kom geschoten.

De komende dagen zal de nummer vijf van de WK-stand intensief worden behandeld. "Het doel is om hem fit te krijgen voor de race op Le Mans", liet zijn team dinsdag weten. Iannone eindigde bij de openingsrace in Qatar nog als derde. Het was voor de Italiaan de eerste podiumplek in de hoogste klasse.

LeBron James op schot voor Cleveland

Basketballer LeBron James heeft zijn waarde weer eens bewezen voor Cleveland Cavaliers. De grote vedette van de NBA leidde zijn ploeg met 38 punten en twaalf rebounds voorbij Chicago Bulls (106-101).

Cleveland nam een voorsprong van 3-2 in de halve finales van de play-offs in de Eastern Conference. De formatie kan donderdag in Chicago de beslissende vierde zege boeken. Lukt dat niet, dan treffen beide ploegen elkaar zondag in Cleveland.

Houston Rockets was goed op schot in het vijfde duel met LA Clippers (124-103). De ploeg bracht de achterstand in de halve finales van de Western Conference terug tot 3-2. James Harden was de grote uitblinker bij Houston. Hij tekende voor 26 punten, elf rebounds en tien assists.

Vijf speelbare personages in Devil May Cry 4: SE-trailer

Op 23 juni komt Devil May Cry 4: Special Edition op de markt. De remaster van het meest succesvolle deel uit de serie biedt naast een resolutie van 1080p en een framerate van 60 fps nog talloze andere extra's.

In Devil May Cry 4: Special Edition zijn vijf speelbare personages beschikbaar: Nero, Danté, Vergil, Trish en Lady. Daarnaast is onder andere de Legendary Dark-modus weer beschikbaar in de game, die al eerder in de pc-versie verscheen. Deze modus verhoogd het aantal vijanden per gevecht. De game krijgt zowel Engelse als Japanse stemmen.


Badmintonners winnen ook tweede duel officieus WK

Het Nederlandse badmintonteam heeft dinsdag in het Chinese Dongguan ook het tweede duel in de Sudirman Cup gewonnen. De Nederlanders waren met 3-2 te sterk voor Spanje. De Sudirman Cup is het officieuze WK voor landenteams.

Nederland kwam op voorsprong met een overwinning van het gemengd dubbel Jacco Arends en Selena Piek (21-11, 17-21 en 21-14 tegen wereldkampioene enkelspel Carolina Marin en Pablo Abia). Daarna pakte Spanje de leiding door beide enkelspelpartijen te winnen. De dubbels trokken tot slot de eindoverwinning voor Nederland naar zich toe. Arends en Jelle Maas wonnen hun partij (21-10 en 21-13), net als Piek en Eefje Muskens (21-8 en 21-16).

Zondag won Nederland al van Canada, zodat de ploeg vooralsnog ongeslagen is. Woensdag wacht de laatste poulewedstrijd, tegen het eveneens ongeslagen Singapore. De winnaar van dat duel mag spelen om de dertiende en veertiende plaats, doordat Nederland uitkomt in de tweede divisie.

Kim Kardashian moet watergebruik halveren

De staat Californië verwacht de ergste droogte ooit en wil daarom dat er in villawijken drastisch water wordt bespaard. Gelukkig vindt Kim Kardashian het niet erg om haar grasvelden bruin te laten worden om zo haar steentje bij te dragen, meldt New York Post.

Kim en Kanye hebben post gehad van ambtenaren die willen dat het stel hun watergebruik halveert. De brief raadt aan het gras te vervangen door kunstgras of andere bedekking.

Ook andere bewoners met grote tuinen is verzocht waterbesparende maatregelen te treffen. Eerder gaf de woordvoerder van Kim Kardashian al aan dat ze het verzoek serieus neemt. "Kim heeft al wat aanpassingen gedaan. Ze heeft er geen problemen mee haar gras bruin te laten worden."

Galatasaray neemt afstand

In de Turkse competitie heeft Galatasaray de koppositie verstevigd. De ploeg van middenvelder Wesley Sneijder won dinsdagavond met 1-0 bij subtopper Mersin Idmanyurdu. Het winnende doelpunt viel in de zestiende minuut en kwam op naam van Yasin Öztekin. Sneijder werd bij 'Gala' in de laatste minuut gewisseld.

Galatasaray belandde op zeventig punten, vier meer dan Fenerbahçe en vijf meer dan Besiktas. Beide concurrenten komen deze week tijdens de 31e speelronde nog in actie.

Alleen allochtonen en ouderen blijven geloven

Steeds minder Nederlanders zijn godsdienstig. De helft noemt zich nog religieus, de andere helft gelooft niet meer of heeft nooit geloofd. Alleen onder niet-westerse allochtonen en ouderen speelt het geloof een grote rol, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna een kwart van de Nederlanders is katholiek, een op de zes is protestants. Bijna 5 procent van de Nederlanders is moslim. De overige 5,7 procent zijn joods, hindoeïstisch, boeddhistisch of iets anders.

Van de 75-plussers is driekwart gelovig. Twee op de drie mensen tussen 65 en 75 jaar geloven. Van de niet-westerse allochtonen in Nederland geloven vier op de vijf. Bij autochtonen en westerse allochtonen is dat minder dan de helft.

Man doodgeschoten in Amsterdam-West

Bij een schietpartij in Amsterdam-West is in de nacht van dinsdag op woensdag een man doodgeschoten. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. De politie kan nog niet zeggen of er sprake is van een afrekening in het criminele circuit.

Volgens ooggetuigen waren er rond 00.20 uur zeven of acht schoten te horen. Het slachtoffer lag naast zijn auto op de hoek van de De Clerqstraat en de Bilderdijkstraat. De politie weet nog niet of hij zelf uit de auto is gestapt of dat de daders hem eruit hebben gesleurd.

Behalve de man werden ook geparkeerde auto's en een tram door kogels geraakt. In de tram zat ook NOS-verslaggever Chris Ostendorf. Volgens hem gingen mensen op de grond liggen na de schoten en bleven de inzittenden ongedeerd.

Update 09:15 uur
Bezoekers van een waterpijpcafé denken dat de doodgeschoten man mogelijk een onschuldige automobilist is. Hij zou in zijn auto voor een verkeerslicht hebben gewacht toen er in en buiten het café werd geschoten. Dat schrijft de NOS op basis van getuigenverklaringen die aan de Nieuwe Revu zijn afgegeven.

Volgens de cafégasten liepen kort voor de moord twee mannen met geblindeerde helmen het café binnen; de een met een kalasjnikov, de ander met een pistool. Ze zouden op zoek zijn geweest naar een man die kort daarvoor was vertrokken. Vervolgens zou iemand anders op de twee gewapende mannen hebben geschoten om ze weg te jagen.

De mannen zouden vervolgens al schietend uit het café zijn gevlucht. Ook op straat ging het schieten door. Daarbij zou de man, die vanwege de commotie uit zijn auto was gestapt, zijn geraakt. De cafégasten vertelden hun verhaal aan de Nieuwe Revu, die een uitgebreide reconstructie heeft gemaakt.

LottoNL-Jumbo nog met zeven man in Giro

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo heeft na vier etappes in de Giro d'Italia nog maar zeven renners over. De Duitser Robert Wagner haalde dinsdag de eindstreep niet in de etappe naar La Spezia. Hij is al de tweede coureur van de ploeg die afhaakt, nadat George Bennett niet eens begon aan de Giro. De Nieuw-Zeelander bleek een te lage cortisolwaarde te hebben en werd uit voorzorg van de startlijst gehaald.

Wagner wist niet waar zijn opgave aan lag. "Ik ben niet gevallen en niet ziek. Mijn gewicht is in orde en ik heb me goed voorbereid", liet de helper van sprinter Moreno Hofland op Twitter weten. "Ik had vandaag gewoon geen macht in de benen, verder heb ik er geen uitleg voor dat ik niet ben gefinisht."

Djokovic stroef van start in Rome

De Servische toptennisser Novak Djokovic is dinsdag ietwat stroef begonnen aan het graveltoernooi in Rome. De nummer één van de wereldranglijst had in de tweede ronde heel wat te stellen met de Spanjaard Nicolas Almagro. Djokovic zegevierde na ruim 2 uur in drie sets: 6-1, 6-7 (5) en 6-3.

Voor Djokovic, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen, was het zijn vierde overwinning op Almagro in evenzoveel onderlinge duels. De nummer 174 van het mondiale klassement had in de eerste ronde van een speler uit het kwalificatietoernooi, de Italiaan Luca Vanni, in twee sets gewonnen.

Allegri: "Pogba kan starten tegen Real"

Trainer Massimiliano Allegri van Juventus acht de kans groot dat Paul Pogba woensdag in de basis staat tijdens de tweede wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. "Hij staat er goed voor", zei de Italiaan dinsdag, een dag voor het uitduel in stadion Santiago Bernabéu. "Er is een grote kans dat hij aan de aftrap verschijnt."

Juve won vorige week bij afwezigheid van de Fransman thuis met 2-1 van Real. Pogba keerde afgelopen weekeinde terug bij de Italiaanse landskampioen en scoorde direct tegen Cagliari. De 22-jarige middenvelder lag er een kleine twee maanden uit met een dijbeenblessure.

Nog steeds geen koper voor Parma

Ook de tweede veilingronde heeft dinsdag geen koper opgeleverd voor de failliete voetbalclub Parma. De vraagprijs van 15 miljoen euro trok niemand over de streep. Vorige week bleek het beginbedrag van 20 miljoen euro ook al veel te hoog gegrepen. Komende maandag gaat er bij de derde poging opnieuw 25 procent van de verkoopprijs af.

Parma werd in maart officieel bankroet verklaard. Dankzij een donatie van 5 miljoen euro van de Italiaanse profliga kan de degradant uit de Serie A het seizoen afmaken. Wat er komend seizoen met Parma gebeurt, is door het haperende verkoopproces nog niet bekend.

Elia: "Ik keer niet terug naar Werder Bremen"

Ondanks een tot medio 2016 doorlopend contract keert Eljero Elia deze zomer naar eigen zeggen niet terug te keren bij Werder Bremen. De aanvallende middenvelder wordt sinds januari gehuurd door Southampton en zegt in de lokale krant Daily Echo dat hij hoopt dat de club van trainer Ronald Koeman hem ook wil kopen. The Saints zouden een optie tot koop hebben voor 5,5 miljoen euro.

"Ik wil graag blijven, maar als Southampton mij niet wil, ga ik ergens anders naartoe. Ik keer in elk geval niet terug naar Bremen", aldus de 28-jarige speler dinsdag in de Daily Echo. Elia begon in Southampton sterk, maar is de laatste tijd veroordeeld tot invalbeurten. In de competitie kwam hij tot veertien duels en twee goals.

De 29-voudig international (twee goals) kwam in 2012 van Juventus naar Bremen en speelde eerder voor Hamburger SV, FC Twente en ADO Den Haag.

'Prik ook jongens tegen baarmoederhalskanker'

Ook jongens moeten worden gevaccineerd tegen het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum stellen dat ook zij baat hebben bij de bekende baarmoederhalskankerprik voor meisjes.

De prik zou ook werken tegen kanker in de keel en erogene zones als de anus en de penis. Die laatste twee kankersoorten komen minder vaak voor, maar volgens het VUmc vaak genoeg om zo'n prik voor jongens de moeite waard te maken. Dat zeggen onderzoekers woensdag in het AD en De Telegraaf, op basis van onderzoek dat in het British Medical Journal verschijnt.

Vorige maand pleitte viroloog Ab Osterhaus bij BNR er al voor om ook jongens in te enten.

De Gezondheidsraad heeft het voorstel van het VU Medisch Centrum 'onder de aandacht'. Wanneer de raad, die advies uitbrengt aan minister Edith Schippers, het voorstel in behandeling neemt, is nog niet duidelijk.

'Prik ook jongen tegen baarmoederhalskanker'
'Prik ook jongen tegen baarmoederhalskanker' (Foto: ANP)

Hieronder een berg linkjes naar vage onderzoeken, niet kloppende junk science, beschuldigingen dat mensen die het nut inzien van vaccinatie wel betaald zullen worden om dit te zeggen en bronnen die geen echte bron zijn. Non-discussie in 3.. 2.. ....

Update:

Opvallende bronnen-die-geen-echte-bron-zijn (lijst kan worden aangevuld naarmate meer onzinbronnen gepost worden):

http://healthwyze.org/ - Site die helemaal draait om alternatieve geneeskunde en hierbij échte geneeskunde wegzet als slecht. Eigen agenda prima, maar feiten hoef je daar niet te zoeken natuurlijk. Lezen vanuit humoristisch oogpunt kan natuurlijk wel. Vooral het stuk over hoe kanker kan worden genezen met kaas is hilarisch.

http://www.globalresearch.ca/ - Site voor gekkies die geloven in World Domination. Amerika sponsort het IS terrorisme en probeert stiekem de hele wereld te veroveren is maar een van de alugekkieclaims die de site maakt. Paranoid much?

http://wanttoknow.nl/ - Site voor complotgekkies. Zo zijn er zeer wetenschappelijk ogende artikelen over het belang van communicatie met aliens: http://www.wanttoknow.nl/agenda/#het-belang-van-buitenaards-contact en het genezen van kanker met alöe (  )

Harry Sylvia Videler / Boinkk.nl - Gevaarlijke gek die mensen abrikozenpitten aansmeert om hun kanker te genezen.

> http://www.ninefornews.nl/ - Waar verslaving wordt opgelost door terug te gaan naar je leven als Azteek, kanker wordt genezen door groene thee en buitenaardse ruimteschepen die energie uit de zon stelen.

> http://vaccinatieraad.nl/ - gebruikt doelbewust een titel die doet denken dat het om een wetenschappelijk onderbouwde of officiële site gaat. In werkelijkheid is het een blogje dat onder anderen het Shaken Baby Syndroom ontkent. Er is bij de ervaringen op die site geen enkel bewijs dat de problemen afkomstig zijn van vaccins. Anti-vaxxers site pur sang.


Doden bij groot treinongeluk VS

Zeker vijf mensen zijn dinsdag (lokale tijd) omgekomen door een groot treinongeluk in de stad Philadelphia in de Verenigde Staten. Ook zijn 65 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Zes van hen zijn zwaargewond. Dat maakten de burgemeester van Philadelphia en de brandweer bekend.

De passagierstrein ontspoorde dinsdagavond. De trein was onderweg van Washington naar New York toen het misging. Waarschijnlijk liep de trein uit de rails in een bocht. Acht van de tien wagons staan niet meer rechtop. De voorste wagon is volledig verwoest.

Aan boord waren 238 passagiers en vijf treinmedewerkers. ,,We reden lekker door toen we opeens op onze kant lagen", vertelt een passagier aan NBC News.

Burgemeester Michael Nutter zei dat het een ,,absoluut rampzalige puinhoop" is op de plaats van het ongeluk. ,,Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven."

De oorzaak van het ongeluk is onbekend. Zowel vervoerder Amtrak als de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Doden bij groot treinongeluk VS
Doden bij groot treinongeluk VS (Foto: ANP)

Tientallen doden bij aanval op bus Pakistan

Zeker 41 mensen zijn woensdag omgekomen, toen gewapende mannen het vuur openden op buspassagiers. Een politiewoordvoerder heeft tegen de Pakistaanse krant Dawn gezegd dat de passagiers door hun hoofd werden geschoten. Zeker twintig mensen zijn gewond geraakt.

Veel gewonden zijn er slecht aan toe. Het vermoeden is dan ook dat het dodental nog zal oplopen. De aanvallers zijn nog op de vlucht. De Taliban in Pakistan hebben de aanval opgeëist.

De bus was eigendom van een Ismaili-gemeenschap, een aftakking binnen de islam. In Karachi, de grootste stad van het land, hielden mannen op motorfietsen de bus tegen. Volgens een ooggetuige waren er ongeveer acht mannen betrokken bij de moordpartij. Volgens de politiewoordvoerder gingen de schutters de bus in en schoten ze daar op de passagiers.

De Ismaili's zijn een vreedzame gemeenschap, maar worden wel regelmatig het slachtoffer van geweld. Bij een aanslag in 2013 kwamen 42 mensen om.

Tientallen doden bij aanval op bus Pakistan
Tientallen doden bij aanval op bus Pakistan (Foto: ANP)

Nikkei eindigt in de plus

De aandelenbeurs in Tokio is woensdag in de plus geëindigd. Speculatie op verdere steunaankopen door de Japanse centrale bank hielp de Japanse beurs vooruit. De markt verwerkte daarnaast een aantal Chinese macro-economische cijfers, die iets zwakker uitvielen dan voorzien. De Nikkei sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 19.764,72 punten.

Bij de bedrijven dikte Daikin Industries 4,9 procent aan. De Japanse maker van koelsystemen kwam met meevallende jaarcijfers en kondigde aan meer dividend uit te keren. Autofabrikant Nissan Motor, die na de slotbel zijn resultaten bekendmaakt, leverde 1 procent in.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omhoog. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,1 procent en in Seoul steeg de Kospi 0,8 procent. De All Ordinaries in Sydney klom 0,7 procent. De Shanghai Composite in China won 0,3 procent, nadat was gebleken dat de Chinese winkelverkopen en de industriële productie in april iets minder sterk zijn gestegen dan verwacht.

Sheen betreurt gedoe Two And A Half Men

Charlie Sheen heeft er spijt van dat hij zich niet wat schappelijker had opgesteld toen hij ruzie kreeg met de makers van de serie Two And A Half Men. Dat vertelt hij aan Extra.

"Ik had me wat bescheidener op moeten stellen, wat meer spijt moeten betuigen", vertelt de acteur die in 2011 uit de televisieserie werd ontslagen vanwege zijn gedrag. "Ik had ze niet zo moeten aanvallen. Ik had ze misschien moeten smeken mijn baan terug te geven", lacht Sheen. "Ik denk dat de problemen die er waren oplosbaar waren, maar ik maakte zelf de schade onherstelbaar."

Na zijn ontslag maakte hij zijn eigen serie Anger Management, waarvan de opnames een stuk soepeler gingen. "Het was een warme omgeving vol creativiteit en liefde. Niemand schreeuwde." Ook in zijn privéleven slaagt Sheen er inmiddels in harmonieuze relaties te onderhouden. Hij bracht Moederdag door met zijn ex-vrouwen Denise Richards en Brooke Mueller en de kinderen.

Enkele jaren geleden eiste Mueller nog een straatverbod tegen de toen getroebleerde Sheen, maar die problemen zijn inmiddels geschiedenis. "We zijn allemaal slimme en beschaafde volwassenen. Gezien er zoveel kinderen zijn is dit beter voor iedereen."

Dragon Quest VIII komt naar Nintendo 3DS

De volgende remake komt naar Nintendo 3DS. Square-Enix heeft bekendgemaakt dat Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King in augustus uitkomt in Japan.

De game krijgt nieuwe scenario's ten opzichte van de PlayStation 2-versie uit 2004. Ook is er een nieuw personage, een vrouwelijke dief genaamd Gerda. Streetpass zal ook worden ondersteund. Of de game naar Europa komt is nog maar zeer de vraag. De remake van deel zeven van Dragon Quest hebben we ook nog altijd niet gekregen.

Dragon Quest VIII remake

'Kies voor alternatief voor vergassen gans'

Het vergassen van ganzen is niet nodig in de strijd tegen overlast van de dieren. Er zijn alternatieven, zoals verjaagsystemen en het aanpassen van de omgeving om ganzen diervriendelijker te bestrijden. Daarvoor pleit de Dierenbescherming in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma.

De dierenorganisatie reageert met de brief op het feit dat over enkele weken kooldioxide (CO2) mag worden gebruikt om massaal ganzen die voor overlast zouden zorgen, te doden.

Volgens de Dierenbescherming zou in de wet Natuurbescherming, die binnenkort met de Kamer besproken wordt, "een dergelijke dieronvriendelijke aanpak van overlast niet worden gelegitimeerd".

Mlais M52, 5.5" met een 64bit octa-core

Mlais is een bedrijf dat over een paar weken twee toestellen op de markt brengt die de moeite waard zijn om even te bekijken. Ten eerste hebben ze de M7 die 31 mei in de pre-sale gaat voor $189,99. Een mid-end toestel met een 5.5 inch HD scherm, een MT6752 processor, 3 GB RAM, vingerafdruksensor en Android 5.0 out of the box. Daarop volgt de Mlais MX op 15 juni, een toestel met een batterij van 4800 mAh volgens de specificaties. Dit toestel heeft verder een MT6735, 5 inch HD scherm en ook standaard Android 5.0 voor een pre-sale prijs van $139,99.

In deze review staan we stil bij een iets ouder model, namelijk de M52 red-note. Met dank aan Mlais heeft user Downstar dit toestel mogen ontvangen om er vervolgens een review over te maken. In deze review zal hij vaak de vergelijking maken met de Jiayu S3 waar hij al eerder een review over gemaakt heeft. 

Verschil in dialecten komt door tong

Verschillen tussen dialecten zijn niet alleen te horen, maar ook te zien. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, meldt RTV Noord. Ze hebben bij mensen uit diverse streken in Nederland sensoren op de tong geplakt om te kijken hoe ze bepaalde woorden uitspreken.

Uit het onderzoek kwamen opvallende verschillen naar voren wat de plaatsing van de tong betreft. Zo zet iemand uit Ter Apel de tong meer naar achteren, terwijl iemand uit Zuid-Nederland de tong meer naar voren plaatst.
Of er ook in Zaltbommel onderzoek is gedaan, is onbekend. tong

Engels
Terloops ontdekten de onderzoekers ook nog dat het belabberd is gesteld met onze uitspraak van het Engels. Nederlanders denken behoorlijk goed te zijn in Engels, maar dat valt flink tegen. Mensen die van nature Engels praten, spreken de th-klank duidelijk anders uit dan Nederlanders die een poging doen. Engelsen spreken de woorden 'faith' en 'fate' duidelijk verschillend uit, Nederlanders maken dat verschil nauwelijks. 

Noord-Korea executeert minister van Defensie om dutje

De Noord-Koreaanse minister van Defensie is geëxecuteerd omdat hij ontrouw was aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij zou in slaap zijn gevallen tijdens een militair evenement waarbij de leider ook aanwezig was, meldden Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten woensdag.

Minister Hyon Yong-chol werd ontslagen nadat op camerabeelden was te zien dat hij even wegdoezelde. Na zijn ontslag werd hij ter dood gebracht door een vuurpeloton met een luchtafweerkanon, onder toeziend oog van honderden mensen, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De Noord-Koreaanse regering werd woensdag op de hoogte gebracht van de executie van Hyon op 30 april. Hij was sinds 2012 minister van Defensie.

Ambtenaren en ministers laten ombrengen schijnt een hobby van de 'Geweldige Leider' Kim Jong-un te zijn. De dictator liet in 2013 zelfs zijn eigen oom en een aantal van diens medewerkers executeren omdat de man 'corrupt' zou zijn. Kim Jung-un is de leider van het communistische land sinds de dood van zijn vader Kim Jong-il in december 2011.

Agent VS niet vervolgd voor doden zwarte man

Een Amerikaanse blanke politieagent die in maart een zwarte man doodschoot in de Amerikaanse staat Wisconsin, wordt niet vervolgd. Dat heeft justitie dinsdag bepaald.

De 19-jarige Tony Robinson werd doodgeschoten toen hij achterna werd gezeten door de agent omdat hij verdacht werd van geweldpleging. Toen Robinson de agent aanviel, schoot de agent meerdere keren op hem. Onder meer zijn hoofd, arm en bovenlijf werden geraakt. De tiener was ongewapend, bleek later.

De officier van justitie zei dat Robinson meerdere mensen had lastiggevallen en geweld had gebruikt voordat hij werd gearresteerd. De agent hoeft dus niet te worden vervolgd, zo stelde hij.

De politie in de Verenigde Staten ligt al langer onder vuur vanwege toenemend geweld door agenten. Vooral ongewapende Afro-Amerikaanse verdachten zijn daar vaak het slachtoffer van. Het geweld heeft in heel de VS herhaaldelijk geleid tot grote betogingen en onlusten.

Laatste reviews en specials
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
©FOK.nl e.a.